Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: «Απειλεί» και το κοινό πεύκο η υπερθέρμανση;

Ακόμη και για αφανισμό του πεύκου Lodgepole - του κοινού πεύκου που απαντάται στο δυτικό τμήμα της Βορείου Αμερικής- έως το 2080 προειδοποιούν επιστήμονες, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Ακόμη και για αφανισμό του πεύκου Lodgepole - του κοινού πεύκου που απαντάται στο δυτικό τμήμα της Βορείου Αμερικής- έως το 2080 προειδοποιούν επιστήμονες, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Ισχυρίζονται ότι μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια τα πευκοδάση θα έχουν συρρικνωθεί κατά 10%.

«Για τους αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής, αξίζει να αναφέρει κανείς ότι η τάση του πεύκου να γίνεται όλο και πιο ευάλωτο τις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε μέσα από συγκρίσεις πραγματικών κλιματικών δεδομένων και ενισχύεται από τις παρατηρήσεις δορυφόρων, οι οποίες δείχνουν τεράστιες αλλαγές στο έδαφος», επισημαίνει ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον Ρίτσαρντ Γουέρινγκ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι το πεύκο δεν είναι το μοναδικό είδος δέντρου που απειλείται, καθώς μόνο το 2010, 100.000 έλατα αφανίστηκαν εξαιτίας επιδρομής σκαθαριών στο Κολοράντο.

Το ίδιο έντομο απειλεί τώρα και τα πεύκα, αφού οι όλο και ηπιότεροι χειμώνες του επιτρέπουν να επιβιώνει καθώς οι εποχές αλλάζουν. «’λλοτε τα σκαθάρια ήταν πιο επιλεκτικά απέναντι στα πεύκα: δεν έπλητταν τα νεότερα και υγιέστερα δέντρα», λέει ο καθηγητής Γουέρινγκ. «Τώρα οι πληθυσμοί τους και τα επίπεδα φερομονών αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό που σκοτώνουν σχεδόν όλα τα ενήλικα δέντρα. Ήδη παρατηρούμε αύξηση των επιθέσεων από έντομα και προβλέπουμε περαιτέρω επιδείνωση».

Με τη βοήθεια κλιματικών μοντέλων, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι το 2080, τα πεύκα θα έχουν συρρικνωθεί στο 17% των εκτάσεων που καλύπτουν σήμερα, κυρίως σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν.

Κατά τον Ντόμινικ Ντελασάλα, επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης Geos, τα συμπεράσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά άλλων ερευνών γύρω από τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στα αμερικανικά δάση.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από τη NASA, θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Climatic Change.

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: