Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ο περονόσποτος «θέρισε» τους αμπελώνες του Ρεθύμνου

Καταστράφηκε πάνω από το 60% της παραγωγής.
Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι αλλαγές της θερμοκρασίας και η υγρασία ευνόησε τη δημιουργία του μύκητα του περονόσπορου που «κατασπάραξε» τους αμπελώνες του Ρεθύμνου.

Παρά τους συχνούς ψεκασμούς, που ήταν πολλαπλάσιοι από κάθε άλλη χρονιά, ο μύκητας δεν εξοντώθηκε με αποτέλεσμα οι ζημιές να φτάνουν κατά μέσο όρο στο 60% της φετινής παραγωγής, σύμφωνα με το rethnews.gr

Σε όλες τις περιοχές του νομού Ρεθύμνου οι αμπελοκαλλιεργητές δηλώνουν ότι καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζουν φόβους και για τις μελλοντικές σταφυλικές παραγωγές αφού ο μύκητας μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το ίδιο το φυτό.

«Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ούτε τον περονόσπορο ούτε τη χολέρα, καθώς θα μπορούσαν κάποιοι να αφήνουν το αμπέλι τους απεριποίητο και να προσβάλλεται από αυτές τις ασθένειες και ο καλλιεργητής να αποζημιώνεται. Όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να σώσουμε την παραγωγή και ειδικά για φέτος θα έπρεπε να υπάρξουν αποζημιώσεις» τονίζει ο βιοκαλλιεργητής Πέτρος Ζουμπεράκης.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/200604/o-peronospotos-therise-tous-abelones-tou-rethumnou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: