Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τη συγκρότηση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των διαχρονικών εκτιμήσεων του ΠΑΜΕ για τον προσανατολισμό των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, που κυριαρχούν στο Δ.Σ. Πρόκειται για πρακτική, που βρίσκεται πολύ μακριά από τα θέματα που καίνε τους άνεργους ή τους μισθωτούς ή τους ελεύθερους επαγγελματίες γεωτεχνικούς.

Αυτή η εκτίμηση προκύπτει πριν απ’ όλα, από το ποιά θέματα εισάγονται για συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά άλλη δύναμη πλην του ΠΑΜΕ, δεν πρότεινε να συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης, που αποτελεί κομβικό ζήτημα για ένα Δ.Σ. που ξεκινάει τη λειτουργία του. Αλλά και η πρόταση του ΠΑΜΕ, που κατατέθηκε εδώ και 3 μήνες, βρίσκεται πάντοτε σε τέτοια σειρά στην ημερήσια διάταξη, ώστε ποτέ να μην προλαβαίνει το Δ.Σ. να την συζητήσει, επειδή άλλα θέματα προτάσσονται.

Τέτοια θέματα που βρίσκουν εύκολα θέση στις συνεδριάσεις του Δ.Σ και συζητούνται πρώτα, με τη δικαιολογία των προθεσμιών, είναι αυτά που αφορούν διάφορα προγράμματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το γνωστό πλέον Geo-promotion, πρόγραμμα πολλών χιλιάδων ευρώ με προφανές το ενδιαφέρον ορισμένων να «τρέξει», που αφορά ¨κατάρτιση ελάχιστων γεωτεχνικών σε φυσικές καταστροφές¨. Μάλιστα, η σύμβαση υπογράφτηκε 40 περίπου μέρες μετά τις τελευταίες εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ, δηλαδή, ελάχιστο χρόνο πριν συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Δ.Σ., ίσως επειδή η νέα του σύνθεση με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, απειλούσε τη μη υπογραφή και ακύρωσή της. Την ίδια ευκολία είχε και το πρόσφατα αποφασισμένο από το Δ.Σ πρόγραμμα-βιτρίνα με τίτλο ¨Διατροφική ΕΓΝΑΤΙΑ¨, που μπήκε ως θέμα, συζητήθηκε και αποφασίστηκε σε διάστημα ελαχίστων ημερών, όπως και η υποβολή για έγκριση από το Δ.Σ αντίστοιχων προγραμμάτων που υποβάλλουν ορισμένα Παραρτήματα, στα οποία οι ίδιες δυνάμεις επίσης κυριαρχούν. Άραγε, η πρεμούρα που επιδείχνουν αυτές οι δυνάμεις στο να εισάγονται και να συζητούνται τέτοια προγράμματα, δεν δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς τους; Κι ακόμα, ποια σχέση με τους σκοπούς του ΓΕΩΤΕΕ, μπορεί να έχει η υποβολή και έγκριση προγραμμάτων, στα οποία μέσα στους εκπαιδευόμενους περιλαμβάνονται υδραυλικοί και κομμώτριες (π.χ. πρόγραμμα ΛΑΕΚ του Παρ/τος Ανατ. Μακεδονίας);

Με την παραπάνω τακτική, οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, συνεχίζουν τη για χρόνια γνωστή τακτική τους στο ΓΕΩΤΕΕ, που συνίσταται στην πλήρη απόσπασή τους από τα πραγματικά προβλήματα των γεωτεχνικών και της πρωτογενούς παραγωγής, που για το ΠΑΜΕ αποτελούν την κύρια κατεύθυνση λειτουργίας και δράσης στο Δ.Σ. Επιδιώκουν το μπλοκάρισμα της ανάπτυξης της αντίστασης των γεωτεχνικών στην κυβερνητική επίθεση, στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο και σ’ όλα τα μέτρα που παίρνονται, όπως είναι τα χαράτσια, οι μειώσεις των μισθών, η εργασιακή εφεδρεία, η διάλυση οργανισμών γεωτεχνικού αντικειμένου, οι επικείμενες απολύσεις κλπ. Αυτό το μπλοκάρισμα της πλειοψηφίας στο Δ.Σ., εκδηλώθηκε και με την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΜΕ, να μπει το ΓΕΩΤΕΕ μπροστά στον αγώνα των γεωτεχνικών να μην πληρώσουν τα χαράτσια.

Με την τακτική τους, αποκαλύπτεται πιο καθαρά το πραγματικό ενδιαφέρον τους, που δεν είναι άλλο από το να κατευθύνουν τη δράση του ΓΕΩΤΕΕ σε ξένες προς τους σκοπούς του δραστηριότητες, λειτουργώντας αντικειμενικά σαν στήριγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την ταυτόχρονη επίδειξη δήθεν δράσεων καθαρά για το θεαθήναι. Αλλά κι εκεί ακόμα που, κάτω απ’ την πίεση των πραγμάτων, οι ίδιες δυνάμεις υποχρεώθηκαν να καταθέσουν άποψη, αποδείχτηκε ότι η πραγματική αντίληψή τους βρίσκεται σε πλήρη διάσταση από τις ανάγκες αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστική είναι η στάση τους, για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και για τον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα. Την ίδια περίοδο αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε άλλα ¨ευαίσθητα¨ θέματα, για να αποκρύψουν το χαρακτήρα τους, όπως π.χ. στο τελευταίο σκάνδαλο με τα κολοβακτηρίδια. Έτσι, αν και κατατέθηκε σχετική πρόταση του ΠΑΜΕ, αδιαφόρησαν να εκδοθεί ανακοίνωση, επειδή στην πρόταση καταγγέλλονται σαν αιτίες αυτού του σκανδάλου ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η επιδίωξη του κέρδους με οποιοδήποτε κόστος. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για την πρόταση του ΠΑΜΕ, για καταδίκη της πρόσφατης απόφασης απόσυρσης και καταστροφής 315 αλιευτικών σκαφών, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που καταστρέφει τους μικρομεσαίους ψαράδες.

Εκτός από τα παραπάνω, η εκλογή του ΠΑΜΕ στο σημερινό Δ.Σ., έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν και ορισμένα σοβαρά προβλήματα στο επίπεδο λειτουργίας του οργάνου. Τέτοια προβλήματα είναι η διαδικασία τήρησης των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και η αντιμετώπιση των υποθέσεων που σχετίζονται με τον ¨Τριπτόλεμο¨, εταιρεία που δημιούργησε το ΓΕΩΤΕΕ για να κάνει σεμινάρια, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο προσλήψεων. Κορύφωση αυτών των προβλημάτων, αποτελεί η προσφυγή του πρώην προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με καταγγελίες περί κακοδιοίκησης, οι οποίες αντανακλούν και σήμερα ακόμα, τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του προηγούμενου Δ.Σ., με παράλληλες επιπτώσεις στην υπηρεσία του ΓΕΩΤΕΕ (απουσία υπηρεσιακού συμβουλίου στο ΓΕΩΤΕΕ, απροθυμία όλων των υπαλλήλων του να επιλεγούν σαν μέλη του κλπ.).

Οι εκτιμήσεις για όλα αυτά, δικαιολογούν την πεποίθηση ότι οι γεωτεχνικοί, ακόμα και μετά την εκλογή του ΠΑΜΕ στο νέο Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη σημερινή του Διοίκηση, όχι με ευθύνη του ΠΑΜΕ, αλλά λόγω του αρνητικού συσχετισμού δύναμης. Το πολύ-πολύ να έχουν μια καλύτερη πληροφόρηση και αποκάλυψη του ρόλου της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ. Όμως οι γεωτεχνικοί, στα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν και απαιτούν το ΓΕΩΤΕΕ σύμμαχο και συμπαραστάτη τους στην ανάδειξη του ρόλου τους και στην προβολή των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ουσιαστικό. Στην οξύτατη επίθεση που διεξάγει σήμερα η κυβέρνηση, μαζί με την τρόικα και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ουσία της πολιτικής της, στο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που οδηγεί στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και των συντάξεων, στην επιβολή χαρατσιών, στη διογκούμενη ανεργία στην οποία θα προστεθούν και οι άνεργοι της εφεδρείας, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ είναι απούσα.

Το ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, χωρίς να μηδενίζει την αξία της συμμετοχής του σ’ αυτό το όργανο, δηλώνει ότι ο μόνος δρόμος είναι και παραμένει η συσπείρωση των γεωτεχνικών από τα κάτω, για Διοίκηση αντάξια των προσδοκιών τους, με στόχο την από κοινού δράση τους με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, την ανάπτυξη της πάλης τους για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και τη συμβολή τους στην ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενή τομέα στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού.-

Αθήνα, Νοέμβρης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: