Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ συνεχίζει το έργο της με υπογραφή Διβάρη

Δόθηκε παράταση έως το τέλος του 2011 για την οργάνωση ψηφιακών γεωγραφικών πληροφοριών του αγροτικού τομέα (12/1/2011 10:41)

Δόθηκε παράταση έως το τέλος του 2011 για την οργάνωση ψηφιακών γεωγραφικών πληροφοριών του αγροτικού τομέα

Μετατέθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, η ημερομηνία περάτωσης του έργου «Οργάνωση και διάχυση ψηφιακών γεωγραφικών πληροφοριών του αγροτικού τομέα», σύμφωνα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Διβάρη. Η μετάθεση κρίθηκε απαραίτητη καθώς υπήρξε μεγάλος αριθμός τεχνικών προβλημάτων και συντονισμού διαφόρων υποέργων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να καταστεί αυτό λειτουργικό.

Το έργο αφορά στην οργάνωση των χωρικών δεδομένων του ΥπΑΑΤ με στόχο την ένταξη τους σε ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης τους και διάχυσής τους στους ενδιαφερομένους. Η υλοποίηση του παρόντος έργου περιελάμβανε την καταγραφή και την τεκμηρίωση (ονοματολογία - κωδικοποίηση - ταξινόμηση) των χωρικών δεδομένων, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας βάσης γεωγραφικών πληροφοριών καθώς και την εισαγωγή των δεδομένων στη βάση. Αναλυτικότερα, η απόφαση του κ. Διβάρη ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

- Την από 29/3/2004 Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΕ» για την εκτέλεση του έργου «Επιλογή τεχνικού Συμβούλου για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της υλοποίησης πληροφοριακού συστήματος για την οργάνωση και διάχυση ψηφιακών γεωγραφικών πληροφοριών του αγροτικού τομέα».

- Την ανάγκη της υποστήριξης του Τεχνικού Συμβούλου κατά την παραλαβή των Υποέργων με τίτλο «Τεκμηρίωση και Οργάνωση Ψηφιακών χωρικών δεδομένων – Σχεδιασμός Βάσης Γεωγραφικών Πληροφοριών» και «Δημιουργία δικτυακής υποδομής και δημιουργία κόμβου πληροφόρησης στο διαδίκτυο για την διάθεση των ψηφιακών δεδομένων σε κοινό και φορείς», καθώς και την παρακολούθηση της δοκιμαστικής λειτουργίας του όλου έργου.

- Την από 19/7/2007 Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της εταιρείας «ΝΑΜΑ ΑΕ» για την εκτέλεση του έργου «Τεκμηρίωση και Οργάνωση Ψηφιακών χωρικών δεδομένων – Σχεδιασμός Βάσης Γεωγραφικών Πληροφοριών».

- Την ανάγκη παραλαβής εν λειτουργία του υποέργου με τίτλο «Τεκμηρίωση και Οργάνωση Ψηφιακών χωρικών δεδομένων – Σχεδιασμός Βάσης Γεωγραφικών Πληροφοριών», που προϋποθέτει την ολοκλήρωση του υποέργου με τίτλο «Δημιουργία δικτυακής υποδομής και δημιουργία κόμβου πληροφόρησης στο διαδίκτυο για την διάθεση των ψηφιακών δεδομένων σε κοινό και φορείς» (ώστε να προϋπάρχει το απαιτούμενο υλικό και λογισμικό).

- Την από 12/10/2007 Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της εταιρείας «ALTEC» για την εκτέλεση του έργου «Δημιουργία δικτυακής υποδομής και δημιουργία κόμβου πληροφόρησης στο διαδίκτυο για την διάθεση των ψηφιακών δεδομένων σε κοινό και φορείς» .

- Τη μεταστέγαση του ΕΘΙΑΓΕ σε νέα γραφεία, με συνέπεια την καθυστέρηση όσο αφορά στον καθορισμό των θέσεων εργασίας που προβλέπονταν στο υποέργο με τίτλο «Δημιουργία δικτυακής υποδομής και δημιουργία κόμβου πληροφόρησης στο διαδίκτυο για την διάθεση των ψηφιακών δεδομένων σε κοινό και φορείς». Επίσης το γεγονός ότι η περίοδος καλής λειτουργίας ορίζεται στους δύο μήνες, ξεκινώντας από την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων και την αποδοχή τους από την Επιτροπή Παρακολούθησης Παραλαβής και την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

- Την από 6-7-2009 Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της σύμπραξης των εταιρειών ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Μ.Γ.Ε. – ΤΟΜΗ Α.Ε.Μ.Ε.Υ για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή και ψηφιοποίηση στοιχείων εδάφους για τον σεβασμό και τήρηση των ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (Good agricultural and environmental conditions - GAEC) – ΜΕΛΕΤΗ I».

- Την από 3-7-2009 Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της σύμπραξης των εταιρειών ΤΕΜ Τεχνική Εταιρεία Μελετών Α.Ε. – ΙΡΙΣ Ο.Ε για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή και ψηφιοποίηση στοιχείων εδάφους για τον σεβασμό και τήρηση των ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (Good agricultural and environmental conditions - GAEC) – ΜΕΛΕΤΗ ΙΙ».

- Την από 9-7-2009 Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της σύμπραξης των εταιρειών ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Α.Ε. – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΕ, για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή και ψηφιοποίηση στοιχείων εδάφους για τον σεβασμό και τήρηση των ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (Good agricultural and environmental conditions - GAEC) – ΜΕΛΕΤΗ ΙΙΙ».

- Το υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 249435/27-5-2010 έγγραφο της Δ/νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ, με το οποίο ζητήθηκε να διατεθεί στην Δ/νση Τοπογραφικής το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο (ορθοφωτοχάρτες, ενότητες) σε μορφή tif, ώστε να είναι συμβατή με το υπάρχον σύστημα της Δ/νσης Τοπογραφικής.

- Τα υπ΄αρίθμ. Πρωτ. 147596/4-6-2010 και 147597/4-6-2010 έγγραφα της Δ/νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ προς ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχα, όπου ζητήθηκε να χορηγηθούν στην Δ/νση Τοπογραφικής τα αρχεία ενοτήτων ανά Νομό (ilots, subilots, lines) με την ενημέρωση που έχει γίνει σε αυτά (τελευταία έκδοση), καθώς και τις πινακίδες των Ορθοφωτοχαρτών που μέχρι στιγμής δεν έχουν χορηγηθεί.

- Το υπ΄αρίθμ. Πρωτ. 149113/12-10-2010 έγγραφο της Δ/νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οποίο ζητούνται να υποβληθεί εκ νέου και διορθωμένο, το αρχείο των ενοτήτων (ilots, subilots, lines) καθώς και οι πινακίδες των Ορθοφωτοχαρτών που μέχρι στιγμής δεν έχουν χορηγηθεί, προκειμένου να διαβιβασθούν στον ανάδοχο.

- Το υπ΄αρίθμ. Πρωτ. 149245/25-10-2010 έγγραφο της Δ.νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ προς την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, με το οποίο ζητούνται να υποβληθεί εκ νέου και διορθωμένο, το αρχείο των ενοτήτων (ilots, subilots, lines) καθώς και οι πινακίδες των Ορθοφωτοχαρτών που μέχρι στιγμής δεν έχουν χορηγηθεί, προκειμένου να διαβιβασθούν στον ανάδοχο.

- Το με αριθμ. πρωτ. 149763/6-12-2010 έγγραφο της Δ/νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το οποίο ζητείται η χορήγηση των ψηφιακών αρχείων Αναδασμών και Διανομών που είναι ανάγκη να ενταχθούν στο σύστημα ώστε να είμαστε συνεπείς με την οδηγία INSPIRE.

- Την υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει την οδηγία INSPIRE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάθεση των γεωγραφικών δεδομένων, καθώς και το Ν. 3882/2010 (ΦΕΚ 166Α) με τον οποίο δημιουργείται η Ε.Υ.Γ.Ε.Π. και ορίζει υπεύθυνο τον Ο.Κ.Χ.Ε. Χρειάζεται χρόνος για την διευκρίνιση και την ερμηνεία των επιμέρους διατάξεων.

- Το γεγονός ότι λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των δεδομένων της Δ/νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ απαιτούνται βελτιωτικές ενέργειες συμπλήρωσης και βελτίωσης τόσο για το Hardware όσο και για το Software.

- Το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή λόγω διαδικασιών, η προμήθεια από την Γ.Υ.Σ. χαρτογραφικών δεδομένων (Φύλλα Χάρτου, Γεωγραφικά λεξικά κ.λ.π.), πράγμα το οποίο θα απαιτήσει χρονοβόρα διαδικασία για συμπλήρωση των στοιχείων της βάσης δεδομένων με τα «τοπωνύμια» (απαραίτητα για τον εντοπισμό των αιτούμενων στοιχείων).

- Το γεγονός ότι επειδή το εν λόγω έργο είναι πρωτότυπο και εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση θα απαιτήσει μεγαλύτερο διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας.

- Τη θεώρηση του έργου ως “γέφυρα” και την με αρ. πρωτ. 149539/17-11-2010 αίτηση συγχρηματοδότησης του υπόλοιπου έργου που εκκρεμεί μετά την 31/12/2009 από το ΕΣΠΑ, η οποία αξιολογήθηκε ως προς την διαχειριστική επάρκεια και εκδόθηκε επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας συνεχιζόμενου έργου και βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης προς ένταξη.

Δείτε εδώ την απόφαση


polylitoikairoi.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: