Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ξεχωριστή προκήρυξη για παλιούς στην απονιτροποίηση

ImageΤην ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, θα σταλεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, για υπογραφή η προκήρυξη για το μέτρο της απονιτροποίησης, μόνο όμως για τους παλιούς δικαιούχους, που έχουν δικαίωμα διετούς παράτασης. Ξεχωριστά και μόνο για τους «παλιούς» θα σταλεί για υπογραφή και η προκήρυξη για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου.

Δυστυχώς, η καθυστέρηση στην προκήρυξη των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα διετούς παράτασης που είχαν οι περισσότεροι παλιοί δικαιούχοι των προγραμμάτων. Κι αυτό γιατί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2366/2011), προβλέπεται ότι δικαίωμα παράτασης έχουν μόνο όσοι δικαιούχοι διαθέτουν ισχύουσες συμβάσεις. Στη μεν βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι περισσότερες συμβάσεις έχουν ήδη λήξει, στη δε αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που λήγουν οι περισσότερες συμβάσεις των δικαιούχων από το 2006.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε στο Agronews υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου, οι παλιοί δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν για άλλη μια πενταετία στην προκήρυξη που θα αφορά τους νεοεισαχθέντες. Το θέμα είναι ότι θα είναι δυσκολότερο, γιατί θα υπάρχει αναλογικά μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αντίθετα, η προκήρυξη των “παλιών” που θα υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα έχει υπολογιστεί για να καλύπτει όλους τους υφιστάμενους δικαιούχους του μέτρου αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης.

Να σημειωθεί ότι οι χορηγούμενες ενισχύσεις δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το 2013.

Με την ΚΥΑ καθορίζεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των περισσότερων δράσεων του Μέτρου 214 που ως στόχο έχει την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας), τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (ιδίως των γενετικών πόρων), καθώς και τη διατήρηση του γεωργικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του.

Οι δράσεις του Μέτρου 214 του ΠΑΑ που ενισχύονται -ομαδοποιημένες σε 4 υπομέτρα- είναι οι ακόλουθες:

1. Προώθηση πρακτικών παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον: Βιολογική γεωργία, Βιολογική κτηνοτροφία, Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας

2. Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων: Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, Προστασία υγροτοπικών συστημάτων

3. Ειδικές δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας: Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, Διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση, Προώθηση γεωργικών πρακτικών για την προστασία της άγριας ζωής, Προστασία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου

4. Προστασία του αγροτικού τοπίου που διαμόρφωσε η γεωργική δραστηριότητα: Ελαιώνας Άμφισσας, Αμπελώνας Σαντορίνης.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης μπορούν να κριθούν:

α. οι επαγγελματίες αγρότες, που είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)

β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, που είναι εγγεγραμμένο στο ΜΑΑΕ με αυτή την ιδιότητα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

γ. Δικαιούχοι – επαγγελματίες αγρότες και κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης − με δικαίωμα παράτασης όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, δύνανται να επεκτείνουν την περίοδο δέσμευσης για δύο το πολύ έτη. Η περίοδος δέσμευσης των δικαιούχων παράτασης δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2013. Η παράταση της σύμβασης των παραπάνω δικαιούχων θα γίνει σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης. Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για νέα ένταξη.


www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: