Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Wonderplant: Η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον γεωργικό τομέα από 4 βιομηχανίες τροφίμων

http://www.agf.nl/nieuws/2011/0422/wonderplant8.jpg

NEA ώθηση στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών αλλά και στην ελληνική οικονομία επιχειρεί να δώσει η εταιρία Wonder­plant, η οποία δημιουργήθηκε από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Chipita), Στ. Νένδου (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια (Goody's), Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή.



Πρόκειται για ένα πρότυπο συγκρότημα υδροπονικής καλλιέργειας, που αξιοποιεί ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών. Διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας.
Η αρχική επένδυση ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένο χώρο σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ., που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια. Η εν λόγω επένδυση δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, η οποία υποφέρει από την αποβιομηχάνιση, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Τα επίσημα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις 4 Νοεμβρίου, από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σημειώνεται ότι η υδροπονία είναι μέθοδος παραγωγής κατά την οποία τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό αντί στο χώμα. Με αυτήν εκτιμάται ότι αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του νερού, αφού, από απόδοση 12 - 15 κιλών τομάτας ανά κυβικό μέτρο νερού με τον παραδοσιακό τρόπο στην ύπαιθρο, με την υδροπονία η απόδοση μπορεί να ανέλθει στα 60 - 70 κιλά.

Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: