Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ για το «κούρεμα» των γεωργο – περιβαλλοντικών δράσεων

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ για το «κούρεμα» των γεωργο – περιβαλλοντικών δράσεων

Εξηγήσεις ζητά από την κυβέρνηση ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης για τις μεγάλες καθυστερήσεις και περικοπές του μέτρου 2.1.4. των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «κούρεμα» της βιολογικής γεωργίας κατά 75 εκ. ευρώ της βιολογικής κτηνοτροφίας κατά 25 εκ. ευρώ και της απονιτροποίησης κατά 65 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο κ. Κασαπίδης μετά τη δημοσίευση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος του μέτρου των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αδικαιολόγητη και χωρίς νόημα είναι η απόφαση του υπουργείου να μειώσει δραστικά τον προϋπολογισμό του μέτρου των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων στη γεωργία στα 298 εκ. €, μειωμένο κατά 152 εκ. € από την προηγούμενη ανακοίνωση του ΥπΑΑΑΤ.

Με την απόφαση αυτή το ΥπΑΑΤ διαψεύδει προηγούμενη δέσμευσή του από τη 01/06/2011 για χρηματοδότηση του μέτρου με 450 εκ. €, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν σ΄αυτό το «κούρεμα».

Μάλιστα την ίδια περίοδο ο Υπουργός ανακοίνωσε τις προκηρύξεις των δράσεων του μέτρου τον επόμενο μήνα (Ιούλιο) χαρακτηρίζοντάς τες«πολυαναμενόμενες», καθώς ήδη καθυστερούσαν ενάμισι χρόνο.

Όμως και τότε διαψεύστηκε η Κυβέρνηση, αφού χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για την τελική υπογραφή της τελικής ΚΥΑ.

Άραγε, αυτό ήταν το ενδιαφέρον της προηγούμενης κυβέρνησης όταν δεσμευόταν στους Έλληνες αγρότες για «πράσινη ανάπτυξη» και στήριξη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος;

Για ακόμα μια φορά, η Κυβέρνηση πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό προβαίνει σε ανακοινώσεις τις οποίες εντός ολίγου η ίδια τις αναιρεί.

Θέτει, όμως, και εκτός προγραμματισμού τα νοικοκυριά χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι περιμένουν, μέχρι τελευταία στιγμή, για να αποφασίσουν αν τελικά θα σπείρουν.
Δεν είναι πλέον σίγουροι οι παραγωγοί αν το «κούρεμα» της βιολογικής γεωργίας κατά 75 εκ. € ή της βιολογικής κτηνοτροφίας κατά 25 εκ. € ή της απονιτροποίησης κατά 65 εκ. €, θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Είναι λυπηρό ακόμα και τώρα που η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους με εθνική συμμετοχή μόλις στο5% να γίνονται περικοπές και «κουρέματα» κονδυλίων της ελληνικής γεωργίας, σε ένα κλάδο που η Ελλάδα μπορεί βάσιμα να επενδύει γιαανάπτυξη, ασφαλή διέξοδο από την κρίση και καλύτερη προοπτική.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις μεγάλες αυτές περικοπές του μέτρου 2.1.4. των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, καθώς επίσης καιτους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Βασίστηκε, άραγε, ο Υπουργός σε κάποια έγκυρη αξιολόγηση μέτρου που να δικαιολογεί τη μείωση της χρηματοδότησης και την υποβάθμισή του;

Για όλα τα παραπάνω κατέθεσα ερώτηση μαζί με άλλους συναδέλφους μου της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικές εξηγήσεις».

ΠΗΓΗ: http://www.politis-gr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: