Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Μεταξύ φθοράς και... αφθαρσίας οι Αναπτυξιακές

ImageΩς μάννα εξ ουρανού περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του Άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» οι Αναπτυξιακές Εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, προκειμένου να δουν εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν ή θα πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές. Ήδη από πέρυσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία συμμαζέματος στις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων και των - πρώην - νομαρχιών, ενόψει Καλλικράτη και λόγω της μείωσης της αμοιβής τους ως Δομές Στήριξης για τα προγράμματα προσέγγισης Leader και ΟΠΑΑΧ.

Με τον ερχομό του 2011, το άνοιγμα των ισολογισμών πολλών αναπτυξιακών από τις νέες τοπικές ηγεσίες δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, αφού οι νέοι δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες καλούνταν να καλύψουν τρύπες χρεών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επιπρόσθετα στα χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, η κατάργηση των νομαρχιών έφερε πονοκέφαλο στις διοικήσεις των αναπτυξιακών, αφού μέτοχοί τους ήταν τόσο καποδιστριακοί δήμοι όσο και νομαρχίες. Το αποτέλεσμα ήταν για ένα μεγάλο διάστημα να μείνουν ουσιαστικά ακέφαλες, μέχρι να καταλήξουν στο διάδοχο σχήμα του διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει την κάθε Αναπτυξιακή.

Πάντως, από μέρα σε μέρα αναμένεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γνωστοποιήσει ποιες Αναπτυξιακές Εταιρείες θα αναλάβουν να «τρέξουν» τα νέα ιδιωτικά ΟΠΑΑΧ, πράγμα που σημαίνει για πολλές από αυτές παράταση ζωής. Όσες δεν «περάσουν», δεν έχουν πολλές επιλογές: Είτε κλείσιμο και απορρόφηση των δραστηριοτήτων (π.χ. Leader) από γειτονική Αναπτυξιακή, είτε περικοπές σε προσωπικό και αμοιβές στελεχών, ανάλογα με την περίπτωση και το ύψος των υποχρεώσεων.

Η πρώτη εταιρεία για την οποία «χτύπησε» η καμπάνα είναι η Αναπτυξιακή Ξάνθης που έχει μείνει τρεις φορές μεταξεταστέα όσον αφορά το τοπικό Leader και τώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», «παράταση 40 ημερών παίρνει το «δράμα» της Αναπτυξιακής αφού οι μέτοχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Μεγάλης Πέμπτης αποφάσισαν να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο έως την τακτική γενική συνέλευση που ο νόμος ορίζει (μέχρι 30 Ιουνίου) και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. να πραγματοποιηθούν σ’ αυτή και να συνοδευτούν με απολογισμό της διαχείρισης του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.

Η αιτία είναι ότι κανείς δεν θέλει να βάλει το κεφάλι του στον… ντορβά και το χέρι στην τσέπη χωρίς να γνωρίζει επακριβώς τι χρέη παραλαμβάνει αφού τα οικονομικά στοιχεία χαρακτηρίστηκαν ελλιπή.

Το ακριβές ποσό των οφειλών δεν είναι ακόμη γνωστό. Εκτιμάται κατά προσέγγιση από 600.000 έως 1 εκατ. ευρώ.»

Σχέδιο «συγχώνευση»

Το σενάριο των συγχωνεύσεων σύμφωνα με τον Καλλικράτη απομακρύνεται, σύμφωνα με δηλώσεις στην Agrenda στελεχών αναπτυξιακών εταιρειών, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απεμπολήσει τον τοπικό χαρακτήρα της κάθε αναπτυξιακής. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κεντρική «γραμμή» ή νομοθεσία για υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, αφού οι αναπτυξιακές είναι ανώνυμες εταιρείες με μετόχους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέτοχος θα πρέπει να αναλογιστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης για λιγότερα λειτουργικά έξοδα, πάντα όμως σε προαιρετικό επίπεδο.

Επίσης, κάθε εταιρεία καλείται τώρα να βγει σε «σαφάρι» νέων προγραμμάτων, αλλά και να αναλάβει ακόμα και μελέτες ιδιωτών, χωρίς να επιτρέπεται σε στελέχη των αναπτυξιακών να δρουν μεμονωμένα και να εισπράττουν αμοιβές για τεχνικές μελέτες, με «πλάτη» την αναπτυξιακή.

http://www.agronews.gr/content/view/66607/200/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: