Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Οι τεχνικές αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων

ImageΆκρως πετυχημένη χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους η πρώτη συνάντηση Επιστημών και Παραγωγών του Νομού Καρδίτσας με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες στα Τρόφιμα» που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (Ι.ΤΕ.ΔΑ.) της Καρδίτσας το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010. Αρωγός στην προσπάθεια των οργανωτών ήταν η αντιπροσωπεία μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εμπλεκόμενοι της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων στη μαζική και οικιακή εστίαση. Η εκδήλωση με κεντρική δραστηριότητα την Ημερίδα, πλαισιώθηκε από εκθεσιακό χώρο, γευσιγνωσία κρύων ορεκτικών, συζήτηση φορέων και επίδειξη μαγειρικής αξιοποίησης τοπικών προϊόντων.

Η ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στα Τρόφιμα», οργανώθηκε από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) με Υπεύθυνη την κ. Όλγα Γκορτζή, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών του Ι.ΤΕ.ΔΑ. και Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας. Οι 19 παραγωγοί της Καρδίτσας, οι οποίοι εντάσσονται στο άρτια οργανωμένο Δίκτυο Τροφίμων Καρδίτσας (www.karditsafoodnet.gr) του τοπικού Επιμελητηρίου, παρουσίασαν τα προϊόντα τους με τη βοήθεια του κ. Μανόλη Μαυρογιάννη, Επιχειρηματικό Σύμβουλο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο foyer του Ι.ΤΕ.ΔΑ..
Στα πλαίσια της παρουσίασης του κ. Γιώργου Παλησίδη, Υπ. Διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και Υπεύθυνου Εργαστηρίου Γαστρονομίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Γαστρονομίας», παρουσιάστηκαν τεχνικές μαγειρικής αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων όπως Vaccum Sous-Vide και Cook & Chill.

Οι συνταγές που παρουσίασαν οι Αρχιμάγειροι του Chef Club, κ. Χρήστος Γκότσης, Στράτος Μανόλης, Δημήτρης Κυριακόπουλος και Χαράλαμπος Καλογερίδης εξέπληξαν ευχάριστα τους παρευρισκομένους, διεγείροντας όλες τις αισθήσεις. Οι συνταγές που εξέπληξαν γευστικά ήταν το «Λουκάνικο χωριάτικο καραμελωμένο με μέλι ανθέων πορτοκαλιάς, σβησμένο με ούζο γλυκάνισου», «Χυλοπίτες με λουκάνικο και γραβιέρα Αγράφων», «Σούπα κρασιού με λουκάνικο και βιολογικό κριθαράκι ολικής αλέσεως», «Χοιρινό καπνιστό με βιολογικό πουρέ μελιτζάνας», «Σαλάτα πράσινη με γαλοτύρι και γύρη μέλισσας σε σος λαδόμελιου θυμαριού».

Αξιέπαινη είναι η προσπάθεια των παραγωγών στην Καρδίτσα, όπου παρουσιάζουν 6 τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), 1 οινοπαραγωγική περιοχή Μεσενικόλα με 4 οινοπαραγωγούς, οι οποίοι παρουσιάζουν 4 ετικέτες ΟΠΑΠ και 5 ετικέτες ΠΓΕ Τοπικός Καρδίτσας (πηγή: Επιμελητήριο Καρδίτσας).
Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης ανανέωσαν το randez-vous τους για τις δραστηριότητες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς», που θα οργανώσουν στα πλαίσια της Εκθέσεως Τροφίμων και Ποτών DETROP.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: