Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Κόντρα στην Βουλή μεταξύ Σκανδαλίδη και βουλευτών της ΝΔ για τον ΕΛΓΑ

Κόντρα στην Βουλή μεταξύ Σκανδαλίδη και βουλευτών της ΝΔ για τον ΕΛΓΑΚόντρα στην Βουλή μεταξύ Σκανδαλίδη και βουλευτών της ΝΔ για τον ΕΛΓΑ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτές της Ν.Δ. κατά την διάρκεια συζήτησης επερώτησης 55 βουλευτών της ΝΔ για τα θέματα του ΕΛΓΑ και την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης έκανα λόγο για για νεότερες ευνοϊκές εξελίξεις στον τομέα και επισήμανε πως μέσα στη δύσκολη συγκυρία οι προσπάθειες θα ευδοκιμήσουν ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για διάλυση του Οργανισμού και γενικότερη κατάρρευση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα οι βουλευτές Γ. Καρασμάνης, Μ. Γιαννάκης, Γ. Κασαπίδης, Θ. Λεονταρίδης, Κ. Κόλλιας, Ευ. Κωνσταντινίδης έκαναν λόγο για πρωτοφανή κατάσταση καθώς - όπως ανέφεραν - έχουν περάσει πάνω από δέκα μήνες, αφ’ ότου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τον «περιβόητο» νέο νόμο για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και σήμερα ο σημαντικός αυτός Οργανισμός που όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις του, αποτέλεσε κυριολεκτικά ένα αποκούμπι για τον αγρότη βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διάλυση. «Έχουν βαλτώσει τα πάντα και έχουμε φτάσει στο σημείο, όχι να μην δίνονται αποζημιώσεις για βεβαιωμένες ζημιές προηγουμένων ετών, αλλά να μην γίνονται ούτε καν εκτιμήσεις ζημιών». Επίσης – σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – είπαν πως στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι θα χάσουμε από την καινούργια ΚΑΠ 260 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Ένα σκοπό έχετε, πώς να πάρετε περισσότερα λεφτά από τους αγρότες, στο γνωστό σας αδιέξοδο μοτίβο των φόρων, φόρων και πάλι φόρων» είπε ο γραμματέας Αγροτικού, Γ. Καρασμάνης και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης νόμου από την ΝΔ για την λειτουργία του ΕΛΓΑ και ασφάλισης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, στο αμέσως προσεχές διάστημα.
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας ότι με τον νόμο που ψηφίσατε θα αυξάνονταν οι εισφορές των παραγωγών, όχι μόνο θα περιοριζόταν η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, αλλά θα δημιουργούνταν και προβλήματα δυσλειτουργίας με χρονοκαθυστερήσεις και επιπλέον κόστη για τον παραγωγό που θα καθιστούσαν αναποτελεσματικό και μη εφαρμόσιμο το νέο νομοσχέδιο» είπε ο Τομεάρχης Αγροτικού Γ. Κασαπίδης. Πρόσθεσε πως η νέα προκήρυξη των προγραμμάτων παθητικής προστασίας δεν έχει βγει στον αέρα ενώ υπάρχει μια έντονη ανησυχία ότι ο Οργανισμός απαξιώνεται με σταδιακά βήματα και μάλιστα τελευταία συζητείται η συγχώνευσή του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης καταρχάς αναφέρθηκε σε μια θετική εξέλιξη που αφορά «την πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη πρόταση της ΕΕ για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Επίσης αφού είπε ότι το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε σχέση με το ΕΣΠΑ, έχει φτάσει σε απορροφητικότητα το 40% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει το 50% και ανήγγειλε ότι επίσης στο τέλος του χρόνου, μετά τις νέες προκηρύξεις που γίνονται τώρα, θα έχουν βγει στον αέρα όλα τα χρήματα που αφορούν το Πρόγραμμα. Σχετικά με τις πληρωμές - ενισχύσεις αποζημιώσεις εξισωτικές - στον αγροτικό χώρο ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα έφτασαν τα 3 δισ. 150 εκ. τέλειωσαν και οι πληρωμές των καπνοπαραγωγών και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του μήνα. Ενημέρωσε επίσης ότι για τις καλυπτόμενες από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ ζημιές από διάφορα αίτια στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο το 2010, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει μέχρι στιγμής 105.000.000 ευρώ. Ειδικά για τον ΕΛΓΑ ο κ. Σκανδαλίδης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ είπε: «Μην ανησυχείτε. Κανένα πρόβλημα δεν έχουμε εμείς να διαλύσουμε τον ΕΛΓΑ. Ήδη για τα θέματα των οδοιπορικών και για τα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα έχουμε κάνει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Το ένα θέμα με τον κ. Σαχινίδη έχει τελειώσει και υπεγράφη σήμερα. Για το άλλο θέμα, για τα αιτήματα των ανθρώπων που έκαναν απεργία τις τελευταίες ημέρες, περιμένουμε τον κ. Βενιζέλο για να δούμε τι θα κάνουμε».

http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: