Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣ ΠΕΓΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Κατερίνη 11 – 02 2011

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) Αρ. Πρωτ. 4

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης Οκτωβρίου 40, 601 00 Κατερίνη

ΠΡΟΣ :

1) Δ.Σ Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ

2) Δ.Σ Π.Ε.Γ.Δ.Υ

3) Δ.Σ ΓΕΩΤ.Ε.Ε

4) Όλα τα Π.Σ Π.Ε.Γ.Δ.Υ

Το Π.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Πιερίας σε έκτακτη γενική συνέλευση την Πέμπτη 3-2-2011, συζήτησε διεξοδικά το θέμα που προέκυψε μετά τις υπ' αριθ. 8/3-1-2011 και 23/3-1-2011 αποφάσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας περί τοποθέτησης και ορισμού προϊσταμένων, υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Οι αποφάσεις αυτές, αν και η ισχύς τους είναι προσωρινή, μέχρι την τοποθέτηση από τα νέα Υπηρεσιακά Συμβούλια των νέων προϊσταμένων, που βέβαια στην πράξη είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα λειτουργήσουν, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην αξιοκρατία και στο προβάδισμα των Π.Ε υπαλλήλων έναντι των Τ.Ε., απαξιώνει την κατηγορία Π.Ε και προσπαθεί να δημιουργήσει δεδομένα στην επιλεκτική, κατά το δοκούν, μελλοντική επιλογή μεταξύ υπαλλήλων των δυο κατηγοριών. Η πράξη αυτή, εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθ’ όσον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΟΑ/Φ.13/180/οικ.15725/18-6-2007 εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αλλά και των γνωμοδοτήσεων 235/2005 και 204/2005 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζεται ότι, «4. Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν είναι επιτρεπτό να συντρέχουν για την ίδια θέση προϊσταμένου υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών επί ίσοις όροις. Όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης, ερμηνευομένης σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου προβλέπεται από τους οικείους οργανισμούς η πλήρωση θέσης προϊσταμένου από υπαλλήλους περισσότερων κατηγοριών, προηγούνται οι υπάλληλοι της ανώτερης κατηγορίας και ακολουθούν οι των άλλων κατηγοριών. Συνεπώς είναι επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται στον Υπαλληλικό Κώδικα, κατηγορίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας».

Συνάδελφοι, αυτό το οποίο έγινε σήμερα στην Πιερία, αύριο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Το θέμα που μας απασχολεί δεν υποκρύπτει καμιά προσωπική φιλοδοξία, αξίωση και υστεροβουλία και δεν στρέφεται εναντίον κάποιου προσωπικά. Είναι θέμα που μας αφορά όλους τους γεωτεχνικούς Π.Ε.. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, σεβασμού και αναγνώρισης των πτυχίων μας, των κόπων, θυσιών και δαπανών για την απόκτησή τους, την καταξίωση των παλιών, την προοπτική των νέων συναδέλφων.

Είναι αδιανόητο για τη λειτουργία της μοναδικής ανά Περιφερειακή Ενότητα, πολυπρόσωπης και διευρυμένης σε αντικείμενα και ευθύνες Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να θεωρείται ότι δεν απαιτείται για τον Προϊστάμενό της γνωστικό επίπεδο τουλάχιστον Π.Ε.. Τότε πού απαιτείται; Τί γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία επιτέλους επιθυμούμε; Με ποιες επιστημονικές γνώσεις θα καθοδηγήσουμε, θα προτείνουμε, θα εφαρμόσουμε, θα βελτιώσουμε τις πολιτικές και τις γεωργικές εφαρμογές; Ο κλάδος μας με την 5ετή πανεπιστημιακή μόρφωση και την τεράστια συνεισφορά του στα αγροτικά δρώμενα ως τώρα αποτελούσε και αποτελεί εγγύηση για το παρόν και το μέλλον. Η υπερκέρασή του στη Διοίκηση από υπαλλήλους κατώτερης κατηγορίας αναμφίβολα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του ουσιαστικού ρόλου της Υπηρεσίας και την απαξίωσή της στα μάτια των παραγωγών.

Συνάδελφοι, για όλα τα παραπάνω ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι πέρα των πολιτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, απαιτείται και η νομική διεκδίκηση των δίκαιων πιστεύω μας. Θεωρούμε ότι, λόγω του γενικού ενδιαφέροντος όλου του κλάδου για την πραγματοποιηθείσα αδικία και παρανομία, για το παρόν και το μέλλον, ο αγώνας μας πρέπει να είναι καθολικός, μαζικός, γεωτεχνικός, ανεξάρτητος από πολιτικά χρώματα και πεποιθήσεις.

Τα συνδικαλιστικά μας όργανα Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ., Π.Ε.Γ.Δ.Υ. και ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως διαθέτοντα τη καθολική εμπιστοσύνη, αναγνώριση και αξιοπιστία αλλά και τη δυνατότητα νομικής ή άλλης απαιτουμένης υποστήριξης ή παρέμβασης, οφείλουν άμεσα να παρέμβουν προς κάθε κατεύθυνση που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος:

  • Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις αγροτικές οργανώσεις για τις συνέπειες στη γεωργία και τους παραγωγούς από την υποβάθμιση του επιστημονικού υπόβαθρου των Προϊσταμένων των διοικήσεων.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την επαναβεβαίωση της ισχύς της προαναφερθείσας εγκυκλίου του, αλλά και την πιθανή έκδοση νέας που θα απευθύνεται σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε αρμόδιο.
  • Καταθέτοντας παράλληλα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως μόνο αρμόδιο για την αποκατάστασης της νομιμότητας και αξιοκρατίας στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο σύλλογός μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική ενημέρωση και κάθε συνεργασία.

Για το Π.Σ. ΠΕΓΔΥ ΠΕ Πιερίας

Ακριβές Αντίγραφο

Ο Πρόεδρος -Ο Γραμματέας

Μαρκόπουλος Δημήτριος -Χλιούμης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: