Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η αύξηση του ΦΠΑ απογειώνει το κόστος παραγωγής

ImageΑπό 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε διάστημα 8 μηνών, εκτινάσσοντας προς τα πάνω τις τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων, αλλά και των αγροτικών εφοδίων. Ο αγροτικός τομέας πλήττεται και πάλι καθώς η νέα αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια έφτασε στο 13% και στα αγροτικά μηχανήματα – ανταλλακτικά και κάποιες κατηγορίες εφοδίων έφτασε το 23%. Γεωπόνοι και αγρότες διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις αυτού στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, δεδομένου του ότι μέσα σε 8 μήνες έχουν επιβαρυνθεί τα αγροτικά εφόδια, με τρεις αυξήσεις ΦΠΑ. Τον Μάρτιο του 2010 ο ΦΠΑ από 9% έφτασε στο 10%, τον Ιούλιο του 2010 αυξήθηκε σε 11% και από την 1η Ιανουαρίου στο 13%. Κατ’ επέκταση αυξάνεται συνεχώς το κόστος καλλιέργειας στερώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Έλληνα παραγωγό σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους. Την ίδια ώρα, η αύξηση τους ΦΠΑ προκαλεί περαιτέρω αύξηση των λιανικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής σε βασικά προϊόντα διατροφής επιβαρύνοντας τόσο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όσο και το ήδη προβληματικό Ελληνικό νοικοκυριό.

Κοινή έκκληση όλων αποτελεί η επανεξέταση του θέματος και η ένταξή του στην κατηγορία του 6,5% που ισχύει για τα ανθρώπινα φάρμακα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, η απώλεια των εσόδων του κράτους θα είναι μικρή, αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των αγροτικών εφοδίων στην χώρα δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, λοιπές εισροές) και άρα το ελληνικό δημόσιο χάνει δυνητικά έσοδα 32 εκατ. ευρώ αν μειώσει το ΦΠΑ στο 6,5%. Η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που φέρνουν έσοδα.

ΦΠΑ 6,5% για σπόρους σποράς ζητά η ΕΕΠΕΣ

ImageΠοσοστό 6,5% στο ΦΠΑ των σπόρων σποράς στην ίδια κατηγορία, που ισχύει για τα ανθρώπινα φάρμακα ζητά και η ΕΕΠΕΣ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΠΕΣ, η για τρίτη συνεχόμενη φορά αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% (1/1/2011) μέσα σε 8 μήνες – προηγήθηκαν οι αυξήσεις από το 9% στο 10% (15/3/2010) και από το 10% στο 11% (1/7/2010) – έχει σαν συνέπεια να επιβαρύνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής του Έλληνα καλλιεργητή έναντι των διεθνών ανταγωνιστών του και να αυξάνονται συνεχώς οι λιανικές τιμές σε βασικά είδη διατροφής του έλληνα καταναλωτή και να επιβαρύνεται συνεχώς ο ήδη προβληματικός οικογενειακός προϋπολογισμός του.

Αναλυτικά, η Ένωση -με αφορμή τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στους σπόρους σποράς- με σχετικό έγγραφο που απευθύνει στον υπουργό κ. Σκανδαλίδη ανακοινώνει τις θέσεις και προτάσεις της.

Θέσεις και προτάσεις για τη νέα αύξηση ΦΠΑ στους σπόρους σποράς (γεωργικά εφόδια)

Η ΕΕΠΕΣ συχνά-πυκνά έχει επικοινωνήσει/επισημάνει/διατρανώσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση το Όραμά της. Η ελληνική γεωργία, με την εφαρμογή πολιτικών χειρισμών στήριξης για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παραγωγικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας μετά τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις κατασκευές.

Η για τρίτη συνεχόμενη φορά αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% (1/1/2011) μέσα σε 8 μήνες – προηγήθηκαν οι αυξήσεις από το 9% στο 10% (15/3/2010) και από το 10% στο 11% (1/7/2010) – έχει σαν συνέπεια να επιβαρύνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής του Έλληνα καλλιεργητή έναντι των διεθνών ανταγωνιστών του και να αυξάνονται συνεχώς οι λιανικές τιμές σε βασικά είδη διατροφής του έλληνα καταναλωτή και να επιβαρύνεται συνεχώς ο ήδη προβληματικός οικογενειακός προϋπολογισμός του.

Η ΕΕΠΕΣ καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης όπως, επανεξετάσουν το θέμα ΦΠΑ των Σπόρων Σποράς (αγροτικών εφοδίων) και προτείνει ένα ποσοστό 6,5%, ζητώντας να ενταχθούν οι σπόροι σποράς στην ίδια κατηγορία ΦΠΑ, που ισχύει για τα ανθρώπινα φάρμακα.

Η σχέση κόστους/οφέλους της πρότασης είναι εποικοδομητικά θετική, γιατί:

Το προκύπτον εκτιμώμενο όφελος για τον έλληνα παραγωγό (εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, έσοδα στην οικονομία) και τον έλληνα καταναλωτή (ανακούφιση νοικοκυριών) είναι μεγάλο, ασύγκριτα πολλαπλάσιο της απώλειας εσόδων.

Το προκύπτον εκτιμώμενο κόστος (απώλεια δημοσίων εσόδων) από τη διαφορά μείωσης ΦΠΑ (11% - 6,5% = 4,5%) είναι μικρό και υπολογίζεται μόνο για τους σπόρους σποράς σε 7,2 εκατ. ευρώ (τζίρος 160 εκατ. ευρώ Χ 4,5% = 7,2 εκατ. ευρώ) ενώ για το σύνολο των γεωργικών εφοδίων (μέσα και οι σπόροι σποράς, φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, λοιπές εισροές) σε 31,5 εκατ. ευρώ (τζίρος 700 εκατ. ευρώ Χ 4,5% = 31,5 εκατ. ευρώ).

Οι Σοφοί Κινέζοι για να τονίσουν πόσο σημαντικός είναι στην Οικονομία ενός Έθνους ο Σπόρος Σποράς, έχουν αυτό το Ρητό:

«Η Γεωργία τρέφει το Έθνος και Ο Σπόρος τρέφει τη γεωργία»

«Agriculture feeds the nation, and Seed feeds Agriculture».

Βάση για μία πετυχημένη γεωργία είναι το γενετικό υλικό των σπόρων σποράς.

Αρχή στη βάση κάθε ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, αλλά και στην μετέπειτα ιχνηλασιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα των παραγόμενων προϊόντων (τυποποιημένων ή μη) είναι ο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΠΟΡΟΣ.

Κυρίες και κύριοι,

«Ο Σπόρος είναι η ζωή !!».

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: