Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αγροτικό Σύμφωνο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν απευθείας συνεργασίες μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμών της Ελλάδας και του Ισραήλ τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ομολογό του στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στο Ισραήλ . Επιδιώκουμε είπε ο κ. Σκανδαλίδης να.....δώσουμε ώθηση σε μια καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και διεξόδους των προϊόντων μας σε εμπορικά δίκτυα, με αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών».

Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γεωργική συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο Κυβερνήσεων, που προγραμματίζεται για τον επόμενο Απρίλιο-Μάιο.

Από τα βασικότερα ζητήματα που θα συμπεριλάβει η συμφωνία είναι:

Η δημιουργία πρότυπου διαμετακομιστικού σταθμού αγροτικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή που συγκεντρώνει όχι μόνο παραγωγικό ενδιαφέρον αλλά και αποτελούσε παραδοσιακά εμπορικό και εξαγωγικό κέντρο για την ελληνική γεωργία. Πρόκειται για την προώθηση μιας ριζικής αλλαγής στις πρακτικές διακίνησης των προϊόντων, με βάση την υπευθυνότητα των εμπλεκόμενων (κράτος, παραγωγή και αγοραστές), την ιχνηλασιμότητα και την εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων, τις λογικές των συμβολαιακών σχέσεων και εν τέλει μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προς όφελος των γεωργών

Η συνεργασία στην εφαρμοσμένη έρευνα, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις των αγορών, που θα δίνει αποτελέσματα πρακτικά και εφαρμόσιμα από τους γεωργούς ώστε να αναβαθμιστούν τα προϊόντα και να εξασφαλίζεται καλύτερη και οικονομικότερη διαχείριση των πόρων, με στόχο πάντα μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική αγροτική οικονομία. Τα γεωργικά ερευνητικά ιδρύματα των δύο χωρών θα προχωρήσουν στην εκπόνηση κοινών προγραμμάτων, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό κοινοτικά κονδύλια.

Η συνεργασία στη διαχείριση των νερών, όπου τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα έχουν σημαντική εμπειρία, αντιμετωπίζοντας με βιώσιμους τρόπους τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τους περιορισμούς, ποσοτικά και ποιοτικά, των νερών για άρδευση.

Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών όπου η Ελλάδα διαθέτει πλούσια εμπειρία και το Ισραήλ έχει αναπτύξει έρευνα σε θέματα βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Η συνεργασία σε θέματα πιστοποιημένης παραγωγής και βιολογικής γεωργίας, όχι μόνο ως προς τις παραγωγικές τεχνικές και τη δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, αλλά και σε θέματα ιχνηλασιμότητας, προώθησης και εμπορίας των πιστοποιημένων προϊόντων.

Οι Υπουργοί, μετά από κατ' ιδίαν συναντήσεις δήλωσαν την ισχυρή τους βούληση να ενθαρρύνουν τις συνεργασίες αυτές συντονίζοντας δράσεις και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν τα επόμενα βήματα για το Κέντρο Αγροτικής Καινοτομίας AGROPOLIS. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα γεωργικής συνεργασίας, σε πολλά επίπεδα, από την παραγωγή μέχρι την τεχνολογία και την εμπορική δικτύωση, που έχει δεσμευθεί να προωθήσει το ΥΠΑΑΤ και για την οποία έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Σαν πρώτο βήμα της διμερούς συνεργασίας, μια επιτροπή Ισραηλινών ειδικών θα επισκεφθεί παραγωγούς και συνεταιρισμούς στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο με στόχο τη χαρτογράφηση της υπάρχουσας κατάστασης. Θα ακολουθήσει μελέτη για τις προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης, με παρεμβάσεις που θα τεθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με την Ισραηλινή ομόλογό του ήταν και οι δηλώσεις της κας Noked «...κάναμε συγκεκριμένα βήματα για να προχωρήσουμε τη διμερή μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός μας εταίρος...». Η Ισραηλινή υπουργός δέχτηκε με ευχαρίστηση πρόταση του κου Σκανδαλίδη να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κου Σκανδαλίδη στο Ισραήλ, συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά το 2005 η Μικτή Επιτροπή Αγροτικών Εμπειρογνωμόνων και προσδιόρισε τους επιμέρους τομείς και τα βήματα της διμερούς συνεργασίας.

Υπογράφτηκε μάλιστα μνημόνιο συνεργασίας στον ερευνητικό τομέα ανάμεσα στα ερευνητικά ιδρύματα που εποπτεύουν τα αντίστοιχα υπουργεία Γεωργίας.

Επιπλέον, ο υπουργός επισκέφθηκε πρότυπες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Ισραήλ αλλά και ένα κέντρο διαμετακόμισης γεωργικών προϊόντων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, η προώθηση των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της γεωργίας είναι κεντρική μας επιλογή, για την τόνωση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας. Το Ισραήλ, που είναι γνωστό για την πρόοδο που σημειώνει τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και στην καινοτομία, μπορεί να μην αποτελεί βασική αγορά στόχο των προϊόντων μας, από την ενδυνάμωση όμως των σχέσεών μας έχουμε να κερδίσουμε σε τεχνολογία και οργάνωση προσφέροντας παράλληλα στο Ισραήλ ένα παράθυρο στις σχέσεις του με την Ευρώπη.

http://www.agroschannel.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: