Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Προτάσεις ΠΕΝΑ και ΕΝΑ Θεσσαλονίκης για την ΚΑΠ

Image

Την «οριοθέτηση» του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων και του χώρου άσκησής του και τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τοπικό πολιτισμό και τουρισμό θέτουν ως προτεραιότητές τους, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και η Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Όπως επισημάνθηκε, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Zootechnia 2011, ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η προσέγγιση των δύο κοινωνιών (αγροτικής και αστικής), κατά τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ΠΕΝΑ, η προσέγγιση αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ο πρώτος θα ήταν η απευθείας "σύνδεση" των παραγωγών με τους αστούς-καταναλωτές, ώστε οι δεύτεροι να αγοράζουν προϊόντα σε ακτίνα παραγωγής μέχρι 100 χιλιομέτρων, από τον τόπο κατοικίας τους. Ο δεύτερος μέσω δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, με ανοικτές διαφανείς διαδικασίες, από αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Βασίλης Γιαννόπουλος, «η γεωργία είναι ‘’ μαγεία’’ και εμείς που την υπηρετούμε, την αγαπούμε και δεν μπορούμε να την αποχωριστούμε».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να απασχολήσει τους Έλληνες αγρότες, διότι, όπως είπε, «οι χώρες του Νότου της Ευρώπης θα πληγούν περισσότερο». Πέρα από τις πρωτογενείς θα αντιμετωπίσουν και δευτερογενείς επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων η σύνθεση και ποιότητα της παραγωγής, η μείωση του καλλιεργητικού κύκλου και κατά συνέπεια του εισοδήματός τους, οπότε θα πρέπει να προβούν σε συμπληρωματικού ‘’τύπου’’ προσαρμογές, για να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Βογιατζής, κάλεσε τους αγρότες να στραφούν, μεταξύ άλλων, σε αλλαγή καλλιεργειών, συμβατών με την ελληνική πραγματικότητα και σε βελτίωση του ζωϊκού κεφαλαίου. Όπως είπε, «έχουμε ελληνικούς σπόρους, όπως ρόδι, κτηνοτροφικό μπιζέλι και άλλους σπόρους για να παράγουμε πρωτεϊνούχες τροφές και ταυτόχρονα να διαφυλάττουμε το περιβάλλον, διότι επιλέγουμε καλλιέργειες, που είναι λιγότερο υδροβόρες».

Ο ομότιμος καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Δαουτόπουλος, πρότεινε λύσεις που έχουν ως βασικό άξονα την «τοπική παραγωγή για την τοπική κατανάλωση». Όπως είπε, «οι πατάτες που έχει ανάγκη ο νομός Πέλλας πρέπει να καλύπτονται από παραγωγή που γίνεται στα όριά του».

Την τοπική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει ένας παραδοσιακός θεσμός, το εβδομαδιαίο παζάρι, το οποίο, όμως - σημείωσε -πρέπει να «απαλλαγεί από τα ξενόφερτα στοιχεία και τις στρεβλώσεις που έχει».

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: