Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Προτάσεις Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας στα πλαίσια της Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Θεσσαλίας



Βόλος 3 Απριλίου 2011

Αριθμ Πρωτ : 50

Προς:


Πληροφορίες : Λάμπρος Κων/νος


Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καιTροφίμων

Κύριο Σκανδαλίδη Κωνσταντίνο



Κοιν: Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κύριο Αγοραστό Κωνσταντίνο

e-mail:

lambrosk73@yahoo.gr


Κυρίες και κυρίους Περιφερειακούς Συμβούλους,

MME.

Θέμα:<<Προτάσεις Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας στα πλαίσια της Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Θεσσαλίας>>


Κύριε Υπουργέ,

όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και σας τα παραθέτουμε (Παράρτημα Γραφημάτων Γράφημα 1,2,3,4,5) ανατρέπεται ο μύθος ότι δεν παράγουμε τίποτε σε αυτή τη χώρα. Συγκεκριμένα είμαστε παγκοσμίως η 2η χώρα σε παραγωγή φρέσκου πρόβειου γάλακτος, η 5η παραγωγός χώρα σε ροδάκινα και νεκταρίνια, η 3η παραγωγός χώρα βρώσιμων ελιών , η 8η παραγωγός χώρα βαμβακιού αλλά και πρωτοπόροι πολλών άλλων προϊόντων με εισροές στην οικονομία συναλλάγματος εκατομμυρίων ευρώ ανά προϊόν από εξαγωγές.

Άριστη θα ήταν η παρουσία τους στην αγορά εάν δεν ήμασταν όντως ουραγοί στην τυποποίηση, μεταποίηση, προώθηση και διάθεση, χωρίς να συνυπολογίζουμε το κόστος παραγωγής και την τελική τιμή του προϊόντος, καθότι επώνυμα, πιστοποιημένα προϊόντα είναι δυνατόν να πωληθούν σε καλύτερες τιμές σε κατάλληλη αγορά.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής José Bové, έκθεση του οποίου για την έλλειψη διαφάνειας στην αγορά τροφίμων, συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργοαλλά και άλλοι ευρωβουλευτές, ζήτησαν την καθιέρωση κωδίκων βέλτιστων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβάνοντας την επιβολή κυρώσεων και τη δημιουργία μηχανισμού καταγγελιών για τους παράγοντες της αγοράς που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές.

Ζήτησαν να τεθεί σε ισχύ μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ μέσω εξειδικευμένων οργάνων στα κράτη μέλη τη δημιουργία ευρωπαϊκού "παρατηρητηρίου" των τιμών και των περιθωρίων κέρδους στα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με τους οποίους παρόλο που οι τιμές των τροφίμων συνεχώς αυξάνονται, το ίδιο δεν ισχύει και για τα εισοδήματα των αγροτών.

Σύμφωνα με την πρόταση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για τον αποτελεσματικό περιορισμό των περιπτώσεων δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τους τομείς εισροής, τη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων, έως και τους εμπόρους λιανικής πώλησης και να γίνει μελέτη για την κατανομή των περιθωρίων κέρδους στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τον προϋπολογισμό του 2009.

Πρέπει λοιπόν :

  • να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες
  • να υπάρξουν αυστηρότατοι κανόνες καταπολέμησης της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
  • να ενισχυθούν οι εξουσίες των αγροτικών συνεταιρισμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ παραγωγών, εταιριών μεταποίησης και λιανεμπόριο και να μειώσουμε την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το μερίδιο των παραγωγών στην υπεραξία της διατροφικής αλυσίδας έπεσε από 31% σε 20% από το 1995. Επιπλέον η βραχυπρόθεσμη εικόνα εξακολουθεί να είναι ζοφερή. Ο FAO υπολογίζει ότι ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί κατά 2,3 δις ανθρώπους, για να φθάσει τα 9,1 δισεκατομμύρια έως το 2050. Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα χρειαστεί να αυξηθεί κατά 70% για να συμβαδίσει με τον πληθυσμό. Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2% το τρέχον έτος, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της ζήτησης για το 2011.

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη την αλλαγή στη διατροφή της αναδυόμενης παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Στην Κίνα και τη Ινδία καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για μεταποιημένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης εκτιμάται ότι η κατανάλωση ζάχαρης της Ινδίας θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και η κινεζική κατανάλωση θα ξεπεράσει εκείνη της ΕΕ μέχρι το 2014.Η ζήτηση για ζάχαρη θα αυξηθεί έως και κατά 50% στα επόμενα 20 χρόνια με βάση την μεταβολή των μοντέλων διατροφής.

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% το 2010, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2008 σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Δείκτης από 55 διαφορετικά είδη τροφίμων που κατασκευάστηκε από τον FAO ξεπέρασε για περισσότερο από μισό έτος τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών του Ιουνίου 2008.Κατά συνέπεια επένδυση στον τομέα της γεωργίας έχει νόημα, για χαρτοφυλάκια, ως εξασφάλιση έναντι των αναπόφευκτων πτώσεων των τιμών που πρέπει να γίνουν στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων.

Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων», δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), ο συνδυασμός κλιματικών αλλαγών, υποβάθμισης του εδάφους και ανεπάρκειας των υδάτινων πόρων ίσως προκαλέσουν τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 25% μέχρι το 2050.

Ένα τέτοιο δεδομένο θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στην ήδη υπάρχουσα- παγκόσμια διατροφική κρίση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθυσμός της γης θα έχει αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια κατοίκους.

Τις επόμενες μάλιστα δεκαετίες, οι τιμές των τροφίμων προβλέπεται να αυξηθούν δραματικά προσεγγίζοντας ποσοστά της τάξεως του 50%. Επιπλέον αναφέρεται ότι τεράστιες καλλιεργητικές εκτάσεις παγκοσμίως έχουν καταστεί ακατάλληλες για καλλιέργεια, ενώ οι κατάλληλες για αλίευση εκτάσεις των θαλασσών παγκοσμίως έχουν μειωθεί αισθητά.

Η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της καλλιέργειας των δημητριακών κατά 12%, ενώ οι όλο συχνότερες και πιο επιζήμιες επιδρομές εντόμων, οι αρρώστιες και οι ιοί στους σπόρους ίσως έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως κατά 6%.

Οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη έχουν αντίκτυπο, έμμεσο ή άμεσο, σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής, όμως πουθενά η επίδραση αυτή δεν διαγράφεται τόσο δραματικά όσο στον τομέα της διατροφής. Οι απότομες κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν σοδιές και ζωικό βασίλειο. Οι όλο και συχνότερες πλημμύρες και ξηρασίες καθιστούν την αγροτική παραγωγή ένα δύσκολο στοίχημα για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν, ενώ απρόβλεπτες καταστάσεις όπως οι διοξίνες στην Ευρωπαϊκή Γερμανία ή η πυρηνική απειλή από την καλοκουρδισμένη Ιαπωνική μηχανή εντείνουν τα σενάρια μείωσης της καλλιεργήσιμης γεωργικής γης παγκοσμίως.

Οι διαταραχές στον κύκλο του νερού, αποτέλεσμα και αυτές των κλιματικών αλλαγών, καθιστούν το πολύτιμο αυτό στοιχείο σπάνιο και αυξάνουν το κόστος παραγωγής τροφίμων, ή και το καθιστούν απαγορευτικό. Οι αλλαγές στην στάθμη και την θερμοκρασία της θάλασσας επηρεάζουν άμεσα την αλιεία, αλλοιώνοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα και οδηγώντας σε εξαφάνιση είδη από τα οποία εξαρτώνται παραθαλάσσιοι πληθυσμοί.

Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα το 2011 αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες αλήθειες:

· 75% της καλλιεργήσιμης γης στην Ευρώπη προορίζεται για την παραγωγή ζωοτροφών.

· 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.

· Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.

· 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupot, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.

· Ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται περίπου 7 Kg /έτος συντηρητικά ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που μελετήσαμε ενόψει της επίσκεψης σας και παραθέσαμε παραπάνω προτείνει στον Υπουργό να υιοθετήσει τις παρακάτω προτάσεις:

ü Ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα που θα αποτελέσει το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας τα επόμενα έτη. (Θερμοκήπια, δυχτιοκήπια, οπωροκηπευτικά και πιστοποιημένα προϊόντα διατροφής).

ü Εκμετάλλευση του αεροδρομίου κεντρικής Ελλάδος, με πτήσεις Cargo σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, από δίκτυο - φορέα που ερευνά τις αγορές και συνάπτει συμφωνίες με τους παραγωγούς. (π.χ. Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή Συντονιστικό Όργανο των ΕΑΣ της περιφέρειας υπό την επίβλεψη του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

ü Προώθηση από το δίκτυο - φορέα προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικών υψηλής διατροφικής αξίας και εκμετάλλευση των αγορών .(π.χ. προώθηση ασφαλών και ποιοτικά ανώτερων προϊόντων μας εκμεταλλευόμενοι περιόδους κρίσεων διοξίνες στη Γερμανία, νοθευμένο ελαιόλαδο στην Αμερική)

ü Καθορισμός ανώτατου ορίου κέρδους από στάδιο σε στάδιο εμπορίας με νομοθετική ρύθμιση ανάλογα με το στάδιο.(π.χ. 10%,20% ανά στάδιο)

ü Επαναφορά του Γεωπόνου στο χωράφι όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός και επανασύσταση της Υπηρεσίας Εφαρμογών. (Ένας καταρτισμένος συνάδελφος που συζητά στην πλατεία του χωριού ή στο χωράφι με τους παραγωγούς προσθέτει υπεραξία στην Εθνική Οικονομία)

ü Βελτίωση των αρρυθμιών των υπηρεσιών που προκλήθηκαν από τον Καλλικράτη.

ü Καθορισμός ετήσιων χρονοδιαγραμμάτων καταβολής κάθε είδους ενισχύσεων-οφειλών από την πολιτεία, ώστε να μπορεί να γίνει προγραμματισμός από όλους όσους εμπλέκονται με την αγροτική παραγωγή.

ü Συνταγογράφηση των σκευασμάτων - εισροών με ευθύνη Γεωπόνου. (Ορθολογικότερη χρήση-μείωση εισροών, προστασία του περιβάλλοντος )

ü Οριοθέτηση Ζωνών προτεινόμενων και μη καλλιεργειών.(Δεν ευδοκιμούν όλες οι καλλιέργειες σε όλη την επικράτεια)

ü Προώθηση ομαδικών δράσεων για κοινή εμπορία αγροτικών προϊόντων αγορές κλίμακας και κοινή αγορά εφοδίων για συμπύκνωση του κόστους παραγωγής.(π.χ. Επιχορήγηση 40% των εξόδων της υλικοτεχνικής υποδομής της σύστασης των ομάδων παραγωγών έως 300.000 ευρώ)

ü Επιχορήγηση για μια 5ετία του κόστους πιστοποίησηςόλων των αγροτικών προϊόντων σε Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής ή σε Βιολογική Γεωργία.

ü Συνέχιση και επαναπροκύρηξη σπουδαίων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. (Νιτρορύπανση Βιολογική Γεωργία- Κτηνοτροφία )

ü Προώθηση της κτηνοτροφίας. (Κάνουμε εισαγωγές κρέατος που αγγίζουν σε απόλυτες τιμές το κόστος των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων ενώ και η παραγωγή προϊόντων όπως η φέτα έχουν διαρκή και αυξανόμενη ζήτηση )

ü Έλεγχο της νοθείας στον τελικό καταναλωτή (π.χ. Η πλειοψηφία των ελλήνων αγοράζει ντόπιο μοσχαρίσιο κρέας αλλά η επάρκεια της χώρας μας σε κρέας βαίνει μειούμενη και μόλις αγγίζει το 30%)

ü Συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων στις οποίες εμπλέκονται περίπου 20 διαφορετικοί φορείς.(π.χ. Εφορίες αρχαιοτήτων, υγειονομικό, περιβάλλον, Δήμος, πολεοδομία, πιστοποιήσεις, μελετητές, σταβλική επιτροπή , ΔΑΑ…..)

ü Καθετοποίηση των υπηρεσιών (π.χ. Ο φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά για το σχέδιο βελτίωσης κατατίθεται άπαξ σε μία υπηρεσία και υπηρεσιακά να ελέγχετε από τις άλλες).

ü Αξιοποίηση υπαρχουσών κενών υποδομών του ΥΠΑΑΤ, για τη στέγαση υπηρεσιών που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους στη Μαγνησία με οικονομική ζημία του δημοσίου αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

ü Στατιστική ανάλυση των δεδομένων από το ΟΣΔΕ και ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες μόνο για ανάγνωση ΕΛΓΑ, Περιφέρεια κ.α.

ü Συνέχιση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού έργου του Αχελώου.

ü Υπογραφή της ΚΥΑ που αφορά τις γεωτρήσεις χωρίς κόστος για τους παραγωγούς.

ü Συνέχιση των έργων που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία.

ü Αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών και των εκπονημένων μελετών πριν καταστούν ανεφάρμοστες από την πάροδο του χρόνου.(π.χ. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών στο Πήλιο)

ü Παραχώρηση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε αποδεδειγμένα οικονομικά υγιείς φορείς, ιδιώτες ή ομάδες παραγωγών ή ΕΑΣ που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της υπαίθρου σε στοχευμένες δράσεις όπως έγινε με τις τράπεζες.

Είμαστε πάντοτε στη διάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για επιπλέον διευκρινίσεις-προτάσεις και προσδοκούμε σε ευρύτερη συνεργασία προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, του κλάδου, των πολιτών και της χώρας. Άλλωστε για την διεκπεραίωση των προτάσεων μας κρίνεται απαραίτητη η παρουσία Γεωπόνων – Γεωτεχνικών και η ευρύτητα της επιστημονικής αλλά και εμπειρικής τους κατάρτισης.

με τιμή

Ο

Γ. Γραμματέας

Ο

Πρόεδρος



Μπίτης Αθανάσιος

Λάμπρος Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: