Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τα σημεία SOS για κέρδος από τη δήλωση ΟΣΔΕ

ImageΟύτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις αιτήσεις πρέπει να συμπληρώσουν φέτος οι αγρότες και να τις στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 15 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι μόλις τώρα έλαβαν στο σπίτι τα σχετικά έντυπα μέσω ταχυδρομείου. Η φετινή δήλωση ΟΣΔΕ αποτελείται από αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, από τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής για τον ΕΛΓΑ και την αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Αυτό που κανείς δεν έχει πει μέχρι τώρα στους αγρότες είναι ότι η φετινή χρονιά και το 2012 ίσως να αποδειχτούν τα πιο κρίσιμα έτη για την κατοχύρωση νέων ενισχύσεων μετά το 2013 ή για τη διατήρηση των παλαιών. Το πρώτο «σοκ» έρχεται όταν ο δικαιούχος αγρότης ή κτηνοτρόφος βλέπει το ποσό που πρέπει να πληρώσει για εισφορά στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέξει ποιο «κουτάκι» θα… μαυρίσει στην ερώτηση για το αν θα πληρώσει μέσω τράπεζας ή εάν θα επιτρέψει την παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από ενισχύσεις που δικαιούται.

Στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να ελέγξει εάν ο 13ψήφιος κωδικός του κάθε αγροτεμαχίου που είναι ήδη προεκτυπωμένος πάνω στο έντυπο, είναι ο σωστός και ότι έχει περάσει στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ η διόρθωση σε περίπτωση λάθους στην περσινή δήλωση.

Αυτό μπορεί να το τσεκάρει ρωτώντας στην Ένωση όπου ανήκει, η οποία έχει άμεση πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην αίτηση ένταξης στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων διακυβεύεται το αν κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή όχι, πράγμα που με τη σειρά του συνεπάγεται ορισμένα προνόμια όπως είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης. Αντίστοιχα κατοχυρώνει και το δικαίωμα συμμετοχής του ή όχι σε μελλοντικά κοινοτικά προγράμματα. Τέλος, θα πρέπει για πρώτη φορά να δηλώσει πόσα γεωργικά μηχανήματα και τι είδους διαθέτει, πράγμα που ενδεχομένως να τον εμποδίσει στο μέλλον να συμμετάσχει σε Σχέδιο Βελτίωσης, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Άλλα σημεία που είναι καινούργια ή δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα ή χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι:

● Εφόσον οι εκτάσεις του δικαιούχου είναι περισσότερες από τα δικαιώματα, πρέπει να σημειώσει το αντίστοιχο «κουτάκι» για διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα.

● Θα ρωτήσει επανειλλημμένα τι πρέπει να κάνει, για να λάβει εξισωτική αποζημίωση για το 2011, όπως και πρόσθετες ενισχύσεις για αιγοπρόβειο κρέας, βόειο, ελαιόλαδο και σκληρό σιτάρι.

● Στις περιπτώσεις που συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάσσονται στην ενιαία (βιομηχανική ντομάτα και ροδάκινο), έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει μία χρονιά από την περίοδο αναφοράς με βεβαίωση από τον ΕΛΓΑ που δείχνει μειωμένη παραγωγή λόγω ζημιάς.

● Οι αμπελουργοί θα πρέπει να προσέξουν το πλαφόν των μεταβιβάσεων αμπελώνων που είναι τα 5 στρέμματα.

● Τα ειδικά δικαιώματα μπορούν να μετατραπούν σε εκτατικά και αυτό θα είναι άλλο ένα σημείο με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν επισταμένα οι κτηνοτρόφοι για να δουν τι τους συμφέρει.

Ένα εκτατικό δικαίωμα για κάθε ειδικό

Τα ειδικά δικαιώματα δηλαδή τα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν την ιστορική περίοδο από ενισχύσεις που αφορούσαν ζώα και η ενεργοποίησή τους γίνεται μόνο με επιλέξιμο ζωικό κεφάλαιο, μπορούν να μετατραπούν σε εκτατικά και η ενεργοποίηση τους να γίνεται με επιλέξιμες εκτάσεις.

Πώς γίνεται αυτό; Με την υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους παραγωγούς να μετατρέψουν τα ειδικά τους δικαιώματα σε εκτατικά.

Η αντιστοιχία μετατροπής είναι: 1 ειδικό δικαίωμα, ανεξαρτήτως αξίας, μετατρέπεται σε 1 εκτατικό δικαίωμα.

Στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 υπάρχει επιλογή (Ναι/Όχι) για κάθε ένα ειδικό δικαίωμα που κατέχει ο παραγωγός. Ο παραγωγός μπορεί να επιλέξει είτε 1, είτε περισσότερα ειδικά δικαιώματα, είτε το σύνολο των ειδικών δικαιωμάτων να μετατραπούν σε εκτατικά. Ειδικά δικαιώματα που μεταβιβάστηκαν σε άλλους παραγωγούς το 2011 δεν μπορούν το ίδιο έτος να μετατραπούν σε εκτατικά από τους αποδέκτες. Η μετατροπή αυτή μπορεί να γίνει από το επόμενο έτος.

Η δυνατότητα μετατροπής των ειδικών δικαιωμάτων σε εκτατικά εξυπηρετεί τους παραγωγούς που δεν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ΜΜΖ (Μονάδες Μεγάλων Ζώων) για την ενεργοποίηση των ειδικών τους δικαιωμάτων και έχουν περίσσεια εκτάσεων.

Οδηγίες για σωστές αιτήσεις

ImageΕάν δεν θέλει να χάσει το τρένο του «τσεκ» τον επόμενο Οκτώβριο ή Δεκέμβριο, ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέξει λίγα απλά και πρακτικά πράγματα, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

1. Πρώτα από όλα να φροντίσει η αίτησή του, με όποιο τρόπο την υποβάλει, να έχει λάβει πρωτόκολλο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και τις 15 Μαΐου 2011, αλλιώς είναι εκπρόθεσμος.

2. Να υπογράψει την αίτησή του καθώς και τη δήλωση του ΕΛΓΑ και την αίτηση για το Μητρώο.

3. Να βεβαιωθεί για την ορθή αναγραφή του Τραπεζικού Λογαριασμού στον οποίο θα γίνει πληρωμή.

4. Να ελέγξει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα ζώα που δηλώνει είναι αρκετά για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που κατέχει.

5. Να δηλώσει σωστά τις καλλιέργειες σε κάθε αγροτεμάχιο καθώς και τα ζώα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξει για την ειδική ενίσχυση βάμβακος και τις πρόσθετες ενισχύσεις του Άρθρου 68.

6. Να φροντίσει όλες οι εκτάσεις να βασίζονται σε ενοικιαστήρια κατάλληλα συνταγμένα και υπογεγραμμένα ή σε παραστατικά κατοχής (συμβόλαια ή Ε9).

7. Να υποδεικνύει ορθά την ακριβή θέση των αγροτεμαχίων κατά την ψηφιοποίηση, ώστε να μην έχει προβλήματα κατά τους επιτόπιους ελέγχους και ιδιαίτερα με την τηλεπισκόπιση.

8. Να δηλώνει τα ζώα σύμφωνα με την κτηνιατρική βάση δεδομένων.

9. Να ελέγχει ότι έχει δηλωθεί ορθά και η παράλληλη δράση για κάθε αγροτεμάχιο ώστε να μην έχει προβλήματα στην πληρωμή π.χ. της βιολογικής γεωργίας.

10. Να δηλώσει ορθά τα στοιχεία του ΑΜΚΑ για να μην έχει πρόβλημα με την καταβολή του ΕΦΚ πετρελαίου.

11. Να μην ξεχάσει ότι λανθασμένα στοιχεία καλλιεργειών και ζώων θα του δημιουργήσουν πρόβλημα στην επιστροφή ΦΠΑ.

12. Να μελετήσει τη δήλωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής, ώστε να εντοπίσει τυχόν λάθη.

13. Να προσκομίζει όλα τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την πληρωμή όλων των καθεστώτων της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.

14. Να έχει πάντα ένα αντίγραφο της αίτησης, ώστε να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τυχόν λάθη και να παρεμβαίνει.

Δεν προλαβαίνουμε λένε στην ΕΑΣ Ηρακλείου

«Δεν προκάνουμε!» Αυτό είπαν οι επικεφαλής των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Ένωσης Ηρακλείου κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το Σάββατο 30 Απριλίου με θέμα την τριπλή διαδικασία που θα χρειαστεί να γίνει φέτος από τους παραγωγούς στις οργανώσεις. Η προθεσμία τυπικά…λήγει στις 15 Μαΐου και μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα «άνοιξε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα για να δέχεται ηλεκτρονικά τα στοιχεία.

Όλοι οι παραγωγοί έστω κι αν δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις χρειάζεται να πάνε στις Ενώσεις ή τους συνεταιρισμούς στους οποίους ανήκουν για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), το μητρώο αγροτών και τη δήλωση καλλιέργειας -εκτροφής στον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για δαιδαλώδη διαδικασία, με πλήθος δικαιολογητικών και αρκετή ταλαιπωρία τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους υπαλλήλους των συνεταιριστικών οργανώσεων.

«Θύελλα» αντιδράσεων για τον ΕΛΓΑ

ImageΑυτό όμως που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών, κάτι το οποίο εκφράστηκε στη σύσκεψη του Σαββάτου, είναι το ύψος των τιμολογίων του ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα της αγροτικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι παραγωγοί ως ασφάλιστρα είναι ιδιαιτέρως υψηλά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πρώιμες φράουλες 216 ευρώ ανά στρέμμα, οι μπανάνες 144 ευρώ, οι υπαίθριες τομάτες 124,8 ευρώ ανά στρέμμα και τα επιτραπέζια σταφύλια 65 ευρώ. (Ευτυχώς στο λάδι και τη σταφίδα τα ασφάλιστρα είναι σχετικά φθηνά). Αν για παράδειγμα ένας αγρότης διαθέτει 15 στρέμματα αμπέλια για σταφύλια με επιτραπέζια χρήση, θα πρέπει άμεσα να πληρώσει σχεδόν 1.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρος ότι θα εισπράξει αποζημιώσεις αν η παραγωγή του υποστεί ζημιές….

Επιπλέον, οι παραγωγοί που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν άμεσα τα ασφάλιστρα (δηλαδή οι περισσότεροι) θα αναγκαστούν να υπογράψουν εξουσιοδοτήσεις ώστε στο μέλλον ο ΕΛΓΑ να «μπαίνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους που διατηρούν για την επιστροφή ΦΠΑ και τις επιδοτήσεις και να εισπράττει τα αντίστοιχα ποσά. Επίσης θα πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία, να πάνε οι ίδιοι στα ΚΕΠ και τα αστυνομικά τμήματα για να θεωρήσουν τις εξουσιοδοτήσεις. Αν δεν τα κάνουν όλα αυτά, δεν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ζημιών από θεομηνίες.

Κατά τ΄ άλλα, οι παραγωγοί πηγαίνοντας στις Ενώσεις ή τους συνεταιρισμούς στους οποίους ανήκουν θα πρέπει να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους με τις επιδοτήσεις (ενεργοποίηση δικαιωμάτων) και το μητρώο αγροτών. Ιδιαιτέρως φέτος θα χρειαστεί αρκετή υπομονή, σύμφωνα με τους αρμόδιους των Ενώσεων.

Να σημειωθεί ότι όσοι παραγωγοί δεν εισέπραξαν μέχρι τώρα το σύνολο των επιδοτήσεων τους θα πρέπει να το δηλώσουν στις Ενώσεις και τους συνεταιρισμούς, ώστε να γίνει νέα διερεύνηση των λόγων της καθυστέρησης ή της διακοπής της καταβολής των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί που μένουν στα χωριά και ανήκουν σε συνεταιρισμούς της Ένωσης Ηρακλείου θα πρέπει άμεσα να ενδιαφερθούν για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί χρειάζεται να απευθύνονται στις υπηρεσίες της ΕΑΣΗ στο Ηράκλειο (λεωφόρος 62 Μαρτύρων)

Αρχή ΟΣΔΕ για ΕΑΣΗ

Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου μπορούν οι παραγωγοί να πηγαίνουν στην Ένωση Ηρακλείου για να ενεργοποιούν τα δικαιώματα τους, να καταθέτουν δηλώσεις καλλιέργειας – εκτροφής στον ΕΛΓΑ και αιτήσεις εγγραφής στο μητρώο αγροτών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

Α)Φωτοτυπία Ε9.

Β)Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2010.

Γ)Φωτοτυπία βιβλιαρίου τράπεζας με ΙΒΑΝ.

Δ)Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας 2 όψεων.

Ε)Ο αριθμός Α.Μ.Κ.Α.

Επιπλέον στην περίπτωση που έχουν αγοραπωλησίες ή εκμισθώσεις αγροτεμαχίων ο αντίστοιχος συμβολαιογραφικός τίτλος ή το μισθωτήριο Για τους βιοκαλλιεργητές, νέους αγρότες , σχέδια βελτίωσης , διάδοχους πρόωρης συνταξιοδότησης κ.τ.λ. η αντίστοιχη βεβαίωση — απόφαση. Για τους κτηνοτρόφους το μητρώο αιγοπροβάτων και η κτηνοτροφική δήλωση.

Η Ένωση Ηρακλείου με την ανακοίνωση της τονίζει:

«Θέλουμε να ζητήσουμε την κατανόηση του παραγωγού, την καλή και υπομονετική συναλλαγή με τις υπηρεσίες μας, την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών δεδομένου ότι φέτος έχει προστεθεί μεγαλύτερος όγκος δουλειάς και απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εξυπηρέτηση του.

Σε κάθε περίπτωση όπως και κάθε χρόνο η Ένωση Ηρακλείου θα ανταποκριθεί στην σωστή έγκυρη και έγκαιρη εξυπηρέτηση όλων των μελών μας με στόχο να εισπραχθούν στο σύνολο τους όλες οι δικαιούμενες ενισχύσεις».

http://www.agronews.gr/content/view/66565/39/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: