Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Καταγγελία εργαζομένων του AGROCERT

ImageΤη διγλωσσία της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του περιβάλλοντός της, αλλά και της διοίκησης του οργανισμού, τη συσκότιση των προθέσεών τους, όλο το διάστημα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον AGROCERT.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δηλώσεις, που αλλάζουν ανάλογα με το κοινό και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται, οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δομές του Υπουργείου, η μία μετά την άλλη και μαζί με αυτές ο AGROCERT, συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και υλοποιείται βήμα-βήμα ο διαμελισμός του Οργανισμού και η παράδοση των αρμοδιοτήτων του στα συμφέροντα που ενδιαφέρονται να οικειοποιηθούν το σημαντικό άυλο κεφάλαιο, που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων με τη δουλειά των εργαζόμενων σε αυτόν και με τα χρήματα του ελληνικού λαού, που έχουν επίσης επενδυθεί σ’ αυτόν.

Η προσπάθεια ετών των εργαζόμενων στον AGROCERT για εγκαθίδρυση, εδραίωση και καταξίωση συστημάτων ποιότητας, έχει αρχίσει να έχει αποτέλεσμα. Ελληνικά αγροτικά προϊόντα αιχμής, η φέτα και το λάδι ΠΟΠ-ΠΓΕ, τα προϊόντα ειδικών πτηνοτροφικών εκτροφών απέκτησαν αξιόπιστη πιστοποίηση ταυτότητας από τον AGROCERT, με συστηματικούς, εμπεριστατωμένους ελέγχους τόσο στους πιστοποιούμενους παραγωγούς, όσο και στην αγορά. Τη σημαντική αυτή δουλειά που γίνεται κάθε μέρα και την οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό με πολύ κόπο, δουλειά η οποία έχει δώσει σάρκα και οστά - στο ποσοστό που αναλογεί στον Οργανισμό - στο στόχο της απόδοσης ποιότητας και ταυτότητας στο ελληνικό αγροτικό προϊόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανακοινώνει ότι θα παραδώσει δήθεν στις Περιφέρειες, αλλά στην πραγματικότητα σε ποιους; Ξέρουμε το ενδιαφέρον που υπάρχει για ανάληψη από ιδιωτικά συμφέροντα του έργου της πιστοποίησης, τώρα που αυτή έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αξία και να αποκτά εμπορικό ενδιαφέρον. Όπως επίσης ξέρουμε ότι ο AGROCERT προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πιστοποίηση των ΠΟΠ-ΠΓΕ δωρεάν, εξασφαλίζοντας στον έλληνα παραγωγό και καταναλωτή πιστοποιημένο ποιοτικό προϊόν σε ανταγωνιστική τιμή.

Το κράτος έχει επενδύσει πόρους και οι εργαζόμενοι στον AGROCERT έχουν κοπιάσει για να αποκτήσουν υπόσταση και κύρος τα σήματα του AGROCERT. Αισθάνονται υπερήφανοι για ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, με δεδομένη την εγκατάλειψη που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια ο Οργανισμός, από τις διοικήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες και αρνούνται να παραδώσουν τη δουλειά τους, την οποία γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και την οποία υπηρετούν πολλά χρόνια τώρα, με ευσυνειδησία και πίστη στην αξία της. Δε θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την αποψίλωση του Οργανισμού.

Απαιτούμε να δοθούν από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, εδώ και τώρα, ξεκάθαρες εγγυήσεις και δεσμεύσεις ότι ο AGROCERT - σε όποιο σχήμα και αν βρεθεί - θα εξακολουθήσει να εκτελεί όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα και να επιτελεί το έργο του, ενισχύοντας τις υποδομές του και το στελεχιακό δυναμικό του. Αμφισβητούμε ευθέως τη δυνατότητα επιτυχίας του εγχειρήματος να αποδοθούν τα ΠΟΠ-ΠΓΕ, τα AGRO και η πιστοποίηση γενικά, στις Περιφέρειες, όπου το πιθανότερο είναι το σύστημα πιστοποίησης που με τόσο κόπο και δουλειά έχει οργανώσει ο AGROCERT και για το οποίο έχει πάρει εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταστεί επί της ουσίας ανέλεγκτο, να διαλυθεί λόγω πολυτεμαχισμού, να βυθιστεί στην πολυαρχία και την ασυντονισία και ως επακόλουθο αυτών, στη συναλλαγή, τη διαβλητότητα και την απαξίωση. Ας μας πούνε ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του, πώς γινόταν η πιστοποίηση των ΠΟΠ-ΠΓΕ πριν τα αναλάβει ο AGROCERT;

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν :

· τη διατήρηση των αντικειμένων, που έχουν υπηρετήσει τόσα χρόνια με ευσυνειδησία και επιτυχία,

· την ενίσχυση του έργου που παράγει ο AGROCERT, με βελτίωση των όρων παραγωγής και των μέσων που έχει στη διάθεσή του

· τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, με παράλληλη διασφάλιση ότι οι όροι εργασίας θα καθοριστούν με σαφήνεια και μόνο με τη δική τους σύμφωνη γνώμη

Δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν αμέσως σε κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να γίνει αντιληπτή από όλους, η αξία της τεχνογνωσίας που κατέχουν οι ίδιοι και η σημασία του έργου που επιτελεί ο AGROCERT.

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: