Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ώρα μηδέν για επενδύσεις σε αγροτική γη

Ώρα μηδέν για επενδύσεις σε αγροτική γη
Toυ Δημήτρη Δελεβέγκου


Στον 'αέρα' βρίσκονται εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια σε αγροτική γη 'υψηλής παραγωγικότητας' λόγω των περιορισμών που έθεσε η υπουργική απόφαση 'Κριτήρια διαβάθμισης σε ποιότητες της αγροτικής γεωργικής γης' (επισυνάπτεται δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία) την οποία συνυπέγραψαν αρχές Σεπτέμβρη η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και η τότε υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης-Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τα συναρμόδια υπουργεία επιδιώκουν να 'προστατέψουν' την υπό συρρίκνωση πρώτης γραμμής γεωργική γη η οποία και χαρακτηρίζεται υψηλής παραγωγικότητας.

Από την άλλη πλευρά, τίθενται σοβαροί περιορισμοί σε κάθε είδους ανοικοδόμηση για μεγάλο κομμάτι αγροτικής γης και περιορίζεται δραματικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη συγκεκριμένη κατηγορία γης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να βρίσκονται προ αδιεξόδου, καθώς δεν μπορούν ούτε να χτίσουν στο ακίνητό τους ούτε να το μεταβιβάσουν.


'Απαιτείται υπουργική απόφαση που να προσδιορίζει γεωγραφικά τις περιοχές, όπου είναι δυνατόν να αναπτυχθεί κάποια μορφή οικοδομικής δραστηριότητας. Επίσης, η μεταβίβαση της αγροτικής γαίας απαγορεύεται, εάν δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό των οικείων διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης. Οι τελευταίες όμως δεν μπορούν να χορηγήσουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό' σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Μετά και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. (με το νόμο 3895) και την μη αντικατάστασή της με αντίστοιχο φορέα, η αγορά αγροτικών ακινήτων έχει 'παραλύσει'. Και αυτό επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία -που αποτέλεσε βέβαια πεδίο δεκάδων 'από το παράθυρο' προσλήψεων- 'διέθετε κατοχυρωμένο από το νόμο δικαίωμα προτίμησης σε όλες τις μεταβιβάσεις αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας' όπως αναφέρει ο κ. Βλαχάκης.


Κριτήρια

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωργική γη ανεξαρτήτως ποιότητας (α’, β’ ποιότητας κ.ο.κ.) που πληροί κάποιο από τα παρακάτω πέντε 'κριτήρια παραγωγικότητας', χαρακτηρίζεται υψηλής παραγωγικότητας. Εάν δηλαδή στην αγροτική γαία:


- Υπάρχει αρδευσιμότητα και εκτελούνται ή προγραμματίζονται να υλοποιηθούν αγγειοβελτιωτικά έργα

- Πραγματοποιείται ή σχεδιάζεται αναδασμός

- Συγκροτούνται φυσικές ενότητες από καλλιέργειες με τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλή χρησιμότητα (π.χ. Ελαιώνας Άμφισσας, δενδροκομικές καλλιέργειες Πηλίου)

- Οι καλλιέργειες έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα ή εμφανίζουν ιδιαιτερότητα (π.χ. κρόκος Κοζάνης, μαστιχόδενδρα Χίου) αλλά και

- Εάν η αγροτική γη βρίσκεται σε νησί ή γειτνιάζει με κάθε μορφής προστατευόμενες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: