Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
­ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΒΟΛΟΥ

Ταχ. Δ/νση:Τορούτζια-Νικολαΐδη

Τ.Κ. 38334 - Πεδίο ΄Αρεως- Βόλος

Τηλέφωνο: 24210-666525-
Fax
:24210-69545

Πληροφορίες: Δρ Θ. Μόσχος

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων :
- βλάπτει την υγεία των καταναλωτών

-
επιβαρύνει το περιβάλλον

- αυξάνει το κόστος παραγωγής


ΑΜΠΕΛΙ 2 /21.03.2011

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

ΩΙΔΙΟ

Ασθένεια πολύ επικίνδυνη και καταστροφική, κυρίως σε περιοχές όπου ενδημεί. Η καταπολέμηση του ωιδίου για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή της βλάστησης. Για το σκοπό αυτό, συστήνεται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο στο στάδιο των 2-3 φύλλων (μήκος βλαστού 5-7 εκ). Ο ψεκασμός αυτός θεωρείται καθοριστικός για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας.

Στο μέτρο του δυνατού, συστήνεται η συλλογή και απομάκρυνση των έντονα προσβεβλημένων νεαρών βλαστών, οι οποίοι αποτελούν την κύρια εστία μόλυνσης και συντελούν στην περαιτέρω εξάπλωση του παθογόνου.

ΦΟΜΟΨΗ

Σε αμπέλια με σοβαρά προβλήματα από την ασθένεια και κυρίως σε ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνονται 2-3 ψεκασμοί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο της βλάστησης, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια μυκητοκτόνα. Ο πρώτος μόλις ανοίξουν τα μάτια, ο δεύτερος μετά το σχηματισμό του 1ου φύλλου και ο τρίτος στο στάδιο των 2-3 φύλλων. Σημειώνεται ότι η ασθένεια ευνοείται από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και υγρό καιρό (συχνές βροχοπτώσεις).

ΕΡΙΝΩΣΗ – ΑΚΑΡΙΑΣΗ

Σε όσα αμπέλια διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά, συστήνεται επέμβαση με βρέξιμο θειάφι σε αναλογία 1% πριν ανοίξουν τα μάτια. Ο ψεκασμός αυτός έχει επιπλέον ευεργετική δράση εναντίον του ωιδίου και της φόμοψης. Στην περίπτωση που η επέμβαση αυτή δεν εφαρμοστεί και για τον περιορισμό τυχόν προσβολών που διαπιστώνονται αργότερα στη νεαρή βλάστηση, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακαρεοκτόνο σκεύασμα.

ΖΗΜΙΕΣ (ΦΑΓΩΜΑΤΑ) ΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ

Σε περιοχές που διαπιστώνονται ή διαπιστώθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά σοβαρές προσβολές ματιών από έντομα (κάμπιες, σκαθάρια), συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών και κατά προτίμηση απογευματινές ή βραδινές ώρες. Η επέμβαση θα πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση που παρατηρούνται προσβολές (φαγώματα) στη νεαρή βλάστηση.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Ολα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

Βλειώρας Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: