Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πώς να πάρετε άδεια στάβλου εύκολα και γρήγορα

ImageΤις διαδικασίες για την έκδοση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων απλοποιεί το νέο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, επιταχύνοντας τον χρόνο έκδοσής τους. Όπως αποκαλύπτει το Agronews, καθορίζονται τρεις κατηγορίες σταβλικών εγκαταστάσεων, ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή της εκμετάλλευσης, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Πρόχειρα καταλύματα ζώων, που είναι ελαφρές κατασκευές παραδοσιακού τύπου και τα οποία εξυπηρετούν εκτατικής μορφής κτηνοτροφία και μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

2. Σταβλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένα πρότυπα κατασκευών (έως 300 τ.μ.) ή εγκεκριμένους τύπους κτηνοτροφικών στεγάστρων με σκελετό θερμοκηπίου (σύμφωνα με τις ΚΥΑ 281273/27-08-2004 και 5888/03-02-2004) και οι οποίες δεν διαθέτουν βιολογικό καθορισμό και σύστημα μηχανικής άμελξης.

3. Σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις εκτροφών εντατικής μορφής.

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο στόχος είναι η άδεια λειτουργίας να αντικατασταθεί με την απλούστερης μορφής άδεια εγκατάστασης, η οποία θα χορηγείται από τον οικείο ΟΤΑ. Για την τρίτη περίπτωση απαιτείται μεν υποβολή δικαιολογητικών (μελέτη διαχείρισης αποβλήτων κλπ) σχετικά με τη συμμόρφωση ως προς τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, ωστόσο ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της άδειας λειτουργίας θα μειωθεί, μέσω της αναζήτησης των ανωτέρω δικαιολογητικών από την ίδια την εκδούσα Αρχή.

Για κάθε περίπτωση υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ανακαλούνται οι διοικητικές πράξεις επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων για χρονικό διάστημα τέτοιο, ώστε να συμμορφωθούν με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κτηνοτροφίας.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται μεταβολή σε θέματα των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ κτηνοτροφικών μονάδων και χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας (π.χ. οικισμοί, ποτάμια, ακτές κλπ). Ειδικότερα, η μέτρηση των αποστάσεων θα γίνεται από τον λειτουργικό χώρο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι το λειτουργικό χώρο των δραστηριοτήτων και όχι από τα όρια των περιγραμμάτων (π.χ. όρια οικοπέδου, όρια ρυμοτομικού σχεδίου) των αντίστοιχων εκτάσεων, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο όλων των κτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων (σχετικές εγκρίσεις, άδειες, αποτελέσματα ελέγχων και διοικητικές κυρώσεις). Στόχος του αρχείου είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταγραφή και εποπτεία των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας.

http://www.agronews.gr/content/view/69865/67/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: