Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα: «Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας για την ΚΥΑ που αφορά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα»


Βόλος 2 Δεκεμβρίου 2011

Αριθμ Πρωτ : 61

Προς: ΥΠΑΑΤ

Διεύθυνση:Ροζού 94

ΤΚ: 38333

Βόλος

Πληροφορίες: Λάμπρος Κωνσταντίνος

Τηλ : 6972240061

e-mail: lambrosk73@yahoo.gr


Κοιν: MME

Θέμα: «Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας για την ΚΥΑ που αφορά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα»

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. που αφορά τα αγροπεριβαλλοντικά, δικαιούχοι παράτασης για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας είναι μόνο όσοι παραγωγοί έχουν συμβάσεις σε ισχύ την ημερομηνία της πρόσκλησης (17/11/2011) και ταυτόχρονα δεν έχει λήξει η καλλιεργητική περίοδος των προϊόντων που καλλιεργούσαν βιολογικά.

Οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι παραγωγοί το 2006 έχουν πενταετή διάρκεια από την ημερομηνία υπογραφής τους και μόνο σε προϊόντα που η καλλιεργητική περίοδος τους ξεκινά από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η διάρκεια της σύμβασης παρατείνεται μέχρι 31/12/2011.

Στη Μαγνησία οι περισσότερες συμβάσεις έχουν ήδη λήξει, αφού αυτές είναι υπογεγραμμένες με ημερομηνίες μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2006 (για την ακρίβεια οι περισσότερες είναι υπογεγραμμένες στις 9/10/2006). Εκτός αυτού η καλλιεργητική περίοδος για τα περισσότερα προϊόντα έχει λήξει, οπότε τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια αποκλείονται.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η καλλιέργεια της Ελιάς και του Αμπελιού. Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να παρατείνουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για άλλα 2 χρόνια τη σύμβαση τους.

Παρόλα αυτά όσοι παραγωγοί έχουν βιολογικούς ελαιώνες ή αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες ταυτόχρονα ενώ μπορούν να παρατείνουν τη σύμβαση τους για τις ελιές και τα αμπέλια, δε μπορούν να κάνουν το ίδιο για τα άλλα προϊόντα, αφού η καλλιεργητική περίοδος τους την ημερομηνία της πρόσκλησης είχε λήξει. Επίσης οι παραγωγοί αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση στη επόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με 5ετή δέσμευση, αφού σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., οι δικαιούχοι παράτασης αποκλείονται από αυτή.

Παράλληλα, προκύπτουν και κάποια ερωτήματα από τις εκδοθείσες προσκλήσεις:

1. Παραγωγοί που έχουν υπογράψει σύμβαση για το πρόγραμμα μείωσης νιτρορρύπανσης πριν τις 31/12/2006 με την περίοδο δέσμευσης τους να λήγει στις 17 Νοεμβρίου είναι δικαιούχοι παράτασης;

2. Σε περίπτωση πρόσφατου θανάτου ποιος θα είναι ο δικαιούχος (ποιος κάνει αίτηση ένταξης;)

3. Σε περιπτώσεις πρόσφατων μεταβιβάσεων ποιος είναι δικαιούχος;

4. Οι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος;

5. Υπάρχουν Δικαιούχοι παράτασης για την δράση «προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και την δράση της «βιολογικής γεωργίας» σε διαφορετικά αγροτεμάχια.

6. Μπορούν να ενταχθούν και στις 2 δράσεις;

7. Δικαιούχος παράτασης στην Μεθοδολογία Α μπορεί να επιλέξει άλλο αγροτεμάχιο για την εφαρμογή της αγρανάπαυσης από αυτό της προηγούμενης πενταετίας;

Σας παρακαλούμε, για την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών από τους συναδέλφους συμβούλους Γεωπόνους να ξεκαθαριστούν τέτοιου είδους ερωτήματα με διευκρινήσεις που θα μας αποστείλετε αρμοδίως ή στην αντίστοιχη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας εμμένει στην άποψη του για την επιχορήγηση για μια 5ετία του κόστους πιστοποίησης όλων των αγροτικών προϊόντων σε Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής ή σε Βιολογική Γεωργία, σύμφωνα με την από 3/4/2011 επιστολή προς τον Υπουργό που του παραδώσαμε στη Λάρισα με αφορμή την εκδήλωση για το «καλάθι» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

με τιμή

Ο

Γ. Γραμματέας


Ο

Πρόεδρος




Μπίτης Αθανάσιος


Λάμπρος Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: