Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης: Όχι στην εργασιακή εφεδρεία

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη 21/09/2011

Θέμα: «Όχι στην εργασιακή εφεδρεία»

Κύριοι Υπουργοί,

Στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση καθοριστικό ρόλο δείχνει ότι έχει η ελληνική γεωργία. Στροφή στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες που επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αυξάνονται συνεχώς (αύξηση της απασχόλησης 7% την τελευταία τριετία).

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να μετατραπεί σε βασική ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση σε αξιόπιστη λύση για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, η εγκύκλιος αρ. ΕΓΔΕΚΟ 1597/12-09-2011 της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων του Υπουργείο Οικονομικών περί πλεονάζοντος προσωπικού και εργασιακής εφεδρείας, ανάμεσα στους φορείς εφαρμογής, περιλαμβάνει οργανισμούς γεωτεχνικού ενδιαφέροντος και αναπτυξιακού προσανατολισμού που αποτελούν βασικούς πυλώνες στήριξης των δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα όπως ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ο ΕΛ.Γ.Α., το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., το Ι.Γ.Μ.Ε, ΕΛΟΓΑΚ και Μ.Ο.Δ.

Η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας θα στερήσει από τους φορείς, αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, προσωπικό με πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία στο εργασιακό τους αντικείμενο, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και ανασφάλειας στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Επιπλέον είναι γνωστό ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει στις υπηρεσίες γεωτεχνικού ενδιαφέροντος είναι συγχώνευση τους, αναδιάταξη και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου να βρεθούν σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του αυξημένου και με τάσεις περαιτέρω αύξησης αγροτικού πληθυσμού.

Ακόμη είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του μέτρου δημιουργεί δυσκολία στην επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς θα μειωθεί δραστικά ο ενεργός εργασιακά πληθυσμός που έχει προϋπολογιστεί ότι μπορεί να συνεισφέρει με καταβολή φόρων και έκτακτων εισφορών στο δημόσιο ταμείο, θα αυξηθεί η μαύρη εργασία και η ανεργία με άμεση συνέπεια την μείωση των εσόδων του κράτους.

Για τους παραπάνω λόγους η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ. Δυτ. Μακεδονίας και το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης ομόφωνα αντιτίθενται στην εφαρμογή της εγκυκλίου αρ. ΕΓΔΕΚΟ 1597/12-09-2011 περί πλεονάζοντος προσωπικού και εργασιακής εφεδρείας και σας ζητάμε να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την δημιουργία ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στον αγροτικό χώρο, την ενίσχυση των υποστηρικτικών μηχανισμών του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής, ώστε η αναζήτηση λύσεων στο οικονομικό αδιέξοδο μέσα από τον παραγωγικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής να στεφθεί με επιτυχία.

Για την Δ.Ε.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ. Δυτ. Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Ευάγγελος Σημανδράκος

Για το Δ.Σ.
Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης
Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Σιόγκας

http://agronomiquesactuels.blogspot.com/2011/09/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: