Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Καθαρά τα βαμβάκια του κάμπου από πράσινο σκουλήκι




ImageΟ αριθμός των συλληφθέντων ενηλίκων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι σχετικά μικρός, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων ενηλίκων σποντόπτερας ήταν μηδενικός στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων, καθώς και από τις δειγματοληψίες επιτόπιων ελέγχων, που διενεργούν Γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι».

Οι γεωπόνοι του Κέντρου Προστασίας Λάρισας επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιοχές τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός συλλήψεων σε παγίδες ρόδινου σκουληκιού πάνω από το όριο ψεκασμού, ενώ σε μεμονωμένες άλλες περιπτώσεις παρατηρείται αντίστοιχα σημαντικός αριθμός συλλήψεων πράσινου.

Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίσθηκαν μικρές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ζωντανά σκουλήκια. Παράλληλα υπήρχαν πολλά είδη ωφελίμων σε σημαντικούς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ζωντανές προνύμφες που ήταν πάνω από το όριο της επέμβασης. Από τους υπόλοιπους εχθρούς που προσβάλλουν το βαμβάκι (αφίδες, θρίπες κ.α.) δεν παρατηρήθηκαν πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στη καλλιέργεια εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί τετρανύχου.

Οι περιοχές εγκατάστασης του δικτύου παγίδων και παρακολούθησης είναι οι εξής:

Δημ. Διαμέρισμα Τοποθεσία

Ζαππείου Ισάδια, Συκιές, Κουτσουπιά, Νιάμματα

Σταυρού Φαρσάλων Εννιάρια, Γεφύρια

Λόφου Κούκουρα

Ελληνικού Καψάλες

Μεγ. Ευύδριου Κούκουρα, Αμμούδες

Βρυσιών Κοκκαλίτσες, Καμπάδικα, Μαυρόγεια

Ψυχικού Σταυρόλακα, Κλάδια

Ελευθέριου Μπάρκετα, Ανάβρα

Αμπελώνα Μαυρόλιθος

Σκοτούσας Παλιάμπελο, Μεριάς, Παλαιοχώρι

Νίκαιας Πιγάδι, Βολιόστρατα

Καστρί Πενηντάρια, Θάλεια, Τριαντάρια

Χάλκης Γκαραγκιόζη, Καρτάλια, Μνήματα, Κούρια

Ελευθερών Εξηντάρια, Κοτρώνια

Αγ. Αναργύρων Αγ. Αναργύρων, Τσαϊρια

Ρυζιού Γούρνα, Τραγοβούνι

Πλατανουλίων Αμυγδαλέα, Μάνδρα

Δεντράκια Γκερένι, Αμούδα

Αγ. Γεώργιου Καλαμάκι

Πλατύκαμπου Γιανουλάκη, Χαϊκαλια

Κρανώνα Συκιές, Κοιλάδα

Βρυότοπου Κουλούρα, Γιόλια

Συμπεράσματα

-Οι πληθυσμοί του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το όριο ψεκασμού.

-Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ορισμένες μόνο τοποθεσίες του δικτύου παρακολούθησης, που παρατηρούνται αυξημένοι αριθμοί συλλήψεων ρόδινου και πιο συγκεκριμένα στις τοποθεσίες Πλασιά στο Καστρί, Μαυρόλιθος, Κουλούρα και Γιόλια στον Βρυότοπο του Αμπελώνα, Γκαραγκιόζη, Κατράλια, Μνήματα και Κούρια στην Χάλκη, Κούκουρα στο Λόφο Φαρσάλων καθώς και Αμμούδα στα Δεντράκια Φαρσάλων. Συνιστάται στους καλλιεργητές των περιοχών αυτών καθώς και σε όσες περιοχές ακόμη υπάρχουν εγκατεστημένες παγίδες και οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 30 ανά τριήμερο ή εναλλακτικά υπάρχουν τουλάχιστον 6 ζωντανά σκουλήκια στα 100 καρύδια, να προβούν άμεσα σε επέμβαση τοπικά με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

-Αντίστοιχα για το πράσινο σκουλήκι, αυξημένες συλλήψεις παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Εξηντάρια και Κοτρώνια στην Κοιλάδα, Υπόλοιπο Κρανώνα στους Αγ. Αναργύρους, Θάλεια στο Καστρί και Κουλούρα στον Βρυότοπο. Στους βαμβακοκαλλιεργητές των περιοχών αυτών καθώς και σε όσων ακόμη υπάρχουν εγκατεστημένες παγίδες και οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 60 ανά τριήμερο ή εναλλακτικά βρεθούν περισσότερες από 4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 τυχαία φυτά, συνιστάται να ψεκάσουν τοπικά.

-Όταν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι δεν χρειάζεται καμία χημική επέμβαση ακόμη και στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν προσβολές αλλά δεν βρίσκονται ζωντανά σκουλήκια, με σκοπό να προστατευθούν τα ωφέλιμα, τα οποία αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς.

-Οι βαμβακοπαραγωγοί/χρήστες είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Υπενθυμίζεται στους καταστηματάρχες που διακινούν γεωργικά φάρμακα καθώς και στους παραγωγούς που τα εφαρμόζουν ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο με τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Η υπηρεσία μας έχει εντείνει τους ελέγχους και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Αν κάποιος βαμβακοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργειά του, παρακαλούμε να ειδοποιήσει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό τους Γεωπόνο.

Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστημάτων Γεωργικών Φαρμάκων, Γ.Γ.Α. κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας.

Η Υπηρεσία παρακολουθεί το δίκτυο και τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη των παραπάνω εχθρών.


http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: