Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ για τις ιχθυοκαλλιεργειες


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που οργάνωσε στην Πρέβεζα το ΓΕΩΤΕΕ με βασικό αντικείμενο τις ιχθυοκαλλιέργειες και με αφορμή τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού.
Στην ημερίδα ξεχώρισε η αντίδραση των υδατοκαλλιεργητών, στην πρόταση αναθεώρησης της δυναμικότητας στη ζώνη του Αμβρακικού, όπως και στην πιθανή μετεγκατάσταση των υφιστάμενων μονάδων.

Οι ελεύθεροι αλιείς από την πλευρά τους ζήτησαν την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργητών από τους ψαροτόπους και τόνισαν την ανάγκη η λειτουργία των υδατοκαλλιεργειών να διέπεται από κανόνες που θα τηρούνται.
Κατά το ΓΕΩΤΤΕ το σχέδιο της ΚΥΑ που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια για την χωροθέτηση μιας σπουδαίας δραστηριότητας.
Ο εισηγητής από πλευράς του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιώργος Ζάκας αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιχθυοκαλλιέργειες που λειτουργούν στην περιφέρεια Ηπείρου και υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν 90 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και 15 οστρακοκαλλιέργειας με συνολική παραγωγική δυναμικότητα άνω των 15.000 τόνων περίπου, κατατάσσοντας την Περιφέρειά μας σε σημαντική θέση μεταξύ όλων της χώρας. Στην παραγωγή πέστροφας η Περιφέρειά μας είναι πρώτη σε εθνικό επίπεδο. Αναλυτικότερα, στην Πρέβεζα υπάρχουν 19 μονάδες (11 θαλ. ιχθυοκαλλιέργειες, 5 οστρακοκαλλιέργειας και 3 ψαριών γλυκού νερού).
Ο κ. Ζάκας κατέθεσε τις προτάσεις του ΓΕΩΤ.Τ.Ε.Ε για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, την περιοχή της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και της Κέρκυρας.

www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: