Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τα βαμβακόφυτα σε.. κοντή απόσταση ωφελούν τον παραγωγό

ImageΤο παιχνίδι των αποστάσεων σε βαμβακοχώραφα έπαιξε ο Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ, του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας και τράβηξε τον καλύτερο συνδυασμό που μειώνει το κόστος σε εισροές και αυξάνει την απόδοση σε σύσπορο βαμβάκι και τα υπολείμματα που προορίζονται για βιομάζα. Το ουσιαστικό μέρος της μελέτης με τίτλο: Μελέτη της αλληλεπίδρασης των αποστάσεων γραμμών σποράς και της άρδευσης στην παραγωγή, ποιότητα της ίνας και ανταγωνισμό με ζιζάνια του βαμβακιού, έχει ως εξής δια χειρός Νταράουσε: Η πρόσφατη τεχνολογική πρόοδος στη συγκομιδή βάμβακος, όπου η νέα picker συλλεκτική μηχανή μπορεί να συγκομίσει το βαμβάκι όταν οι αποστάσεις γραμμών είναι από 38 μέχρι 102 εκ. έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για το σύστημα στενών γραμμών (ΣΤΓ).

Το σύστημα αυτό έχει προταθεί ως εναλλακτικό σύστημα καλλιέργειας αντί του κλασσικού συστήματος γραμμών (96 εκ.) για αύξηση της παραγωγής, καλύτερη αξιοποίηση του νερού άρδευσης και μείωσης του ανταγωνισμού με ζιζάνια. Η μελέτη αυτή εξέτασε την ανταπόκριση της παραγωγής βάμβακος και τα τμήματα της σε τρία συστήματα αποστάσεις γραμμών καλλιέργεια, των 96 εκ., 75 εκ. και 50 εκ. κάτω από την επίδραση μιας κανονικής (4 αρδεύσεις) και περιορισμένες άρδευσης (2 αρδεύσεις).

Το πείραμα έγινε σε δυο διαδοχικές καλλιεργητικές περιόδους το 2007 και 2008, χρησιμοποιήθηκε το πειραματικό σχέδιο των τυχαιοποιημένων ομάδων-υποδιαιρεμένων τεμαχίων, με 4 επαναλήψεις. ).

Η μείωση των αποστάσεων γραμμών (96 σε 50 εκ.) αύξησε σημαντικά (P ≤ 0.001) την παραγωγή βάμβακος κατά 20% και 12% και τον αριθμό καρυδιών m-2 στην κανονική και περιορισμένη άρδευση αντίστοιχα,. Αντιθέτως η αντίστοιχη μείωση της απόστασης γραμμών προκάλεσε σημαντική (P ≤ 0.001) μείωση του βάρους καρυδιού κατά 14 και 7% αντίστοιχα στην περιορισμένη και κανονική άρδευση. Το βάρος 1000 σπόρων, σε αντίθεση με τα άλλα τμήματα της παραγωγής επηρεάστηκε πιο αρνητικά από την περιορισμένη άρδευση στο κλασικό σύστημα γραμμών σε σύγκριση με το σύστημα στενών γραμμών (50 εκ.).

Η αναλογία ίνας (%) επηρεάστηκε (P ≤ 0.01) θετικά από την μείωση των αποστάσεων γραμμών κυρίως από 96 σε 50 εκ., όμως επηρεάστηκε αρνητικά από την μείωση της άρδευσης. Παράλληλα, μείωση των αποστάσεων γραμμών από 96 σε 50 εκ., αύξησε τον ανταγωνισμό της καλλιέργειας με τα ζιζάνια, όπως μελετήθηκε σε ένα παράλληλο πείραμα.

Αυτή η μελέτη προτείνει ότι το σύστημα καλλιέργειας των 50 εκ. θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγή βαμβακιού, και αυτή η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να επιτευχθεί με την χρήση της ίδιας ποσότητας νερού άρδευσης με το κλασικό σύστημα καλλιέργειας.

Επίσης το συστήματα στενών γραμμών (50 εκ.), συγκριτικά κλασικά συστήματα καλλιέργειας (96 εκ.), αυξάνει την παραγωγή βιομάζας (υπολείμματα καλλιέργειας) κατά 33% και 17% σε μια κανονική και περιορισμένη άρδευση αντίστοιχα. Η αυξημένη αυτή βιομάζα μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: