Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Υπόμνημα επέδωσε η ΠΟΣΕΓ στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ.

Θέμα: Επισημάνσεις για τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121 «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2007–2013”

Κύριοι

Τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής γεωργίας – κτηνοτροφίας. Δέκα περίπου μέρες όμως πριν από τη λήξη της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των Σχεδίων Βελτίωσης, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το πρόγραμμα έχει αφεθεί στη τύχη του.

Σημαντικά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, ενώ οι ελλείψεις και τα λάθη των εφαρμοστικών αποφάσεων παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις παραμένουν ως έχουν.

Η κατάσταση αυτή αδικεί το ίδιο το πρόγραμμα, φέρνει σε απόγνωση τους μελετητές, απογοητεύει τους αγρότες και αποδυναμώνει την όποια προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος στον αγροτικό χώρο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ι. Επισημάνσεις και παρατηρήσεις

  1. Η ηλεκτρονική εφαρμογή.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει σημαντικά προβλήματα και ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Είναι στατική με δύσχρηστο περιβάλλον εργασίας και το γεγονός αυτό δυσχεράνει σημαντικά την υποβολή των προτάσεων.

Η προτεινόμενη την τελευταία στιγμή λύση της χρήσης αρχείου XML όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί λύσεις διαφορετικών ταχυτήτων και εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων παρόχων τέτοιων διευκολύνσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή δεν υποστηρίζει τα αυτονόητα, δηλαδή, ούτε αθροίζει, ούτε μεταφέρει δεδομένα, ούτε εκτελεί ελέγχους των δεδομένων που καταχωρούνται.

Η ηλεκτρονική υποβολή δεν εκτυπώνει το σύνολο των καταχωρημένων δεδομένων και δεν εμφανίζεται η συνολική εικόνα της πρότασης.

Κυριολεκτικά και ουσιαστικά η ηλεκτρονική υποβολή δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΥΑ 12374/2010, με αποτέλεσμα α) να μη μπορούν να κατατεθούν φάκελοι όπως σαφέστατα ορίζει η ΥΑ και β) σε περίπτωση κατάθεσης να κινδυνεύουν να θεωρηθούν οι αιτήσεις «μη παραδεκτές» σύμφωνα με το άρθρο 9 της ίδιας ΥΑ και έτσι να απορρίπτονται.

  1. Το εφαρμοστικό πλαίσιο.

Η ΥΑ Λεπτομερειών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει σοβαρά λάθη, ουσιαστικές παραλήψεις και αναντιστοιχίες οι οποίες δημιουργούν :

α) υποκειμενικές προσεγγίσεις και αξιολογήσεις, για την κατάταξη των υποψηφίων ως δικαιούχων και των επενδυτικών προτάσεων ως επιλέξιμων και

β) συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των αγροτών που δραστηριοποιούνται ως φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες (ανήκουν δηλαδή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις) και των αγροτών που δραστηριοποιούνται ως φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες (ανήκουν δηλαδή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ), με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία να αποκλείονται από το πρόγραμμα.

Η ΥΑ 145/2011 που αφορά τα κριτήρια βαθμολογίας, έχει λάθη και παραλήψεις, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε άνιση μεταχείριση των δικαιούχων, ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

ΙΙ. Συμπεράσματα

1ο Η ηλεκτρονική υποβολή μέχρι τις 20/7/2011, είναι αδύνατη.

2ο Η συμπλήρωση των φάκελων υποψηφιότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές ΥΑ δεν μπορεί να γίνει.

3ο Η αξιολόγηση των φακέλων θα γίνει με υποκειμενικά κριτήρια.

4ο Η άνιση μεταχείριση των υποψηφίων οδηγεί σε αποκλεισμό αξιόλογων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

ΙΙΙ.Προτάσεις

1η Να ανασταλεί προσωρινά η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων.

2η Να ολοκληρωθεί το εφαρμοστικό πλαίσιο με την έκδοση των τροποποιητικών ΥΑ.

3η Να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη, λειτουργική και αξιόπιστη ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα ανταποκρίνεται στις απατήσεις της ΥΑ 12374/2010.

4η Να προσδιορισθεί νέος χρόνος υποβολής, ένα μήνα μετά από την υλοποίηση των σημείων 2 και 3.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος


Ο Γ. Γραμματέας

Ευθύμιος Ιακωβάκης


Δημήτριος Καρακώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια: