Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σχέδια βελτίωσης: Τελευταία νέα – Δημοσιεύματα – Απόψεις

Δημοσιεύματα τύπου και ΥΠΑΑΤ

Τα σχέδια βελτίωσης προχωρούν και πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία. Σε ιστοσελίδας γράφεται πως το σύστημα έχει ολοκληρωθεί και πως οδεύουμε προς το τέλος της προκήρυξης και μάλιστα γράφεται πως θα πληρωθούν οι περισσότερες προτάσεις (αν όχι όλες) γιατί ο προϋπολογισμός φαίνεται πως δεν εξαντλείται σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν πως οι επενδυτές θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από το Σεπτέμβριο κιόλας γιατί η αξιολόγηση θα γίνεται πολύ γρήγορα εξαιτίας του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής.

Τι δηλώνουν οι μελετητές

Από τη πλευρά τους οι μελετητές μόνο παράπονα κάνουν και δεν επιβεβαιώνουν τέτοιες πληροφορίες. Σύμφωνα λοιπόν με τους μελετητές, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα υποβολής ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και ουσιαστικά δεν έχουν περισσότερο από μια βδομάδα που δουλεύουν σε σταθερό πλαίσιο. Τις τελευταίες 2-3 μέρες προστέθηκαν στην ηλεκτρονική υποβολή άλλες 2 φόρμες για να συμπληρωθούν, με ένα επιπλέον αρχείο που πρέπει να συμπληρωθεί, να τυπωθεί και να σταλεί στο Υπουργείο. Όλα αυτά 20 περίπου μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία και μάλιστα εν μέσω 15Αύγουστου που οι επενδυτές – παραγωγοί λείπουν και οι υπηρεσίες ουσιαστικά υπολειτουργούν εξαιτίας των αδειών των υπαλλήλων.

Οι απορίες λύνονται μεταξύ των μελετητών αφού το Help Desk του ΥΠΑΑΤ δε λειτούργησε στο σημείο που αναμενόταν και πολλά σημεία των μελετών, δομήθηκαν και συντάχθηκαν σύμφωνα με τη κρίση του κάθε μελετητή και τις απόψεις συναδέλφων τους!

Το θεσμικό πλαίσιο της προκήρυξης αυτής είναι πολύ ασαφές και πραγματικά κανείς δε ξέρει που θα στηριχθούν οι αξιολογητές για να απορρίψουν ένα φάκελο ή να τον εγκρίνουν όταν υπάρχουν πολλά λεπτά σημεία που έχουν μείνει αναπάντητα. Πολλοί μάλιστα, μελετητές δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά κατά του ΥΠΑΑΤ και προσώπων εντός αυτού, σε περίπτωση απόρριψης φακέλων τους, για διαφυγόντα κέρδη δικά τους και των πελατών τους.

Όσον αφορά τις πληρωμές από Σεπτέμβριο δηλώνουν πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεράστια έκπληξη γιατί αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι κοντά στις 25 Αυγούστου θα πάνε στην Αθήνα, στη κεντρική Υπηρεσία τουλάχιστον 9000 φάκελοι!!! Αλήθεια πως θα αξιολογηθούν όλοι αυτοί οι φάκελοι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όταν ο κάθε φάκελος για να θεωρηθεί πλήρης πρέπει να έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών;

Από την άλλη κάποιοι μίλησαν για προκαταβολές στα σχέδια. Για να γίνει αυτό πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν εγγυήσεις από τις τράπεζες… Κάτι πολύ δύσκολο στις μέρες μας.

Πολλοί μελετητές πάντως δηλώνουν πως για να ολοκληρωθούν οι μελέτες, φαίνεται ότι θα φτάσουν στο «παρά πέντε»… εκτός αν δοθεί μικρή παράταση για να ολοκληρωθούν οι φάκελοι.

Συμπέρασμα

Το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης και ο σχεδιασμός τους φαίνεται ότι δε πήγε πολύ καλά. Ασάφειες, διαμαρτυρίες και γενικά ένα καλοκαίρι έντονο και χωρίς διακοπές… για πολύ κόσμο, είτε υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ, είτε μελετητές, είτε αγρότες που έτρεχαν αδιάκοπα να μαζεύουν δικαιολογητικά εν μέσω καλοκαιριού και μάλιστα όταν οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στη κορύφωση τους για πολλές καλλιέργειες.

Φτάνουμε στο τέλος πάντως, και καλό είναι οι φάκελοι να ολοκληρωθούν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποσταλούν στο ΥΠΑΑΤ. Τα παράπονα είναι δεδομένο ότι είναι πολλά, αλλά πρέπει κάποια στιγμή αυτά τα 500 εκατομμύρια ευρώ να βγουν στην αγορά. Εκτός από το κλείσιμο του προγράμματος καλό είναι οι αρμόδιοι να σκεφθούν και την αξιολόγηση του (όποτε και αν γίνει τελικά αυτή…). Φάκελοι που δεν θα είναι άρτιοι θα καθυστερήσουν συνολικά την υλοποίηση και πολλά χρήματα θα μείνουν αδιάθετα. Αν κάποιοι ζητούν λίγο χρόνο ακόμα καλό είναι να τους ακούσουν. Δόθηκαν δύο παρατάσεις μέχρι τώρα και από ότι τελικά φαίνεται, δόθηκαν γιατί η ηλεκτρονική υποβολή του ΥΠΑΑΤ δεν ήταν έτοιμη. Λίγος χρόνος ακόμα ίσως θα είναι καλός για το σύνολο του προγράμματος…..

http://thessalikigi.gr/index.php/enot-news/1031-2011-08-05-20-34-37

Δεν υπάρχουν σχόλια: