Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Κόντρες ΝΔ και ΥΠΑΑΤ στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το έλεος του καιρού και του πράσινου σκουληκιού, οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σήμερα στο έλεος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού.

Από όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σκανδαλίδη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης 31 βουλευτών της Ν.Δ. κατέστη πλέον σαφές πως οι εξαγγελίες για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών ήταν λόγια του αέρα: Ουδέποτε υποβλήθηκε από την Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι.

Και το χειρότερο: Συνεχώς μετατίθεται σε απροσδιόριστο μέλλον οι αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις που πρέπει να γίνουν μέσω ΕΛΓΑ. Και ακόμη χειρότερο: Δεν πήραμε καμία απάντηση για το πώς θα γίνει η εκτίμηση για κάθε βαμβακοχώραφο, για το πόση είναι η ζημιά από τη βροχόπτωση και πόση από το πράσινο σκουλήκι, ώστε να ξέρει κάθε παραγωγός τι να περιμένει από τον ΕΛΓΑ και τι να περιμένει από τα ΠΣΕΑ.

Το μόνο που επιβεβαίωσε ο κ. υπουργός ήταν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν φέτος κουτσουρεμένη τη συνδεδεμένη με την παραγωγή του προϊόντος κοινοτική στρεμματική ενίσχυση, η καταβολή της οποίας για την περσινή σοδειά έχει ήδη καθυστερήσει.

Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε πόσο αναξιόπιστη είναι η κυβέρνηση στις υποσχέσεις της για πλήρεις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών.

Η Ν.Δ. διαμηνύει ότι η λύση για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς μας είναι: Πλήρεις και πραγματικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει άμεσα τα κονδύλια που απαιτούνται για να βγουν από τα δραματικά αδιέξοδα οι πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές μας.

Τους το χρωστά, εδώ και τώρα».


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτερολογία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης. Έχετε τον λόγο κ. Υπουργέ επί 20λεπτου.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι, το θετικό στη σημερινή διαδικασία είναι ότι η επερώτησή σας μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσω πολύ συγκεκριμένα και πιο αναλυτικά για ένα θέμα που πραγματικά απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, όπως είναι η αποζημίωση για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Θέλω να κάνω κατ' αρχήν δυο σχόλια πριν μπω στην ουσία του θέματος. Το πρώτο αφορά αυτό που είπε ο κ. Ζώης για την εξέγερση. Όταν λέω «εξέγερση των αγροτών», καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Ούτε ειρωνικά το είπα, ούτε τίποτε. Είπα ότι αυτή τη στιγμή περιοδεύουμε τη χώρα επί 5 μήνες και συναντάμε παντού ανοιχτά αυτιά και ανθρώπους που συζητάνε μαζί μας από όλες τις Οργανώσεις των αγροτών, από τις θεσμικές Οργανώσεις μέχρι τους αδέσμευτους, τις κινητοποιήσεις, τους μεμονωμένους παραγωγούς, με τους πάντες, συζητάμε σε όλη τη χώρα κάθε μέρα και στο Υπουργείο και σε όλες τις περιοχές.

Παρακαλώ πάρα πολύ να μην λέτε συνεχώς για το ότι εγώ είμαι Βουλευτής της Α' Αθήνας, κατάγομαι από επαρχία και έχω γυρίσει την Ελλάδα τουλάχιστον δέκα φορές μέχρι τώρα. Το λέω χάριν ευφημισμού γιατί είναι και μεσημέρι και αργά.

Θέλω να πω το εξής: Σε αυτές τις συζητήσεις δεν υπάρχει καμία εξέγερση. Υπάρχει επίγνωση των προβλημάτων, υπάρχει κακή κατάσταση του αγροτικού κόσμου. Αλίμονο αν εγώ ερχόμουν σήμερα και παρουσίαζα μια εικόνα, ότι όλα πάνε καλά στην αγροτική μας οικονομία. Ούτε ως οικονομία πάει καλά, ούτε ως παραγωγή πάει καλά, ούτε ως προβλήματα άμεσα, καθημερινά που βιώνουν οι αγρότες μας πάει καλά.

Και γι' αυτό βάλαμε, για πρώτη ίσως φορά, μια ολοκληρωμένη στρατηγική σε όλα τα επίπεδα, ανοίξαμε όλα τα θέματα και προχωρούμε μέσα από σχεδιασμένα βήματα, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα δυο – τρία χρόνια που έχουμε μπροστά μας, μέχρι να μπούμε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αυτό είναι μια στρατηγική. Την έχω αναλύσει επανειλημμένα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Συμφωνούν οι πάντες ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και ανεξάρτητα ακόμη κι αν καταψηφίζουν στη συγκεκριμένη διαδικασία ότι κάτι πρέπει να γίνει για την παραγωγή, για την ποιότητα των προϊόντων, για την ανταγωνιστικότητα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Ασφαλώς υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αγνοούμε τα καθημερινά προβλήματα των αγροτών, στα οποία στεκόμαστε δίπλα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό κάθε μέρα, να δίνουμε λύσεις.

Πληρώνουμε αποζημιώσεις του 2005, του 2006, του 2007, του 2008, να μην μιλήσω για το 2009 και για το 2010. Πληρώνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο σε όλες τις περιοχές της χώρας για όλα τα προϊόντα. Προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και τα καταφέραμε σε ένα μεγάλο βαθμό.

Προσπαθήσαμε να υπάρξει φέτος παραγωγή στα τεύτλα και θα υπάρξει παραγωγή, για να μην διαλυθεί κι αυτός ο παραγωγικός τομέας που καταδικάστηκε να πάει στη μισή ποσόστωση από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Άρα εδώ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Αυτό θέλω να αναγνωρίσετε, τίποτε άλλο. Και να κάτσουμε μαζί, να συζητήσουμε τι είναι αυτό, που μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

Παρεμπιπτόντως, θέλω να αναφέρω ότι για το θέμα των προϊόντων της περιοχής της Βοιωτίας, εμείς έχουμε κάνει μια έρευνα, η οποία αποδεικνύει, ότι τα προϊόντα είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και μπορούν να τα καταναλώνουν οι πολίτες.

Επίσης πρέπει να σας πω για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Είμαστε εντάξει σε όλα. Αυτό που είπατε για το βαμβάκι, είχε την εξής διαδικασία: μόλις είχαμε πάει εμείς στο Υπουργείο, προτού πάμε στον εξατομικευμένο προσδιορισμό της ζημιάς, εγώ είπα ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία αυτή.

Όταν αποφασίσαμε την εξατομικευμένη, είπα ότι επειδή η παραγωγή μαζεύεται μέχρι 31 Ιανουαρίου, θα περιμένουμε για να γίνει η εξατομικευμένη ζημιά, πρέπει να παραδώσουν το αρχείο των ζημιών, όλη την ποσότητα όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί. Και μάλιστα εμείς κάνουμε εν τω μεταξύ την επεξεργασία –θα σας πω γι' αυτό μετά- αλλά θέλω να κλείσω αυτό το θέμα της δήθεν δικής μου ανακολουθίας. Ήμασταν σχεδόν έτοιμοι και ολοκληρώναμε και ήρθε ο νομός Τρικάλων και ζήτησε 15 μέρες ακόμη για να παραδώσουν βαμβάκι. Και είπα εγώ 18 Φεβρουαρίου, σε μια εβδομάδα, να τελειώσει η συγκομιδή. Έχει ακόμη χρόνο για κινητοποίηση των αγροτών, μετά τις 18 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορούν να κινητοποιηθούν, εάν αυτό είναι το πρόβλημα. Μην παίζουμε με αυτές τις λέξεις. Από εμάς δεν υπάρχουν τακτικισμοί.

Έρχομαι τώρα στο πρόβλημα επί της ουσίας και θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα, στο βαθμό που μπορώ.

Να κάνουμε μια προσέγγιση με βάση τη λογική και την πραγματικότητα τόσο της καλλιέργειας, όσο και της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζουμε σε όλη την Ελλάδα τους Έλληνες αγρότες που συναντάμε και που έχουμε μαζί τους αυτό το διάλογο.

Τον Οκτώβρη που είχα πάει στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές μου λέγανε οι τοπικοί παράγοντες ότι είχαμε σε διάφορες περιοχές που καλλιεργούν βαμβάκι ζημιές της τάξης του 80-90% της παραγωγής του βαμβακιού.

Επειδή όμως δεν μας φαινόταν λογικό να είναι τόσο μεγάλη η ζημιά παντού, προσέξτε δεν εννοώ ότι δεν υπήρχαν περιοχές που είχαν και 80 ή 90% ζημιά, ζητήσαμε από τους παραγωγούς να συλλέξουν σε μια χρονιά που το βαμβάκι είχε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, την παραγωγή που ήταν κατάλληλη για εμπορία και στη συνέχεια να κάνουμε εξατομίκευση της ζημιάς για τον καθένα ξεχωριστά.

Αυτό το πράξαμε, όχι μόνο για να πάρουμε τη σωστή απόφαση στον κατάλληλο χρόνο για τις αποζημιώσεις, αλλά για ένα ουσιαστικό λόγο. Η παραγωγή του βαμβακιού είναι από τις ελάχιστες πλέον παραγωγές στην Κοινότητα, που παίρνει σημαντικό κομμάτι ενισχύσεων, που συνδέεται με την παραγωγή συνδεδεμένη ενίσχυση. Για τη χώρα μας, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ, ή 80,2 ευρώ ανά στρέμμα, όταν η καλλιέργεια βαμβακιού δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκ. στρέμματα.

Θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι μένουμε σταθεροί στη γραμμή που όλοι οι φορείς του κλάδου συναποφάσισαν, δηλαδή, να υπάρξει η σύνδεση της παραγόμενης ποσότητας με την καταβαλλόμενη ενίσχυση, να υπάρχει δηλαδή παραγωγή βαμβακιού στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θέλαμε η ποσότητα που είχε παραχθεί να συγκομιστεί, να μεταποιηθεί, να εξαχθεί και να συμβάλλει στην ελληνική οικονομία. Οι παραγωγοί συμφώνησαν και η επιλογή αυτή αποδείχθηκε σωστή, αφού το αποτέλεσμά της μας δικαιώνει.

Σήμερα από τους 51.500 παραγωγούς που δήλωσαν στο ΟΣΔΕ ότι θα καλλιεργήσουν βαμβάκι το 2010, οι 48.200 έχουν ήδη παραδώσει ποσότητες στα εκκοκκιστήρια και η ποσότητα που έχουν παραδώσει ανέρχεται σε 555.000 τόνους. Η εμπορική αξία της ποσότητας που παρέδωσαν, ξεπερνά τα 350 εκ. ευρώ.

Ας κάνουμε κάποια σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2009 που εφαρμόστηκε πρώτη χρονιά το ίδιο σύστημα για την ενίσχυση, την καταβολή δηλαδή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, η συνολική ποσότητα ανήλθε στις 660.000 τόνους, δηλαδή η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε απόλυτους αριθμούς μέχρι αυτή τη στιγμή κατά 16,7% περίπου, εκεί θα κινηθεί, άντε να πάει και στο 14-15%. Γεγονός συνηθισμένο για γεωργική παραγωγή, όταν μάλιστα το 2009 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές παραγωγής βαμβακιού.

Δεύτερον, η συνολική εμπορική αξία του σύσπορου βαμβακιού το 2009 ήταν περίπου 210 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν η μισή από τη φετινή, παρά το ότι η ποσότητα το 2009 ήταν μεγαλύτερη, λόγω της ανόδου της τιμής.

Σε πάνω από 4.000 παραγωγούς δεν καταβλήθηκε ενίσχυση το 2009 γιατί δεν παρέδωσαν καμία ποσότητα βαμβακιού και δεν είχαν και πιστοποιημένη ζημιά από τον ΕΛΓΑ. Η συνολική συνδεδεμένη ενίσχυση που καταβλήθηκε σε όσους παραγωγούς ήταν επιλέξιμοι το 2009 ανήλθε σε 170 εκ. ευρώ, ενώ στους ίδιους παραγωγούς αντιστοιχούν και δικαιώματα αποσυνδεμένης ενίσχυσης, ύψους 200 εκ. ευρώ τουλάχιστον. Ενίσχυση πήραν όλες οι εκτάσεις οι οποίες κάλυψαν την ηρτημένη παραγωγή. Διευκρινίζεται ότι η ηρτημένη παραγωγή που είχε συμφωνηθεί από όλους, ήταν 30% μειωμένη σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής της περιόδου 2004-2006. Αυτά είχαν συμφωνηθεί την άνοιξη του 2009 και έγιναν πράξη με κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συνολικά το εισόδημα των παραγωγών από την καλλιέργεια του βαμβακιού για το 2009 ανήλθε σε 580 εκ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων που θα γίνει στις 18/2/201, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πάρει υπόψη του τις παραδόσεις κάθε παραγωγού και προσθέτοντας τις ζημιές από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε όσους είχαν ζημιά, θα ελέγξει αν καλύπτεται η ηρτημένη. Εφόσον, ο παραγωγός καλύπτει την ηρτημένη, θα του καταβληθεί συνδεμένη ενίσχυση με βάση τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις. Αυτή τη στιγμή η μέση πραγματική ηρτημένη όλης της χώρας για το 2010 είναι 215 κιλά ανά στρέμμα, η οποία είναι πάνω από το μέσο όρο των 206 κιλών της θεωρητικά ηρτημένης που απαιτείται για την καταβολή της ενίσχυσης.

Στην περιοχή Φθιώτιδας – Βοιωτίας, η μέση ηρτημένη, κατά τους υπολογισμούς επαναλαμβάνω του ΕΛΓΑ, ανέρχεται σε 280 κιλά ανά στρέμμα, ενώ στη Θεσσαλία τα 250 κιλά ανά στρέμμα περίπου. Η συνολική έκταση που δηλώθηκε με καλλιέργεια βάμβακος είναι 2.600.000 στρέμματα, που υπερβαίνει κατά 100.000 στρέμματα το όριο των 2,5 εκ. που θέτει ο Κανονισμός.

Άρα μόλις οριστικοποιηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις θα οριστεί η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανά στρέμμα, η οποία λόγω της μικρής υπέρβασης στις καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 80,2 ευρώ ανά στρέμμα, που καταβλήθηκαν πέρσι. Δηλαδή η συνδεμένη θα πάει λίγο πιο κάτω από το 80,2 ευρώ που καταβλήθηκαν πέρσι.

Για όσους δεν παρέδωσαν βαμβάκι και δεν πιστοποιηθεί η ζημιά από τον ΕΛΓΑ, δεν θα καταβληθεί ενίσχυση. Αυτό ήταν από την αρχή δεδομένο.

Πρέπει να κάνω δυο επισημάνσεις.

Η πρώτη, όλοι οι παραγωγοί που δεν είχαν παραδώσει μέχρι τις 31/12/2010 ελέγχθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την ταυτοποίηση της καλλιέργειας και των αγροτεμαχίων τους και η δεύτερη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ από επιτόπιους ελέγχους έχει ήδη καταγράψει αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι ενώ δήλωσαν αγροτεμάχια με καλλιέργεια, βρέθηκαν είτε ακαλλιέργητα, είτε καλλιεργημένα με ελάχιστη ποσότητα σπόρου, είτε εγκαταλελειμμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες περιοχές δεν είναι πάρα πολλές, να είμαστε σαφείς, είναι πραγματικότητα όμως και αναφέρονται κυρίως σε αυτές τις περιοχές που θεωρούνται ότι έχουν τεράστια ζημιά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ενισχύσεις καταβάλλονται με διαφάνεια, ότι ειδική ενίσχυση θα στηρίζει την παραγωγή, ότι όποιος δεν είναι επιλέξιμος δεν θα πάρει ενίσχυση. Όλα αυτά θα γίνουν πράξη μέσα στο Φεβρουάριο, όπου, όπως έχουμε αναγγείλει με το πρόγραμμα πληρωμών θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος.

Το σημαντικό ποσό των 200 εκ. ευρώ θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Είναι η συνδεδεμένη που υποσχεθήκαμε ότι όσοι έχουν ζημιά κατά την παράδοση, θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη, το είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε πράξη.

Με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, το συνολικό εισόδημα θα ανέλθει για το 2010 στα 780 εκατ. ευρώ, δηλαδή 350 εμπορική αξία, 230 αποσυνδεδεμένη και 200 συνδεδεμένη ενίσχυση, περίπου 200 εκατ. ευρώ πάνω από πέρσι. Δε μιλάω εδώ για τη ζημιά, μιλάω για το μέχρι να φτάσουμε στο αρχείο της ζημιάς.

Πρέπει να δούμε τώρα τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτό. Εμείς με αυτά τα οικονομικά δεδομένα και μέσα στη συγκυρία που περνάει η χώρα, θέλουμε να δώσουμε ένα διπλό μήνυμα.

Στηρίζουμε την παραγωγή και επιβραβεύουμε αυτούς τους παράγουν, αναπληρώνουμε το εισόδημα σε αυτούς που πραγματικά έπαθαν ζημιά.

Πάμε τώρα στον ΕΛΓΑ. Καταρχήν να αναγνωρίσουμε ότι οι ζημιές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καταστροφικές, παρότι σε κάποιες περιοχές κάποιοι παραγωγοί υπέστησαν πραγματικά μεγάλη ζημιά, πάρα πολύ μεγάλη. Σήμερα ξέρουμε την έκταση του προβλήματος. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κατάλληλα μέσα για την περίσταση για την αποκατάσταση όσων βαμβακοπαραγωγών ζημιώθηκαν πραγματικά.

Και όπως γνωρίζετε τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε είναι δύο, οικονομικές ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ και ασφάλιση του ΕΛΓΑ. Παρεμπιπτόντως κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, το 2005 στα ΠΣΕΑ πήγατε το σκουλήκι και το 2007, 2008 όταν διεκδικούσαν πάλι, είπατε ότι θα τα πάτε στα ΠΣΕΑ. Δεν μπορεί η περσινή βροχή να είναι το φετινό σκουλήκι. Αυτό είναι μάλλον ένας λογικός ακροβατισμός.

Επειδή η περσινή βροχή έπεσε, ήρθε το σκουλήκι πριν τις φετινές βροχές. Και τι; Αυτό είναι ένα έντομο το οποίο αντιμετωπίζεται απ’ ότι ξέρω, με ψεκασμούς, με διαδικασίες, με αυτά. Και δε φαντάζομαι ότι υπάρχουν παραγωγοί που φυτεύουν σκουλήκι στα χωράφια τους για να πάρουν απλά την αποζημίωση.

Και σε ότι αφορά τα ΠΣΕΑ πρέπει να σας πω το εξής, ότι εμείς δεν μπορούμε μεν να κάνουμε το επίσημο χαρτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η κα Αποστολάκη σε Συμβούλιο Υπουργών έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εμείς θέλουμε να πάρουμε την άδεια να πληρώσουμε μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ΠΣΕΑ και θα σας δώσουμε αρχείο συγκεκριμένο σε λίγο καιρό.

Το θέμα έχει τεθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να απαντήσω στον κ. Ζώη. Δεν υπάρχει το επίσημο έγγραφο γιατί πρέπει να πάει συγκεκριμένη ζημιά, συγκεκριμένη ποσότητα, συγκεκριμένο μέγεθος.

Άρα, λοιπόν, έχουμε κάνει επίσημα και έχουμε στείλει χαρτί όχι με το πόση είναι η ζημιά γιατί δεν μπορούσαμε να το πούμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει από εμάς να της πούμε πόση είναι η ζημιά προφανώς.

Εμείς αμέσως μετά την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, που είναι 18 Φεβρουαρίου η τελευταία προθεσμία, θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε οριστικά την κατάσταση και να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για τους αγρότες που ζημιώθηκαν. Θα σας πω περίπου τι γίνεται, για να μη νομίζετε ότι θα αποφύγω την απάντηση στο κεντρικό ερώτημα.

Όποια λύση και αν επιλεγεί, το πρόβλημα θα το διαχειριστεί ο ΕΛΓΑ ως αρμόδιος οργανισμός και έχει προβεί μέχρι τώρα στις εξής ενέργειες:

Πρώτον. Με λεπτομερείς επισημάνσεις των στελεχών των υποκαταστημάτων του έχει εντοπίσει την έκταση των προσβολών από πράσινο σκουλήκι και την επίπτωση των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου στις καλλιέργειες βαμβακιού σε κάθε γεωγραφική περιοχή.

Δεύτερον. Έχουν εντοπιστεί και διατυπωθεί πορίσματα εκτίμησης για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν από διάφορα καλυπτόμενα απ’ τον ΕΛΓΑ ζημιογόνα αίτια, που συνέβησαν εντός του 2010 και πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων.

Τρίτον. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο εντοπισμός των καλλιεργειών που παρέμειναν παντελώς ασυγκόμιστες λόγω πλημμυρών ή υπερβολικών βροχοπτώσεων.

Και τέταρτον. Τα ευρήματα από τις επισημάνσεις και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ είναι στη διάθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να χρησιμοποιηθούν στον έλεγχο των ποσοτήτων που παραδόθηκαν τελικά για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς.

Εγώ έχω μια δέσμευση απέναντι στους αγρότες, τη λέω τώρα εδώ με τον πιο επίσημο τρόπο.

Με βάση τα παραπάνω, θα υπάρξει εξατομίκευση και θα αθροιστεί πέρα απ’ τις ζημιές που θα πληρωθούν και που θα περιμένουμε τις τελικές.

Η άθροιση των θεμάτων που έχει σχέση με την εμπορική αξία, συν την αποσυνδεδεμένη, συν τη συνδεδεμένη παραγωγή, συν την αποζημίωση, δεν θα υπάρξει παραγωγός που έσπειρε μεν βαμβάκι και που παρέδωσε μηδέν ποσότητα, που θα πάρει μειωμένο εισόδημα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Αποζημιώνουμε δίκαια και σας πληροφορώ ότι το συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τα μέχρι τώρα στοιχεία των αγροτών που έχουν πάθει ζημιά, θα πληρωθούν μέσω ΕΛΓΑ. Έτσι, για να είμαστε εξηγημένοι. Το νούμερο με το αρχείο των ζημιών σε 10 μέρες. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: