Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΓΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Θέμα: «Αναγκαιότητα επανασύστασης των δομών Εγγείων Βελτιώσεων»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τηλ επικ. 6972125967

ΚΑΒΑΛΑ 10-02-2011

Προς: - κ. Άρη Γιαννακίδη

Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

- Βουλευτές Ν.Καβάλας

- ΠΕΓΔΥ,ΠΟΓΕΔΥ

- ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Κοιν.: -Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε

- Γεωτεχνικοί Φορείς

- Πρώην ΔΕΒ Αν. Μακ.

- Π.Σ. ΠΕΓΔΥ

- Μέλη Π.Σ. Καβάλας

Θέμα: «Αναγκαιότητα επανασύστασης των δομών Εγγείων Βελτιώσεων»

Με την θέσπιση και εφαρμογή του Καλλικράτη στην Δημόσια Διοίκηση έχουν προκύψει πολλά και σημαντικά προβλήματα τα οποία προκαλούν ανυπέρβλητες δυσλειτουργίες στην Δημόσια Διοίκηση. Με την παρούσα παρέμβαση μας όμως θέλουμε να εστιάσουμε στο θέμα της κατάργησης των Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων από την νέα οργάνωση των υπηρεσιών, καταργώντας έτσι ένα σημαντικό εργαλείο από τη νέα διοίκηση δημιουργώντας όμως πληθώρα κενών και προβλημάτων. Το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται μόνο στα πλαίσια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης αλλά είναι γενικότερο και αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία αναφέρονται τα παρακάτω:

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 186

Αρμοδιότητες Περιφερειών

……..

ΙΙ. Οι αρμοδιότητες των περιφερειών, αφορούν τους τομείς:

Α. Προγραμματισμού - Ανάπτυξης,

………

Β. Γεωργίας – Κτηνοτροφίας – Αλιείας, στους οποίους

περιλαμβάνονται, ιδίως:

α. Υποτομέας Προγραμματισμού

………

4. Ο προγραμματισμός, η μελέτη και η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών, υδροληπτικών και αντιδιαβρωτικών έργων και η μέριμνα για τη χρηματοδότησή τους.

5. Ο έλεγχος και η επεξεργασία των τεχνικών και κατασκευαστικών στοιχείων και μελετών των εγγειοβελτιωτικών έργων.

6. Η διενέργεια δημοπρατήσεων των εγγειοβελτιωτικών έργων και μελετών.

7. Η επίβλεψη και ο έλεγχος της κατασκευής πάσης φύσεως εγγειοβελτιωτικών έργων κατά τις διατάξεις του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α΄) και του π.δ. 609/1985 (ΦΕΚ223 Α΄), όπως ισχύουν.

8. Η εκπόνηση γεωργοτεχνικών, γεωργοοικονομικών, εδαφολογικών μελετών.

.........

β. Υποτομέας Γεωργίας

14. Η προώθηση της εκμηχάνισης και εξηλεκτρισμού της γεωργίας.

15. Η άσκηση εποπτείας επί των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.), σύμφωνα με τις διατά-

ξεις του ν.δ. 3881/1958 (ΦΕΚ 181 Α΄), όπως ισχύει, η δυνατότητα συγχώνευσης και κατάργησης των ανωτέρω

οργανισμών, η εφαρμογή των λοιπών διατάξεων του ίδιου νόμου και των κατ’ εξουσιοδότησή του κανονιστικών πράξεων, καθώς και η άσκηση εποπτείας του Αρδευτικού Οργανισμού Στυμφαλίας και του Οργανισμού Κωπαΐδας……..

ενώ στο

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 144

Οργανισμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ορίζει την παρακάτω διάρθρωση:

Άρθρο 6

Διάρθρωση − Αρμοδιότητες Διεύθυνσης

Τεχνικών Έργων

…………..

2. Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων

β. Τμήμα Εργαστηρίων

γ. Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος

….

και

Άρθρο 7

Διάρθρωση − Αρμοδιότητες Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων

……..

2. Στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών

Ενοτήτων υπάγονται τα ακόλουθα τμήματα:

α. Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων

β. Τμήμα Εργαστηρίων

γ. Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος

…..

γ. Στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στην εκτέλεση και μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων, έργων περιβάλλοντος και υδραυλικών έργων, καθώς και στην κατασκευή και

συντήρηση κτιριακών και λοιπών αρχιτεκτονικών έργων που κατά αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια και

ασκούνται στο επίπεδο περιφερειακής ενότητας, καθώς και στην άσκηση εποπτείας επί των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.__

ενώ αντίθετα στο Άρθρο 14

Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής

Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

2. Τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Προγραμματισμού

β. Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής

γ. Τμήμα Αλιείας

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα,

ως εξής:

α. Το Τμήμα Προγραμματισμού είναι αρμόδιο ιδίως για την κατάρτιση ετήσιων και πολυετών περιφερειακών

αναπτυξιακών προγραμμάτων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, καθώς και για την εκπόνηση και

αξιολόγηση σχετικών μελετών και μέτρων πολιτικής, για την παρακολούθηση εκτέλεσης των ανωτέρω προγραμμάτων, την έγκριση, τον έλεγχο και την παραλαβή έργων και εργασιών περιφερειακού επιπέδου,

Έχοντας υπόψη όλη την παραπάνω νομοθεσία παρατηρούμε ότι τα αντικείμενα των πρώην ΔΕΒ όπως η εκπόνηση μελετών, η δημοπράτηση, η εκτέλεση- επίβλεψη και η παραλαβή των εγγειοβελτιωτικών έργων στον Ν3852 του Καλλικράτη στο άρθρο186 προβλέπονταν να ανήκουν στον τομέα Γεωργίας – Κτηνοτροφίας – Αλιείας. Όμως στο ΠΔ144 (του οργανισμού της περιφέρειας Α.Μ.Θ., το οποίο είναι παρόμοιο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας) ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ αυτή η ρύθμιση και συγκεκριμένα άρθρο15 αναφέρονται μόνο επιγραμματικά …αξιολόγηση σχετικών μελετών …και…έλεγχο και παραλαβή έργων… ενώ τα αντικείμενα αυτά περνούν στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος χωρίς όπως να είναι και οι υπηρεσίες αυτές στελεχωμένες με το κατάλληλο Γεωτεχνικό προσωπικό. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αρδευτικά έργα χωρίς την ύπαρξη Γεωπόνου για τον προσδιορισμό της αρδευτικής δόσης ή της γονιμότητας των εδαφών κ.α.. Επίσης δεν μπορούν να συντάξουν ή να επιβλέψουν γεωργοτεχνικές και γεωργοοικονομικές μελέτες αναπόσπαστα κομμάτια των μελετών των έργων Εγγείων Βελτιώσεων.

Η διάρθρωση αυτή φαίνεται να δημιουργεί παρά να λύνει προβλήματα. Γιατί ο προγραμματισμός αλλά και η εκτέλεση των εγγειοβελτιωτικών έργων απαιτεί την συμμετοχή γεωτεχνικών ειδικοτήτων (γεωπόνων εγγείων βελτιώσεων και λοιπών ειδικοτήτων, γεωλόγων κλπ) αν ο στόχος είναι η λειτουργικότητα των έργων αυτών.

Το πρόβλημα αυτό στη παρούσα διάρθρωση είναι δύσκολο να λυθεί παρά μόνο με συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Εδώ υπεισέρχεται το γεγονός ότι δεν υπάρχει τμήμα Εγγείων βελτιώσεων στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας που να αναλάβει το έργο του προγραμματισμού των έργων αυτών και να συνεργαστεί στην μελέτη και επίβλεψη τους με το τμήμα Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος για να υπάρξει αποτελεσματικό έργο και να μη κατασκευάζονται δαπανηρά έργα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους αγροτών χρηστών τους λόγω λανθασμένης διαστασιολόγησης τους.

Επίσης είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι όλο το τμήμα της υδροοικονομιας των ΔΕΒ φαίνεται να περνάει στις νέες Διευθύνσεις Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Θα πρέπει λοιπόν και οι αντίστοιχες διευθύνσεις να στελεχωθούν με κατάλληλο γεωτεχνικό προσωπικό γιατί ο μεγαλύτερος χρήστης (με περάν του 80%) είναι η γεωργία. Επίσης θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιος θα συνεχίσει το έργο των δειγματοληψιών και αναλύσεων υπόγειων και επιφανειακών νερών που γίνονταν από τις ΔΕΒ και στέλνονταν στα εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ καθώς και τα στοιχεία παροχών και τα μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέγονταν. Ελλείψει εξειδικευμένων υπαλλήλων στα νέα τμήματα (σε όσα δεν μεταφέρθηκαν υπάλληλοι από τις ΔΕΒ) θα πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση για τα αντικείμενα αυτά από τους υπαλλήλους που τα χειρίζονταν έως τώρα και να δοθεί και το υλικό που τα συνοδεύει καθώς και το δίκτυο των εποχιακών συνεργατών για τους μετεωρολογικούς σταθμούς η αν δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν οι νέες υπηρεσίες θα πρέπει σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ να αποφασιστεί η τύχη αυτών των προγραμμάτων καθώς και του υλικού.

Η απογραφή των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και η έκδοση αδειών οδήγησης μαζί με τα γενικότερα θέματα εκμηχάνισης είναι ένα ευρύτατο αντικείμενο που δεν προσδιορίζεται μέχρι τώρα με αποτέλεσμα τη ταλαιπωρία των αγροτών που αγοράζουν ή μεταβιβάζουν αγροτικά μηχανήματα η θέλουν άδεια οδήγησης και απαιτείται να βρεθεί άμεση λύση. Από τις αρχές του έτους δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες γεωργικών μηχανημάτων και για αυτό το θέμα έχει γίνει παρέμβαση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τον σύνδεσμο εμπόρων Γεωργικών Μηχανημάτων για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Η χρήση των ΑΠΕ στη γεωργία (σε υπόγεια θέρμανση, θερμοκήπια κλπ) είναι καθαρά αντικείμενο εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία που ήταν η πρώην ΔΕΒ .Να μη ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό που παραμένει ανεκμετάλλευτο καθώς και βιομάζα.

Συμπερασματικά η διάλυση των ΔΕΒ από την νέα δομή διοίκησης που επιλέχθηκε δημιούργησε πλήθος προβλημάτων και ασαφειών στα αντικείμενα των Υπηρεσιών ΕΒ. Η οριστική λύση θα ήταν η επανασύσταση των Δ/σεων στα πρότυπα της προηγούμενης δομής τους. Μια άλλη λύση αν και αποτελεί ημίμετρο είναι να στελεχωθούν τμήματα ΕΒ στα πλαίσια των νέων Δ/σεων Αγροτικής Ανάπτυξης που να λειτουργούν σαν τμήμα προγραμματισμού για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και να συνεργάζονται στην μελέτη -όσο αφορά γεωργοτεχνίτες και γεοργοοικονομικές μελέτες- την δημοπράτηση την επίβλεψη και την παραλαβή των έργων –όπου αυτό απαιτείται- με το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος που θα εκτελεί τα έργα αυτά. Αυτό βέβαια με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει η συνεργασία δυο διαφορετικών Υπηρεσιών σε ένα τόσο υπεύθυνο αντικείμενο που αφορά τον αγροτικό πληθυσμό. Εδώ πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι λόγω τις έκλειψης γεωτεχνικών από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων οι νέες αυτές διευθύνσεις η τμήματα Εγγείων Βελτιώσεων θα μπορούν να καλύψουν και την σύνταξη των μελετών πρασίνου η άρθρων πρασίνου εντός τεχνικών μελετών ώστε να μην παρατηρείται το συχνό φαινόμενο των νεκρών νησίδων στους δρόμους η των τσιμεντένιων ανοιχτών χώρων γενικά, που τόσο χαρακτηρίζει και στιγματίζει τη χώρα μας.

Επίσης η νέα υπηρεσία η στην χειρότερη περίπτωση το νέο τμήμα θα στεγάσει και όλα τα αντικείμενα των πρώην ΔΕΒ που μέχρι τώρα παραμένουν αδρανή. Έτσι η ολοκληρωμένη πρόταση μας για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι η παρακάτω:

Η Δ.Ε.Β. της Γεν. Δ/νσης στην έδρα της περιφέρειας θα πρέπει να απαρτίζεται από τα παρακάτω τμήματα:

· Τμήμα Εκμηχάνισης Γεωργίας και Αγροτικού Εξηλεκτρισμού και ΑΠΕ.

· Τμήμα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων για Αγροτική Χρήση.

· Τμήμα Μελέτης και Εκτέλεσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων.

· Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Πληροφορικής.

Ενώ αντίστοιχη δομή θα πρέπει να έχουν και οι περιφερειακές Δ/σεις.

Εφόσον όμως επιλεγεί η 2η λύση της σύστασης τμημάτων αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής αντικείμενα:

· Εκμηχάνιση Γεωργίας και Αγροτικός Εξηλεκτρισμός και ΑΠΕ.

· Συνεργασία με Διευθύνσεις Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων για αρδευτικά νερά και δειγματοληψίες ΥΠΑΑΤ

· Προγραμματισμός Μελέτης Εκτέλεσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων. Και συνεργασία με το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος.

Με αντίστοιχη δομή στην έδρα της Περιφέρειας.

Κλείνοντας τις προτάσεις μας ως υπεύθυνοι Γεωτεχνικοί υπάλληλοι που αγαπάμε το αντικείμενο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε και σκεφτόμενοι πάντα το όφελος των Αγροτών και της Αγροτικής Οικονομίας γενικότερα, υποβάλαμε τις ανωτέρω προτάσεις η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλει στην ομαλότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα (από την σωστότερη εκτέλεση και αποτελεσματική λειτουργία των έργων), χωρίς απαραίτητα υψηλότερο κόστος λειτουργίας, προς όφελος όμως της πολιτείας και των πολιτών .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ-

Β. ΣΤΟΙΔΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Εγγείων Βελτιώσεων Εδαφολογίας & Γεωργικής Μηχανικής

Ο Γραμματέα Π.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ

-ΑΜΠΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Msc ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: