Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η καλλιέργεια του Ιπποφαούς ( Ιπποφαές)


Η καλλιέργεια του Ιπποφαούς ( Ιπποφαές)
Η καλλιέργεια του Ιπποφαούς ( Ιπποφαές) Ήρθε...
Thanassis Kountrias

Ήρθε και αλλάζει τα δεδομένα η νέα καλλιέργεια του ιπποφαούς. Η τεχνογνωσία που υπάρχει για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ελάχιστη, ενώ αντιθέτως υπάρχουν συνεχώς περισσότεροι παραγωγοί που ρισκάρουν και φυτεύουν την καλλιέργεια. Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για διάφορα φυτικά μέρη του φυτού για την παραγωγή μεταποιημένων κυρίως προϊόντων όπως ιατρικών σκευασμάτων και αιθέριων ελαίων.
Το ιπποφαές είναι ένα είδος ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ασθένειες και με εξαιρετική προσαρμοστικότητα Αντέχει σε θερμοκρασίες από -40 έως +40
βαθμούς Κελσίου, όμως είναι ευαίσθητο στην πολύ έντονη ξηρασία αλλά και στην κατάκλιση του εδάφους.
Ένα από τα προβλήματα του ιπποφαούς είναι οι πολλοί βλαστοί και παραφυάδες που φυτρώνουν με αποτέλεσμα την μείωση του φωτισμού και συγχρόνως της παραγωγής. Έτσι, κατά την φύτευση πρέπει να προτιμάτε κατεύθυνση Βορράς-Νότος, αλλά και κατά την καλλιέργεια την καθαριότητα των λαίμαργων βλαστών και παραφυάδων για την αύξηση του φωτισμού.
Το φυτό αυτό μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού, ακόμη και σε οριακά εδάφη, άγονα ή χαλικώδη. Σε πολύ γόνιμα εδάφη έχει ελάχιστες απαιτήσεις λίπανσης. Τα αργιλοπηλώδη εδάφη είναι τα πλέον κατάλληλα.
Το ιπποφαές έχει ριζικό σύστημα που συμβιώνει με ακτινοβακτήρια έτσι μπορεί να αζωτοδεσμεύσει μερικώς και να βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους.
Οι ανάγκες του ιπποφαούς σε νερό είναι από 500-700 χιλιοστά νερό ανά έτος, όμως μπορεί να αντέξει σε ξερικές συνθήκες χωρίς να καταστραφεί.
Αφού, γίνει η προετοιμασία του εδάφους γίνεται η φύτευση σε λάκκους 35*35 εκ., τα φυτά πρέπει να μπαίνουν κάθετα και το χώμα να πιέζεται ελαφρώς. Το είδος αυτό είναι δίοικο, δηλαδή υπάρχουν και αρσενικά φυτά τα οποία πρέπει να φυτεύονται σε ποσοστό 10%.
Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται ανάλογα με την χρήση που θέλουμε και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε, η ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. προτείνει 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 1 ή 1,5 μέτρα μεταξύ των φυτών έτσι θα χρειαστείτε από 150-200 φυτά/στρέμμα.
Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία μπορεί να είναι γόνιμα ή λιγότερο γόνιμα ή ακόμη και σε άγονα εδάφη. Το ρΗ του εδάφους μπορεί να κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 8,0. Έχει αποδειχθεί ότι οι ρίζες του αναπτύσσονται καλά σε ελαφρά αεριζόμενα εδάφη, αμμώδη ή χαλικώδη και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε εδάφη με υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου. Μπορεί να καλλιεργηθεί επίσης και σε αργιλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη με επιτυχία αφού βέβαια ενσωματωθεί μία ποσότητα 2000-2500 κιλών / στρέμμα καλά χωνευμένης κοπριάς ή άλλης οργανικής ουσίας. Το ιπποφαές είναι ένα φυτό μοναδικό που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αξιοποιήσει ακόμη και εγκαταλελειμμένα γεωργικά εδάφη, ακαλλιέργητες εκτάσεις, αμμώδεις παραθαλάσσιες εκτάσεις, πυρόπληκτα εδάφη ή βραχώδη νησιά ενώ ταυτόχρονα λόγω του ότι συμβιώνει στις ρίζες του με ένα αζωτοβακτήριο λαμβάνει το άζωτο που έχει ανάγκη για την ανάπτυξη του από τον ατμοσφαιρικό αέρα, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος με άζωτο βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γονιμότητα του εδάφους.
Μερικά είδη και υποείδη του ιπποφαούς μπορούν να ανεχθούν και πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά γενικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι σε βαριά και υγρά εδάφη δεν ευδοκιμεί το φυτό αυτό. Το χωράφι που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια του ιπποφαούς πρέπει να στραγγίζει καλά.
Το γεγονός επίσης ότι το ριζικό του σύστημα απλώνεται ταχέως σε μεγάλο εύρος επιφανειακά, του δίνει τη δυνατότητα σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του εδάφους.
Λόγω του ότι είναι ανθεκτικό στην επίδραση των ισχυρών ανέμων, το ιπποφαές χρησιμοποιείται επίσης και σε φυτοφράκτες με πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία των καλλιεργειών, αλλά και σαν πολύ καλό καταφύγιο της τοπικής πανίδας.
Η καλή ηλιοφάνεια είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μεγάλης παραγωγής καρπών. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύθυνση των γραμμών φυτεύσεως να είναι στον άξονα βορρά- νότου ώστε να υπάρχει η μικρότερη σκίαση των φυτών.
Η λίπανση της καλλιέργειας διαμορφώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ελλείψεις του κάθε κτήματος ξεχωριστά. Οι γεωπόνοι μας πιστεύουν ότι 15-20 κιλά/ στρ. (15-15-15) είναι αρκετά για να αυξήσουν την παραγωγή, όπως και η διαφυλλική λίπανση ιχνοστοιχείων
Το κλάδεμα έχει δύο στόχους, πρώτον τη διαμόρφωση του σχήματος των νεαρών φυτών κυρίως κύπελλο. Και δεύτερον το κλάδεμα καρποφορίας με στόχο την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού καρπών.
Η πιο διαδεδομένη τεχνική μηχανικής συγκομιδής, είναι η αφαίρεση των κλάδων μαζί με τους καρπούς και η χρησιμοποίηση ειδικού μηχανήματος για τον διαχωρισμό τους.

Thanassis Kountrias

Δεν υπάρχουν σχόλια: