Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Εργασία σε δήμους για 100.000 ανέργους

Του Ηλία Μπενέκου
«Πράσινο φως» για τουλάχιστον εκατό χιλιάδες προσλήψεις ανέργων σε έργα αυτεπιστασίας των δήμων δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας να τοποθετείται χρονικά στα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη του ΟΑΕΔ, ώστε ένα μήνα αργότερα να να είναι έτοιμοι οι πίνακες των ανέργων ανά ειδικότητα και δήμο για όλη τη χώρα.
Οι προσλήψεις που θα μπορούν να διενεργηθούν από τους δήμους μέσω των συγκεκριμένων καταλόγων θα αφορούν κυρίως εργατοτεχνικό προσωπικό για έργα τοπικού χαρακτήρα, το οποίο θα μπορεί να απασχολείται με αυτεπιστασία, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να υπερβαίνει τα 135 ημερομίσθια το χρόνο.
Η επίβλεψη όλου του εγχειρήματος, όπως διευκρινίστηκε για μία ακόμη φορά, τίθεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του ΑΣΕΠ. Σε πρώτη φάση, άμεσα, σε προσλήψεις μπορούν να προχωρήσουν οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος που θα υλοποιηθεί και με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Και γι' αυτές τις προσλήψεις, όμως, θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι κατάλογοι ανέργων που θα έχουν καταρτισθεί.
Προτεραιότητες
Σε ό,τι αφορά τα έργα που θα προωθήσουν οι ΟΤΑ προκειμένου να απασχοληθεί το εν λόγω προσωπικό, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιάννιτσης κάλεσε τους αιρετούς να αντιμετωπίσουν τις προτεραιότητές τους με αίσθημα ευθύνης. Όπως διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός το πρόγραμμα αυτεπιστασίας τοποθετείται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, όπως και κάθε ενέργεια τόνωσης της απασχόλησης, προκειμένου να κινηθεί η παραγωγική δραστηριότητα στους δήμους. Ο κ. Γιαννίτσης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν από την κυβέρνηση κάποια αιτήματα εξαιρέσεων από το καθεστώς.
Ημερησία Οnline
http://sarwnikos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: