Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Προσοχή: Τα άνθη μπορεί να μας σκοτώσουν

Πλήθος φαινομενικά αθώων φυτών απειλεί τους λάτρεις της κηπουρικής. Τι πρέπει να προσέξετε. Ποια είναι τα άνθη δολοφόνοι...


Αν νομίζετε ότι ο μικρός κήπος που διατηρείτε με τόση φροντίδα στο πίσω μέρος της μονοκατοικίας σας είναι αθώος, σκεφτείτε το ξανά. Σύμφωνα με μια βρετανίδα ανθοκόμο και μελετήτρια των φυτών, η μικρή σας αυλή μπορεί να κρύβει θανατηφόρες παγίδες ακριβώς κάτω από τη μύτη σας.
Η Εϊμι Στιούαρτ, συγγραφέας του βιβλίου «Wicked Ρlants: Τhe Α-Ζ of Ρlants that Κill, Μaim, Ιntoxicate or Οtherwise Οffend» («Σατανικά Φυτά»), υποστηρίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι είδους λουλούδια φυτεύουμε στον κήπο μας, γιατί μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα τοξικά και μπορεί κάποια στιγμή να απειλήσουν άμεσα την υγεία μας.

Από το Βήμα
Από το Βήμα


Κατά την κυρία Στιούαρτ, η digitalis ή δακτυλίτιδα, ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά ενδημικά φυτά της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας, είναι δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα μέρη του, ως τις ρίζες και τα σπόρια. Φτάνει η κατανάλωση ελάχιστων γραμμαρίων φύλλων για να επιφέρει τον θάνατο.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και με τη δικέντρα ή δισέντρα, ένα φυτό με φούξια άνθη, τα οποία όταν ανοίξουν μοιάζουν με καρδιά που από την άκρη τους κυλάει μια σταγόνα αίμα, γι΄ αυτό και το ονομάζουν «Ματωμένη Καρδιά». «Πρέπει να έχουμε διαρκώς τον νου μας σε τέτοια φυτά, που μόνο αθώα δεν είναι» καταλήγει η βρετανίδα ανθοκόμος.
Από το “Βήμα – Online”


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: