Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Στα 56 ευρώ ορίζεται η αποζημίωση για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Στα 56 ευρώ ορίζεται η αποζημίωση για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Διαφωνούν με «πλαφόν» μετακινήσεων και χιλιομετρικών αποστάσεων οι εργαζόμενοι

Στα 56 ευρώ ορίζεται η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, Φίλιππου Σαχινίδη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 2241/2011. Το ύψος της «δαπάνης για εκτιμητικά και λοιπά έξοδα γεωτεχνικών για τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών» ανέρχεται σε 625.000 ευρώ περίπου για το 2011 και 1.500.000 περίπου για κάθε επόμενο οικονομικό έτος. Όμως ήδη υπάρχει πρόβλημα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλούνται να πληρώνουν υψηλές εισφορές να μην μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα. Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν για μετακίνηση πάνω από 40 χιλιόμετρα. Αν μετακινηθούν κάτω από 40 χιλιόμετρα, τότε θα λάβουν το ένα τρίτο αυτού του ποσού, που είναι 12 ευρώ αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, διαφωνούν με το «πλαφόν» των μετακινήσεων αλλά και με το «πλαφόν» στα ανώτατα όρια των χιλιομετρικών αποστάσεων που καθορίζουν την ημερήσια αποζημίωση. «Ένας εργαζόμενος για παράδειγμα που θα αναγκαστεί να μετακινηθεί πάνω από 150 χιλιόμετρα για να κάνει μια εκτίμηση, είναι αναγκασμένος να γυρίσει πάλι πίσω την ίδια ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθεί κατά 300 χιλιόμετρα», υποστηρίζουν. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του Οργανισμού για τη διεξαγωγή εκτιμήσεων. «Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά λειτουργικό», τονίζουν.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ κ. Αντ. Καρανίκας, δήλωσε τα εξής:


«Εμείς διαφωνήσαμε με την απόφαση της κυβέρνησης (νόμος 3943 του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου) που μας ένταξε στη ρύθμιση που αφορά τις μετακινήσεις στο δημόσιο. Καταρχήν η κυβέρνηση με αυτό το νόμο είχε βάλει πλαφόν στο όριο των μετακινήσεων. Όπως ανέφερε ο νόμος 3943, κάθε εργαζόμενος δεν μπορεί να μετακινηθεί πάνω από 60 μετακινήσεις. Αν χρειαζόταν να μετακινηθεί για περισσότερες από 60 φορές θα έπρεπε να πάρει μια ειδική άδεια από τον υπουργό. Σε όλα αυτά εμείς αντιδράσαμε και αναγκάσαμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το μέτρο. Μετά ήρθε μια άλλη απόφαση με την οποία ο υπουργός Οικονομικών έδωσε επιπλέον ημέρες για τις μετακινήσεις μας. Έτσι από τις 60 έγιναν 120 οι ημέρες μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Παρέμεινε όμως η λογική του «πλαφόν» των μετακινήσεων. Η εργασία των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του πλαφόν επειδή μπορεί να μην συμβεί ποτέ ζημιά και να μην χρειαστεί να μετακινηθούμε αλλά αν όμως (όπως δείχνουν τα στατιστικά των τελευταίων ετών) έχουμε αρκετές ζημιές τότε δεν φτάνει αυτό το πλαφόν. Η διοίκηση του Οργανισμού είχε συνταχθεί μαζί μας για την κατάργηση του πλαφόν και είχε προωθήσει αυτό το αίτημα προς την πολιτική ηγεσία, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτό.


Όσον αφορά τις αμοιβές, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ο νόμος 2685 αναφέρει πως οι υπάλληλοι που μετακινούνται θα εισπράττουν σαν ημερήσια αποζημίωση, για μετακίνηση πάνω από 40 χιλιόμετρα από την έδρα της υπηρεσίας, 9,80 ευρώ για μετακίνηση με αυθημερόν επιστροφή και 30 ευρώ για τη διανυκτέρευση. Υπήρξε όμως μια απόφαση του Σαχινίδη που ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του κλάδου των μηχανικών της Περιφέρειας θα εισέπρατταν για αυθημερόν επιστροφή 56 ευρώ. Τότε υποστηρίξαμε ότι και οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ μετακινούνται συνεχώς και ο υπουργός συμφώνησε να μας εντάξει σε αυτό το καθεστώς, όχι όμως με αυθημερόν επιστροφή. Σύμφωνα με το νόμο 2685, τα 56 ευρώ θα τα πάρουμε για μετακίνηση πάνω από 40 χιλιόμετρα από την έδρα της υπηρεσίας. Αν μετακινηθούμε κάτω από 40 χιλιόμετρα θα πάρουμε το ένα τρίτο αυτού του ποσού που είναι 12 ευρώ αν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις. Και βέβαια έχουμε και τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τις εκτιμήσεις.


Να αναφέρουμε ότι μια εκτίμηση ζημιάς αν αφορά κηπευτικά θα χρειαστεί περίπου μια ώρα, σε αντίθεση με τις μεγάλες καλλιέργειες που μπορεί να είναι πιο σύντομη. Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, οι κτηνίατροι του Οργανισμού χρειάζεται να πάνε συχνά σε δύσβατες περιοχές για να επισκεφτούν τις σταυλικές εγκαταστάσεις».

Διαβάστε το ΦΕΚ στο οποίο ορίζεται η ημερήσια αποζημίωση

Σταύρος Παϊσιάδης


info@agrotypos.gr


www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: