Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

ΠΕΝΑ: Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και να μπορέσει να μοιράσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μια ακόμη φορά η πολιτεία δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι το κράτος πρέπει να παρουσιάζει ΣΥΝΕΧΕΙΑ (διότι σίγουρα δεν παρουσιάζει συνέπεια), και οι Υπουργικές Αποφάσεις των Ελλήνων Υπουργών να είναι υπεύθυνες πολιτικά, και να μην κρύβονται πίσω από λέξεις όπως «τα λεφτά υπάρχουν» ή «τα λεφτά δεν...... υπήρχαν» τονίζουν οι Νέοι Αγρότες στο δελτίο τύπου μετά την συνάντηση που είχαν με την Υπουργό.

Για μια ακόμα φορά επισημαίνεται δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη για το ότι η δημόσια διοίκηση δεν μπόρεσε να τηρήσει ούτε όσα η ίδια είχε προδιαγράψει, ότι δηλαδή θα έπρεπε να απαντήσει σε κάθε αίτηση μέσα σε τέσσερις μήνες. Δέκα έξη μήνες μετά την Πρόσκληση της 27-1-2009, για τους Νέους γεωργούς, ακόμα οι Νέες και οι Νέοι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.

Για μια ακόμη φορά οι 2.500 Νέοι που έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις (με οροφή το 40.000€) δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Αυτοί οι 2.500 έχουν ακούσει ότι θα αντικατασταθούν αυτές που έχουν με νέες (με οροφή το 20.000€). Κάποιο άλλοι (6.000 Νέοι) έχουν ακούσει ότι θα τους σταλούν συμβάσεις (με οροφή το 20.000€).

Για μια ακόμη φορά ακούστηκε ότι όλοι θα εισπράξουν την πρώτη προκαταβολή (40% της σύμβασης) μέσα στο … … 2010.

Για μια ακόμη φορά δεν έγινε κατανοητό γιατί ούτε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να μοιράσει η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση εγκαίρως. Το πρόγραμμα Νέων Γεωργών χρηματοδοτείται κατά 71% από την ΕΕ και κατά 29% από την Ελλάδα.

Για την στήριξη των αξιών και του τρόπου ζωής των Αγροτών καθώς και την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων η ΠΕΝΑ οργανώνει συνέδριο στις 27-28 Ιουν 2010, στην Νέα Κίο Αργολίδας, υπό την αιγίδα του κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι Νέοι Αγρότες, ως κομμάτι του συνολικού αγροτικού κόσμου, έχουν το κάπως ιδιαίτερο αξιακό σύστημα, τον τρόπο ζωής και την ανεξαρτησία των ανθρώπων που παράγουν πραγματικότητα, μέσα στα χωράφια, τους στάβλους, τις θάλασσες, τα δάση και τις αγροικίες τους (αγροτουρισμός). Η προσπάθεια ανταλλαγής σκέψεων χωρίς ταύτιση του ιδεολογικού-αξιακού υπόβαθρου στα αγροτικά θέματα μεταξύ αγροτών και τεχνοκρατών, έχει τόσες ομοιότητες όση και η πραγματική ζωή μια πόλης με το παιχνίδι Μονόπολη. Μοιάζει με παράθεση κανόνων, μηχανισμών και διαδικασιών, χωρίς ψυχή, απέναντι στην πραγματική ζωή.

Ελπίζουμε ότι δεν ακούστηκε για τελευταία φορά η περιπέτεια και το όνομα του νέου αγρότη-κτηνοτρόφου Π . Γ, 26 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, που αυτοκτόνησε 10 μέρες μετά την ανακοίνωση ότι οι συμβάσεις θα αντικατασταθούν με νέες με το μισό πριμ πρώτης εγκατάστασης. Αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεχε την πίεση από τις επιταγές που είχε εκδώσει με βάση την οροφή των 40.000€ του πριμ, και οι οποίες μετά την νέα «ρύθμιση» κατέστησαν ακάλυπτες.

Και βέβαια κατέστησαν ακάλυπτες και από τον απαράδεκτο εμπαιγμό και την απερίγραπτη καθυστέρηση εκταμίευσης, που ακόμα και σήμερα δεν άρχισε να γίνεται. Δεν τον ρώτησε κανένας, στο ξεκίνημα του, πώς τα έβγαζε πέρα. Όλοι οι φιλότιμοι δημόσιοι λειτουργοί, ίσως με τα εργασιακά τους προβλήματά, τους κανόνες και τις διαδικασίες τους, από τα γραφεία που τους εξασφάλισε και ο Παναγιώτης, συζητούν και μισθοδοτούνται κανονικά. Αλλά δεν καταγράφεται παραγωγικό αποτέλεσμα. Ο πλούτος παράγεται στα χωράφια.

Και μια βδομάδα μετά την αυτοκτονία του που δεν πρόλαβε να γίνει Νέος Αγρότης κατά την ΚΥΑ, ο πατέρας του, κτηνοτρόφος και αυτός, έπαθε εγκεφαλικό από την ανείπωτη θλίψη. Τον πήγαν στο νοσοκομείο όπου απεβίωσε μετά ένα μήνα (πριν λίγες μέρες).

Το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών ίσως τηρεί επακριβώς τους κανόνες τις διαδικασίες και τις ΚΥΑ των εκάστοτε Υπουργών, οι Νέοι Αγρότες όμως πρέπει να σκεφτούν, να αξιολογήσουν και να ενημερωθούν για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν και μετά να υπογράψουν …
agroschannel.com

Ζητούνται γεωπόνοι σε Λάρισα και Άγιο Νικόλαο Κρήτης

1.Ζητείται γεωπόνος ή τεχνολόγος γεωπονίας για εργασία σε κατάστημα γεωργικών εφοδίων στη Λάρισα. Αποστολή βιογραφικού στο e-mail: agro_xat@yahoo.gr

2.Τα Φυτώρια Κρήτης ζητούν γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας για εργασία σε Garden center στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Αποστολή βιογραφικού στο: info@cretanurseries.gr


agrotypos.gr

Θεσσαλία, θερμοκηπιακή δύναμη εν τη γενέσει

ImageΤην καταλληλότητα της περιοχής της Θεσσαλίας για τη συγκέντρωση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κατά τα πρότυπα της Ιεράπετρας και τις γενικότερες προοπτικές ανάπτυξης σύγχρονων τεχνικών στα θεσσαλικά θερμοκήπια, τόσο για μείωση των δαπανών ενέργειας και άρα μείωση του κόστους, όσο και για τη μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, ανέλυσαν με τις εισηγήσεις του οι επιστήμονες γεωπόνοι που μίλησαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στον Αλμυρό Βόλου, στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού (πρώην ΚΕΓΕ), το απόγευμα της Παρασκευής 28ης Μαΐου.

Η ημερίδα «Σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές σε μεσογειακά θερμοκήπια – προοπτικές ανάπτυξης στη Θεσσαλία» διοργανώθηκε από τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας, το ΚΕΤΕΑΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών), τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ Αλμυρού) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Αγρομηχανική Βόλου-Αλμυρού ΑΕ, τον Κατσαρό Βασίλειο και τα ανθοκήπια Αφοί Λάμπη.

Στην ομιλία του, ο κ. Ντίνος Κίττας ανέπτυξε τα θέμα «Θερμοκήπια φιλικά στο περιβάλλον – σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές», βασισμένο σε έρευνα που πραγματοποίησε με τους κ.κ. Κατσούλα Νικόλαο (Λέκτορα ΠΘ) και Μπαρτζάνα Θωμά (Ερευνητή ΚΕΤΕΑΘ). Ο κ. Κίττας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ευρύτερη περιφέρεια Αλμυρού μπορεί να αποτελέσει χώρο ιδανικό για την συγκέντρωση θερμοκηπιακών καλλιεργειών καθότι από μελέτες που έγιναν από το εργαστήριο γεωργικών κατασκευών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΑΘ αποδεικνύεται επιστημονικά η ιδανικότητα της περιοχής αντίστοιχη με την περιοχή της Ιεράπετρας στην οποία έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος θερμοκηπίων στη χώρα.

Ο κ. Δημήτριος Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέθεσε κάποια αναλυτικά στοιχεία για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη χώρα μας οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000 στρ.. Στο πλαίσιο της ομιλίας του «Καλλιέργεια λαχανοκομικών σε θερμοκήπια στο έδαφος ή σε υδροπονικά συστήματα», αναφέρθηκε επίσης με λεπτομέρειες στη διαδικασία παραγωγής λίπανσης και την υδροπονία.

Τέλος, ο κ. Δημήτριος Χαραντώνης, ιδιώτης-γεωπόνος ανέπτυξε το θέμα «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών σε θερμοκήπια». Ο γεωπόνος έκανε μια συνολική αναφορά σε έντομα που υπάρχουν στη φύση και είναι φυσικοί εχθροί των εντόμων που είναι επιβλαβή για τις καλλιέργειες, με ιδιαίτερη μνεία στο νέο εχθρό για τη χώρα μας, Tuta Absoluta.

agronews.gr

ΝΕΟ Δ.Σ. ΟΠΕΓΕΠ :ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΑΔΙΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΟ Δ.Σ. ΟΠΕΓΕΠ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ , πτυχιούχος Βιολογίας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές,


Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ : ΔΑΔΙΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές.ΜΕΛΗ

1. Τσιγαρίδα Ειρήνη, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αναπληρωτή τον Σανίδα Ηλία, πτυχιούχο Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Τσολάκης Σάββας, λογιστής, με αναπληρωτή τον Αλεξανδρή Κων/νο, αγρότη.

3. Νότας Αχιλλέας, αγρότης με αναπληρωτή τον Παπαναγιώτου Γεώργιο, αγρότη.

4. Κουρής Ιωάννης, πτυχιούχος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αναπληρωτή τον Καλαμπόκη Αλκιβιάδη, πτυχιούχο Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

5. Παγίδα Αναστασία, γεωπόνος, υπάλληλος ΥΠΑΑΤ με αναπληρωτή τον Σέκκα Φίλιππο, γεωπόνο, υπάλληλο ΥΠΑΑΤ.

6. Παπανάγνου Ανάργυρος, μεταποιητής με αναπληρωτή τον Δημαράκη Ευάγγελο, μεταποιητή.

7. Τσοκανής Χαράλαμπος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος με αναπληρωτή τον Μοσχούτα Δημήτριο μέλος του Δ.Σ. της ίδιας Ομοσπονδίας.

8. Σαμαράς Φώτιος, αναπληρωτής ερευνητής, εκπρόσωπος των ερευνητών του ΕΘΙΑΓΕ με αναπληρωτή τον Δημήτριο Οικονόμου αναπληρωτή ερευνητή.

9. Τσιγκόϊδα Αφροδίτη, γεωπόνος, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, με αναπληρωτή τον Γιωτάκη Σπυρίδωνα, γεωπόνο.

Μέχρι 18/6 αιτήσεις για Πράσινη Επιχείρηση 2010

ImageΤην ευκαιρία να προχωρήσουν σε επιδοτούμενες επενδύσεις για το «πρασίνισμα» της παραγωγικής τους λειτουργίας δίνει σε μεταποιητικές επιχειρήσεις το πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2010» που προκήρυξε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το πρόγραμμα «τρέχει» στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η υποβολή επενδυτικών προτάσεων ξεκίνησε από τις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουνίου 2010.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και συγκεκριμένων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία της παραγωγικής τους διαδικασίας και την εν γένει παραγωγική αλυσίδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) κυμαίνεται από 35% έως και 45%, ανάλογα με τον τόπο-γεωγραφική περιοχή υλοποίησης του έργου.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι η 25η Μαΐου 2010 και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 18η Ιουνίου 2010. Παράλληλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατεθούν το αργότερο σε διάστημα επτά ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Επιλέξιμες να υποβάλλουν επενδυτική πρόταση είναι οι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες:

α) δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και έχουν ΚΑΔ 2008 από 10-33 όπως επίσης και στους κωδικούς 82.92 και 96.01 (εκτός των εξαιρέσεων) του τομέα παροχής υπηρεσιών,

β) κατά τη χρήση του 2009 και την προηγούµενη αυτής χρήση, 2008, απασχολούσαν 0 έως 50 άτοµα µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας (εκφραζόµενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ)) και το όριο του κύκλου εργασιών ή εκείνο του συνόλου του ισολογισµού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. Ευρώ (για τον ορισµό της ΠΜΕ και ΜΜΕ βλ. Παράρτηµα Ι του Οδηγού του Προγράμματος) γ) είναι εταιρικές επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας.

Αίτηση μέσω Συνεταιριστικών Τραπεζών

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Αχαϊκή, Δράμας, Δυτ. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Πελοποννήσου, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, Παγκρήτια, Πιερίας, Σερρών, Χανίων και την Πανελλήνια Τράπεζα, οι οποίες διαθέτουν 214 σημεία προβολής του προγράμματος και παραλαβής των προτάσεων που θα έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά, καλύπτοντας το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

agronews.gr

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Ασύμφορες οι συμβάσεις για τους Νέους Αγρότες

ImageΧωρίς καμία τροποποίηση θα συνεχιστεί η διαδικασία υλοποίησης του Μέτρου 112 “Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Αυτό ξεκαθάρισε στην πολύωρη σύσκεψη της Πέμπτης 27 Μαΐου η αρμόδια υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, μαζί με 40 εκπροσώπους από 18 Ενώσεις Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα και το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ε.Ν.Α.. Παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής, και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Μόσχος Κορασίδης. Οι εκπρόσωποι των Νέων Αγροτών εξέθεσαν με έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι δεν τους συμφέρει να ενταχθούν με 10ετή υποχρέωση παραμονής στο Μέτρο, όταν το πριμ ανέρχεται σε 15.000-20.000 ευρώ και η πρώτη δόση (περίπου 6.000-7.000 ευρώ) δεν φτάνει ούτε για τα πρώτα έξοδα και την αμοιβή του συμβούλου που συνέταξε τον φάκελο.

Η μοναδική εναλλακτική λύση που τους έδωσε η κυρία Μπατζελή, ήταν να μην υπογράψουν τη σύμβαση που έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλουν στους εν δυνάμει δικαιούχους οι περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των Νέων Αγροτών προσέθεσαν ότι ακόμα και αν υπογράψουν τις συμβάσεις, δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν με αυτό το ποσό όσες επενδύσεις έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να κάνουν, με αποτέλεσμα να τους “πετάξει” έξω το πρόγραμμα, από τη στιγμή που δεν αποδειχτούν συνεπείς. Επίσης, όσοι έχουν ήδη “ανοιχτεί” με δάνεια, ζουν υπό ασφυκτική πίεση και με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν τα έσοδα που περίμεναν οδηγούνται ακόμα και σε ακραίες αποφάσεις, όπως η περίπτωση ενός νέου αγρότη που αυτοκτόνησε στα Καλάβρυτα!

Πάντως, η κυρία Μπατζελή δεν απάντησε ούτε για το πότε ακριβώς θα πληρωθούν όσοι υπογράψουν τώρα τις συμβάσεις. Μετά από ασφυκτική πίεση και απανωτές ερωτήσεις, η υπουργός μαζί με τους συνεργάτες της γνωστοποίησαν νέα μέτρα για όλους τους γεωργοκτηνοτρόφους 18-40 ετών, που θα ισχύσουν ανεξάρτητα από το αν κάποιος νέος γεωργός ενταχθεί στο Μέτρο υπογράφοντας τη σύμβαση ή όχι. Περισσότερες λεπτομέρειες θα περιλαμβάνει το ρεπορτάζ της Agrenda το Σάββατο 29 Μαΐου.

agronews.gr

Αδύνατος ο διαχωρισμός βοσκοτόπων και δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα, ακόμη και με δορυφόρους

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε την καρφίτσα με τους δορυφόρους όμως τους βοσκότοπους δεν μπορούμε να τους βρούμε. Από το 1987, που είχε εκπέσει ως αντισυνταγματικός ο νόμος 1734 περί βοσκοτόπων, κανείς άλλος δεν ασχολήθηκε σοβαρά για να κάνει το διαχωρισμό με το τι είναι βοσκότοπος και τι δασική έκταση. Ως χώρα έχουμε μια ιδιαιτερότητα, αφού δεν είμαστε ούτε Αγγλία ούτε Ιρλανδία να έχουμε βοσκότοπους, αλλά αντιθέτως έχουμε δασικές εκτάσεις που βόσκουν τα ζώα.
Το πρόβλημα με την ύπαρξη βοσκοτόπων φάνηκε τώρα γιατί έχει καταργηθεί στην εκτατική κτηνοτροφία η επιδότηση ανά κεφάλι ζώου και ισχύει η επιδότηση ανάλογα με την έκταση. Το όλο θέμα είναι πολύπλοκο και δύσκολο τώρα να επιλυθεί. Το «λάθος» έγινε όταν υπήρχε η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση - σε τεχνικό ή σε πολιτικό επίπεδο - ότι δεν είχαμε διευκρινίσει ως χώρα ότι δεν είναι εύκολο να καταγράψουμε τα βοσκοτόπια όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τώρα έρχονται οι δορυφόροι βλέπουν τα δέντρα και σωστά «κοκκινίζουν» αυτές τις εκτάσεις, αυτό το κόκκινο «βλέπει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν θεωρεί τις εκτάσεις επιλέξιμες.
Να θυμίσουμε ότι η βόσκηση των ζώων στην πατρίδα μας αποτελεί το πολυτιμότερο φυσικό πόρο για την ελληνική κτηνοτροφία, το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της εντατικοποιημένης κτηνοτροφίας των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε η ελληνική κτηνοτροφία να έχει ανταγωνιστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και να παράγει ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τους Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο χαρακτηρισµός των βοσκοτόπων ως δασικών εκτάσεων αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μετά από ενδεχόµενη πυρκαγιά οι βοσκότοποι κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ αυτά καθ’ αυτά τα περιαστικά δάση µπορούν να συνεχίζουν να καταπατώνται παρά τη θεωρητική τους κήρυξη ως αναδασωτέων. Όμως στην περίπτωση των ορεινών περιοχών το πρόβληµα είναι αντίθετο από αυτό των περιαστικών δασών τα οποία όλο και συρρικνώνονται. Στις ορεινές περιοχές το νοµοθετικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων είναι τέτοιο που υπάρχει κίνδυνος µετά από πυρκαγιές, εκτάσεις οι οποίες προηγουµένως χρησιµοποιούνταν ως βοσκότοποι να αναδασωθούν όπως και το ίδιο συμβαίνει με γεωργικές εκτάσεις οι οποίες εγκαταλείφθηκαν για κάποιο χρονικό διάστηµα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα το δάσος να επεκταθεί σε αυτές, να µη µπορούν να ξαναχρησιµοποιηθούν παραγωγικά. Τα µέτρα αυτά κάθε άλλο παρά προστατεύουν την ορεινή δασοπονία. Αντίθετα, δηµιουργούν ακόµα πιο αρνητικό κλίµα ως προς την αντιµετώπιση του δάσους από τους γεωργοκτηνοτρόφους και αποµακρύνουν τις περιοχές αυτές από την Ολοκληρωµένη Ανάπτυξη στους τοµείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της δασοπονίας.
agrotypos.gr

Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας Ημερίδα με θέμα:" ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ" Απολογισμός και Παρουσιάσεις των Θεμάτων


Δελτίο Τύπου 29/5/ 2010

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε το ακροατήριο για τα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα <ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ >

που διοργάνωσαν ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, το ΚΕΤΕΑΘ , το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών), η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ Αλμυρού) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Αγρομηχανική Βόλου-Αλμυρού ΑΕ ,τον Κατσαρό Βασίλειο και τα ανθοκήπια Αφοι Λάμπη

στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού (πρώην ΚΕΓΕ),

ο κος Κίττας ανέπτυξε το θέμα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ σε συνεργασία με τους κους Κατσούλα Νικόλαο (Λέκτορα ΠΘ) και Μπαρτζάνα Θωμά (Ερευνητή ΚΕΤΕΑΘ)

δείτε ολόκληρη την παρουσίαση ..

ο κος Σάββας Δημήτριος Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέπτυξε το θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Η ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

δείτε ολόκληρη την παρουσίαση ..

ο κος Χαραντώνης Δημήτριος ιδιώτης Γεωπόνος ανέπτυξε το θέμα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

δείτε ολόκληρη την παρουσίαση ..

Ειδικότερα στην ομιλία του ο κύριος Κίττας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ευρύτερη περιφέρεια Αλμυρού μπορεί να αποτελέσει χώρο ιδανικό για την συγκέντρωση θερμοκηπιακών καλλιεργειών καθότι από μελέτες που έγιναν από το εργαστήριο γεωργικών κατασκευών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΑΘ αποδεικνύεται επιστημονικά η ιδανικότητα της περιοχής αντίστοιχη με την περιοχή της Ιεράπετρας στην οποία έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος θερμοκηπίων στη χώρα.

Ο κύριος Χαραντώνης γνωστός από την πολύχρονη εμπειρία του στη βιολογική καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών με άλλα αρπακτικά-παρασιτικά έντομα εκτός από το νέο εχθρό Tuta Absoluta που εμφανίστηκε και στη χώρα μας και απειλεί κυρίως την καλλιέργεια της ντομάτας έκανε και μια συνολική αναφορά σε έντομα που υπάρχουν στη φύση και είναι φυσικοί εχθροί των εντόμων που είναι επιβλαβή για τις καλλιέργειες .

Ο κύριος Σάββας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη χώρα μας οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000 στρεμ ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για την διαδικασία παραγωγής λίπανσης και την υδροπονία.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας προσπαθεί και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ενημερώνει διαρκώς τα μέλη του καθώς και τους αγρότες του Νομού για ενέργειες και τεχνικές που δίνουν διέξοδο στην τελματωμένη Ελληνική Αγροτική παραγωγή σε πείσμα της οικονομικής κρίσης

Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην γεωργική παραγωγή καθώς τα πιστοποιημένα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα με υψηλή ποιότητα και σταθερή παραγωγή αποτελούν τη μόνη ελπίδα για την διέξοδο από την κρίση.

Δίνουμε λοιπόν μια νότα αισιοδοξίας και καλούμε όλους όσους ασχολούνται με τον Γεωργικό Τομέα στο Νομό αλλά και στην χώρα να συνδράμουν ώστε η στοχευμένη και οργανωμένη γεωργική παραγωγή να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης προς όφελος όλων μας.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας ευχαριστεί τα μέλη του κο Κίττα Κων/νο, κο Μπίκα Δημήτριο, κα Παπακυρίτση Μυρτίλα, κο Λάμπη Ταξιάρχη, κο Κατσαρό Βασίλειο , κο Πρεπάλα Γεώργιο, κο Κούντρια Σταμάτη, κο Κατσαφέρη Αθανάσιο, κο Κατσικαβέλη Δημήτριο, κο Καλόγηρο Ιωάννη κο Παπαλεξανδρή Κων/νο ,κο Κατσούλα Νικόλαο ,κο Μπαρτζάνα Θωμά για την συμβολή τους στην διοργάνωση καθώς και όλους τους συναδέλφους που συνέδραμαν στην οργάνωση της ημερίδας .

Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχουν φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ στην περιοχή και πρέπει σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς ,να αγωνιστούμε για την στροφή σε ένα παραγωγικό, φιλικό προς το περιβάλλον και προσοδοφόρο, μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής μας .

Για το ΔΣ

Λάμπρος Κωνσταντίνος

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Υπενθύμιση Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας Ημερίδα με θέμα:" ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ" Παρασκευή στις 28-05-2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/5/2010


Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κ.Ε.Τ.Ε.Α.Θ, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκεύων, το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Αλμυρού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας σε συνεργασία με τον ΟΓΕΚΑ Κ.Δ. Αλμυρού , την Αγρομηχανική Βόλου-Αλμυρού ΑΕ και τον Κατσαρό Βασίλειο και τα ανθοκήπια Αφοί Λάμπη οργανώνουν στο


Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού (πρώην ΚΕΓΕ), ημερίδα με θέμα:


<< ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ >>


Την Παρασκευή στις 28-05-2010 και ώρα 19.00Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί τα μέλη του καθώς και τους αγρότες του Νομού να ενημερωθούν για ενέργειες και τεχνικές που δίνουν διέξοδο στην τελματωμένη Ελληνική Αγροτική παραγωγή σε πείσμα της οικονομικής κρίσης


θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν:


Ø ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Κίττας Κωνσταντίνος(Καθηγητής) - Κατσούλας Νικόλαος(Λέκτορας) - Μπαρτζάνας Θωμάς.(Ερευνητής ΚΕΤΕΑΘ) Τμήμα Γεωπονίας Φ.Π κ Α.Π,.Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ø ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Η ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Σάββας Δημήτριος (Αναπληρωτής Καθηγητής) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ø ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ Χαραντώνης Δημήτριος Γεωπόνος


Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην γεωργική παραγωγή καθώς τα πιστοποιημένα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα με υψηλή ποιότητα και σταθερή παραγωγή αποτελούν τη μόνη ελπίδα για την διέξοδο από την κρίση.

Δίνουμε λοιπόν μια νότα αισιοδοξίας και καλούμε όλους όσους ασχολούνται με τον Γεωργικό Τομέα στο Νομό αλλά και στην χώρα να συνδράμουν ώστε η στοχευμένη και οργανωμένη γεωργική παραγωγή να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης προς όφελος όλων μας.


Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας ευχαριστεί τα μέλη του κο Μπίκα Δημήτριο, κα Παπακυρίτση Μυρτίλα, κο Κίττα Κων/νο, κο Κατσαρό Βασίλειο , κο Πρεπάλα Γεώργιο, κο Κούντρια Σταμάτη, κο Κατσαφέρη Αθανάσιο, κο Κατσικαβέλη Δημήτριο, κο Λάμπη Ταξιάρχη, κο Παπαλεξανδρή Κων/νο, κο Μπαρτζάνα, κο Κατσούλα και τον κο Ι. Καλόγηρο για την συμβολή τους στην διοργάνωση καθώς και όλους τους συναδέλφους που συνέδραμαν στην οργάνωση της ημερίδας


Για το ΔΣ


O Πρόεδρος

Λάμπρος Κωνσταντίνος


http://www.cereteth.gr/

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ:ΕΛΙΑ: 2/26.5.2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210
66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες: Φωτοπούλου Αννέτα

Εφαρμόζετε τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για καλής ποιότητας & ασφαλή προϊόντα

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων :
- βλάπτει την υγεία των καταναλωτών

-
επιβαρύνει το περιβάλλον
- αυξάνει το κόστος παραγωγής

Η τυποποίηση είναι υποχρέωση

ΕΛΙΑ: 2/26.5.2010


ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Διαπιστώσεις: Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Στις πρώιμες-μεσοπρώϊμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί.

- Στις όψιμες συνεχίζεται η πτώση των πετάλων- καρπόδεση.

- Ο πυρηνοτρήτης άρχισε να ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς μεγέθους 3-4 χιλ.στις πολύ πρώιμες , πρώιμες & μεσοπρώιμες περιοχές.

Παρατηρούνται ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί ωοτοκιών του εντόμου:

Στις πολύ πρώιμες περιοχές 70-100 % ( ποσοστό ωοτοκιών ανά 100 καρπούς )

Στις πρώιμες-μεσοπρώιμες περιοχές 20 – 60 % ( ποσοστό ωοτοκιών ανά 100 καρπούς )

& αναμένονται εκκολάψεις προνυμφών.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Άμεση επέμβαση στις πρώιμες - μεσοπρώιμες περιοχές και 3-4 ημέρες αργότερα στις όψιμες με ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων (επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια σκευάσματα).
  2. Με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά των προνυμφών. Ο ψεκασμός να γίνει όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου «σκαγιού» (διαμέτρου 3-5 χιλ.).

Ενδεικτικές ημερομηνίες : Πολύ πρώιμες περιοχές : άμεση επέμβαση

Πρώιμες-μεσοπρώιμες περιοχές : 28 – 31 Μαΐου

Όψιμες περιοχές : 1 – 5 Ιουνίου

Οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθούν μετά από 8 – 10 ημέρες.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ

Συστάσεις: Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Να γίνει καταπολέμηση μόνο όπου υπάρχουν σοβαρές προσβολές με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ - ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πρώιμη καρπόπτωση με προσβολές από ρυγχίτη κατά θέσεις.

Συστάσεις : Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που υπάρχει πρόβλημα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

Προσοχή: Να τηρούνται αυστηρά σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α.

Σπύρος Βλειώρας

Στα πλαίσια της λειτουργίας των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑ.Σ) Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενημερώνει..

Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΔΗΜΗΤΡΑ» - ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

Στα πλαίσια της λειτουργίας των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑ.Σ) Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι για το διδακτικό έτος 2010-2011 θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:

1. Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων.

Ειδικότητα: Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας

Διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης 3, Κατσικάς Ιωαννίνων, ΤΚ 455 00

Τηλέφωνα: 26510 92219, Fax: 26510 93362

2. Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας.

Ειδικότητες: α. Αγροτικών Μηχανημάτων

β. Ζωοτεχνίας

Διεύθυνση: 4ο χλμ Οδού Τρικάλων-Λάρισας, Λάρισα, ΤΚ 415 00

Τηλέφωνα: 2410 611092 και 2410 611093, Fax: 2410 611092

3. ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας.

Ειδικότητα: Ξυλογλυπτικής-Διακοσμητικής Επίπλου

Διεύθυνση: Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα, ΤΚ 422 00

Τηλέφωνα: 24320 22781 Fax: 24320 22781

1. 4. Γεωργική ΕΠΑ.Σ. Νεμέας

Ειδικότητα: Αμπελουργίας - Οινοτεχνίας

Διεύθυνση: Μαθητικής εστίας 37, Νεμέα, ΤΚ 205 00

Τηλέφωνα: 27460 23072 Fax: 27460 23032

5. ΕΠΑ.Σ. Κρήτης

Ειδικότητα: Θερμοκηπιακών κατασκευών & καλλιεργειών

Διεύθυνση: Π.Γ.Σ. Γορτύνας Μεσσαράς, Μεσσαρά Κρήτης, ΤΚ 700 12

Τηλέφωνα: 28920 31259 Fax: 28920 3259

Στις παραπάνω ΕΠΑ.Σ. εγγράφονται οι μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων, T.Ε.Λ., Ενιαίων Λυκείων, Λυκείων Εμπορικού Ναυτικού, Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων * ημερησίων και εσπερινών.

Η φοίτηση είναι διετής και παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών υποβάλλονται στις έδρες των ΕΠΑ.Σ. από 1 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου του επομένου έτους.

Η επιλογή των μαθητών γίνεται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. εποπτείας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ. παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3 το οποίο τους επιτρέπει να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται στα ΙΕΚ.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες (δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν, περιεχόμενο σπουδών κλπ) μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των ΕΠΑ.Σ.

Μπορεί η ευρωπαϊκή γεωργία να μείνει χωρίς ΓΤΟ;

Η γύρη από το καλαμπόκι μπορεί να μεταφερθεί έως 100 χιλιομέτρων μακριά λέει ένα γαλλικό εθνικό ινστιτούτο ερευνών, έτσι είναι η μόλυνση των μη ΓΤ καλλιέργειες αναπόφευκτη; Ο Ευρωβουλευτής των Πράσινων José Bové και ο πρόεδρος των ισπανών παραγωγών καλαμποκιού, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν συστηματικά ΓΤ καλαμπόκι, προχωρούν μαζί χέρι χέρι.europarltv.europa.eu

Σχέδιο αντιμετώπισης του εντόμου tuta absoluta

ImageΝέα σύσκεψη – πρόκειται για την τέταρτη μέχρι τώρα – με στόχο να εξεταστεί το πρόβλημα του εντόμου tuta absoluta που θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή της ντομάτας, συγκάλεσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κρήτης και Μεσσηνίας, εκπρόσωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνητές του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, κ.ά.

ImageΤο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φέρεται να έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για την πρόληψη, τις μεθόδους καταπολέμησης και τους ελέγχους στην καλλιέργεια και στα προς εξαγωγή προϊόντα, για το οποίο ενημερώνονται άμεσα οι παραγωγοί. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κλιμάκια γεωπόνων του ΥΠΑΑΤ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων επισκέπτονται τους τόπους καλλιέργειας και από κοινού με τους παραγωγούς μελετούν και εφαρμόζουν νέους τρόπους καταπολέμησης του «καταστροφέα».

Ο υφυπουργός έδωσε σχετικές εντολές και οδηγίες για διαρκή ετοιμότητα των υπηρεσιών και υπέγραψε αποφάσεις έγκρισης της χρήσης και νέων γεωργικών φαρμάκων, που είναι στην διάθεση των ντοματοπαραγωγών.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης :

«Είμαστε όλοι μέρα – νύχτα στην πρώτη γραμμή για την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των τοματοπαραγωγών, αλλά και της φήμης της ελληνικής και ειδικά της κρητικής τομάτας στις αγορές της Ευρώπης.

Από πλευράς του Υπουργείου παίρνουμε κάθε διαθέσιμο μέτρο και επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Καλούμε τους παραγωγούς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων και να είναι βέβαιοι ότι με την καλή συνεργασία όλων των πλευρών πολύ σύντομα, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, τα προβλήματα από την tuta absoluta θα αντιμετωπιστούν».

agronews.gr

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Η εταιρία DuPont Hellas S.A. ενδιαφέρεται για άμεση πρόσληψη Γεωπόνου

Η εταιρία DuPont Hellas S.A. ενδιαφέρεται για άμεση πρόσληψη Γεωπόνου, Υπεύθυνου Εγκρίσεων Κυκλοφορίας Προϊόντων Φυτοπροστασίας, με έδρα την Αθήνα.
Πτυχίο Ανωτ. Γεωπονικής
Εμπειρία 5 χρόνων σε παρόμοια θέση
Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας και Η/Υ
Ηλικία μέχρι 35 ετών
Δίπλωμα οδήγησης
Στρατιωτική θητεία εκπληρωμένη για τους άνδρες υποψήφιους
Αποστολή βιογραφικών σε προσοχή κας Η. Δεβλέτογλου, στην παρακάτω διεύθυνση μέχρι τις 28/5/2010Du Pont Hellas S.A. Σολωμού 12, 152 32 Χαλάνδρι τηλ. +30 2106889711 fax +30 2106889799 e-mail: Io.Devletoglou@grc.dupont.com

agrotypos.gr

Ταμειακές μηχανές απο τον Οκτώβριο για τους πωλητές φρουτολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές..

Από την 1η Οκτωβρίου, οι πωλητές φρουτολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, αλλά και στο πλανόδιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να δίνουν..... αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακή μηχανή και να έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Με την υπουργική απόφαση οι αγρότες πωλητές λαϊκών αγορών εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων και στοιχείων, ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων τους και θα πρέπει μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν προμηθευτεί τις κατάλληλες ταμειακές μηχανές με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.
agroschannel.com

Στον Εισαγγελέα όσοι χρέωσαν παραπάνω τους αγρότες.

Στον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης έστειλε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή τις καταγγελίες για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις παραγωγών για την ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2010.

Πιο συγκεκριμένα, οι...... καταγγελίες που περιήλθαν στη γνώση του Υπουργείου και διασταυρώθηκαν από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν τις πρακτικές των ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Πιερίας που χρέωσαν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά για την υποβοήθηση των αγροτών στη συμπλήρωση των αιτήσεων τους, κατά παράβαση της συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ.

«Θα γνωστοποιηθούν και άλλες υποθέσεις εφόσον αυτές εξεταστούν και από την διασταύρωση των στοιχείων τόνισε η Υπουργός. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα αλλά και τη βάση για την εφαρμογή της στρατηγικής μας στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σπιλώνει την διαδικασία αυτή και πολύ πιο περισσότερο τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και του αγροτικού εισοδήματος.

Εκτός από τα τιμολόγια θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων Συνεταιριστικών οργάνων»

agroschannel.com

Συμφωνία για ειδικό καθεστώς στα οπωροκηπευτικά

Να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά σε καιρούς κρίσης δεσμεύτηκαν οι επτά μεγαλύτεροι λιανοπωλητές της Γαλλίας. Η συμφωνία που υπογράφηκε ενώπιον αντιπροσώπων των αγροτών, της βιομηχανίας αλλά και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, προβλέπει ότι σε περιόδους κρίσης, ο λιανέμπορος θα δεσμεύεται να μην υπερβαίνει το μέσο ποσοστό ακαθάριστου κέρδους το οποίο λάμβανε κατά τις τρεις τελευταίες εμπορικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανέμποροι θα πρέπει είτε να μειώσουν την τιμή λιανικής πώλησης, είτε να αυξήσουν την τιμή αγοράς από τους παραγωγούς», δήλωσε ο Νικολα Σαρκοζι μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε και τον ορισμό της συγκυριακής κρίσης: «Όταν οι τιμές παραγωγού είναι σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο όρο των τιμών παραγωγού τα τελευταία πέντε έτη, αφαιρώντας την καλύτερη και τη χειρότερη χρονιά».
Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ένα σύστημα «διαπραγματευόμενης ρύθμισης» των τιμών, το οποίο θα εφαρμόζεται όταν οι τιμές ορισμένων οπωροκηπευτικών σημειώνουν μεγάλη πτώση της τάξης του 10 με 20%, ανάλογα με την κατηγορία προϊόντος. Τότε οι λιανέμποροι δεσμεύονται να μειώνουν το ακαθάριστο κέρδος «αμελλητί», μέσα σε 48 ώρες.
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, οι έμποροι οπωροκηπευτικών με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ που δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία, θα υπόκεινται σε συμπληρωματική φορολόγηση 12% πάνω από το φόρο που καταβάλλουν βάσει του εμβαδού των καταστημάτων τους.

Συμφωνία για αναγραφή προέλευσης
Για να ενισχύσει την κατανάλωση τροφίμων «made in France», ο Σαρκοζί δήλωσε ότι πέτυχε τη συμφωνία των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα εφοδιασμού (αγροτών, μεταποιητών και εμπόρων) ώστε «να αναφέρεται η γαλλική προέλευση στα προϊόντα των οποίων τα συστατικά είναι γαλλικής προέλευσης σε ποσοστό πάνω από 50%». Προφανώς ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας υπόψη τους κοινοτικούς περιορισμούς στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης προτίμησε να προσεταιριστεί εμπόρους και βιομηχανία για να επιτύχει την προαιρετική τους συμφωνία.

Συγκρατημένοι οι αγρότες
Σκεπτικοί είναι οι αγρότες απέναντι στην αποτελεσματικότητα του νέου μέτρου. «Είμαι σαν τον άπιστο Θωμά. Δεν θα ικανοποιηθώ παρά μόνο όταν δω πραγματικά στις επόμενες χρονιές ότι η δέσμευση θα τηρηθεί», δήλωσε ο Μπρουνο Ντιπόν, πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας οπωροπαραγωγών. Από την πλευρά του ο Ζαν-Μισέλ Λεμεταγιέ, πρόεδρος της FNSEA, του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει μάλλον τους καταναλωτές παρά τους αγρότες.
«Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε αποφασιστικά βήματα για την εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, θα πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο στην κατεύθυνση της συμβολαιοποίησης», δήλωσε.
agronews.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αθήνα 21/05/2010
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Γ.Α Αρ. Πρωτ. 43
Μεσογείων 45- 11510 Αθήνα
Τηλ. 6972013051
Fax: 2107490458
e-mail: frogy @elga.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι
Στις 18 & 19/05/2010 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου, όπου συζητήθηκαν οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση για την αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα 14 σημεία αλλαγών που δόθηκαν προς διαβούλευση.
Τα 14 σημεία των αλλαγών αποκλίνουν από τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου, συρρικνώνουν και αποδυναμώνουν το ρόλο του ΕΛΓΑ ως κύριου φορέα κοινής ωφέλειας για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Παρόλη την ασάφεια του προς διαβούλευση κειμένου διατυπώνουμε τις αντιρρήσεις μας και τις προτάσεις μας:
Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία ενός δεύτερου πυλώνα, ιδιωτικής και μάλιστα χρηματοδοτούμενης ασφάλισης, με ίση ή και μεγαλύτερη βαρύτητα από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προτείνουμε να παραμείνει ως έχει, δεν απαγορεύεται η συμπληρωματική ασφάλιση των γεωργών σε ιδιωτικούς, συνεταιριστικούς ασφαλιστικούς φορείς για κινδύνους ή μέρους αυτών που δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ.
Είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις στη νεοσύστατη Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ. Πάγια θέση μας είναι η παραμονή του έργου αυτού – σχεδιασμός, υποβολή, εκτέλεση και διαχείριση των προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων- στον ΕΛΓΑ με σαφή, όμως, οικονομικό διαχωρισμό.
Είμαστε αντίθετοι στον περιορισμό της υποχρεωτικότητας του συστήματος και στην ουσιαστική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ. Πάγια θέση μας είναι η διατήρηση της υποχρεωτικής ασφάλισης μέσω ΕΛΓΑ και η διατήρηση του κοινωνικού του χαρακτήρα, με σκοπούς όπως αυτοί περιγράφονται στον ιδρυτικό του Νόμο (Ν. 1790/88, όπως ισχύει σήμερα).
Διαφωνούμε στην πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση, όπως περιγράφονται στο κείμενο διαβούλευσης.
Σε ένα υποχρεωτικό γεωργοασφαλιστικό σύστημα, κοινωνικού χαρακτήρα, δεν θα είναι εφικτό να επιτευχθεί ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων χωρίς καμία χρηματοδοτική συμμετοχή του κράτους. Πάγιες θέσεις μας είναι η ισόποση κρατική επιχορήγηση με την ειδική ασφαλιστική εισφορά, η τήρηση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων που βαρύνουν τον ΕΛΓΑ από το κράτος, η ανάληψη από το κράτος των λειτουργικών εξόδων του ΕΛΓΑ, η πάταξη της εισφοροαποφυγής-εισφοροκλοπής.
Οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις και δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα τους αγρότες. Μετά από αναλογιστικές μελέτες και με την αντίστοιχη εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων μπορούν να ενταχθούν στους Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Η μεταφορά τους στο Υπουργείο μόνο υποψίες μπορεί να προκαλέσει.
Δεν συμφωνούμε με τον ορισμό του ορίου απαλλαγής στο 20% επί του συνόλου των ομοειδών ειδών κάθε ασφαλισμένου γιατί οδηγεί σε ανασφάλιστη γεωργική παραγωγή και δεν λαμβάνει υπόψη τον πολυτεμαχισμό της ελληνικής γεωργίας.
Θεωρούμε ότι ο ορισμός συγκεκριμένου ανώτατου ποσού αποζημίωσης δεν πρέπει να αναφέρεται στο νόμο. Το ισχύον νομικό πλαίσιο το προβλέπει και το ύψος του ποσού μπορεί να ορισθεί κανονιστικά.
Πιστεύουμε ότι τα οριζόντια μέτρα που προτείνονται για την εφαρμογή του μέτρου καθώς και για την είσπραξη της υποχρεωτικής εισφοράς είναι ανεπαρκή ενώ η ανάλυση που γίνεται για τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς δημιουργεί ερωτηματικά για την εκτιμητική διαδικασία (θα λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι που συνθέτουν την ειδική ασφαλιστική εισφορά –έκταση, παραγωγή- και κατά τη διενέργεια των πραγματογνωμοσυνών;;;;;;)
Είμαστε αντίθετοι στη γενική εισφορά 2%. Θέση μας είναι η χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος (ισόποση με την ειδική ασφαλιστική εισφορά) και εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα του μέτρου τότε να εφαρμοσθεί.
Είμαστε αντίθετοι με την αναγκαιότητα ύπαρξης της πρόσθετης και προαιρετικής ασφάλισης καθώς και με τη δημιουργία δεύτερου πυλώνα ασφάλισης και μάλιστα επιδοτούμενου. Σε ότι αφορά το ότι με την ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενισχυθεί στην ουσία ο ρόλος του ΕΛΓΑ, μόνο ως ειρωνικό σχόλιο για τον ΕΛΓΑ μπορεί να εκληφθεί.
Τα Ταμεία Αλληλεγγύης προβλέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., εφόσον, δε, αποφασισθεί η ενεργοποίησή τους μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από τον κύριο φορέα ασφάλισης της χώρας που είναι ο ΕΛΓΑ και δεν είναι απαραίτητο να ενταχθούν σε νόμο.
Θεωρούμε αναγκαία την καθιέρωση της ασφαλιστικής ενημερότητας και απαιτούνται περαιτέρω χρηστικά οριζόντια μέτρα για την καθιέρωσή της.
Είμαστε αντίθετοι με «το πιστοποιημένο σώμα πραγματογνωμόνων» και μάλιστα από το ΓΕΩΤΕΕ!!!!! Όπως είναι γνωστό, στις περιπτώσεις που για τις ανάγκες του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί το τακτικό προσωπικό ο μόνος δρόμος για την κάλυψή τους, με ταυτόχρονο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, είναι αυτός που τηρείται από τον ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια - ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.
Είμαστε αντίθετοι στον πλήρη διαχωρισμό ΠΣΕΑ – ΕΛΓΑ. Πάγια θέση μας είναι ο πλήρης οικονομικός διαχωρισμός. Σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΠΣΕΑ με την επιστροφή τους στο Υπουργείο καθώς και την απορρόφηση πόρων από το Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι αν η λειτουργία τους ήταν εξορθολογισμένη δεν θα γινόταν μεταφορά του έργου από το Υπουργείο στον ΕΛΓΑ ενώ σε ότι αφορά την απορρόφηση πόρων ας μας πει το Υπουργείο πόσα κοινοτικά κονδύλια από επιχειρησιακά προγράμματα είχαν απορροφήσει τα ΠΣΕΑ όταν ήταν στο Υπουργείο και πόσα έχει απορροφήσει ο ΕΛΓΑ (για την ιστορία: 0 € το Υπουργείο – 145 εκατ. € από το Γ’ ΚΠΣ ο ΕΛΓΑ).

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι πουθενά δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει φορτωθεί ο ΕΛΓΑ τόσα χρόνια. Μήπως άραγε τα τοκοχρεολύσια θα ληφθούν υπόψη στον ισοσκελισμό εσόδων – εξόδων που προβλέπεται;

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Αντιπρόεδρο, σε συνάντηση που είχαμε μαζί τους στις 18/05/2010 και η Διοίκηση δεσμεύθηκε ότι όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου θα μας δοθεί για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Στη συνάντηση αυτή εκτός από τα θεσμικά ζητήματα τέθηκαν και ζητήματα εργασιακά. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της τιμής της βενζίνης, ο διαχωρισμός των δαπανών για ξενοδοχεία, εισιτήρια, διόδια καθώς και η αμοιβή των οριοδεικτών από τη μισθοδοσία. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στη Διοίκηση και γραπτά, με τη μορφή υπομνήματος, την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, τέθηκε και το ζήτημα της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των οδοιπορικών. Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι πρέπει να διαχωριστεί η μισθοδοσία από τα οδοιπορικά για να είναι ξεκάθαρο για όλους ποιο είναι το πραγματικό εισόδημα και ποια είναι τα έξοδα κίνησης, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις για το ύψος των αποδοχών. Αυτό απαιτεί αλλαγές στο μηχανογραφικό σύστημα της μισθοδοσίας και τα οδοιπορικά θα εκκαθαρίζονται κανονικά από τον Ιούνιο.
Συναδέλφισες, Συνάδελφοι
Χθες, 20/05/2010, η Υπουργός παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου την πρόταση Νόμου για την αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, όπου οι 14 αλλαγές που είχαν δοθεί προς διαβούλευση έχουν γίνει 11. Όπως διαπιστώσαμε, κάποιες από τις παραπάνω αντιρρήσεις μας έχουν ληφθεί υπόψη. Για να εκφράσουμε, όμως, τις τελικές μας θέσεις πρέπει να μας διαβιβασθεί το τελικό σχέδιο νόμου, όπως μας έχει υποσχεθεί η Υπουργός. Με νεότερο γραπτό αίτημά μας (19/05/2010) υπενθυμίζουμε στην Υπουργό την υπόσχεσή της και ζητούμε τη συμμετοχή εκπροσώπου στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου.
Συναδέλφισες, Συνάδελφοι
Όταν έχουμε το τελικό σχέδιο νόμου θα σας διαβιβασθεί για να εκφράσετε τις θέσεις σας και τις απόψεις σας και αν κριθεί αναγκαίο θα συγκληθεί, άμεσα, έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Ο Πρόεδρος - Η Γενική Γραμματέας

Κυριάκος Τσιτουρίδης - Καλομοίρα Σούλιου

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Θέση Εργασίας για Γεωπόνο στην Κ. Ελλάδα (MEDILCO HELLAS AE)

Θέση Εργασίας: Γεωπόνος στην Κ. Ελλάδα (MEDILCO HELLAS AE)


Η εταιρία MEDILCO HELLAS AE ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τοπικό γεωπόνο συνεργάτη-πωλητή των περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας.
Απαραίτητη προϋπόθεση: Προϋπηρεσία σε παρόμοια θέση (πωλήσεις λιπασμάτων ) πλέον των 5 ετών.
Περισσότερες Πληροφορίες:

Βιογραφικά στο: info@medilcohellas.com

Δηλώσεις Κασαπίδη για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ

ΝΔ: Δηλώσεις Κασαπίδη για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ

"Φοβισμένη και απροετοίμαστη η κυβέρνηση παρουσίασε στους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τις προτάσεις της για αλλαγές στον ΕΛΓΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχυσης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι, ενώ μέχρι τις 19-05-10, στην ιστοσελίδα του υπουργείου ήταν ανηρτημένο κείμενο με 14 προτεινόμενες βασικές αλλαγές για τον ΕΛΓΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Επιτροπή η κα υπουργός αναίρεσε τις δύο (περί απαλλαγής της ασφαλισμένης αξίας στο 20% και περί εξαίρεσης κινδύνων από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ), ενώ αμέσως στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ γίνεται τελικά λόγος, για 11 βασικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ. Στην προσπάθειά της να λασπολογήσει κατά του ΕΛΓΑ και να παραπληροφορήσει τον αγροτικό κόσμο, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και αναξιοπιστία του ΕΛΓΑ και αποκρύπτοντας τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες, η υπουργός -σε διάστημα μιας ημέρας- αλλάζει τρεις διαφορετικές απόψεις.

Στην πράξη η κυβέρνηση ετοιμάζει για τους αγρότες:

1. Άγρια φοροεπιδρομή με την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ μέχρι και 100%

2. Μείωση του ποσού της αποζημίωσης που μπορεί να αποζημιωθεί ο παραγωγός σε περίπτωση ζημίας στην παραγωγή του

3. Βίαιη ώθηση προς την ιδιωτική ασφάλιση, εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται με ανώτατο όριο αποζημίωσης και για την κάλυψη κινδύνων που εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ

Σε μια εποχή δύσκολη για τους Έλληνες και ακόμα πιο δύσκολη για τους αγρότες που έχουν και σοδειές αδιάθετες από την περυσινή χρόνια, η κυβέρνηση βαφτίζει τις αυξήσεις εισφορών των αγροτών ''εξυγίανση του ΕΛΓΑ'', τον περιορισμό των αποζημιώσεων ''μέριμνα για την αγροτική παραγωγή'' και την ώθησή τους στην ιδιωτική ασφάλιση ''στήριξη των αγροτών''.

Είναι φανερό, πλέον, ότι η κυβέρνηση, όχι απλά χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σχεδίου και προγράμματος για τους αγρότες, καθώς εδώ και 8 μήνες, ούτε ένα νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ δεν έχει περάσει το κατώφλι της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και όταν εμφανίζει κάποιο κείμενο για τους αγρότες, αυτό είναι πρόχειρο και εισπρακτικό."

ΘΕΜΑ: «Ομιλία Προέδρου ΠΟΓΕΔΥ για το Σχέδιο Καλλικράτης στη Βουλή»

ΘΕΜΑ: «Ομιλία Προέδρου ΠΟΓΕΔΥ για το Σχέδιο Καλλικράτης στη Βουλή».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) θεωρεί υποχρέωσή της να σας ενημερώσει για τις τελικές της θέσεις και ρυθμίσεις στο «Σχέδιο Καλλικράτης».

Η ΠΟΓΕΔΥ μελέτησε προσεκτικά τα διαδοχικά κείμενα του «Σχεδίου Καλλικράτης» και ενόψει συζήτησης του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

· Οι αρμοδιότητες και τα αντικείμενα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Γεωτεχνικών Διευθύνσεων στις Περιφέρειες και στις Ν.Α. είναι αρμοδιότητες και Υπηρεσίες Ελέγχου, Υπηρεσίες και αρμοδιότητες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα και οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανόνες που η μη υλοποίησή τους επιφέρει στη χώρα μας υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα και καταδικαστικές αποφάσεις.

· Οι υποδομές (εργαστήρια-εξοπλισμός) του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα είναι κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και εξυπηρετούν τις ελεγκτικές διαδικασίες του Κράτους για την διασφάλιση τόσο του Δημοσίου χρήματος, όσο και της ποιότητας και ασφάλειας των παραγομένων και εισαγομένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

· Η εμπειρία όλων μας από την επιχειρηθείσα αποκέντρωση με τον νόμο 2218/94 για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το νόμο 2503/97 για την Περιφερειακή Διοίκηση κατέδειξε ότι αποκέντρωση χωρίς προσδιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις οδηγούν σε αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και σε απαξίωση τους και τελικά σε αναποτελεσματικά σχήματα.

Εκτιμώντας τα ανωτέρω η ΠΟΓΕΔΥ προτείνει:

1. Κρίνουμε επιβεβλημένο οι υπηρεσίες ελέγχων, γεωργικές και κτηνιατρικές, που ασκούν ελέγχους και επιβάλουν πρόστιμα, όπως κρεοσκοπικός έλεγχος στα σφαγεία, έλεγχος εγκαταστάσεων παραγωγής προϊόντων κρέατος (τεμαχιστήρια, αλλαντοποιία, ιχθυόσκαλες, έλεγχος εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων ζωϊκής παραγωγής, έλεγχος ζωϊκών προϊόντων στην αγορά (Σούπερ Μάρκετ, κρεοπωλεία, κέντρα εστίασης) έλεγχος της υγείας των ζώντων ζώων, έλεγχος στην μετακίνηση των ζώων αυτών με σκοπό τη διαφύλαξη από τη διασπορά ζωοανθρωπονόσων, ποιοτικός έλεγχος φυτικών προϊόντων, φυτοϋγειονομικός έλεγχος, έλεγχος πολλαπλασιαστικού φυτικού υλικού, έλεγχος λιπασμάτων, έλεγχος ζωοτροφών, έλεγχος γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων, οι υπηρεσίες ελέγχου των προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ (πρόγραμμα καταπολέμησης Μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων, Φυματίωσης, Βρουκέλλωσης, Λεύκωσης, Σαλμονέλλωσης Σπογκώδους εγκεφαλοπάθειας, Πανώλης, Πρόγραμμα ΟΣΔΕ, Σχέδια Βελτίωσης νέων αγροτών , νιτρορύπανσης, και άλλα) να παραμείνουν στο ΥΠΠΑΤ. ΄Ηταν διαπιστωμένη η αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων στα προγράμματα αυτά, αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και από ελεγκτικά όργανα της ΕΕ και μάλιστα στη χώρα μας έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα. Μία από τις απαιτήσεις των ελεγκτικών Οργάνων της ΕΕ ήταν να αφαιρεθεί η ελεγκτική διαδικασία στο πρόγραμμα του ΟΣΔΕ από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Επίσης η ΕΕ έχει ρητώς προειδοποιήσει ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αν δεν ολοκληρωθούν τα προγράμματα ελέγχου των ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων θα εκδώσει Ταξιδιωτική Οδηγία σε βάρος της χώρας μας και θα απαγορεύσει την εξαγωγή ζωϊκών προϊόντων. Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι πρόκειται να συμβεί, αν δεν αποσυρθούν οι προτεινόμενες διατάξεις και μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες αυτές σε εκατοντάδες Δήμους.

Η πρότασή μας αυτή διασφαλίζει τις ενιαίες ελεγκτικές διαδικασίες και ενιαίο κυρωτικό σύστημα σε όλη τη χώρα, διασφαλίζει την διεξαγωγή όλων των ελέγχων από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, ανταποκρίνεται στις επιταγές της Λευκής Βίβλου και των Κανονισμών 852/2004 και 882/2004 για τον έλεγχο της παραγωγής και διάθεσης φυτικών και ζωϊκών προϊόντων και να αποκλείει την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα αποφεύγονται οι επεμβάσεις τοπικών παραγόντων και οι διαπλοκές ελεγκτών σε τοπικό επίπεδο που αποδυναμώνουν τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους αδρανοποιούν. Τέλος σχεδόν ποτέ δεν επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες είτε με παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων είτε για λόγους κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.

Για την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως γίνονται σήμερα οι έλεγχοι και προέκυψαν μετά την διάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη μερική μεταβίβασή τους στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η χώρα μας έχει δεχθεί σειρά συστάσεων από την ΕΕ και καταλογισμό υψηλών προστίμων. Οι ελεγκτές της ΕΕ διαπίστωσαν αυτό, που όλοι είχαμε διαπιστώσει, ότι οι έλεγχοι στη χώρα μας πραγματοποιούνται στο βαθμό που επιδεικνύουν ενδιαφέρον κάποιοι τοπικοί φορείς, είναι αποσπασματικοί (κάποιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις πραγματοποίησαν πάρα πολλούς ελέγχους, π.χ. Πειραιάς, κάποιες άλλες δεν ασχολήθηκαν καθόλου με ελέγχους). Εύλογα τίθεται το ερώτημα πως θα διεξαχθούν έλεγχοι, αν οι ελεγκτικές διαδικασίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαχυθούν σε εκατοντάδες Δήμων χωρίς διασύνδεση μεταξύ τους και χωρίς εκπαίδευση και συντονισμό των ελεγκτών.

Στο Σχέδιο Νόμου π.χ. αναφέρεται ότι στις αρμοδιότητες που θα υπάγονται στους Δήμους αφορούν:

α) Η διαχείριση βοσκοτόπων, β) προώθηση προγραμμάτων νέων αγροτών, γ) τα προγράμματα των νέων αγροτών, δ) άδειες για καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, ε) υγειονομική καταλληλότητα ζώων και αυτοκινήτων που τα μεταφέρουν καθώς και οι 44 αρμοδιότητες του Τομέα Αλιείας.

Ας δούμε λοιπόν αν αυτές είναι τοπικού ενδιαφέροντος και αφορούν μόνο την εξυπηρέτηση του αγρότη – κτηνοτρόφου – αλιέα που είναι Δημότης του συγκεκριμένου Δήμου όπως ισχυρίζεται το Σχέδιο Νόμου στην εισηγητική του έκθεση.

- Βοσκότοποι είναι Νομαρχιακού αλλά και Περιφερειακού ενδιαφέροντος

- Προγράμματα Νέων Αγροτών (η μη ορθή εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών επιβάλλουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για το Δήμο.

- Άδειες για τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων (αφορά την Δημόσια Υγεία του Ελληνικού Λαού γιατί το συγκεκριμένο κατάστημα πουλάει φυτοφάρμακα για γεωργικά προϊόντα που θα διακινηθούν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα όρια του Δήμου.

- Υγειονομική καταλληλότητα ζώων και αυτοκινήτων (η διακίνηση είναι σε πανελλαδικό επίπεδο και η υγειονομική καταλληλότητα αφορά τους Έλληνες καταναλωτές και όχι τους Δημότες που ανήκουν σε συγκεκριμένο Δήμο. Αν λοιπόν ένα κοτόπουλο έχει σαλμονέλα δεν θα δηλητηριαστούν μόνο οι Δημότες της Χαλκίδας απ΄ όπου κατάγομαι αλλά και όλη η Ελλάδα όπου θα διακινηθούν τα κοτόπουλα.

- 44 αρμοδιότητες του Τομέα Αλιείας (σκεφτείτε ο Δήμαρχος Ραφήνας σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου να επιτρέπει την αλίευση και ο Δήμαρχος Πειραιά να μην επιτρέπει την αλίευση. Σύμφωνα με το σκεπτικό σας θα πρέπει ο αρμόδιος Ιχθυολόγος να βάλει συρματόπλεγμα στο Σούνιο και να έχει απαγορευμένη ζώνη έτσι ώστε να μην περνούν τα ψάρια από την μία θάλασσα στην άλλη. Αυτό κατά τον Ελληνικό λαό είναι πάρε το ψάρι και κούρευτο.

Από τα παραπάνω και ο πιο δύσπιστος καταλαβαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες γεωργίας – κτηνοτροφίας –αλιείας στους Δήμους (αφορά και τους Νησιωτικούς και ορεινούς) διότι ξεπερνούν όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, και φυσικά ούτε το Γεωτεχνικό προσωπικό.

2. Σε ότι αφορά υπηρεσίες και αρμοδιότητες που θα στηρίζουν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας κρίνουμε αναγκαίο και λειτουργικό να υπάρχουν υπηρεσίες και στο επίπεδο της Διοικητικής Περιφέρειας, αρκεί αυτό να γίνει ολοκληρωμένα με διασφάλιση των προϋποθέσεων άσκησης της αγροτικής πολιτικής και με διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους.

Δεν είναι δυνατόν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της αγροτικής πολιτικής να ασκηθούν σε άλλο επίπεδο πλην του ΥΠΑΑΤ, όπως και δεν νοείται σχεδιασμός και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων χωρίς τη συμμετοχή των αποκεντρωμένων θεσμικών φορέων, όπως οι Περιφέρειες.

3. Όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μεταφορά των δασών στο ΥΠΕΚΑ και τη διάρθρωση που πρέπει να έχουν οι δασικές υπηρεσίες, σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα του πρωτοβάθμιου σωματείου μας της ΠΕΔΔΥ και το οποίο αποτελεί και θέση της Ομοσπονδίας μας. Με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης θέλω να τονίσω την ιδιαιτερότητα του Δασικού Τομέα και το ότι οι Δασικές Υπηρεσίες διαχειρίζονται Δημόσια περιουσία, επιβάλλουν την υπαγωγή του Δασικού Τομέα κάτω από ένα Υπουργείο.

4. Μετατάξεις – μισθοδοσία – προαγωγές – μεταθέσεις.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου όχι μόνο δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν με τις υποχρεωτικές μετατάξεις στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αλλά αφήνει το Γεωτεχνικό Προσωπικό που θα ενταχθεί στις αιρετές περιφέρειες και Δήμους στο έλεος του θεού. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

- Γιατί δεν εφαρμόζεται ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας ο οποίος προβλέπει μόνο εθελούσιες μετατάξεις;

- Γιατί η μισθοδοσία των εργαζομένων στους ανωτέρω θεσμούς δεν υπάγεται στο 07120;

- Γιατί οι προαγωγές και οι μεταθέσεις δεν γίνονται με τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και αφήνονται σε κανονισμούς εσωτερικής λειτουργίας με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο υπάλληλος που θα τοποθετηθεί, που θα μετατεθεί και πως θα προαχθεί;

Οι Γεωτεχνικοί πιστεύαμε ότι αυτό το Σχέδιο Νόμου θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα δομή της Δημόσιας Διοίκησης που θα αφήνει πίσω της τα λάθη του παρελθόντος και θα έχει σαν στόχο τον άνθρωπο και όχι σαν μέσο. Δυστυχώς αυτό το Σχέδιο Νόμου αποτρέπει και τον πιο καλόπιστο να το δεχθεί.

Απ΄ όλα αυτά που σας κατέθεσα γίνεται σαφέστατο ότι οι αποφάσεις τις Ομοσπονδίας μας για υπαγωγή αρμοδιοτήτων και Γεωτεχνικού Προσωπικού στο ΥΠΑΑΤ και ως τελευταία γραμμή η Διοικητική Περιφέρεια, δεν αποτελεί Συνδικαλιστικό αίτημα με τη στενή έννοια, αλλά είναι η ουσία της Εθνικής Υπόστασης – ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα, η ασφάλεια των Τροφίμων, η προστασία της υγείας του καταναλωτή και ο υγιείς ανταγωνισμός.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ