Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΔΙΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΔΙΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ:

«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»

Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό, με την άδειά σας θα πω κι εγώ πέντε κουβέντες εισαγωγικά για να περάσουμε μετά στην κύρια παρουσίαση και νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνω κι εγώ από το βήμα.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έχουμε ένα αρκετά πλατύ κοινό, ένα μεγάλο κοινό, το οποίο ήρθε για να ακούσει αυτά τα οποία θέλουμε να τους πούμε. Νομίζω ότι ο Υπουργός μας έκανε μια πολύ καλή εισαγωγή για το τι θα πρέπει να γίνει, πώς θα πρέπει να δουλέψουμε σήμερα, ωστόσο θα μου επιτρέψτε να πω κι εγώ δυο πράγματα και για το πρόγραμμα και για το τι θέλουμε να κάνουμε σήμερα.

Ο Προϋπολογισμός λοιπόν για το μέτρο αυτό, γι’ αυτή την προκήρυξη είναι συνολικά 285 εκατομμύρια €, ωστόσο είναι χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες. Είναι 135 εκατομμύρια € για τους δικαιούχους στις περιοχές καπνοπαραγωγής, υπάρχουν 50 εκατομμύρια € για τους νέους γεωργούς και υπάρχουν και 100 εκατομμύρια € για τους λοιπούς δικαιούχους.

Όπως είπε και ο Υπουργός η πρόσκληση θα ισχύσει από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 18 Απριλίου δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο, ώστε χωρίς αιφνιδιασμούς να κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους ολοκληρωμένα σχέδια. Δίνεται τώρα η ευκαιρία ειδικά σε νέους γεωργούς να επενδύσουν στις εκμεταλλεύσεις τους και να προσχωρήσουν πραγματικά στο επάγγελμα.

Ο προσανατολισμός μας στρέφεται στον καταναλωτή με τη δυνατότητα καθετοποίησης της ίδιας παραγωγής, ενώ παράλληλα προωθούνται και δράσεις με σκοπό την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

Περισσότερα όμως για την πρόσκληση αυτή καθ’ αυτή θα ακούσετε στη συνέχεια. Να σας πληροφορήσω ωστόσο, ότι υπάρχει σχέδιο και για νέα προκήρυξη, το είπε ο Υπουργός, για στοχευμένα σχέδια βελτίωσης, αλλά και για τα λεγόμενα κανονικά, τα γνωστά σχέδια βελτίωσης, η οποία θα ακολουθήσει μέσα στο χρόνο.

Επιτρέψτε μου τώρα να κάνω μια σύντομη εισαγωγή για τα πεπραγμένα του προγράμματος στο σύνολό του, διότι με τις προσπάθειες όλων των τελευταίων μηνών καταφέραμε επιτέλους να το απογειώσουμε και νομίζω σε πολύ ικανοποιητικό ρυθμό.

Είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι αν χρησιμοποιήσουμε με ψυχραιμία, σύνεση και διαφάνεια και ομαδική δουλειά και κυρίως με εποικοδομητική στάση όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής που διαθέτουμε, θα καταφέρουμε να πάμε ακόμα καλύτερα.

Σε ότι μας αφορά η άμεση συμβολή μας στην επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, στη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος, στην προώθηση ποιοτικών προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον, στην αναβάθμιση των υποδομών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και στην κοινωνική πρόοδο των ανθρώπων της υπαίθρου η συμβολή μας είναι η ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των περίπου 7 δισεκατομμυρίων €, 6,9 για την ακρίβεια του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Η ανταγωνιστικότητα, η προστασία περιβάλλοντος και ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο είναι το τρίπτυχο στο οποίο συνοψίζεται η βασική στρατηγική μας στο πλαίσιο της 4ης αυτής Προγραμματικής Περιόδου. Με γνώμονα την στρατηγική μας διορθώνουμε αστοχίες του παρελθόντος με επίκεντρο την ποιοτική απορρόφηση των πόρων και έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο της πλήρους ενεργοποίησης του προγράμματος με διαφάνεια, απλούστευση διαδικασιών και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών σε ένα λειτουργικότερο σχήμα.

Έχει ήδη προκηρυχθεί το 65% των πιστώσεων, ενώ έχει απορροφηθεί περίπου το 30%. Έχουμε την πρωτιά σε σχέση με όλα σχεδόν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, νομίζω είναι ένα ακόμα πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας το οποίο μας ανταγωνίζεται, αλλά αυτό βέβαια δεν είναι αυτοσκοπός, ο κανόνας όμως του «ν+2» έχει σχεδόν καλυφθεί και για το 2011, ενώ η υποχρέωσή μας για το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας για το 2010 υπερκαλύφτηκε κατά 50%.

Η δουλειά η δική μας είναι να συνεχίσουμε να αντλούμε κοινοτικούς πόρους για τη χώρα με ρυθμούς όλο και πιο γοργούς και αυτό κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Όσον αφορά στα Μέτρα ή Δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης επιλεκτικά επιτρέψτε μου και επιγραμματικά να αναφέρω τα εξής. Για τους 8.500 νέους γεωργούς δικαιούχους του ομώνυμου Μέτρου, το Μέτρο 112 όπως το ξέρουν πολλοί, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της 1ης δόσης που είναι το 70% επί του εγκεκριμένου ποσού ανά δικαιούχο, είναι περίπου 100 εκατομμύρια € αυτά, η επαγγελματική κατάρτιση των δικαιούχων του Μέτρου αυτού, η οποία είναι και υποχρεωτική, ξεκινάει εμπρόθεσμα από τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Στα μικρά σχέδια βελτίωσης υπάρχει ενεργή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 50 εκατομμύρια € και υποβάλλονται αιτήσεις με σύντμηση του χρόνου έγκρισης από 3 σε 1,5 μήνα. Στη μεταποίηση θα είμαστε έτοιμοι για νέα πρόσκληση το ταχύτερο μέσα στη χρονιά με κύριο στόχο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση επενδύσεων σε τομείς προϊόντων σημαντικών για τη χώρα, επενδύσεων καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον.

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και άλλες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις προκηρύσσονται το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση μέσα στη χρονιά. Είναι γνωστό ότι οι πόροι γι’ αυτές είναι ελλιπείς λόγω των πολυετών συμβάσεων της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου. Η αύξηση των πόρων αυτών των δράσεων είναι στις προτεραιότητες και στην επόμενη τροποποίηση του προγράμματος θα είναι κι αυτά μέσα.

Για την πρόσκληση των ιδιωτικών επενδύσεων στις ορεινές και μειονεκτικές, αλλά και τις νησιωτικές περιοχές του Άξονα 3 κατατέθηκαν 1.677 αιτήσεις ενίσχυσης με δημόσια δαπάνη 312 εκατομμύρια €. Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους στους επόμενους 2-3 μήνες.

Εργαζόμαστε επίσης για νέα πρόσκληση στα μικρά δημόσια έργα στις ίδιες περιοχές με προτεραιότητα στις πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές, όπως επίσης και για άλλα μικρά ιδιωτικά έργα.

Σημαντική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και την ποιότητα ζωής είναι και η υποδομή του ευρυζωνικού διαδικτύου, γι’ αυτή θα διατεθούν μέσα στο χρόνο συμπληρωματικά με άλλους φορείς, άλλα περίπου 50 εκατομμύρια €.

Για το LEADER έχουν υπογράψει ήδη συμβάσεις και οι 43 ομάδες τοπικής δράσης που είχαν επιλεγεί. 39 προγράμματα τοπικής δράσης έχουν εκδώσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος και προς τους δικαιούχους και συνεχίζονται με ταχύτητα όλες οι διαδικασίες.

Προκηρύχθηκε το Μέτρο 144 για τις ενισχύσεις στις περιοχές καπνοπαραγωγής ύψους 220 εκατομμυρίων € με λήξη υποβολής προτάσεων την 7η Μαρτίου και αυτό με μία απλή αίτηση.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι πλέον έχει ενεργοποιηθεί και ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία διαλόγου και συνεργασίας αυτής της περιόδου που είναι το εθνικό αγροτικό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσω του δικτύου είναι δυνατή η ευρεία διαβούλευση με τους εταίρους μας για όλα τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και για ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θέματα, όπως είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή γύρω από το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μιλάμε για μετά το 2013.

Μια τέτοια πρώτη συζήτηση έγινε μέσω του αγροτικού δικτύου κατά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2010 σχετικά με θέματα που αφορούν στον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και είμαι σίγουρος ότι ο διάλογος και η ενεργή συμμετοχή όλων αυτών των φορέων θα συμβάλει τόσο στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Μέτρων του προγράμματος, όσο και στην προετοιμασία της χώρας για τον επερχόμενο διάλογο για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Εμείς έχουμε δρομολογήσει την προετοιμασία μας πρώτη φορά έγκαιρα για τον προσδιορισμό των αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων και κατευθύνσεων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Είμαι αισιόδοξος ότι με την αξιοποίηση της σωρευμένης εμπειρίας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, την τεχνοκρατική επάρκεια των υπηρεσιών μας και κυρίως σκληρή δουλειά θα ανταποκριθούμε επάξια στις αυξημένες απαιτήσεις του αγροτικού κόσμου και στις ανάγκες της υπαίθρου μας.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, αλλά και για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας. Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να γίνετε πολλαπλασιαστές της γνώσης που θα αποκομίσετε μεταλαμπαδεύοντάς την σε εκείνους που εκπροσωπείτε ή σε εκείνους που δεν κατάφεραν να είναι κοντά μας. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: