Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Κερδοφόρα τα σαλιγκάρια;

Κερδοφόρα τα σαλιγκάρια

Νέους δρόμους ανοίγουν στην αγροτική παραγωγή τα σαλιγκάρια με την Γαλλία και την Ιταλία να κρατούν μάλιστα τα σκήπτρα στην εισαγωγή τους! Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επένδυση, η οποία ωστόσο – μέχρι να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προοπτικές – πρέπει να γίνεται με μέτρο, όπως προτείνουν οι επιστήμονες.

Ή τα λατρεύεις ή τα σιχαίνεσαι, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τα σαλιγκάρια. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να τα βλέπουν ούτε καν στο δρόμο και άλλοι, που όταν βρίσκονται στο πιάτο τους, τα θεωρούν έναν από τους εκλεκτότερους και σπανιότερους μεζέδες…

Παραμένουν όμως περιζήτητα ως έδεσμα από τους μερακλήδες. Τα γαστερόποδα, κεφαλόποδα μαλάκια με πνεύμονα, αυτή είναι η πλήρης επιστημονική ονομασία τους, είναι διαδεδομένα ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά φυσικά στην Κρήτη όπου και κατέχουν την πρώτη θέση στην κατανάλωσή τους.

Ωστόσο οι Πανεπιστημιακοί και οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί μια καλή μορφή επένδυσης για τους εν δυνάμει σαλιγκαροτρόφους, η οποία όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες η εκτροφή σαλιγκαριών παρουσιάζει μεν ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον ελληνικό χώρο, εφόσον όμως εξετασθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνεται η εκτροφή τους, και με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί ως ένας νέος κλάδος ζωικής παραγωγής.

Βέβαια το παραπάνω – το να συστήσει η σαλιγκαροτροφία ένα νέο κλάδο ζωικής παραγωγής – δεν είναι τυχαίο αλλά απαιτείται ώστε να μπορούν οι εν δυνάμει παραγωγοί να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη.

Στη Μαγνησία η πρώτη και μοναδική πρότυπη μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών βρίσκεται στην περιοχή «Καραγάτσι» Αλμυρού. Ο ιδιοκτήτης της Θανάσης Μασούρας έχει δημιουργήσει σε μια έκταση 500 τ.μ. εκτροφείο σαλιγκαριών που αποτελεί πραγματικό χρυσορυχείο… Εκτρέφει ένας είδος κρητικού χοχλιού που αποτελεί είδος ερμαφρόδιτο και υποχρεωτικά ετερογονιμοποιούμενο.

Έχει ερευνηθεί ότι το καθαρό εισόδημα ανά στρέμμα εντατικά καλλιεργούμενης έκτασης μπορεί να φτάσει τα 15.000 ευρώ από τον δεύτερο χρόνο και σε ετήσια βάση. Η ανά στρέμμα παραγωγή μπορεί να φτάσει μέχρι και τέσσερις τόνους σαλιγκάρια τον χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο χρόνος διαχείρισης της μονάδας που απαιτείται από τον εκτροφέα είναι ελάχιστος, ενώ εξασφαλισμένη είναι και η πώληση ολόκληρης της παραγωγής. Μεγάλη ζήτηση για διάθεση υπάρχει σε Κρήτη και Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία.

Τονίζεται ότι σχετική ημερίδα με θέμα «Εκτροφή σαλιγκαριών» συνδιοργανώθηκε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, το Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του Ν. Λάρισας με ομιλητές τους κ. Νεοφύτου, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, κ. Χατζηϊωάννου εκλεγμένη Λέκτορα, και Σ. Ματσιώρη Λέκτορα του ίδιου Τμήματος, καθώς και ο κ. Κατσούλας Επ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


http://www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: