Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλικά προϊόντα στα ράφια 800 μάρκετ

Θεσσαλικά προϊόντα στα ράφια 800 μάρκετ

Πρωτοβουλία για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων στα ράφια των 800 καταστημάτων σούπερ μάρκετ της Θεσσαλίας αναλαμβάνει η αιρετή Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε χθεσινή συνάντηση με τους προέδρους και τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Ομοσπονδιών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και των Συλλόγων Αγελαδοτρόφων-Χοιροτρόφων της Θεσσαλίας δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε παραγωγοί και διευθυντές των σούπερ μάρκετ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το πώς θα επεκταθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη μεταξύ πολλών σούπερ μάρκετ και ενώσεων συνεταιρισμών και συνεταιρισμών.
Παρόμοια πρόταση κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη και ο κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε η συνάντηση να γίνει το συντομότερο. «Τέτοιες κινήσεις είναι προς όφελος όλων: των παραγωγών, των συνεταιρισμών, των καταναλωτών. Συνεργασίες υπάρχουν ήδη και πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης και επέκτασής τους. Η αιρετή Περιφέρεια έχει τη βούληση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία για την προώθηση των ασύγκριτης ποιότητας τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά ο αιρετός Περιφερειάρχης.
Ο κ. Αγοραστός απάντησε θετικά και σ’ ένα άλλο βασικό αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων: να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αγορά, στην κατεύθυνση πάταξης φαινομένων όπως οι «ελληνοποιήσεις» και η νοθεία. Παράλληλα του ζητήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση, ώστε να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για τους παραβάτες.
«Η αιρετή Περιφέρεια έχει δύο ρόλους», επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός. «Ο πρώτος είναι να διαμορφώσει με όλους εσάς και όλους τους πολίτες τη στρατηγική και το μοντέλο που θα επιλέξουμε για να πάμε μπροστά. Να εκπονήσουμε στρατηγικό σχέδιο με σαφείς προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και γενικότερα την τοπική οικονομία.
Η δεύτερη δυνατότητα που έχουμε είναι να παρέμβουμε στο θεσμικό επίπεδο μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η οποία, όπως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε πριν τις εκλογές, θα αποτελεί ένα σημαντικό όργανο, παρόμοιο με το Υπουργικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό θέλω να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να είναι οι παρεμβάσεις μας ουσιαστικές και αποτελεσματικές και σε θεσμικό επίπεδο».
Ο Περιφερειάρχης κατέγραψε για περισσότερες από τρεις ώρες τα θέματα, τα προβλήματα και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι ΕΑΣ και κτηνοτροφικών συλλόγων. Δεσμεύτηκε ο διάλογος με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να είναι συνεχής και μάλιστα να εξειδικευτεί ανά κλάδο και ανά τομέα ενδιαφέροντος, προκειμένου να βρίσκονται οι πλέον πρόσφορες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα.
Στη συνάντηση από τη Μαγνησία έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, της ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων Δημήτρης Σπανός, της ΕΑΣ Αλμυρού Νίκος Λάππας, του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Βόλου Χαράλαμπος Γεωργαλούσης, του Συνεταιρισμού Εκτροφέων Γιδιών Σκοπέλου Βασίλης Νικολάου, των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Καναλίων, Αλμυρού και Ν. Αγχιάλου Απόστολος Αντωνίου, Ιωάννης Γκρίνιας και Ηλίας Μπούτλας.

πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: