Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Προγράμματα ΟΑΕΔ 816 εκατ. ευρώ για την απασχόληση

ImageΤέσσερα νέα προγράμματα, τα πρώτα για το τρέχον έτος 2010 στην κατεύθυνση της προώθησης της απασχόλησης ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων φτάνει τα 816 εκατ. ευρώ (θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους) και αφορούν 119.000 ανέργους.


Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής:

1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.

Προϋπολογισμός: 500 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ - ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι το ύψος του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ:

α) Για τους "κοινούς" ανέργους 100% για το πρώτο έτος, 75% για το δεύτερο έτος, 50% για το τρίτο και 25% το τέταρτο έτος.

β) Για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολυτέκνους/νες και τριτέκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε 100% για το πρώτο και το δεύτερο έτος και σε 50% για το τρίτο και το τέταρτο έτος.

2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

Προϋπολογισμός: 170 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπ. Εργασίας.

α) Για τους "κοινούς" ανέργους 80% για το πρώτο έτος και 60% για το δεύτερο έτος.

β) Για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε 80% για το πρώτο έτος και σε 80% για το δεύτερο έτος.

Και στα 2 προγράμματα:

- Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.

- Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης

- Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.

- Δεν υπάγεται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καθαριότητας και φύλαξης).

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22 - 64 ετών.

Προϋπολογισμός: 96 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπ. Εργασίας.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας, που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Προϋπολογισμός: 50 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ - ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου -– Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο Τύπου του οργανισμού.


agronews.gr

Η Agro Tourism Χαλκιδικής «βρήκε» την «ψυχή» της και την τοπική κοινωνία

Η Agro Tourism Χαλκιδικής «βρήκε»

την «ψυχή» της και την τοπική κοινωνία



Συνάντηση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής είχε ο Δήμος Κασσάνδρας με το ΑγρΟραμα, την 26/3/2010, στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Κασσάνδρα», για την δρομολόγηση της ενεργοποίησης όσων θέλουν και μπορούν να στηρίξουν την AGRO TOURISM 2010, που εφέτος θα γίνει 14-16 Μαΐου 2010.


Με την προεδρία του Δημάρχου κ. Αριστείδη Κανέλη, ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης ανέλυσε την σημαντικότητα της συμμετοχής όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι είναι στην ουσία η «ψυχή» της κοινωνίας. Ο σχεδιασμός του προγράμματος του πολυσυνεδριακού μέρους της Agro Tourism έχει, όπως μας είπε η κα Αθηνά Μιχαηλίδου:


Το εκθεσιακό κομμάτι θα λειτουργεί από Παρασκευή πρωί μέχρι Κυριακή βράδυ


Την Παρασκευή πρωί είναι οι οργανωμένες επισκέψεις & περιβαλλοντικά παιχνίδια, ενώ τα εγκαίνια να γίνουν την Παρασκευή το απόγευμα

Το Σάββατο πρωί και απόγευμα καθώς και την Κυριακή (πρωί-απόγευμα) εξασφαλίσθηκαν δύο αίθουσες για να γίνονται εκδηλώσεις ανά δίωρο, όπως:

παρουσίαση του βιβλίου της Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας Μαθητών του Γυμνασίου Κασσάνδρας «Μελετώντας την παράδοση …», συνάντηση-συζήτηση με τους Νέους Αγρότες της Χαλκιδικής, παρουσίαση ίσως σύγχρονων τεχνικών για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, προβληματισμοί για το περιβάλλον σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, η συμβολή της αγροτικής παραγωγής, του Τουρισμού & του Πολιτισμού στην διαδικασία της Τοπικής Ανάπτυξης, κοινωνική ενεργοποίηση και συλλογική δράση, εκδήλωση του Συλλόγου Ξενοδόχων Χαλκιδικής, προσέγγιση στην παραδοσιακή γαστρονομία, διαγωνισμό παραδοσιακών συνταγών, επιχειρηματικότητα & καινοτομία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής κλπ.


Μετείχαν στην πρώτη προσέγγιση του προγράμματος οι: Γ. Παπαδοπούλου (αντιδήμαρχος), Α. Σπανός (αντιδήμαρχος), Δ. Τζηρίτης (αντινομάρχης), Θ. Νικολαϊδης (που ξεκίνησε τις Agro Tourism), Σ. Κατσάνης (Ν.Α.Χαλκιδικής), Α. Σχοινά, Α. Κολοβού (Άφυτος), Ι. Καραγιαννάκη (Άφυτος), Μ. Μπιτσίνη (Άφυτος), Π. Παντζίκης (Ν.Φώκαια), Η. Γκανηγιάννης (Ν.Φώκαια) και Π. Χατζηανδρέου με συνεργάτες του Συλλόγου «η Κασσάνδρα» που εξασφάλισαν θερμή εξαίρετη φιλοξενία.


Το πρόγραμμα της Agro Tourism θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Απρ 2010, στις 19.00, στον ισόγειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Κασσάνδρα». Στην τελική μορφή του προγράμματος μπορούν όλοι οι τοπικοί φορείς να προτείνουν εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν από την Agro Tourism. Ο κ. Ακης Γιάτσογλου παρουσίασε 18 δημοσιεύσεις από τις τυχαίες αποδελτιώσεις για την Agro Tourism 2010, ενώ όλοι πήραν ένα μικρό φωτογραφικό απολογισμό από την Agro Tourism 2009, ο οποίος δίνει μια καλή εικόνα στους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.

Η Agro Tourism 2010 είναι μια πολυεκδήλωση με στόχο να φέρει κοντά τους τουριστικούς επιχειρηματίες και τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ώστε με την ενσωμάτωση στοιχείων τοπικού πολιτισμού να προβάλλονται όλα με την τοπική ταυτότητα, που τα διαφοροποιεί και τα κάνει μοναδικά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να διαμορφωθεί αυτή η πλατφόρμα από 14 έως 16 Μαΐου που φιλοδοξεί ότι ίσως θα μπορούσε να είναι η απαρχή ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας και μια βάση για τοπική ανάπτυξη.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού κ.ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με τις πιο εγκάρδιες ευχές μου, Καλή Ανάσταση.

Οι ημέρες του Πάσχα ας είναι μέρες αγάπης και γαλήνης σε όλους.

Χρόνια Πολλά ,ευτυχισμένα, χαρούμενα και δημιουργικά.

Άντζελα Γκερέκου

Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού

Έκκληση για moratorium στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων

Θέμα: Έκκληση για moratorium στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων

Οργανισμός Ελέγχου &Πιστοποίησης Βιολογικών Προιόντων ΔΗΩ

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ κάνει έκκληση για moratorium στην καλλιέργεια ΓΤΟ, υποστηρίζοντας το κοινό αίτημα των οργανώσεων της βιολογικής γεωργίας, όπως προέκυψε μετά την συνάντηση των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Γραφείου IFOAM (www.facebook.com www.ifoam-eu.org) στις 18 και 19 Μαρτίου στην Μάλτα, την γενέτειρα του Επίτροπου John Dalli.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ, σε κοινό πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις της βιολογικής γεωργίας ζητά από τον Επίτροπο Dalli να δεσμευτεί επίσημα με moratorium στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, ώστε να διασφαλιστεί η φυσική, αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά, να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα, και να προστατευθεί ο Ευρωπαίος καταναλωτής. Είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρήσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες την ελευθερία επιλογής. Επιπλέον, υφίσταται και ένα οικονομικό ζήτημα, καθώς οι αγρότες πρέπει να μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα προϊόντα τους είναι ελεύθερα από ΓΤΟ, για να μπορούν να τα διακινούν στην αγορά.

Ζητούμε από τον επίτροπο Dalli αλλά ειδικότερα από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλία ως προς:

1. Την υλοποίηση ενός πανευρωπαϊκού moratorium στις εγκρίσεις και την καλλιέργεια των ΓΤΟ στην Ε.Ε. Το moratorium αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπληρώσει τις απαιτήσεις του Περιβαλλοντικού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2008.
- Να εκτιμηθεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της καλλιέργειας των ΓΤΟ στην αγορά: Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των ΓΤΟ στο σύνολο της τροφικής αλυσίδας, δεδομένων των διαφορετικών δομών και συστημάτων αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη. Εδώ περιλαμβάνονται τα κόστη πρόληψης ή/και περιορισμού της επιμόλυνσης στους εξής τομείς: παραγωγή σπόρων, καλλιέργεια στο χωράφι, καθαρισμός μηχανημάτων κοινής χρήσεις, μεταφορά και αποθήκευση, καθώς και αποφυγή επιμόλυνσης των τροφίμων και των ζωοτροφών στις διαδικασίες μεταποίησης.
- Να αξιολογηθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των γενετικά τροποποιημένων φυτών στο περιβάλλον.
- Να τεθεί ένα πλαίσιο ώστε να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά των οικοσυστημάτων και των συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών στις οποίες ίσως καλλιεργούνται ΓΤΟ.
- Να μελετηθούν οι δυνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, από την αλλαγή στην χρήση φυτοφαρμάκων, που προκαλείται από ανθεκτικά ΓΤΟ φυτά.
- Να διασφαλιστεί συνοχή στην αξιολόγηση του κινδύνου από τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που παράγουν ενεργές ουσίες, που καλύπτονται από την οδηγία 91/414/EEC.

2. Την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τους ΓΤΟ, ώστε να προκύψει βελτιωμένη κοινοτική νομοθεσία, που να προστατεύει τους αγρότες και τους καταναλωτές που θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι από τα μεταλλαγμένα.

3. Την λήψη αποφάσεων με βάση την αρχή της πρόληψης, που αποτελεί βασική αρχή στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

4. Την αναθεώρηση της EFSA ως αρμόδιο όργανο διαχείρισης κινδύνου. Να είναι ανεξάρτητοι οι επιστήμονες της EFSA, να υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, αλλά και να αναγνωρίζονται οι αβεβαιότητες και οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις.

5. Την καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου συνύπαρξης που να διασφαλίζει την ελευθερία από τους ΓΤΟ για όλους τους αγρότες, καθώς και για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων και των ζωοτροφών, που επιθυμούν να παραμείνουν ελεύθεροι από τα μεταλλαγμένα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή ο παραβάτης πληρώνει. Οι επιχειρήσεις που έχουν κέρδη από τους ΓΤΟ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για κάθε οικονομική και περιβαλλοντική ζημία που προκαλούν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πρόληψης της επιμόλυνσης και του κόστους αναλύσεων και ελέγχων των προϊόντων για γενετικά τροποποιημένες ουσίες.

6. Την καθιέρωση του κατώτατου δυνατού ορίου ανίχνευσης (στα όρια του εντοπισμού) για την ύπαρξη ΓΤΟ στους βιολογικούς και συμβατικούς σπόρους, , όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου 2007. Καθώς οι σπόροι βρίσκονται στην αρχή της διατροφικής αλυσίδας, οι καθαροί από ΓΤΟ σπόροι είναι απολύτως απαραίτητοι για τη διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων.

7. Την αναθεώρηση της έγκρισης της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora, που περιλαμβάνει γονίδιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέχρι το τέλος του 2004 θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί όλα τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια (ARMG), που ενδέχεται να έχουν αντίξοες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ, κ. Σπύρος Σγούρος, η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτροπή της εισόδου των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών στην ευρωπαϊκή γεωργία, προωθώντας παράλληλα τη βιολογική γεωργία, ως την ρεαλιστική εναλλακτική μέθοδο στην αγροτική παραγωγή

Για περισσότερες πληροφορίες: Ελευθερία Γεωργιάδη 6936 904311
ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ, κ. Σπύρος Σγούρος

Επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις δημόσιων οργανισμών

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δρομολόγηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών, με στόχο αφενός τη μείωση των δαπανών και αφετέρου την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι αλλαγές αφορούν σε περισσότερους από 200 φορείς.


Περισσότεροι από 200 δημόσιοι φορείς αξιολογήθηκαν και τέθηκαν συγκεκριμένοι χρονικοί στόχοι για την οριστική απόφαση συγχώνευσης ή κατάργησης των περισσότερων από αυτούς.

Οι πρώτοι που καταργούνται είναι το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Οικονομικών, η Ακαδημία Γραμμάτων & Επιστημών, η Ιόνιος Ακαδημία και το Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Έρευνας του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενοποιούνται οι διοικήσεις 16 Οργανισμών σε 3 κατηγορίες: Γεωργική Έρευνα - Κατάρτιση – Ενημέρωση, Τρόφιμα και Πληρωμές – Έλεγχοι.

Επίσης, το Πολυκλαδικό – Πολυτεχνολογικό κέντρο, θα συμπεριλάβει φορείς Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Βιομηχανικής Έρευνας.

Τέλος, ο Ενιαίος Φορέας Τυποποίησης – Μετρολογίας θα συμπεριλάβει τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την κατάργηση διευθύνσεων και τμημάτων των 18 υπουργείων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αφενός γιατί απασχολούν υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους και αφετέρου γιατί δεν έχουν αντικείμενο εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
skai.gr

Σε ένα κτίριο πλέον οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ

ImageΣτη διεύθυνση Δομοκού 5, στην πλατεία Αττικής συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει ότι το Πληροφοριακό Σύστημά του θα παραμείνει κλειστό από 31 Μαρτίου έως και 12 Απριλίου, για λόγους μεταφοράς του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μετακόμιση ξεκινά από τη Μεγάλη Τετάρτη 30 Μαρτίου και θα κρατήσει μέχρι τις 12 Απριλίου.

Ωστόσο, από την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου, στη νέα διεύθυνση θα βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι.

agronews.gr

Το "πρασίνισμα" της ΚΑΠ κλειδί για την επιβίωσή της

ImageΩς την πλέον στέρεα βάση για τη νομιμοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενώπιον των Ευρωπαίων φορολογούμενων και στη μετά το 2013 εποχή θεωρούν τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα τη σύνδεσή της με το περιβάλλον. Χαρακτηριστική είναι η ομιλία που έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Πότοτσνικ, στην οποία πρότεινε την μετατροπή της ΚΑΠ σε μία «Κοινή Αγροτική και Περιβαλλοντική Πολιτική».

«Αν πετύχουμε το πρασίνισμα της ΚΑΠ σε βάθος θα μπορέσουμε να εξασφαλίζουμε την ισχυρή δημόσια στήριξη που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να τη χρηματοδοτούμε σε υψηλό επίπεδο», παρατήρησε ο Επίτροπος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ο 1 στους 3 Ευρωπαίους θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΚΑΠ.

Κατά ιστορικού μοντέλου

Όπως επισημαίνει ο κύριος Πότοτσνικ, η πολλαπλή συμμόρφωση και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του 2ου πυλώνα ήδη προστατεύουν το περιβάλλον αλλά επιδέχονται βελτίωσης. Ο Επίτροπος προτείνει την αντικατάσταση του ιστορικού μοντέλου από πλήρως αποσυνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις, οι οποίες θα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, τη χρήση και τις ιδιότητες της καλλιεργούμενης έκτασης.

Στόχος να προωθηθεί μία γεωργία «υψηλής οικολογικής αξίας». Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η σύνδεση όλων των ενισχύσεων με την πολλαπλή συμμόρφωση, η οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει και τη διατήρηση μιας ελάχιστης έκτασης σε κάθε εκμετάλλευση, αφιερωμένης στην βιοποικιλότητα ή την αμειψισπορά. Επιπλέον ο κύριος Ποτότσνικ προτείνει τη μεταφορά πόρων στο 2ο πυλώνα, ώστε να ενισχυθούν τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, τα οποία παρά την επιτυχία τους «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ»

Διατήρηση της ΚΑΠ για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων

Η τυχόν επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση αγροπεριβαλλοντικών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό υποστηρίζει νέα έκθεση με τίτλο «Σύστημα Ενιαίας Ενίσχυσης μετά το 2013: Νέα Προσέγγιση - Νέοι Στόχοι» η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Η έκθεση προτείνει ένα νέο μοντέλο ενιαίας ενίσχυσης με δύο άξονες: στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και παροχή «δημόσιων αγαθών». Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο σχεδιασμός των μελλοντικών ενισχύσεων θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα για την ευρωπαϊκή γεωργία. Πρέπει πρώτα να τεθούν οι στόχοι της ΚΑΠ και μετά να συζητηθεί το μοντέλο που θα εφαρμοστεί. Όσο για τους στόχους, αυτοί θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής κοινωνίας για παροχή δημόσιων αγαθών περιβαλλοντικού κυρίως χαρακτήρα, με αντίστοιχη μεταφορά πόρων σε σχετικά μέτρα.

Παρεμφερείς θέσεις υποστήριξε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Εκτιμήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, ο οποίος θεωρεί ότι οι άμεσες ενισχύσεις διατηρούν όσο ποτέ άλλοτε την σημασία τους, ιδίως ενόψει της οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. «Οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει όχι μόνο να προσφέρουν το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας για την αγροτική δραστηριότητα, αλλά να συμβάλλουν παράλληλα στην παροχή δημόσιων αγαθών μέσα από τη γεωργία», τονίζει ο κ. Χανιώτης, ο οποίος θεωρεί ότι η κατανομή ενισχύσεων με βάση το ιστορικό μοντέλο στην «μετά το 2013» εποχή είναι ανεδαφική. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να συμβάλλουν στο διπλό στόχο της διατροφικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

www.agronews.gr

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα από τον Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας και τα μέλη του Δ.Σ


Ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας

και τα μέλη του Δ.Σ.

σας εύχονται


Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα



ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ

Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί για τη συνδεδεμένη ενίσχυση

ImageΣτους λογαριασμούς τους θα βρουν το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 30 Μαρτίου τα χρήματά τους οι παραγωγοί για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη βιομηχανική ντομάτα και το βαμβάκι, καθώς πιστώθηκαν ήδη από το απόγευμα της Μ. Δευτέρας τα λεφτά.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ποσό 150 εκατ. ευρώ αφορά το βαμβάκι, 10 εκατ. ευρώ τη βιομηχανική ντομάτα και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν ότι απέμεινε από τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης. Να σημειωθεί ότι για το 2009, το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι είναι 80,54 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τη βιομηχανική ντομάτα το ποσό κλιμακώνεται ανά στρέμμα ανάλογα με την ποσότητα του προϊόντος που έχει παραδοθεί στα εργοστάσια.
agronews.gr

Συμβουλές στους Έλληνες Καταναλωτές που αφορούν τα είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού

Συμβουλές στους Έλληνες Καταναλωτές που αφορούν τα είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού, προκειμένου να γνωρίζουν τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν δίνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών.
Αναλυτικά, πρέπει να προσέξουν τα παρακάτω:
1. Προμήθεια Τροφίμων
- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
- Να αγοράζουν κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου που προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρέατα, και άλλα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λ.π.).Επειδή τις μέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τρόφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, πρέπει τα μαγειρεμένα φαγητά να μη μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 24 ώρες.

2. Οδηγίες για προμήθεια κρέατος
Απαγορεύεται αυστηρά η σφαγή ζώντων ζώων κτηνοτροφίας(αρνιά, κατσίκια κλπ) εκτός νομίμων σφαγείων. Το αντίθετο ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και
- 18 βαθμούς C και χαμηλότερη για τα κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
-Το χρώμα της σφραγίδας, μας πληροφορεί, για την προέλευση του κρέατος, που αγοράζουμε
- Τα Ελληνικά και τα προερχόμενα από Χώρες της Ε.Ε, αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα " γαλάζιου" χρώματος και επί πλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη Χώρα προέλευσης
- Τα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες, φέρουν σφραγίδα " καστανού" χρώματος και αναγράφουν επίσης τη Χώρα προέλευσης.

3. Προμήθεια αυγών
Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.
- Διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας (χύμα) επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας . .
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με την ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από την διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος , με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Μετά τον βρασμό τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Τα αυγά ταξινομούνται , σε 3 κατηγορίες:
XL= πολύ μεγάλο ( πάνω από 73 γρ )
L = μεγάλο ( από63-73 γρ )
Μ = μεσαίο ( από 53-63 γρ.)
S = μικρό ( από 53 γρ. )

4. Σοκολάτες
Προσοχή στην αγορά σοκολατένιων αυγών. Προσέχουμε την ετικέτα, για να αποφύγουμε την απομίμηση καθώς και την ημερομηνία λήξης.

5. Λαχανικά
Τα λαχανικά , πριν χρησιμοποιηθούν χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Δεν πρέπει αυτές τις μέρες του Πάσχα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αρνίσιου κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπος και σε χοληστερίνη γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας.
agronews.gr

Δικαιώθηκαν ακόμη 8 συνάδελφοι μετά από Ένσταση -Αίτηση Θεραπείας που είχανε κάνει στον ΑΣΕΠ


Δικαιώθηκαν ακόμη 8 συνάδελφοι μετά από Ένσταση - Αίτηση Θεραπείας που είχανε κάνει στον ΑΣΕΠ για να υπαχθούν στις ρυθμίσεις που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 (Παυλόπουλου) καθότι είχαν από λάθος του ΕΛΓΑ απορριφθεί αρχικά από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ .
Το τμήμα αποφάσισε θετικά και ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας εύχεται στους συναδέλφους καλή σταδιοδρομία στον ΕΛΓΑ.

Aγρότες πούλησαν την «κατεστραμμένη» παραγωγή σταφίδας


Αποζημιώσεις για ψευδείς δηλώσεις

Αγρότες εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να πωλούν ποσότητες σταφίδας, την ίδια στιγμή που για την... καταστροφή της παραγωγής τους είχαν εισπράξει υψηλές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Αγροτικών Ασφαλίσεων). Οι συγκεκριμένοι εννέα παραγωγοί, καθώς και περίπου 20 άλλα άτομα θα πρέπει έως το τέλος του έτους να επιστρέψουν συνολικά 280.000 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση στο Ζεμενό Κορινθίας ήρθε στο φως ύστερα από καταγγελία τριών εξ αυτών που αφορούσε... τους υπόλοιπους έξι συναδέλφους τους. Η έρευνα που ακολούθησε απέδειξε ωστόσο ότι και οι εννέα αγρότες είχαν πωλήσει «κατεστραμμένη» παραγωγή, ενώ βρέθηκε ότι ακόμα είκοσι παραγωγοί στην περιοχή δεν είχαν «χάσει» όλη τους την παραγωγή - όπως είχαν δηλώσει. Ερωτήματα πάντως γεννάει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πραγματοποιήσει εκ νέου έρευνα για το θέμα, «κάτι που είναι εκτός της τυπικής διαδικασίας που ακολουθείται» σύμφωνα με στέλεχος του ΕΛΓΑ.


Η έκταση του φαινομένου ψευδών δηλώσεων καταστροφής της παραγωγής πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερη, και αυτό γιατί οι εκτιμητές συχνά βασίζονται στις δηλώσεις των ιδίων των αγροτών ή τοπικών παραγόντων για το «ποια ακριβώς» είναι τα κτήματα που επλήγησαν. Οι εκτιμήσεις επίσης γίνονται από εποχικούς υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν την περιοχή. Χαρακτηριστικά, 45 παραγωγοί στη Λακόπετρα Αχαΐας έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για ψευδείς δηλώσεις καταστροφής της παραγωγής τους, ενώ για 40 ακόμα, στη Στιμάγκα Κορινθίας, διεξάγεται έρευνα.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής σταφίδας στο Ζεμενό Κορινθίας καταστράφηκε εξαιτίας των βροχοπτώσεων και του καύσωνα το 2008. Κατατέθηκαν τότε 231 δηλώσεις για καταστροφές και ο αρμόδιος οργανισμός (ΕΛΓΑ) μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων κατέβαλε συνολικά 1.423.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για απώλεια παραγωγής. Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, τρεις παραγωγοί της περιοχής κατήγγειλαν εγγράφως ότι έξι συνάδελφοί τους είχαν πωλήσει σταφίδα σε συγκεκριμένο έμπορο. Μετά την καταγγελία διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση τόσο για τους καταγγέλλοντες όσο και για τους καταγγελλομένους, καθώς επίσης και για τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής που είχαν δηλώσει ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειάς τους.

Σύμφωνα με το νέο πόρισμα, που προέκυψε από τη σύγκριση των τιμολογίων πώλησης με τις δηλώσεις καταστροφής, και οι εννέα αγρότες πούλησαν ποσότητες σταφίδας σε συγκεκριμένο έμπορο παρά το γεγονός ότι είχαν δηλώσει ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής και είχαν λάβει αποζημίωση. Ο λόγος μάλιστα που οι τρεις κατήγγειλαν τους υπόλοιπους ήταν όπως φάνηκε πωςι θεώρησαν ότι έλαβαν μικρότερη αποζημίωση από τους άλλους! Ενδεικτικά, ένας από αυτούς είχε υποδείξει στον υπάλληλο του ΕΛΓΑ που είχε αναλάβει την εκτίμηση της καταστροφής ως δικό του κτήμα που ανήκε σε άλλον, καθώς στο δικό του δεν καλλιεργούσε καν σταφίδα αλλά… μπρόκολο.

Τα πορίσματα των επιθεωρητών του ΕΛΓΑ αναθεωρήθηκαν με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη σύγκριση των τιμολογίων των ποσοτήτων που πουλήθηκαν με τις ποσότητες που είχαν παρουσιαστεί ως κατεστραμμένες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ τον Οκτώβριο του 2009 οι αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν συνολικά 280.000 ευρώ σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο του 2010 και στο τέλος του έτους. Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στο ΕΛΓΑ ότι συγκρότησε νέα επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα για όσα έχουν γίνει στο Ζεμενό.

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

news.kathimerini.gr/

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29/03/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Περιβάλλοντος, με θέμα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναγνωρίστηκαν οι αντικειμενικές δυσχέρειες που προκύπτουν , όπως το αυξημένο κόστος και η χρονοβόρα διαδικασία και αποφασίστηκε να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον τομέα ευθύνης των υπηρεσιών κάθε Υπουργείου, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις που θ’ αντιμετωπίσουν το ζήτημα άμεσα και αποτελεσματικά.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε «Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και έχουμε τη βούληση να δώσουμε λύση. Κάθε υπηρεσία εξετάζει νέα μέτρα στον τομέα ευθύνης της και θα επανέλθουμε σύντομα με συγκεκριμένες προτάσεις. Στόχος μας είναι ν’ αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία δημιουργώντας μια πιο δίκαιη διαδικασία, προσφέροντας στήριξη και νέα κίνητρα στους κτηνοτρόφους».


ΥΠΑΑΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εντατικοποιείται αυτή την εβδομάδα το εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων στην αγορά που εφαρμόζει εδώ και ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον ΕΦΕΤ ελέγχουν καθημερινά σε ολόκληρη την Επικράτεια την ποιότητα των κρεάτων και ιδιαίτερα του οβελία.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν προϊόντα και εμπορικές συμπεριφορές που μπορεί να απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν ορισμένες παραβάσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάποιες μονάδες σφαγής ζώων και σημεία λιανικής πώλησης, διέθεταν στις αποθήκες-ψυγεία ποσότητες αρνιών αλλοδαπής προέλευσης χωρίς ωστόσο να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας της συγκεκριμένης χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι η σφράγιση των αρνιών είναι ευθύνη των σφαγείων τα οποία ελέγχονται για τις διαπιστωμένες παραλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΡΕΚΑ (Καβάλα) και δεν έφεραν ενδείξεις.

Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας Ορφανού και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων και επιβολής προστίμου στο κατάστημα λιανικής καθώς και στο σφαγείο προέλευσης.

Παράλληλα με τους ελέγχους στην Πασχαλινή αγορά κρέατος, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με υπολείμματα και μη συμβατές ουσίες σε εισαγόμενα κυρίως προϊόντα.

Στα δείγματα αυτά πραγματοποιούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση:

· 8.418 κιλά κολοκυθάκια, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος oxamyl πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

· 7.500 κιλά φυστικιών, προέλευσης Κίνας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

· 21.000 κιλά φυσικό μέλι, προέλευσης Κίνας, άφιξη μέσω Τουρκίας, λόγω μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.

· 3.600 κιλά κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.

· 16.190 κιλά κατεψυγμένων σαλιγκαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.

· 3.000 κιλά ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι (kibbled red chillies), προέλευσης Ινδίας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

· 2.020 κιλά αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.


Ταυτόχρονα, γίνεται ενημέρωση για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και του μηχανογραφικού κτηνιατρικού συστήματος TRACES, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα και άλλα κράτη μέλη για τα παρόμοια φορτία
ΥΠΑΑΤ

Ιδανικός για βιολογικό βαμβάκι ο κάμπος της Καρδίτσας

ImageΤις δυνατότητες ανάπτυξης καλλιεργειών βιολογικού βαμβακιού, σουσαμιού, λιναριού και λυκίσκου, στον κάμπο του νομού Καρδίτσας, αναδεικνύει εργασία του επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δημητρίου Μπιλάλη και της Σωτηρίας Πατσιαλή, γεωπόνου, υποψηφίου διδάκτορα του παραπάνω πανεπιστημίου.

Το βιολογικό βαμβάκι, αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα στοιχεία της εργασίας τους στο αναπτυξιακό συνέδριο Καρδίτσας, κερδίζει συνεχώς χώρο στην αγορά βάμβακος και η αγορά του αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι συνθήκες δε που επικρατούν στο νομό Καρδίτσας τον καθιστούν κατάλληλο για την καλλιέργεια του βαμβακιού, γεγονός το οποίο τον κάνει έναν από τους κύριους νομούς παραγωγής του στην Ελλάδα.

Η μέση θερμοκρασία αέρος στο νομό τους μήνες Μάρτιο με Οκτώβριο δεν πέφτει κάτω από 14o C. Η θερμοκρασία αυτή είναι η ελάχιστη που είναι επιθυμητό να επικρατεί, για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του βαμβακιού. Επιπρόσθετα, τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο επικρατούν ιδανικές θερμοκρασίες ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της καλλιέργειας. Οι παραπάνω επισημάνσεις δίνουν έναν ακόμη λόγο που κάνει την περιοχή της Καρδίτσας κατάλληλη για την καλλιέργεια του βιολογικού βαμβακιού.
Στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ο νομός Καρδίτσας δεν έχει υψηλά ποσοστά οργανικής ουσίας, κάτι το οποίο οφείλεται -κατά κύριο λόγο- στη μονοκαλλιέργεια, κυρίως του βαμβακιού, που έχει εξασθενήσει τα αποθέματα των εδαφών σε οργανική ουσία. Επιπλέον, η μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού αποτελεί κριτήριο υποβάθμισης της εδαφικής δομής και την έναρξη της ερημοποίησης, σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες (που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας) και την έντονη κατεργασία του εδάφους.
Στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Καρδίτσα, λόγω των ξηροθερμικών αυτών συνθηκών που επικρατούν τους θερινούς μήνες, η βαμβακοκαλλιέργεια είναι κατά κανόνα αρδευόμενη. Βέβαια, στη βιολογική γεωργία κρίνεται αναγκαία η σωστή διαχείριση του νερού. Έτσι, οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους "κανόνες" ορθής διαχείρισης του νερού άρδευσης, όπως το πότισμα πριν από τη σπορά για να φυτρώσουν τα ζιζάνια. Οι ειδικοί συνιστούν, μετά το σκάλισμα της καλλιέργειας να μη γίνεται αμέσως πότισμα γιατί το έδαφος είναι κατεργασμένο επιφανειακά. Στα στάγδην συστήματα αναμένεται μεγάλη ζιζανιοχλωρίδα στις μισές γραμμές και ειδικότερα κοντά στους σταλάκτες.
Στόχος, λοιπόν, της βιολογικής καλλιέργειας του βαμβακιού στο νομό -σημειώνουν οι ερευνητές- είναι, εκτός των άλλων, με την εναλλαγή των καλλιεργειών -ειδικά με τη βοήθεια καλλιέργειας ψυχανθών- να βελτιωθεί η δομή του εδάφους και να αυξηθεί η γονιμότητα των εδαφών κυρίως μέσω της αζωτοδέσμευσης και της αύξησης της οργανικής ουσίας. Αυτό κατ' επέκταση θα οδηγήσει στην αύξηση της βιοποικιλότητας, καθώς επίσης και στη βελτίωση της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους.


Λινάρι

Το βιολογικό λινάρι είναι μια άλλη επιπλέον καλλιέργεια, που, όπως και το βιολογικό βαμβάκι, έχει σαν σκοπό την παραγωγή βιολογικής ίνας. Στη χώρα μας, παλιότερα, το λινάρι καλλιεργούνταν. Σήμερα, όμως, έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Παρ' όλα αυτά, οι διεθνείς τιμές βιολογικού λιναριού θεωρούνται τεράστιες και η καλλιέργεια βιολογικού λιναριού ίσως να είναι αρκετά προσοδοφόρα, διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Το λινάρι είναι ετήσιο φυτό και οι κυριότερες κατηγορίες του είναι δύο: αυτές που καλλιεργούνται για τις ίνες τους και λέγονται κλωστικές και αυτές που καλλιεργούνται για τα σπόρια τους από τα οποία βγαίνει ένα είδος λαδιού το λινέλαιο. Οι τελευταίες λέγονται ελαιοδοτικές ποικιλίες.
Το ύψος του φυτού στις κλωστικές ποικιλίες φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στις ελαιοδοτικές το ένα. Οι κλωστικές ίνες του έχουν μεγάλη χρονική αντοχή, καλή στιλπνότητα και εύκολη επεξεργασία. Είναι ανθεκτικές στις διάφορες προσβολές από μύκητες και μικροοργανισμούς και ανθεκτικότερες από αυτές του βαμβακιού. Μπορούν ακόμα να αποχρωματιστούν, αλλά η βαφή τους είναι δύσκολη, γιατί δεν διαπερνώνται εύκολα. Τα υφάσματα που παράγονται από το λινάρι είναι τα γνωστά λινά υφάσματα, εξαιρετικής ποιότητας.
Οι ίνες του λιναριού έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή και είναι η αιτία που τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται εύκολα και το σιδέρωμα τους είναι πολύ δύσκολο. Με ειδικές επεξεργασίες το πρόβλημα αυτό ελαττώνεται. Τα λινά ρούχα είναι εξαιρετικά δροσερά, επειδή το λινάρι έχει τη δυνατότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία. Τα υφάσματα από λινάρι εκτός από την παραγωγή ρούχων χρησιμοποιούνται για την επένδυση των επίπλων. Κατώτερης ποιότητας λινάρια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σάκων και διάφορων μουσαμάδων. Τα υπολείμματα τους χρησιμοποιούνται στη χαρτοποιία στην κατασκευή χαρτιών πολυτελείας, επιστολογραφίας κ.λ.π.
Το λινέλαιο, με την προσθήκη διαφόρων αλεύρων, χρησιμοποιείται σαν κτηνοτροφή, αφού είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Επίσης, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, σε διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού και του στομάχου, καθώς και στην παρασκευή διαφόρων αλοιφών.


Σουσάμι

ImageΜια ακόμη εναλλακτική καλλιέργεια για το νομό Καρδίτσας, όπως προκύπτει από την παραπάνω εργασία είναι το σουσάμι. (Sesamum indicum). Το σουσάμι είναι ετήσιο φυτό, φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα και ο βιολογικός τους κύκλος είναι περίπου 3-4 μήνες. Το σουσάμι χρειάζεται για την ολοκλήρωση του βιολογικού του κύκλου υψηλές θερμοκρασίες, ένα γεγονός το οποίο καθιστά το νομό κατάλληλο για την καλλιέργειά του. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών είναι 26-30ο C. Η χαμηλότερη θερμοκρασία για την έναρξη της βλάστησης είναι 12ο C. Θερμοκρασίες κάτω από 18o C μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις.

Η επικονίαση και η δημιουργία των καψών δεν γίνεται σε περιόδους με θερμοκρασίες πάνω από 40ο C. Σε περιοχές με δυνατούς, ζεστούς ανέμους τα φυτά έχουν μικρότερους σπόρους με μικρότερη περιεκτικότητα σε λάδι. Το σουσάμι καλλιεργείται σε ψυχρότερες περιοχές ως καλοκαιρινή καλλιέργεια. Αναλόγως με το κλίμα, το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί σε ύψος μέχρι και 1.600 m. Το ύψος βροχόπτωσης γύρω στα 300-600 mm. Λόγω της κύριας ρίζας του, το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά ακόμα και όταν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το αποθηκευμένο νερό. Μεγάλο εύρος εδαφών είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια.
Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ταχινιού και του χαλβά. Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Οι χρήσεις του σουσαμιού είναι ποικίλες.


Λυκίσκος, ο "πράσινος χρυσός" της ζυθοποιίας
ImageΟ λυκίσκος, προσθέτουν οι δύο επιστήμονες, είναι από τα πιο ταχυφυή φυτά. Μέσα σε λίγους μήνες μπορεί και αναπτύσσει τεράστια φυτική μάζα, γι' αυτό είναι πολύ απαιτητικό φυτό σε φως, θρεπτικά συστατικά και νερό. Είναι ιδανικό σε περιοχές με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (εαρινοποίηση) έτσι ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις σε ψύχος για την καλύτερη ανθοφορία. Ο λυκίσκος προτιμά τα βαθιά, πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ελαφρά εδάφη, ενώ ανέχεται μεγάλο εύρος pH, από 6 μέχρι 8. Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη μόλις περάσουν οι κίνδυνοι των παγετών.
Ο λυκίσκος προσβάλλεται από πολλές ασθένειες. Οι σοβαρότερες είναι το ωίδιο και ο ψευδοπερονόσπορος. Η πρώτη αντιμετωπίζεται με θειάφι και η δεύτερη με σκευάσματα χαλκού. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως κατασταλτικό και γι' αυτό το λόγο κατά το παρελθόν αλλά ακόμα και τώρα, το λουλούδι του λυκίσκου το χρησιμοποιούσαν συχνά ως πρώτη ύλη στο γέμισμα των μαξιλαριών. Ο βασικός λόγος, όμως, καλλιέργειας του λυκίσκου είναι το ότι, αποτελεί βασικό συστατικό της μπύρας. Στην μπύρα εξισορροπεί τη γλυκύτητα της βύνης με την πικράδα του. Απομακρύνει πρωτεΐνες από το ζυθολεύκος και βοηθάει στη διαύγαση. Αυξάνει τη διατηρησιμότητα της μπύρας και βοηθάει στο σχηματισμό του αφρού. Ο λυκίσκος έχει αντισηπτικές, χαλαρωτικές, τονωτικές καθώς και στυπτικές ιδιότητες.
Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικός και κατά των κύστεων. Εξαιτίας αυτών του των ιδιοτήτων του χρησιμοποιείτε για την παρασκευή βιοκαλλυντικών, όπως ενυδατικές κρέμες, μάσκες (ματιών και λαιμού) και καθαριστικών προσώπου.

agronews.gr

Συμβούλιο υπουργών γεωργίας στις Βρυξέλλες με φόντο την ΚΑΠ

ImageΗ εύρυθμη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων τίθεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το Συμβούλιο Γεωργίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Οι 27 αναμένεται να εγκρίνουν τα συμπεράσματα σχετικής συζήτησης που είχαν ξεκινήσει στο Συμβούλιο του Ιανουαρίου. Επιπλέον, οι 27 θα ανταλλάξουν απόψεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη σχέση της με τη νέα στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης «Ευρώπη 2020», την οποία πρόσφατα ανακοίνωσε η Κομισιόν. Όσον αφορά το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η ισπανική προεδρία θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης της αγοράς μετά το 2013. Τέλος, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το τελευταίο τρίμηνο.


Πιο αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

- Το μέλλον της ΚΑΠ: διαχειριστικά μέτρα αγοράς μετά το 2013: Το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη γεωργία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην προοπτική της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Μετά από ανταλλαγή απόψεων κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας το Φεβρουάριο, η Προεδρία θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα για το μέλλον της ΚΑΠ όσον αφορά τα μέτρα διαχείρισης της αγοράς κατά τα έτη μετά το 2013.

- Τριμηνιαία έκθεση για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επικαιροποιημένη τριμηνιαία έκθεση για την κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσες τιμές παραγωγού στις κύριες χώρες παραγωγής ανέκαμψαν σε περίπου 28 λεπτά ανά λίτρο - ποσό που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στην μέσο όρο των τελευταίων ετών που η κατάσταση ήταν ομαλή.

- Ενημέρωση από την αυστριακή αντιπροσωπία για την υπουργική συνάντηση του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο (Παρίσι, 27-28 Φεβρουαρίου 2010).

- Ενημέρωση από την γαλλική αντιπροσωπεία για την υπουργική Διάσκεψη, στις 15 και 16 Ιουνίου 2010, που αφορά την «Ένωση για τη Μεσόγειο»

- Ενημέρωση από την Επιτροπή για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

- Η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα (αίτημα της Ιταλίας)

- Ενημέρωση από την αντιπροσωπεία της Μάλτας για την 15η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

agronews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»


Επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, βάσει ενεργειακής επιθεώρησης με: α) Δάνειο με επιδότηση επιτοκίου β) Άμεση επιχορήγηση 30% γ) 100% επιχορήγηση του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι 2500 €

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Ο τομέας των κτηρίων και ο τομέας των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτήρια στην Ελλάδα καταναλώνουν περί το 36 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ενέργεια που δαπανάται για θέρμανση στα κτήρια κατοικίας φτάνει περίπου στο 60% των συνολικών ενεργειακών τους αναγκών. Η εικόνα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ηλικία των κτηρίων καθώς και στην ενεργειακή συμπεριφορά των ενοίκων. Επιπλέον, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ), η κατανάλωση στα κτήρια του οικιακού τομέα αυξάνεται ετησίως με ρυθμό 2% περίπου. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα.


Με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα και με κύριο στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος, ανακοινώνεται η υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον». Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Ιουνίου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκ. € και βασίζεται στο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ), αριθμ. 397/2009, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009, με βάση τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα.

Το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω παρεμβάσεων στα κτήρια αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στην ορθολογική χρήση ενέργειας με την καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης στους πολίτες, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στο στόχο που έχει τεθεί στο ΣΔΕΑ για εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2016 σε ποσοστό 9% του μέσου όρου κατανάλωσης της 5ετίας 2001-2005.


Το πρόγραμμα βασίζεται στην αξιοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών και του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων που προβλέπονται στο ν. 3661/2008, με σκοπό τον ορθό προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων καθώς και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στη μεγιστοποίηση της εξοικονομούμενης ενέργειας. Η συνδυασμένη εφαρμογή του προγράμματος και του εν λόγω θεσμικού πλαισίου εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη δράση εξοικονόμησης ενέργειας.


Τα κτήρια που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι αυτά που έχουν κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης του 1979, ως εκ τούτου παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα των ιδιοκτητών. Για τις κατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα διενεργηθεί ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις. Το κόστος των επιθεωρήσεων θα είναι επιλέξιμο στο πλαίσιο του προγράμματος, εφόσον η πρόταση ενταχθεί τελικά σε αυτό.


ΟΦΕΛΗ / ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με το πρόγραμμα παρέχεται στους πολίτες ένα άμεσο οικονομικό όφελος που θα λειτουργήσει ως μοχλός για τη λήψη απόφασης. Το μεγάλο όμως όφελος για τους πολίτες και για το περιβάλλον θα προκύψει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που υπολογίζεται έως και 60 % για πλήρη μόνωση μιας μονοκατοικίας. Ενδεικτικά για μια αμόνωτη μονοκατοικία 100 τ.μ. που βρίσκεται στη βόρειο Ελλάδα προκύπτει οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, από την εξοικονόμηση πετρελαίου, που φτάνει περίπου μέχρι και το ποσό των 1.500 € το έτος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα, ενώ συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων και της πράσινης ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο kWh, δηλαδή το 1/6 περίπου της συνολικής εξοικονόμησης που προβλέπεται στο ΣΔΕΑ για τον οικιακό τομέα το 2016 (5,53 TWh).

Σαρρής: Να έχουν εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ οι αγρότες

Image

Ριζικές αλλαγές ετοιμάζει ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θόδωρος Σαρρής δύο εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Σύμφωνα με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Ηλείας επισημαίνει ότι θα αποστείλει προσωπικές επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον ασφαλιστικό οργανισμό όπου θα τους ζητά τις απόψεις τους για την εύρυθμη λειτουργία του.

Βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι εκκρεμότητες και να αποδοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.

Ο κ Σαρρής χαρακτηριστικά δήλωσε: « Οι αγρότες μας θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ, αυτοί που πραγματικά δικαιούνται αποζημιώσεις θα τις λαμβάνουν στις προθεσμίες που ορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο το οποίο και αυτό είναι υπό εξέταση.

Να είναι σίγουροι ότι θα σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν. Πολύ σύντομα θα ενημερωθώ για όλα για θα καταθέσω ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε. Το πολύ σε έξι μήνες θα έχουμε βάλει πολλά πράγματα στην σωστή τους θέση.»

Ο κ Σαρρής για τα χρέη που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΕΛΓΑ ( από τις παλιότερες διοικήσεις) τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει ορθολογική διαχείριση μέσα στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα.

agronews.gr

Νομοσχέδιο για ΕΛΓΑ: προβλέπει διπλασιασμό των εισφορών

Ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου για το ζήτημα της γεωργικής ασφάλισης, ένα από τα κύρια σημεία του οποίου είναι ο διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας στον ΕΛΓΑ. Ο οργανισμός εξαιτίας των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ανυπαρξίας κρατικής στήριξης έχει φτάσει σε οριακό σημείο υπερχρέωσης και η … λύση που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση είναι τα βάρη να αναλάβουν οι γεωργοί.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Το σύστημα ασφάλισης και αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου» και αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα η ασφαλιστική εισφορά στην φυτική παραγωγή από το 3% που είναι σήμερα θα πάει στο 6%! Η ασφαλιστική εισφορά για τη ζωική παραγωγή από 0,50% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 1%. Σήμερα η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα παραμείνει έτσι ή θα υπολογίζεται το ποσοστό της εισφοράς επί του συνολικού αγροτικού εισοδήματος που δηλώνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες κλίνουν προς το δεύτερο.

Ακόμα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας που θα αφορά τους αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις και που θα καταθέτουν τον οβολό τους για τη στήριξη του Ταμείου. Είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης αυτού του Ταμείου.

Αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που προβλήθηκε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους, είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, ώστε να διευρυνθούν οι αιτίες και οι ζημιές που καλύπτει ασφαλιστικά ο οργανισμός. Και αυτό γιατί οι κλιματικές αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνονται πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, να προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες που όμως λόγω κανονισμών δεν αποζημιώνονται. Προς το παρόν βλέπουμε τη κυβέρνηση να αξιοποιεί τις αδυναμίες και την υπερχρέωση του ΕΛΓΑ για να επιβάλλει αυξημένα ασφάλιστρα, αλλά δεν βλέπουμε διεύρυνση των καλύψεων.

Ο Κυριάκος Τσιτουρίδης πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ σχετικά με το παραπάνω σχέδιο νόμου, σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακόμα το ακριβές περιεχόμενό του, γιατί ακόμα το επεξεργάζεται η επιτροπή.

Ωστόσο σημείωσε πως τα αρχικά σενάρια για να γίνει η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ προαιρετική, (ένας από τους λόγους των κινητοποιήσεών τους) δεν ισχύουν και στην εισηγητική έκθεση θα αναφέρεται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και έτσι θα διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ.

Επίσης μας είπε πως υπάρχει σχεδιασμός τα προγράμματα ΠΣΕΑ να αφαιρεθούν από τον ΕΛΓΑ και να πάνε στο υπουργείο, κάτι στο οποίο αντιδρούν. Όπως είπε επί 8 χρόνια ο ΕΛΓΑ διαχειρίστηκε άψογα 14 προγράμματα ΠΣΕΑ και μάλιστα χωρίς καμιά ποινή από την Ε.Ε. Όσο για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας δεν θα είναι υπό τον ΕΛΓΑ και δεν ξέρει ποιος φορέας θα το διαχειρίζεται. Σχετικά με το αίτημα των γεωργών για διεύρυνση των καλύψεων, σημείωσε πως ο νόμος προβλέπει όλα τα πιθανά αίτια, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένα στους κανονισμούς και δεν έχει γίνει κσοτολόγησή τους. Και εκείνο που ζητούν είναι να ενεργοποιηθούν και να είναι στους κανονισμούς και όχι να αποζημιώνονται αγρότες κατ’ εξαίρεση με … άλλα κριτήρια.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

evdomi.gr

Κονδύλια ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Κονδύλια ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, για δράσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ θα αξιοποιήσει περισσότερα από δέκα Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2007- 2013 για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας, καθώς και για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, δράσεις περιβάλλοντος και ενέργειας περιλαμβάνονται στα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα:
α) "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)"
β) "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ)", Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, από το οποίο τον Άξονα 4 "Ολοκλήρωση του Ενεργειακού Συστήματος της Χώρας και ενίσχυση της αειφορίας" την ευθύνη της εφαρμογής και υλοποίησής του έχει το ΥΠΕΚΑ.
γ) "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας" (ΕΠΑΑ), το λεγόμενο "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ, αλλά συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο. Από αυτό το Πρόγραμμα, την ευθύνη υλοποίησης των Δασικών Μέτρων έχει το ΥΠΕΚΑ.
δ) Και στα πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται δράσεις Περιβάλλοντος, ενώ στα τέσσερα από αυτά περιλαμβάνονται δράσεις Ενέργειας. Την ευθύνη διαχείρισης των ΠΕΠ έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι δεκατρείς Περιφέρειες, ενώ για την υλοποίησή τους αυτοί οι φορείς συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ε) Επίσης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ένα άλλο Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προβλέπει δράσεις Περιβάλλοντος και την ευθύνη διαχείρισης την έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
στ) Τέλος, δράσεις Περιβάλλοντος ή / και Ενέργειας προβλέπονται σε πάνω από τρία Επιχειρησιακά Προγράμματα του Στόχου 3 (το παλιό INTERREG), εκτός ΕΣΠΑ, των οποίων την ευθύνη διαχείρισης κατά κύριο λόγο έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με βασική επιδίωξη να μην απολεσθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους των τομέων Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα έτη 2010 και 2011 (τα πρώτα έτη εφαρμογής του κανόνα ν+3), το υπουργείο εστίασε στις ακόλουθες ενέργειες:
- Αμεση ένταξη ώριμων και κυρίως έργων με δαπάνες εντός των ετών 2007-2010. Ήδη τους 2,5 πρώτους μήνες του 2010 εντάχθηκαν στο ΕΠΠΕΡΑΑ δώδεκα (12) έργα και ένα βρίσκεται υπό άμεση ένταξη, συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατ. Ευρώ, όταν από το 2007 μέχρι και το 2009 είχαν ενταχθεί εννέα (9) έργα συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. Ευρώ.
- Ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί στους αμέσως επόμενους μήνες, με έργα που θα αποδώσουν δαπάνες μέσα στο 2010, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων από την εφαρμογή του κανόνα ν+3.
- Πλήρης ωρίμανση ημιώριμων έργων μέσα από τα Προγράμματα, με αυστηρές διαδικασίες παρακολούθησης και διαχείρισης της ωρίμανσης, έτσι ώστε από το έτος 2011 ή / και στο 2012 να αποδώσουν τις αναγκαίες δαπάνες.
- Σχεδιασμός και ωρίμανση έργων τα οποία, αφ' ενός μπορούν να δώσουν τις πρώτες δαπάνες εντός του 2011, αλλά πολύ περισσότερες το έτος 2012 (έτος κρίσιμο για τα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα), αφ' ετέρου δημιουργούν συνθήκες προώθησης της Πράσινης Ανάπτυξης.
Με στόχους την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία και προώθηση της βιοποικιλότητας, την αστική αναγέννηση και την προώθηση του εθελοντισμού, έχουν σχεδιασθεί οι ακόλουθες κατηγορίες δράσεων:
1. Προώθηση των ΑΠΕ, με παράλληλες ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημόσια Κτήρια, ξεκινώντας από τα σχολικά κτήρια και τα νοσοκομεία.
2. Δημιουργία πράσινων στεγών στα δημόσια κτήρια για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ατμόσφαιρας.
3. Δράσεις απορρύπανσης / αποκατάστασης μολυσμένων εδαφών και υδάτων, ξεκινώντας με παρεμβάσεις στον Ασωπό.
4. Προώθηση / κατασκευή επιδεικτικών βιοκλιματικών υποδομών σε μεγάλες πόλεις.
5. Δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης με ΑΠΕ, κυρίως στα νησιά που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στο πόσιμο νερό.
6. Πράσινες επενδύσεις υποδομών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ, αλλά και δημιουργία νέων πράσινων ΒΙΠΕ, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. και την ΒΙΠΕ / ΕΤΒΑ.
7. Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης στα νησιά, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. και την ΒΙΠΕ / ΕΤΒΑ.
8. Εξασφάλιση Ενεργειακής Επάρκειας της χώρας τόσο σε ηλεκτρική ενέργεια, όσο και σε φυσικό αέριο, με σημαντικές επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύων διασύνδεσης και σε αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου.
9. Εξοικονόμηση ενέργειας στις ιδιωτικές κατοικίες.
10. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς και προώθηση της βιοποικιλότητας και της ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των δασών.
11. Αποτελεσματική οργάνωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
12. Προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού.
13. Παράλληλα μέσα από τα Περιφερειακά Προγράμματα, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. και τις δεκατρείς Περιφέρειες, προωθούνται τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης / Αναζωογόνησης αστικών περιοχών.
Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται στενά με τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης και αποτελεσματικής εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Οι γεωπόνοι του Υπ.ΑΑΤ ζητούν από την υπουργό να ξαναμπούν στα χωράφια

Οι γεωπόνοι του Υπ.ΑΑΤ ζητούν από την υπουργό να ξαναμπούν στα χωράφια
Την «υποβάθμισή» τους σε υπαλλήλους γραφείου, τονίζουν στον ΑγροΤύπο οι γεωτεχνικοί που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, ζητούν την επαναφορά του θεσμικού τους ρόλου ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν επανεξεταστούν τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στην περικοπή ορισμένων επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν για την μετάβαση και διαμονή τους σε σημεία της χώρας, που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και στον ΑγροΤύπο, θεωρούν ότι με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να τους μετατρέψει σε υπαλλήλους γραφείου την στιγμή που όπως επισημαίνουν «το 90% της δουλειά τους είναι στην ύπαιθρο όπου πραγματοποιούν τους ελέγχους τους». Υπογραμμίζουν επίσης, ότι «ο κλάδος τους είναι οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχει ανάγκη η χώρα σε αυτή την κρίση».
Σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημα των μελών της ΠΕΓΔΥ που απέστειλαν στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή οι γεωπόνοι – γεωτεχνικοί διαμαρτύρονται για τα εξής:
- Περικόπτεται κατά 12% το επίδομα των τριμήνων και αναστέλλεται η τελευταία αύξηση κατά 30 ευρώ ανά μήνα του παραπάνω επιδόματος
- Περικόπτονται κατά 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
- Τροποποιείται η διάταξη και περιορίζεται ο αριθμός των εκτός έδρας μετακινήσεων από 120 ημέρες σε 60 και η δυνατότητα υπέρβασης από 60 σε 20 ημέρες
- Διαφοροποιείται η χιλιομετρική απόσταση για την καταβολή ημερησίας αποζημίωσης και διανυκτέρευσης. Η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται για αυθημερόν επιστροφή για αποστάσεις μεγαλύτερες των 40 χιλιομέτρων αντί των 10 που ίσχυε μέχρι τώρα. Για διανυκτέρευση τα όρια των 120 και 80 χλμ. που ίσχυαν μέχρι τώρα, αυξάνονται σε 160 και 120 χλμ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που δημιουργείται έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι φυσικό και στις επιχειρήσεις. Κάτι, που επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ζητώντας παράλληλα από το υπουργείο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων.

Τηλεφωνική συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ, κ. Νίκου Κακαβά και του προέδρου της ΠΕΓΔΥ, κ. Κώστα Καραμήτρου για την «υποβάθμιση» των γεωτεχνικών σε υπαλλήλους γραφείου με νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης
agrotypos.gr

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η Εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ Στέργιου Διαμαντόπουλου, που έγινε στο πρόσφατο συντονιστικό του ΓΕΩΤΕΕ

Συντονιστικό συμβούλιο ΓΕΩΤΕΕ στο Νυμφαίο 12 και 13 Μαρτίου 2010.
Οι συνάδελφοι πρέπει να διαβάσουν το κείμενο που αποτελεί προσχέδιο για το ΓΕΩΤΕΕ και να ενδιαφερθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και όπως μπορεί ο καθένας.



ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Επίκαιρη επερώτηση της Ν.Δ για το πάγωμα του ΄΄Μπαλτατζή΄΄

Επίκαιρη επερώτηση σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ κατέθεσαν 16 βουλευτές της Ν.Δ με....... πρωτοβουλία του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη.

Η επίκαιρη επερώτηση, έχει στόχο επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης την ανάδειξη της τεράστιας ευθύνης που έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το πάγωμα των μέτρων του Προγράμματος “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” και της επείγουσας ανάγκης για τη λήψη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης, όπως κατατέθηκε στη βουλή:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κα Κατερίνα Μπατζελή

2) Οικονομικών

κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

3) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

κα Τίνα Μπιρμπίλη

ΘΕΜΑ: Υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» - ολοκληρωμένη στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη

Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ανοιχτής διακυβέρνησης από τις 03.03.10 το σχέδιο νόμου «Αποκέντρωση, Απλοποίηση και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007–2013 και άλλες διατάξεις», προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», παρότι η απορρόφηση έως σήμερα είναι πολύ χαμηλή, καταργείται η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του ΠΑΑ με τα Περιφερειακά Προγράμματα και αλλάζουν τα ονόματα των υπολοίπων. Ουσιαστικά, αποτελεί μια αλλαγή γραφειοκρατικού τύπου, χωρίς περιεχόμενο, αφού δε συνοδεύεται από ανάθεση αρμοδιοτήτων για νέες δράσεις.

Επειδή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» έχει ανάγκη πρόσθετων πόρων με αύξηση της εθνικής συμμετοχής, τουλάχιστον στα επίπεδα του Γ’ ΚΠΣ και όχι αυτής της αναθεώρησης,

Επειδή χρειάζεται να δοθεί πολιτική κατεύθυνση στην επιτάχυνση των διαδικασιών και όχι να ακυρώνονται προκηρύξεις στα Προγράμματα Βελτίωσης του περιβάλλοντος και της υπαίθρου, Διαφοροποίησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής και Δημοσίων Έργων,

Επειδή στην περίοδο της οικονομικής κρίσης με κύρια χαρακτηριστικά την κλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, η ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» θα ανακούφιζε σημαντικά τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας και τον αγροτικό τομέα,

Επειδή οι ανάγκες ενημέρωσης για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» είναι τεράστιες, ζητάμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να απαντηθούν τα παρακάτω δέκα εννέα (19) ερωτήματα και να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να κινηθεί συντεταγμένα και με βάση το Εθνικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη;

  2. Ποιες οι αναπτυξιακές προτεραιότητές σας και ποιες οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση αυτή;

  3. Γιατί ενώ είχαν ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες και είχαν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις της Ε.Ε., μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί δράσεις του Άξονα 2 στην κατεύθυνση «Βελτίωσης του περιβάλλοντος και της υπαίθρου», όπως η Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, η απονιτροποίηση και η ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης;

  4. Πότε προβλέπεται να ανακοινωθούν και να προκηρυχθούν μέτρα και δράσεις για την προστασία των δασών και του δασικού περιβάλλοντος, ενόψει μάλιστα και του επερχόμενου θέρους;

  5. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), για τη διαχείριση των περιοχών NATURA 2000;

  6. Επειδή βασική προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση των υδάτινων πόρων και η ορθολογική χρήση τους, πότε θα ξεκινήσει ξανά το «Πρόγραμμα Αναβάθμισης των Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης» μέσω του Μέτρου 125 που σας παρέδωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και εσείς το διακόψατε;

  7. Θα αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υδάτων σε Περιφερειακό επίπεδο, όπως ορίζει η οδηγία 2000/60;

  8. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Μέτρου 114 - «Χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» που περιμένουν όλοι οι επιστήμονες γεωτεχνικοί και οι αγρότες και είχε προκηρύξει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση της Ν.Δ., καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις από 25.10.08 έως 31.12.08;

  9. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Μέτρου 121 - «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης) που επίσης περιμένουν όλοι οι αγρότες και επιστήμονες γεωτεχνικοί και είχε προκηρύξει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση της Ν.Δ., περιλαμβάνοντας ενισχύσεις σε υλικές —πάγια— και άυλες επενδύσεις όπως κατασκευή, αγορά ή χρονομίσθωση νέου μηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών, εξοπλισμός πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ.;

  10. Πότε θα ξεκινήσει η νέα προκήρυξη του Μέτρου 123 - «Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» και πότε θα αρχίσει η αξιολόγηση των φακέλων (μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων) που είχε προκηρύξει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση της Ν.Δ., περιλαμβάνοντας ενισχύσεις σε υλικές ή/και άυλες επενδύσεις όπως κατασκευή, αγορά ή χρονομίσθωση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών και γενικά κόστη;

  11. Θα συνεχιστεί η στήριξη νέων γεωργών για την εγκατάστασή τους στην γεωργία με την μορφή χορήγησης κεφαλαίου και με άλλες προκηρύξεις, πέραν αυτής του Ιανουαρίου 2009;

  12. Είναι πρόθεσή σας, όπως προκύπτει από τα Δελτία Τύπου, να μειώσετε το ύψος της επιδότησης σε προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αν αυτό συμβαίνει, σε ποια νομική βάση στηρίζεται;

  13. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Άξονα 3 του ΠΑΑ «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» που αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών ορεινές, μειονεκτικές, πεδινές και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας;

  14. Είναι όντως ανάμεσα στις προθέσεις του ΥπΑΑ&Τ —όπως διαδίδεται— να ματαιωθεί η εφαρμογή των Μέτρων του ΠΑΑ που αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές παρέμβασης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» (ΕΠΑΑ-ΑΥ) και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) 2000-2006, σε συνέχεια των αναπτυξιακών μελετών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής αυτών από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

  15. Πότε θα αρχίσει η υλοποίηση μέτρων του Άξονα 4 (Προσέγγιση LEADER), μέσα από τις ΟΤΔ (Ομάδες Τοπικής Δράσεις);

  16. Υπάρχει συντονισμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορεί να ενσκήψουν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον;

  17. Θα αποζημιωθούν έγκαιρα με ακριβείς καταγραφές από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες για τις καταστροφές που έχουν υποστεί, ή έχει δοθεί κατεύθυνση —όπως λέγεται— να περιορισθούν οι αποζημιώσεις για να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό άνοιγμα του ΕΛΓΑ με διακοπή ή περιορισμό της κρατικής δανειοδότησης;

  18. Ποια επιπλέον μέτρα ενίσχυσης προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση εν όψει και του λεγόμενου «Ελέγχου Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  19. Υπάρχει βούληση για τη διατήρηση ή και αύξηση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, και αν ναι, έχουν δοθεί με σαφήνεια εντολές σε όλους τους παράγοντες της Κεντρικής Διοίκησης για τη λήψη μέτρων που θα εγγυώνται την πλήρη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007- 2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμη και με αύξηση της άμεσης εθνικής χρηματοδότησης;

Κωνσταντίνος Κόλλιας Γεώργιος Κασαπίδης

Μιχάλης Χαλκίδης

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Κωνσταντίνος Μουσουρούλης

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Χρήστος Σταϊκούρας

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Αλέξανδρος Κοντός

Θεόδωρος Καράογλου

Σάββας Αναστασιάδης

Σπυρίδων Γαληνός

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Κωνσταντίνος Τσιάρας

Ιωάννης Ανδριανός

agroschannel.com