Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε το 14ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο στο Ναύπλιο

Ξεκίνησε το 14ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο στο Ναύπλιο

Από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του 14ου Πανελληνίου Εντομολογικού Συνεδρίου, στο ξενοδοχείο Αμαλία, στη Νέα Τίρυνθα του Ναυπλίου. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών από ειδικούς επιστήμονες σε διάφορα εντομολογικά θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, του Δήμου Ναυπλιέων και του Γεωπονικού Συλλόγου Αργολίδας.
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και ακολούθησε μια καινοτόμα αν και δύσκολα πραγματοποιήσιμη για τα ελληνικά δεδομένα ομιλία περί της συνεισφοράς της εντομολογίας στην ιατροδικαστική επιστήμη. Ακολούθησαν ομιλίες που αφορούσαν τη διαχείριση των νέων εχθρών, με πιο σημαντική την ανακοίνωση της ύπαρξης 4 νέων και εξαιρετικά επικίνδυνων εντομολογικών εχθρών στη γειτονική Ιταλία (συγκεκριμένα τα Dryocosmus kuriphilus, Anoplophora glabripennis, Anoplophora chinensis και Aleurocanthus spiniferus). Επίσης παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της Tuta absoluta, αλλά και η οργάνωση που είναι αναγκαία από τη μεριά των κρατικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών. Την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε και η ομιλία κατά την οποία παρουσιάστηκε η ανησυχητική εξάπλωση του τετράνυχου (Eutetranychus orientalis) στα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα, ο οποίος αν και σχετικά «εύκολος» στην αντιμετώπιση, μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό μελλοντικό κίνδυνο.

Στη δεύτερη συνεδρία αναπτύχθηκαν οι εξελίξεις στη βιολογία και την οικολογία των εντόμων, ενώ στο τέλος της έλαβαν χώρα η Γενική Συνέλευση της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και η Συνάντηση της Συντακτικής Ομάδας του Εντομολογικού Λεξικού.
Σήμερα προβλέπεται να παρουσιασθούν εργασίες με τις νεότερες εξελίξεις στη συμπεριφορά και τη φαινολογία των εντόμων αλλά και για τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον. Η ημέρα θα κλείσει με την ανάπτυξη εργασιών πάνω στα έντομα υγειονομικής σημασίας και τη δεξίωση των συνέδρων.
Την Πέμπτη, οι συνεδρίες θα αφορούν τις βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισης, τη χημική αντιμετώπιση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη νέα οδηγία για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (128/2009/ΕΚ) και την εφαρμογή της στη χώρα μας μέσω του Νομοσχεδίου για τα γεωργικά φάρμακα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος κ. Δ. Κοντοδήμα, εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ και του Μπενάκειου, και με μικρές εισηγήσεις ειδικών επι του θέματος επιστημόνων.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου

Τερτυλλιανός Μήτσης


www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: