Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΩΤΕΕ /ΚΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ -ΚΑΡΛΑΣ –ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ -ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ -ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




Δ/ΝΣΗ ΚΑΨΟΥΡΗ 4, 41222 ΛΑΡΙΣΑ

ΤΗΛ.: 2410 627142, FAX: 2410 627143

E-mail: geotee-l@otenet.gr

Λάρισα 21-10-2011

ΠΡΟΣ :Μ.Μ.Ε.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΩΤΕΕ /ΚΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ -ΚΑΡΛΑΣ –ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ -ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ -ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του έργου ανασύστασης της τέως λίμνης Κάρλας και η ανάδειξη των νέων διλημμάτων , αν πρέπει να χαρακτηριστεί ταμιευτήρας ή λίμνη , επιτεύχθηκαν με τη συστράτευση πολλών τοπικών φορέων , πρωτοστατούντος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ Κ.Ε. και των παραρτημάτων Τ.Ε.Ε της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ . Είναι γνωστή στους εμπλεκομένους η επιτροπή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./K.E. που ασχολήθηκε και συνεχίζει με τη ρύπανση και την προστασία των υπογείων νερών της Θεσσαλίας , την αξιοποίηση τους καθώς και την συνδιοργάνωση σχετικών συνεδρίων με ανάλογα θέματα.

Σήμερα δηλώνουμε παρών, παρά την καθυστερημένη πρόσκληση μας από το Φορέα διαχείρισης του έργου .Η παρουσία μας είναι επιβεβλημένη , από τη θέση μας και από την συνεισφορά μας έως σήμερα αλλά και αναγκαία καθώς αποτελούμε τον επιστημονικό φορέα, που συγκεντρώνει τις πλείστες επιστημονικές ειδικότητες, που η γνώση και καθημερινή τριβή τους με την αγροτική κοινωνία της Θεσσαλίας , είναι αυτές που μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο στη μεταφορά και υλοποίηση αποφάσεων και μέτρων , για την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος γενικά και της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.

Το πρόβλημα και ο προβληματισμός που σήμερα τίθεται δεν είναι καινούργιος , προβλημάτισε της υπηρεσίες της ΥΕΒ Μαγνησίας από την λειτουργίας του μικρού ταμιευτήρα της Κάρλας και είχε επισημανθεί, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ και σε μελετητές του έργου, η παρουσία άλλωστε του εκπροσώπου μας στη στρογγυλή τράπεζα κ. Μανούδη Νικόλαου συναδέρφου γεωπόνου τέως διευθυντή της ΥΕΒ Μαγνησίας μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά.

Σε καμία περίπτωση δεν μεμψιμοιρούμε ,είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι η υλοποίηση των μεγάλων και σοβαρών αναπτυξιακών έργων προϋποθέτει την κοινή δράση όλων των φορέων , με την συμμετοχή πάντοτε τεχνικών και γεωτεχνικών.

Σίγουρα είναι παράλειψη του φορέα το γεγονός ότι επιστημονικοί φορείς δεν έχουν απευθείας και άμεση πληροφόρηση για τη πορεία των έργων και την εμφάνιση προβλημάτων. Με αποτέλεσμα την δημιουργία αμφιβολιών και ερωτημάτων για δημοσιεύματα που λαμβάνουν χώρα στο τύπο . Αποτελούν αυτά επίσημες θέσεις του φορέα και της πολιτείας . , ή έντεχνες διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων και κατεύθυνση της κοινής γνώμης;

Η θέση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από αρχής είναι ότι το έργο είναι αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό και άμεσα συνδεδεμένο με την μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

Αναπτυξιακό καθώς άμεσα ή και έμμεσα συνεισφέρει στην άρδευση εκτάσεων στη περιοχή , δημιουργώντας συνθήκες ανταγωνιστικότητας μειώνοντας το κόστος άντλησης , διατηρώντας την παραγωγική δραστηριότητα της γεωργίας ζωντανή , ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό της αξιοποίησης των γεωργικών πόρων.

Αναπτυξιακό με την αναμενόμενη ,παράπλευρη αγροτουριστική ενασχόληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Περιβαλλοντικό καθώς η ανασύσταση της λίμνης θα οδηγήσει :

σε θετικές κλιματολογικές αλλαγές , που θα συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη της γεωργικής δραστηριότητας στη περιοχή,

σε μείωση της υπεράντλησης των υπογείων νερών, συμβάλλοντας στη αύξηση του υδροφόρου ορίζοντα ,

σε μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την άντληση της ίδιας ποσότητας νερού αν αναλογισθούμε ότι ένα m3 αντλούμενο από 250 m βάθος απαιτεί ενέργεια 1 Kw

στη μείωση και περιορισμό των ρηγμάτων στο θεσσαλικό κάμπο,

σε ανάπτυξη των ενδιαιτημάτων πουλιών και ζώων στο περιβάλλον χώρο της..

Η άμεση σύνδεση του έργου της Κάρλας με αυτό της μερικής εκτροπής του Αχελώου , βρίσκει όλο και περισσοτέρους συμμάχους την τελευταία περίοδο , καθώς η προστασία του Πηνειού και κατά συνέπεια της Κάρλας συνδέονται :

Με την αύξηση της ροής του Πηνειού για να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις στη στάθμη του. Που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αραίωση των οργανικών φορτίων και βελτίωση της ποιότητας τόσο του νερού του ιδίου όσο και αυτού που καταλήγει στη Κάρλα.

Με την παρακολούθηση συνεχώς μέσω σταθερών σταθμών της ποιότητας του νερού του.

Και σειρά ακόμη μέτρων όπως κατέθεσε στη κυβέρνηση , ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για το περιβάλλον κ. Καρτάλης το καλοκαίρι του 2010 , του οποίου με ενδιαφέρον αναμένουμε τη σημερινή εισήγηση.

Εμείς με τη σειρά μας ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτείνουμε στην εκπόνηση του σχεδίου δράσης των λεκανών απορροής ποταμών του διαμερίσματος της Θεσσαλίας , να συμπεριληφθούν , αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα , αντίστοιχα με αυτό της νιτρορύπανσης , για την ορθή διαχείριση των υπολλειμάτων γεωργικών σκευασμάτων και κενών συσκευασίας για την εφαρμογή και διάχυση των οποίων , θα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή των γεωπόνων ιδιωτών μελετητών και καταστηματαρχών γεωργικών εφοδίων , οι οποίοι στις παρούσες συνθήκες ,καλούνται να συνεχίσουν το έργο των γεωπόνων εφαρμογών με συντονιστικό ρόλο των συναδέρφων του δημοσίου και των δήμων .

Με τις σκέψεις αυτές ευχόμαστε ευόδωση των στόχων της σημερινής ημερίδας και προσκαλούμε το φορέα διαχείρισης για αντίστοιχη ημερίδα στη άλλη πλευρά της Κάρλας στη Λάρισα.

ΒΟΛΟΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.

Ιωαν. Μιλ Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: