Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ξεκινούν από τον Ιούλιο αιτήσεις για τα βιολογικά

ImageΜέσα στις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την ενίσχυση της Εμπορίας και Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σκοπό να προκηρύξει όλες τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις (βιολογικά, απονιτροποίηση κ.λπ.). Αυτά ήταν τα πιο βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, την Τετάρτη 1 Ιουνίου.
Δείτε το βίντεο του Agronews εδώ:


Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας, Βαγγέλης Διβάρης, επιβεβαίωσε και το δημοσίευμα της Agrenda για την παράταση των συμβάσεων ενός ποσοστού δικαιούχων ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, ο κ. Σκανδαλίδης επέμεινε στην καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιουνίου και δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης (50% της ενίσχυσης) σε όσους υποψηφίους εγκριθούν.

Αν και δεν έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγείλει στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ο κ. Σκανδαλίδης επανήλθε μετά από επτά μήνες καταστρώνοντας πάλι ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο:

- Μέχρι το τέλος του 2011 η απορρόφηση του Π.Α.Α. θα αγγίξει το 50%

- Μέχρι το τέλος του 2011 προκηρύσσονται 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Υπογραφή συμβάσεων με τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι.

- Εντός Ιουλίου θα προκηρυχθούν οι εξής γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις: α) 140 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία, β) 45 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία, γ) 125 εκατ. ευρώ για απονιτροποίηση, δ) 20 εκατ. ευρώ για προστασία υγροτοπικών συστημάτων, ε) 60 εκατ. ευρώ για την αλλαγή χρήσης των καπνοχώραφων, στ) 60 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού, ζ) 7 εκατ. ευρώ για την προστασία του ελαιώνα της Άμφισσας και του αμπελώνα της Σαντορίνης, η) 20 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και θ) 8 εκατ. ευρώ για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας στα νησιά.

- Τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν 100 εκατ. ευρώ για μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.

- Μέχρι το τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται η πληρωμή της πρώτης δόσης για το Μέτρο 144 των πρώην και νυν καπνοπαραγωγών.

- Μέχρι το τέλος του 2011 θα προκηρυχθούν τα Μέτρα 132 και 133, που αφορούν αντίστοιχα την ποιότητα και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων με προϋπολογισμό 16 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

- Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από τον Άξονα 3 (Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας – πρώην ΟΠΑΑΧ).

«Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ διατίθενται φέτος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με την εκτέλεση χιλιάδων έργων στην ελληνική περιφέρεια», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και επεσήμανε ότι «απλοποιώντας διαδικασίες και επιτυγχάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις, πετύχαμε μία απορροφητικότητα 39,1%, που είναι η μεγαλύτερη στα πλαίσια του ΕΣΠΑ».

Η πορεία του προγράμματος

ImageΣύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις του υπουργείου, η εισροή κοινοτικών πόρων στη χώρα μας γίνεται με αυξανόμενο ρυθμό απορρόφησης από το ΠΑΑ κατά 220%, ανέφερε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως για το 2011 έχει ήδη καλυφθεί ο στόχος του ν + 2, ενώ μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν πληρωμές προς τον αγροτικό κόσμο ύψους 360 εκατ. ευρώ. Για το 2012 έχει καλυφθεί ο στόχος του ν+2 κατά 50 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπεται να έχει υπερκαλυφθεί και ο στόχος του 2012 με την απορρόφηση του ΠΑΑ να αγγίζει το 50%.

Συνολικά είπε ο υπουργός πως πάνω από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη της υπαίθρου το 2011, τα οποία αναλυτικά έχουν ως εξής:

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν προκηρυχθεί:

•720 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (Σχέδια Βελτίωσης, μέτρο για καπνοπαραγωγούς)

•185 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα στα δάση

•160 εκατ. ευρώ για εξισωτική αποζημίωση

Μέχρι το τέλος Ιουλίου προκηρύσσονται:

•200 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (μεταποίηση)

•100 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα στην ύπαιθρο

•458 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις

Μέχρι το τέλος του 2011 προκηρύσσονται επιπλέον:

•100 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (ποιότητα, προώθηση, Άξονα 3, leader)

•70 εκατ. ευρώ για πρόωρη συνταξιοδότηση, επιπλέον Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και δασικά

•150 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

ImageΣτην τελική ευθεία «μπαίνουν» οι διαδικασίες της σύστασης του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης του, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Εκτιμάται, δε, πως το Ταμείο θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως στις αρχές φθινοπώρου.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να διευθετηθούν τα εμπόδια που είχαν ανακύψει και σχετίζονταν κατά κύριο λόγο με την μεταφορά των πόρων.

Βασική επιδίωξη με την ίδρυση του Ταμείου, είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της προσβασιμότητας των επενδυτών στις τράπεζες αλλά και η χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσεων και μεσο-μακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες στους επενδυτές Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

Βασικές επιδιώξεις του Ταμείου:

•Τη βελτίωση προσβασιμότητας των επενδυτών στις τράπεζες

•Τη χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσμων και μεσο-μακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες στους επενδυτές Μέτρων του ΠΑΑ.

•Βιώσιμες επιχειρήσεις, για επενδύσεις σε σχέδια βελτίωσης, σε μεταποιητικές μονάδες και σε ιδιωτικές επενδύσεις του Άξονα 3.

Μεταποίηση – εμπορία

Για το πρόγραμμα επενδύσεων σε μεταποίηση – εμπορία ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των προτάσεων της 1ης προκήρυξης και έχουν εγκριθεί 79 επενδυτικά σχέδια με δημόσια δαπάνη ύψους 57 εκατ. ευρώ. Οι εγκρίσεις αποστέλλονται στους δικαιούχους και μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011 αναμένεται νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, με στόχους:

•Την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

•Την προώθηση επενδύσεων σε σημαντικά προϊόντα για τη χώρα

•Την προώθηση επενδύσεων καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον.

Γεωργοπεριβαλλοντικά

Για τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις ανέφερε πως στις αρχές Ιουλίου θα προκηρυχθούν τα εξής:

•Προκήρυξη 140 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία

•Προκήρυξη 45 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία

•Προκήρυξη 125 εκατ. ευρώ για απονιτροποίηση

•Προκήρυξη 20 εκατ. ευρώ για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων

•Προκήρυξη 60 εκατ. ευρώ για την αλλαγή χρήσης καπνοχώραφων

•Προκήρυξη 60 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη προστασία καπνού

•7 εκατ. ευρώ για την προστασία του αγροτικού τοπίου (Ελαιώνας Άμφισσας, Αμπελώνας Θήρας)

•20 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ για διατήρηση φυλών αγροτικών ζώων)

•8 εκατ. ευρώ για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας στα νησιά

Επίσης, επισήμανε πως μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων προκηρύσσονται 63 εκατ. ευρώ υπέρ της κτηνοτροφίας

Βελτίωση ποιότητας ζωής

ImageΜέσω του μέτρου «Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές – διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» αναμένονται τα εξής:

Για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της υπαίθρου:

•Τον Ιούνιο νέα πρόσκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ, για μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές. Με προτεραιότητα στις πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές.

•Χρηματοδότηση έργων για την εξοικονόμηση ύδατος, αναπλάσεις οικισμών, προστασία και ανάδειξη αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων αγροτικής κληρονομιάς και επεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια για κοινωφελή χρήση, όπως παιδικοί σταθμοί.

Για την ανάπτυξη ευρυζωνικής υποδομής: Επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικού διαδικτύου ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται το Φθινόπωρο του 2011.

Επίσης, ολοκληρώθηκε την 1/11/10 η 1η προκήρυξη για:

• στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων

• ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων

• διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες.

Κατατέθηκαν 1677 αιτήσεις ενίσχυσης με αιτούμενη δημόσια δαπάνη περίπου 312 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, αναφέρθηκε πως ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση 747 αιτήσεων, με αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 150 εκατ. ευρώ, στις 5 περιφέρειες στις οποίες μειώνονταν τα ποσοστά ενίσχυσης στο τέλος του 2010 και έχουν σταλεί οι σχετικές εγκρίσεις. Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των αξιολογήσεων και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ το Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Μέσω Leader

Για τη δημιουργία τοπικών ικανοτήτων μέσω Leader που αφορούν:

•Στήριξη της απασχόλησης

•Ενίσχυση της διαφοροποίησης στις αγροτικές περιοχές

•Αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών και δασικών προϊόντων

•Δράσεις βελτίωσης ποιότητας ζωής

ολοκληρώθηκε η επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης, έγινε πληρωμή προκαταβολών ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ 42 Προγράμματα Τοπικής Δράσης, έχουν εκδώσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για τους καπνοπαραγωγούς

ImageΌσον αφορά τα μέτρα και τις δράσεις υπέρ των πρώην και νυν καπνοπαραγωγών που επλήγησαν από την μεταρρύθμιση της κοινής αγοράς καπνού ήδη ενεργοποιούνται για την επιστροφή του 50% της απώλειας των άμεσων ενισχύσεων την τριετία 2010-2012

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός, με απλό τρόπο, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες:

•Ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μ144 μόλις ενάμιση μήνα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης αιτήσεων και δυο μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε δεσμευτεί.

•Έχουν ενταχθεί 41.500 δικαιούχοι (πρώην και νυν καπνοπαραγωγοί) με Δημόσια Δαπάνη 200 εκατ. ευρώ περίπου.

•Έχουν ήδη πληρωθεί 12.500 δικαιούχοι με 28 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται η καταβολή της πρώτης δόσης με επιπλέον 66 εκατ. ευρώ

•Έχουν προκηρυχθεί 52 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις του Άξονα 3

•Έγινε προκήρυξη ύψους 135 εκατ. ευρώ για Σχέδια Βελτίωσης

•Τον Ιούλιο προκηρύσσονται οι 2 γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις με 120 εκατ. ευρώ.

Λοιπά προγράμματα

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα εξής:

Νέοι γεωργοί: Εγκαταστάθηκαν 8.500 νέοι γεωργοί και έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταβολή της α΄ δόσης και η πληρωμή των ανειλημμένων 109 εκατ. ευρώ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Σχέδια βελτίωσης: Προκήρυξη 75 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο για Νέους Γεωργούς. Προκήρυξη 135 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο για πρώην και νυν Καπνοπαραγωγούς. Προκήρυξη 20 εκατ. ευρώ για τον τομέα της αγελαδοτροφίας. Προκήρυξη 270 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους γεωργούς.

Ποιότητα – προώθηση: Έχουν εγκριθεί στο Μ 132 «Ποιότητα» 2.759 δικαιούχοι με 13,8 εκατ. ευρώ από τους οποίους έχουν αποδεχτεί οι 1.550 με ΔΔ 7,8 εκατ. ευρώ. Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύψους 16 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου. Προώθηση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων: πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύψους 30 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Βελτίωση υποδομών: Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά δημόσια έργα που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Δημοπρατήσεις μεγάλων αναπτυξιακών έργων για την ελληνική γεωργία, αλλά και την περιφέρεια:

•Έναρξη υλοποίησης του φράγματος του Ασωπού στην Κορινθία

•Έναρξη υλοποίησης του φράγματος στο Νεστόριο

• Ολοκληρώνονται τα δίκτυα του Αξιού ποταμού

Προστασία περιβάλλοντος: Ενίσχυση αγροτών για χρήση καλλιεργητικών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ενίσχυση παραγωγών για διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές. Οι ενισχύσεις καταβάλλονται κανονικά και έχουν ήδη πληρωθεί 85 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου πληρώνονται επιπλέον 75 εκατ. ευρώ.

Δράσεις για τα δάση: Αφορούν αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού, ανάληψη δράσεων πρόληψης, αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων, βελτίωση του δασικού δικτύου. Σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, το Μάιο προκηρύχθηκαν 190 εκατ. ευρώ για δασική οδοποιία, δράσεις πρόληψης και αποκατάστασης των δασών από πυρκαγιές και πλημμύρες

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο με Συνέντευξη τύπου για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης

και το Δελτίο τύπου για τη συνέντευξη τύπου της πορείας του Αλ. Μπαλτατζής



agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: