Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Συναγερμός στην Ευρώπη για το βακτήριο στα αγγούρια

ImageΣυναγερμός ανά την Ευρώπη έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Escherichia coli (E. Coli) σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. Ραγδαία αυξάνονται µέρα µε τη µέρα τα κρούσµατα µόλυνσης στη Γερµανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αξιωµατούχοι υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δείχνουν ως πηγή µόλυνσης το εντεροαιµορραγικό βακτήριο E. coli (Ehec), εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι θα συμβεί και κάνουν λόγο για µία από τις πιο σοβαρές γαστρεντερικές επιδηµίες, όχι µόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο.

Στη Γερµανία, όπου η µόλυνση από το συγκεκριµένο βακτήριο «θερίζει», 10 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 300 έχουν νοσήσει. Κρούσµατα αναφέρονται επίσης στην Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, τη ∆ανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Σε Αυστρία και Τσεχία, οι αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία ωστόσο πιστεύεται ότι είναι μόνο μία πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους, μολυσμένα αγγούρια ενδέχεται να εξήχθησαν επίσης σε Ουγγαρία και Λουξεμβούργο.

Το βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ). Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% [των προσβληθέντων] είναι ενήλικες», ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες.

Προειδοποιήσεις

Και ενώ το τοπίο παραµένει θολό όσον αφορά τις εταιρείες παραγωγής των αγγουριών, αξιωµατούχοι υγείας της Γερµανίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν να καταναλώνουν όχι µόνο αγγούρια, αλλά και πρώιµες ντοµάτες, µαρούλια και µελιτζάνες. Τα συγκεκριµένα προϊόντα µάλιστα έχουν αποσυρθεί από τα ράφια πολλών καταστηµάτων και των τριών αυτών χωρών.

«Όσο οι ειδικοί στη Γερµανία και την Ισπανία δεν µπορούν να ονοµατίσουν τις εταιρείες παραγωγής, ηγενική προειδοποίηση για τα λαχανικά παραµένει», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή της στη γερµανική εφηµερίδα «Bild am Sonntag» η γερµανίδα υπουργός Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών Ιλσε Αϊγκνερ.

ΕΦΕΤ: Κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες

ImageΚαθησυχαστικός είναι ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίµων καθώς, σύµφωνα µε τις ευρωπαϊκές αρχές, τα «ένοχα» αγγούρια δεν έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, διεξάγονται έλεγχοι στις εγχώριες επιχειρήσεις τροφίµων για προληπτικούς ελέγχους. Όπως ενημερώνει ο ΕΦΕΤ, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επικίνδυνα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή για πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο νερό.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από την είδηση για νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Γερμανία και συγκεκριμένα για αυξημένα κρούσματα της μόλυνσης από βακτηρίδιο που εντοπίσθηκε σε ισπανικά αγγουράκια, ενώ μολυσμένα προϊόντα βρέθηκαν και στη Δανία.

Η επιστολή του ΕΦΕΤ αναφέρει τα εξής: Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους .

Πρόσφατα, οι Γερμανικές Αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στην χώρα τους, στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για κάθε νέα εξέλιξη αξιόπιστα και τεκμηριωμένα.

Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. (www.efet.gr).

Πολλά υποσχόμενες κλινικές μελέτες;

ImageΤην ίδια ώρα, σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το θάνατο περισσοτέρων ασθενών, Γερμανοί γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επείγουσες κλινικές μελέτες σε πειραματικό φάρμακο με την ονομασία eculizumab, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας, μιας σπάνιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά το περιοδικό Forbes, είναι το ακριβότερο φαρμακευτικό σκεύασμα στον κόσμο, καθώς η θεραπεία στοιχίζει 400.000 δολάρια για ένα χρόνο.

Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine, ερευνητές χρησιμοποίησαν με επιτυχία το φάρμακο για να θεραπεύσουν τρεις ασθενείς με ΑΟΣ. Η παρασκευάστρια εταιρία διοχετεύει τώρα δωρεάν το eculizumab σε γερμανικά νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την έγκριση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ΑΟΣ.

Ο Ράινχαρντ Μπρούνκχορστ, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Νεφρολογίας, ηγείται των κλινικών μελετών και ήδη, σε συνεργασία με την ομάδα του στην Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου, προσπαθεί να θεραπεύσει οκτώ ασθενείς. «Δεν θέλουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», προειδοποιεί, «καθώς έχουμε ελάχιστη εμπειρία με το φάρμακο αυτό και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί».


http://www.agronews.gr/content/view/67536/200/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: