Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΗNΥMΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

22.03.2011
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ .

Όταν πριν από 29 χρόνια , η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. , εξέδωσε το ψήφισμα A / RES / 47 / 193 της 22ας Δεκεμβρίου 1992 , με το οποίο η 22α Μαρτίου , κάθε έτους , ανακηρύσσετε σαν η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό , σύμφωνα με τις συστάσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Περιβάλλον και την Ανάπτυξη ( U.N.C.E.D.) , που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο 18 ( Fresh Water Resources ) του Προγράμματος Δράσης 21 , γνωστού και ως Agenda 21 , που υιοθετήθηκε στο Rio de Janeiro την 06.06.1992 , κανένας στον πλανήτη δεν πίστευε ότι , ο εορτασμός αυτής επρόκειτο να λάβει τεράστιες , αλλά και σημαντικές για την ζωή μας διαστάσεις .

Υπενθυμίζουμε ότι ,
Χθες , ήταν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δάση ( πρώτη ημέρα της Άνοιξης ) ,
Σήμερα , είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό ( την πηγή της ύπαρξης Ζωής ) και
Αύριο , εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρας για την Μετεωρολογία …
Σχεδόν , κάθε ημέρα « εορτάζεται » και μια Παγκόσμια Ημέρα , που με την Ανατολή της επόμενης Ημέρας , δυστυχώς … λησμονείται …

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ .
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ .

Α. Το μόνο σίγουρο , είναι ότι , στη Διεθνή σκηνή , οι εξελίξεις είναι προς τα
χειρότερα δοθέντος ότι , εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ .

Αναφερόμενος για ΤΟ ΝΕΡΟ , στις εκτιμήσεις όλων των ειδικών με τους Υδάτινους Πόρους είναι ότι , όλα αυτά συμβαίνουν γιατί :
1. δεν υπάρχει Όραμα ,
2. λείπει η Στρατηγική και σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ,
3. οι Προοπτικές για βελτιώσεις είναι μηδαμινές και
4. το αύριο είναι απρόβλεπτο .

Β. Αναφερόμενοι , τόσον στις γενικές , όσον και τις διεθνείς διαπιστώσεις , σχετικά με τους Επιφανειακούς και Υπόγειους Υδατικούς Πόρους του Πλανήτη Γη , παρατηρούμε ότι :

Όλοι , επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο Νερό ,
Όλοι , προγραμματίζουν έργα για να έχουν Νερό ( υψηλή η ζήτησή του ),
Όλοι , οι χρήστες αυτού στις ανεπτυγμένες χώρες , σπαταλούν το νερό ,
Όλοι , στον κόσμο που ζούμε , γνωρίζουν ότι , η προσφορά του Νερού
είναι ελλιπής ότι , πολλά και εκατομμύρια μικρά παιδιά δεν έχουν
υγιεινό και ασφαλές νερό ,
Όλοι , μιλούν για υποβάθμιση των ποταμών και λιμνών από τις τυχόν
ρυπάνσεις και μολύνσεις στο Νερό και
Όλοι , νοιαζόμαστε για το Νερό όταν δεν το έχουμε , αλλά και όταν αυτό
σε μερικές περιοχές είναι « άφθονο » κάνουμε ότι,δήποτε περνάει
από το χέρι μας , προκειμένου να μη το δώσουμε στους λοιπούς
πολίτες που το έχουνε ανάγκη .

Γ. Ας δούμε και τι γίνετε και στην Ευρώπη μετά την υιοθέτηση της
Οδηγίας – Πλαίσιο 60 / 2000 του Ε.Κ. και του Συμβουλίου :

1. Η ενσωμάτωση των « οικολογικών διαστάσεων », είναι πολύ αργή ,
2. Τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επιβαλλομένων ρυθμίσεων , είναι από την φύση τους αδύνατο να τηρηθούν ,
3. Η έλλειψη επιστημονικού και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού , ήταν , είναι και πρόκειται να παραμείνει σαν σημαντικό πρόβλημα στους Οργανισμούς Αποφάσεων , Εκτέλεσης και Ελέγχων των Υδατικών Πόρων σε κάθε Κ – Μ της Ε.Ε. ,
4. Τα Προγράμματα για τους Υδατικούς και Εδαφικούς Πόρους , προαπαιτούν για την ορθή , πλήρη , σωστή , συνετή και φιλική με το περιβάλλον εκτέλεση , μεγάλες χρηματοδοτήσεις , που δυστυχώς δεν διατίθενται , όχι μόνον σήμερα , αλλά και χθες στην Ε.Ε. ,
5. Οι Διαχειριστικές μελέτες ( ή Σχέδια ) στη χώρα μας , είναι μια ανθηρή « βιομηχανία » που ενισχύεται από τις πολιτικές ηγεσίες των « αρμοδίων » Υπουργείων , αλλά δεν μπορεί τα ίδια και τα ίδια να αναπαράγονται , χωρίς καμιά ουσία και αποτέλεσμα ,
6. Οι « αρμόδιοι » χειριστές των προβλημάτων για το Νερό , δεν έχουν τις επαρκείς γνώσεις να εκφράσουν , έστω , ένα καλό λόγο και τους βλέπουμε να καταναλίσκουν το χρόνο εργασίας τους στα πλαίσια της γνωστής Διοικητικής Αρχής … « περί άλλα τυρβάζω » και
7. Η συνεργασίες μεταξύ των Κ – Μ της Ε.Ε. , μέχρι τώρα , είναι μόνον μεταξύ των « ημετέρων » που … « διυλίζουν τον κώνωπα » .

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΕΡΩΝ , ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ,
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ .
ΜΟΝΟΝ ΤΟ … ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ , ΓΙΑ ΧΑΡΙΝ ΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ .
ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ , ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ …
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΘΑ ΟΤΙ , ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Δ. Διορθωτικές κινήσεις ή Εναλλακτικές Επιλογές , ΥΠΑΡΧΟΥΝ , αλλά μόνον στα χαρτιά , γιατί ΠΑΝΤΟΤΕ οι κάθε « αρμόδιοι » δεν γυρίζουν τα πρόσωπά τους να δουν κατάματα τις σύγχρονες λύσεις , οι οποίες μετά από λίγο καιρό χάνουν την αξία τους και πρέπει να ανασκοπηθούν .

Ακούμε και διαβάζουμε για τα κάθε λογής « σενάρια » , που είναι ΤΟ αποτέλεσμα κάποιων λογισμικών προγραμμάτων , στα οποία ό,τι βάλεις σαν είσοδο , μέσα από το λεγόμενο « black box » , βγάζει σαν έξοδο αυτό το οποίο ο χειριστής επιθυμεί και οι « ειδικοί » , μας το παρουσιάζουν σαν συμπέρασμα Έρευνας προς … εκτέλεση ή … εφαρμογή .

Εδώ και 30 χρόνια , ακούμε για ιεραρχήσεις στόχων και για τη λήψη σοβαρών μέτρων που να μετριάζουν ( όχι να περιορίζουν στα επιθυμητά επίπεδα ) τις επιπτώσεις , αλλά λείπουν οι δεξιότητες για την ορθή και πλήρη εκτέλεση , όπως αυτές εκτελούνταν πριν το 1981 .

Κυριαρχεί , η έλλειψη αποφασιστικότητος , η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ρυθμίζουν ικανοποιητικά τους κανόνες και τις σχέσεις αυτών με το Νερό …

Ανάμεσα στην Διαχείριση των Κινδύνων που έχουν σχέση με τα Νερά και στην αποτροπή των –κάθε φύσεως – κρίσεων που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται , όλο και πιο έντονα , και σε Περιφερειακό , και σε Εθνικό , και σε Ευρωπαϊκό , αλλά και σε Διεθνές επίπεδο , ΥΠΑΡΧΕΙ :

Η ΧΑΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ .

Παρόμοιες προσπάθειες , είχαν προταθεί και κατά το απώτερο και εγγύς παρελθόν που όμως , δεν αξιοποιήθηκαν , αν και η Ε.Ε. με την οδηγία 60 / 2000 το θίγει με επιταγή στις αρχικές εισαγωγικές σκέψεις αυτής .

Αγαπητοί συμπολίτες ,

Όλα αυτά , τα επισημαίνουμε , γνωρίζουμε το πώς , πότε και με ποιους αυτά μπορούν να εκτελεσθούν , προκειμένου οι υφιστάμενοι , αλλά και οι υπό εξέταση Υδατικοί Πόροι στην χώρα μας , να παρέχουν στους χρήστες αυτών : ΑΣΦΑΛΕΙΑ , ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ .

Στις σκέψεις μας , είναι να είμαστε έτοιμοι για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ προκειμένου να :

ΜΗΝ ΕΛΘΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
ΣΤΙΣ 22.03.2012
ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ , ΧΩΡΙΣ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ , ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑ .


ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΝΕΡΩΝ , ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ , ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ . ΟΡΘΑ , ΣΩΣΤΑ , ΠΛΗΡΩΣ , ΣΥΝΕΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ .



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΑΛΛΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ
ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
ΤΗΣ 10.03.2011 ,
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ Γ.Σ. ΑΝΤ/ΠΩΝ
ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε. – ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: