Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 4ης Έκτακτης Συνάντησης Εργασίας Προέδρων

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

4ης Έκτακτης Συνάντησης Εργασίας Προέδρων
Γεωτεχνικών Τμημάτων ΑΕΙ, ΓΕΩΤΕΕ και Γεωτεχνικών Φορέων

Την Τετάρτη 12-1-2011 πραγματοποιήθηκε η 4η έκτακτη συνάντηση εργασίας στην Αίθουσα Εκλογών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο του Τμ. Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ Καθ.κ. Δημήτριο Μπουράνη και παρόντες τον Πρόεδρο του Τμ. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ΓΠΑ Καθ. κ. Νικόλαο Μπεόπουλο, την Πρόεδρο της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ Καθ. κ. Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, τον εκπρόσωπο του Τμ. Γεωλογίας Παν. Πατρών Καθ. κ. Γεώργιο Κούκη, τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο, τους εκπροσώπους της ΠΟΣΕΓ κ. Δημήτριο Καρακώστα και κ. Νικόλαο Αντώνογλου, τον Πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νικόλαο Κακαβά, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΓΕΔΥ κ. Αριστείδη Ιωάννου, τον Πρόεδρο της ΠΕΓΔΥ κ. Κωνσταντίνο Καραμήτρο, τον Πρόεδρο της ΠΕΚΔΥ κ. Αντώνιο Πανούση και τον Πρόεδρο της ΠΕΔΔΥ κ. Νικόλαο Μπόκαρη.

Τα θέματα της συνάντησης εργασίας ήταν:
1) το ενιαίο πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες και
2) οι εξελίξεις επί των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επί της απόφασης της Συγκλήτου του ΓΠΑ (συνεδρία 20-12-2010) και επί της συνάντησης Πρυτάνεων Πολυτεχνείων & Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών Ελλάδος (13-12-2010) στην οποία συμμετείχαν το ΓΠΑ και το ΓΕΩΤΕΕ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνοπτική ανασκόπηση για τα σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και τη θέσπιση Ενιαίου Φορέα πιστοποίησης της πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων και τα πορίσματα των προηγουμένων συναντήσεων εργασίας, σε συνάρτηση με τις τρέχουσες εξελίξεις στον επαγγελματικό χώρο των Γεωτεχνικών. Επίσης ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις επί των σχεδίων ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ και για τις απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπονίας επί αυτών των σχεδίων ΠΔ, που εμφανίζονται στον ιστότοπο της ΠΕΠΤΕΓ.

Από την συζήτηση που ακολούθησε προέκυψαν τα εξής:

1. Η θέσπιση του εθνικού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων που θα συνδέει την Εκπαίδευση με την άσκηση του επαγγέλματος, είναι σήμερα για την Χώρα μας επιλογή πρώτης προτεραιότητας και όχι η έκδοση αποσπασματικών Προεδρικών Διαταγμάτων.
2. Επισημαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης του διαλόγου για τη θέσπιση του Ενιαίου Φορέα πιστοποίησης της πρόσβασης βάσει προσόντων.
3. Αποτελεί πάγια θέση των ελληνικών Γεωτεχνικών Τμημάτων ΑΕΙ και του ΓΕΩΤΕΕ και των Γεωτεχνικών Επαγγελματικών Φορέων ότι πρέπει να είναι διακριτά και οι ρόλοι και τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών ΑΕΙ και των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωτεχνικών ΤΕΙ με βάση τα Προγράμματα Σπουδών τους.


Με βάση τη συζήτηση και τις παραπάνω επισημάνσεις, οι παρόντες ανέλαβαν να ενημερώσουν τα Τμήματα, τους αποφοίτους και τους φορείς τους προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων των ειδικοτήτων Γεωτεχνικών, σε συνεργασία με τους Μηχανικούς για την ολοκλήρωση του σχετικού διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: