Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

"ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ"

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΜΑΣ

Η εταιρία THESTRA CYNARA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

υλοποιεί το όραμα του

Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

για την παραγωγή του

"πράσινου Ελληνικού πετρελαίου"




Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές

και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση


Το εργαστήριο γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος της Ελλάδας που θερμαίνεται με Ελληνικό πετρέλαιο.

Όπως είναι γνωστό παρήγαγε - μεταποίησε σε βιομηχανική βάση

και σήμερα εφαρμόζει για την θέρμανσή του το πρώτο Ελληνικό στερεό καύσιμο

σε μορφή πελλέτας με πρώτη ύλη την αγριαγκινάρα.


Τα στερεά καύσιμα, τονίζει ο καθηγητής και εμπνευστής αυτής της πολυετούς προσπάθειας κ. Δαναλάτος, σ' αυτή τη μορφή στοχεύουν στην παραγωγή θερμικής ενέργειας και αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση (π.χ. κεντρικές θερμάνσεις, σόμπες, τζάκια, φούρνοι, κτλ).

Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ιρλανδία κτλ).


Ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας εφαρμογής είναι η χρήση τους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντί των ρυπογόνων λιγνίτη - λιθάνθρακα ή των λιγότερο ρυπογόνων αλλά εισαγόμενων και πολύ ακριβών πετρελαίου - φυσικού αερίου.

Σε αναμονή μάλιστα της πλήρους εφαρμογής του "χρηματιστηρίου ρύπων" η εφαρμογή της αγριαγκινάρας στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται μονόδρομος για λόγους οικονομικούς - περιβαλλοντικούς - και Εθνικής απεξάρτησης από καύσιμα που βασίζονται στον άνθρακα.

Πρόκειται λοιπόν για Ελληνικό καλλιεργούμενο καύσιμο, ανανεώσιμο, άφθονο (καλλιεργούμε όσο χρειαζόμαστε) και το σπουδαιότερο ότι αλλάζει τα δεδομένα στο τρίπτυχο Ελληνική γεωργία - Εθνική οικονομία - Μερική απεξάρτηση εισαγωγών.


Ο πειραματισμός στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 από τον σημερινό Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή κ. Νίκο Δαναλάτο.


Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν εντυπωσιακά για την Ελληνική γεωργία και γενικότερα για την Ελληνική οικονομία με διάφορα ενεργειακά φυτά για την παραγωγή στερεού καυσίμου

(όπως αγριαγκινάρα, μίσχανθος, σόργο, κεναφ κλπ.)


Η αγριαγκινάρα (λατ. Cynara cardunculus, Αγγ. Cardoon ή Spanish thistle artichoke) είναι ένα πολυετές βαθύρριζο φυτό Μεσογειακής προέλευσης, καλά προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης. Η ανάπτυξή της αρχίζει με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζεται εκμεταλλευόμενη τις βροχές του χειμώνα και της άνοιξης μέχρι τις αρχές του θέρους όταν η υγρασία του εδάφους μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τότε το εναέριο τμήμα του φυτού αποξηραίνεται και μπορεί να συγκομισθεί ξηρό την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου παρατηρείται και πάλι ταχεία ανάπτυξη της αγριαγκινάρας που μέσα σε λίγες ημέρες θα έχει και πάλι καλύψει πλήρως το έδαφος, κοκ. Λόγω του γεγονότος ότι η αγριαγκινάρας είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού, κι έτσι η καλλιέργειά της μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης, η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται λιγότερο άζωτο.


Σε προηγούμενα πειράματα στο Π.Θ. πολύ υψηλές αποδόσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικές λιπάνσεις μέχρι το τρίτο έτος της καλλιέργειας και μέχρι 5 μονάδες Ν μετά το τέταρτο έτος. Ουσιαστικά το ριζικό σύστημα της αγριαγκινάρας λειτουργεί σαν φυσικό σιφώνιο ανεβάζοντας στην επιφάνεια του εδάφους νιτρικά από μεγάλα βάθη (έως 6 μέτρα), τα οποία εναποθέτει στο έδαφος με τα φύλλα της ροζέτας. Πρόκειται για ένα φυσικό απολυμαντή του εδάφους, στο τεράστιο πρόβλημα της νιτρορύπανσης. Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση.


Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1200-1600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές) οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2000 - πάνω από 2500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντιπαράθεση με άλλες καλλιέργειες,

η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος




http://www.thestra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: