Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΕΦΕΤ: ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΔΙΟΞΙΝΩΝ «ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Αθήνα, 20/01/2011

Συνέχεια ενημέρωσης:

«ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ»

Σε συνέχεια των από τις 7, 10 και 14 Ιανουαρίου ενημερώσεων σχετικά με «Διοξίνες σε ζωοτροφές και τρόφιμα από τη Γερμανία», ο ΕΦΕΤ πληροφορεί για τα κάτωθι:

Σύμφωνα με νεώτερες ενημερώσεις μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), οι γερμανικές αρχές αναφέρουν ότι ο αριθμός των υπό επιτήρηση μονάδων εκτροφής ανέρχεται στον αριθμό των 677 (μέχρις στιγμής πληροφόρηση). Επιπλέον, ο έλεγχος από τις γερμανικές αρχές κατέδειξε ένα επιπλέον επιμολυσμένο φορτίο λιπαρών οξέων, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιμολυσμένων φορτίων σε οχτώ και τη συνολική ποσότητα σε 205,96 τόνους. Ως αποτέλεσμα, παρήχθησαν συνολικά 2256 τόνοι λιπαρών ελαίων για ζωοτροφή κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 12ης Νοεμβρίου έως της 23ης Δεκεμβρίου 2010.

Όσον αφορά στην επιχείρηση παραγωγής ζωοτροφών «Harles & Jentsch GmbH», οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σε ανάκληση της εγγραφής (registration). Επίσης, θετικά εργαστηριακά αποτελέσματα υπήρξαν σε παρτίδες λιπαρών οξέων άλλες από εκείνες που παρέλαβε η «Harles & Jentsch GmbH» μέσω της Ολλανδικής «Olivet». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις επιμολυσμένες παρτίδες λιπαρών οξέων, συνολικής ποσότητας 107,44 τόνων, τις οποίες η εταιρεία «Harles & Jentsch GmbH» παρέλαβε μέσω της γερμανικής εταιρείας «Mercur Handel GmbH» και δύο ολλανδικών εταιρειών «Hudig u. Veder» και «Olivet». Σημειώνεται, ότι οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σε επέκταση του ελέγχου στην επιχείρηση «Harles & Jentsch GmbH», ήτοι και για τη χρονική περίοδο της προγενέστερης της 12ης Νοεμβρίου 2010.

Επίσης, οι γερμανικές αρχές, πληροφόρησαν για τη διακίνηση χοιρινού κρέατος, προερχόμενο από ζώα, τα οποία είχαν μερικώς εκτραφεί με επιμολυσμένη ζωοτροφή. Η εν λόγω διακίνηση έγινε μέσω της εταιρείας «D. & C. Tönnies GmbH» (εργαστήριο τεμαχισμού στην Βεστφαλία) σε δύο επιχειρήσεις στην Τσεχία («Vaclav Krpes» και «Nowaco S.R.O») και σε μία επιχείρηση στην Πολωνία («Tychydis Sp. Z.O.O.»). Από σχετικούς ελέγχους του ΕΦΕΤ, δεν προέκυψε διακίνηση του συγκεκριμένου επιμολυσμένου χοιρινού κρέατος στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, η όλη υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα.

Οι Δανικές Αρχές, μέσω του Δανικού Πανεπιστημίου (Danish Technical University, DTU) εκτιμούν ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για την υγεία, από την κατανάλωση κρέατος πουλερικών και αυγών, προερχόμενων από αυγά επώασης, που είχαν διακινηθεί στη Δανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν θετικά.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνεχίζει να διενεργεί προληπτικούς ελέγχους σε όλο το εύρος της εσωτερικής αγοράς και σε πανελλαδικό επίπεδο. Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις (μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.α.). Τα μέχρι σήμερα εργαστηριακά αποτελέσματα, έντεκα (11) στον αριθμό, που αφορούν σε κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό και βόειο κρέας, είναι όλα αρνητικά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, για το έτος 2010 έχουν ήδη ελεγχθεί περισσότερα από 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από την Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν επίσης αρνητικά.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις γερμανικές αρχές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και με κάθε νεώτερη εξέλιξη θα πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: