Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3ης ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EXPOCOM

έχει την τιμή να σας προσκαλέσει

στα εγκαίνια της

3ΗΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΑ

την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ώρα 19.00.

Στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου

EXPO ATHENS

(Ανθούσα)

Για την Διοργανώτρια εταιρία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΜΠΑΝΟΣ

3Η ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011, 12.00-19.00

«Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

-Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Χώρος: Αίθουσα A (200 ατόμων)-1ος ΟΡΟΦΟΣ EXPO ATHENS

Επίσημη γλώσσα: Ελληνική

11.00-12.00 Εγγραφές

12.00-12.05 Χαιρετισμός- Εισαγωγικό από τον Διοργανωτή

12.05-12-10 Χαιρετισμοί Επισήμων

12.10-12.20 Χαιρετισμός-Σύντομη Παρουσίαση από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Γεωπόνοι του Κόσμου»

12.20-12.30 Χαιρετισμός Εκπροσώπου ΥΠΑΑΤ

Ά ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο:

-Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Γεωπόνος

-Εκπρόσωπος από τους «Γεωπόνους του Κόσμου»

-Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ, Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Σύμβουλος Καθηγήτρια ΕΑΠ

12.30-12.50 «Κονδύλια για το Πράσινο στην εποχή του Καλλικράτη. Διοικητική μεταρρύθμιση και πως επηρεάζει τα έργα πρασίνου»(ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ-Δήμαρχος Κηφισιάς, Γεωπόνος)

12.50-13.10«Η κρίση στο χώρο του Πρασίνου στην Ιταλία-Μελλοντική Στρατηγική» (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ, Γ.Γ Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου)

13.10-13.30 «Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στο χώρο της κατασκευής Πρασίνου στην Ευρώπη» (TAMAS VINCZE-Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου-ELCA»

13.30-14.00 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

14.00-14.20 Διάλλειμα για καφέ

΄Β ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο:

-Εκπρόσωπος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

-Διευθύντρια ΚΑΣΕ, κ. Ολυμπία Κοντοστεργίου

-Μιχάλης Αναστασιάδης, Γεωπόνος, μέλος Γραμματείας Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου

14.20-14.40 «Το Πράσινο ως είδος πρώτης ανάγκης. Η ανταποδοτικότητα της προώθησης και της εξάπλωσής του ενάντια στην κρίση»(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Πρόεδρος Επιτροπής Πρασίνου ΓΕΩΤΕΕ, Γεωπόνος-Σύμβουλος Ενεργειακών Επενδύσεων).

14.40-15.00 «Σχεδιασμός, κατασκευή, συντήρηση Πρασίνου: ο ρόλος του επαγγελματία απέναντι στο κοινό στη δύσκολη οικονομικά περίοδο-καθημερινή εμπειρία» (ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΛΗΣ-Γεωπόνος, Παραγωγός Υδροχαρών φυτών-Κηποτέχνης)

15.00-15.20 ««Εναλλακτικές λύσεις – άλλοι τρόποι πωλήσεων για αύξηση της ζήτησης Πρασίνου» (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ-Γεωπόνος, Συγγραφέας Κηποτεχνικών Βιβλίων, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιοδικών Πρασίνου).

15.20-15.40 «Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πώς βοηθούν την Αγορά του Πρασίνου και της Κηποτεχνίας-Παραδείγματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό» (ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΤΣΗΣ-Γεωπόνος, Αντιπρόεδρος ΠΕΕΓΕΠ, ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ-Γεωπόνος, Project Manager της Ελληνικής Συμετοχής στην TAIPEI FLORA EXPO 2010)

15.40-16.00 EΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

16.00-17.00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΟΥΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ

17.00-17.10 ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ

17.10-19.00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΟΓΕΔΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ "ΑΡΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ".

ΠΟΓΕΔΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

ΠΟΓΕΔΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΠΡΟΣΧ ΝΟΜΟΥ ΑΡΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΕΕ: έρευνα για το φαινόμενο του θανάτου των μελισσών

ΕΕ: έρευνα για το φαινόμενο του θανάτου των μελισσών

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ευρωπαική Επιτροπή ζητά ολοκληρωμένες απαντήσεις για το ερώτημα «γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες;», θεωρώντας ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα εξηγήσεις που έχουν δοθεί και επιθυμεί τη συνέχιση της έρευνας για το εν λόγω φαινόμενο.

Σύφμωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το θέμα έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη γονιμοποίηση των φυτών και κατά συνέπεια σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, αποφάσισαν ότι η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει και συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων για την επιβίωση των μελισσών, όπου θα ενταχθούν στη νομοθεσία για την υγεία των ζώων, η οποία προβλέπεται να είναι εφαρμόσιμη το 2012.

Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 700.000 μελισσοκόμοι, το 97% των οποίων δεν είναι επαγγελματίες και πως η συνολική παραγωγή μελιού αγγίζει τους 200.000 ετησίως.

Μέχρι στιγμής ο θάνατος των μελισσών οφείλεται στις αρρώστιες, στα φυτοφάρμακα, στα τοξικά εντομοκτόνα και στις νέες κλιματικές συνθήκες, που ασφαλώς επηρεάζουν τον χρόνο ζωής τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μέλισσες που τρέφονται με τη γύρη πολλών και διαφορετικών φυτών είναι σε καλύτερη υγεία, από εκείνες που τρέφονται με τη γύρη ενός φυτού.

Για το econews

Newslink Hellas

Λονδίνο: το πρώτο λεωφορείο με υδρογόνο στην τουριστική γραμμή

Λονδίνο: το πρώτο λεωφορείο με υδρογόνο στην τουριστική γραμμή

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε λειτουργία τίθεται το πρώτο λεωφορείο αποκλειστικής καύσης υδρογόνου που θα εξυπηρετεί την τουριστική γραμμή στο Λονδίνο, ενώ ως τα μέσα του 2011 θα έχουν προστεθεί ακόμα επτά.

Η πρωτοβουλία θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος για την εξάπλωση της τεχνολογίας υδρογόνου σε όλη τη χώρα.

Το λεωφορείο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το Λονδίνο, από την εξάτμιση θα βγαίνει ατμός νερού και θα έχει αυτονομία 18 ωρών χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού.

Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει ένα στοιχείο υδρογόνου, μια συσκευή που συνδυάζει το υδρογόνο και το οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας αφενός και νερού ως παράγωγο της καύσης αφετέρου.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περισσότεροι από 4300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Λονδίνο εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα, με το κόστος να ανέρχεται σε 2 δις. λίρες ανά έτος.

Για το i-live news

Newslink

Πλαστικά φωτοβολταϊκά φέρνουν επανάσταση στην αγορά

Πλαστικά φωτοβολταϊκά φέρνουν επανάσταση στην αγορά

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επανάσταση αναμένεται να φέρουν στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα εύκαμπτα πλαστικά φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει και προωθεί η αμερικανική εταιρεία Konarka.

Τα πλαστικά φωτοβολταϊκά είναι φτηνότερα και ελαφρύτερα. Πέραν αυτού, η εγκατάστασή τους είναι αρκετά ευκολότερη συγκριτικά με τις κυψέλες κρυσταλλικής σιλικόνης που έχουν κατακλύσει σήμερα την αγορά.

Εκτιμάται ότι τα νέα φωτοβολταϊκά θα κάνουν θραύση χάρη στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ευκαμψία του πλαστικού και το χαμηλό κόστος επεξεργασίας του.



http://www.econews.gr/

Αιολικό πάρκο στα όρια Κοζάνης-Καστοριάς

Αιολικό πάρκο στα όρια Κοζάνης-Καστοριάς

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την κατασκευή αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 38 MW, στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, εξέφρασε η ιδιωτική εταιρία Venergia Ενεργειακή Α.Ε., με φορέα υλοποίησης την Αιολικά Πάρκα Ε. Τζαβάρας & Σία Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 38 MWκαι κόστους 50-55 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει το 75%-80% των ενεργειακών αναγκών του νομού Καστοριάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Venergia Ερρίκος Τζαβάρας δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να τοποθετήσεις συνολικά 19 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες, οι 10 θα τοποθετηθούν μεταξύ Επταχωρίου και Κυψέλης και οι 9 στον Δήμο Βοΐου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται να έχουν τελειώσει όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δήλωσε ότι «εάν κατασκευαστεί το έργο θα έχει πολύ μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή και τον δήμο μας».

Ο κ. Γκοσλιόπουλος εξήγησε ότι ο νόμος σε περιπτώσεις κατασκευής τέτοιων μονάδων, προβλέπει το 3% του τζίρου της εταιρίας που παράγει ενέργεια να πηγαίνει στο δήμο, ο οποίος «επιβαρύνεται» με την κατασκευή της μονάδας.

«Αυτό για εμάς σημαίνει ότι θα αποδίδεται ένα ποσό της τάξεως των 120.000 έως 140.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την ισχύ των ανέμων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Νεστορίου πρόσθεσε ότι από τα χρήματα αυτά, βάσει νόμου το 1/3 (δηλ. περίπου 45.000 ευρώ) αποδίδεται στους οικισμούς Επταχωρίου και Κυψέλης, προκειμένου να μειώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ όλων των νοικοκυριών.

Επίσης, σημαντική θεωρείται η δέσμευση της εταιρείας ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, θα χρησιμοποιήσει συνεργεία και προμηθευτές από την περιοχή και πως θα βοηθήσει στην κατασκευή των δασικών δρόμων.

Για το econews

Newslink Hellas

ΥΠΑΑΤ :Χορήγηση άδειας παράλληλης εισαγωγής του μυκητοκτόνου ALFIL 80 WP (FOSETYL AL FARMA CHEM 80 WP), με το εμπορικό όνομα ETYLIT 80 WP”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 28-1-2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. πρωτ.: 92341
Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 150
Τ.Κ.: 176 71 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Πληροφορίες: Μ. Γάσπαρη
Τηλέφωνο: 210 928 72 50
FAX: 210 92 12 090
E-mail: syg108@minagric.gr

ΘΕΜΑ: “Χορήγηση άδειας παράλληλης εισαγωγής του μυκητοκτόνου ALFIL 80 WP (FOSETYL AL FARMA CHEM 80 WP), με το εμπορικό όνομα ETYLIT 80 WP ”

ΠΡΟΣ: ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ
Θέση Ντρασέζα (ΒΙΠΑ), ΤΚ 191 11
Αυλώνα Αττικής
(με απόδειξη)
ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού
3. Γραφείο Προϊσταμένου Γενικής
Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής
4. Μ.Φ.Ι.
5. Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
Διευθύνσεις Γεωργίας - Έδρες τους
6. Π.Κ.Π.Π. & Π.Ε. - Έδρες τους
7. Τμήματα Β΄, Γ, Ε΄ της Δ/νσής μας
8. ΠΟΣΕ Γεωπόνων
Διδότου 26, Αθήνα
9. ΦΑΡΜΑ ΧΗΜ ΑΒΕΕ ,
ΤΘ 26 ΒΙΠΕΘ ΤΚ57022
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδιαίτερα τα άρθρα 28 και 30.
2. Τη με αριθ. 128416/14-11-2005 Απόφασή μας για την «παράλληλη εισαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων» καθώς και τη με αριθ. 123044/31-9-2006 Απόφαση τροποποίησής της.
3. Τη με αριθ. 120084/17.1.2005 απόφασή μας, με την οποία δόθηκε η με αριθ. 6980 οριστική έγκριση στο φυτοπροστατευτικό προϊόν ALFIL 80 WP (FOSETYL AL FARMA CHEM 80 WP) όπως ισχύει σήμερα.
4. Τα από 25-5-2010, 14-7-2010 και 6-9-2010 έγγραφα του αρμοδίου Υπουργείου της Πορτογαλίας που αφορούν στο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν ETYLIT PREMIER (authorization No 3027).
5. Τη με αριθμό 249734/28-1-2010 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 27 Υ.Ο.Δ.Δ.).
6. Την από 29-09-2009 (Α.Π. 132738) αίτηση της εταιρείας ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Ι. Χορηγούμε στην εταιρεία ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ άδεια παράλληλης εισαγωγής,
από την Πορτογαλία του φυτοπροστατευτικού προϊόντος ΑLFIL 80 WP (FOSETYL AL FARMACHEM 80 WP) (δραστική ουσία fosetyl al 800 g/Kg), της παρασκευάστριας εταιρείας
FATF-Industrias Afrasa S.A.,
με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

ΑΔΑ: 4ΑΡ4Β-Ξ2
1. Εάν η αριθ. 6980 έγκριση του εγκεκριμένου στη χώρα μας φυτοπροστατευτικού προϊόντος ALFIL 80 WP (δραστική ουσία fosetyl al 800 g/Kg), ή η αριθ. 3027 έγκριση στην Πορτογαλία του εισαγόμενου πανομοιότυπου φ.π. ΕTYLIT PREMIER, πάψουν να ισχύουν ή τροποποιηθούν, τότε η άδεια παράλληλης εισαγωγής παύει να ισχύει ή τροποποιείται αναλόγως.
2. Το σκεύασμα θα κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ETYLIT 80 WP
3. Η ετικέτα του:
• θα είναι στα Ελληνικά.
• θα φέρει ευανάγνωστα τις φράσεις: «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ», με τα πλέον έντονα και μεγάλα γράμματα, και «Υπεύθυνος κυκλοφορίας» στην Ελλάδα είναι η
εταιρεία ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ
• θα φέρει τον αριθμό παρτίδας του σκευάσματος που θα είναι αυτός που ορίστηκε από τον
παρασκευαστή του σκευάσματος.
4. Συσκευασίες: Εγκρίνουμε την εισαγωγή και κυκλοφορία του σύμφωνα με τις ήδη εγκεκριμένες συσκευασίες του προϊόντος αναφοράς ALFIL 80 WP (αρ. έγκρ. 6980).
5. Εργοστάσιο συσκευασίας: AGROLOGY ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΒΕΕ
ΙΙ. Ο κάτοχος της άδειας παράλληλης εισαγωγής είναι υποχρεωμένος σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή
να ενημερώσει την αρμόδια Αρχή για οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο ή/και το περιβάλλον, που περιήλθε σε γνώση του από τη χρήση του προϊόντος. Οφείλει επίσης να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια αρχή για τυχόν τροποποίηση ή παύση της έγκρισης του εισαγόμενου πανομοιότυπου φ.π ETYLIT PREMIER. Τυχόν απόκρυψη των ανωτέρω
πληροφοριών αποτελεί αδίκημα και διώκεται ποινικά ενώ παράλληλα ανακαλείται η άδεια
παράλληλης εισαγωγής.
ΙΙΙ. Η ευθύνη για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου καθώς και τις τυχόν παρενέργειές του, ανήκει στην εταιρεία ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ
ΙV. Η εταιρεία ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ θα διατηρεί επί πενταετία όλα τα
παραστατικά στοιχεία των εισαγωγών ανά παρτίδα σκευάσματος, τα οποία θα είναι στη
διάθεση της αρμόδιας αρχής.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ : ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ - ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑ






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

(Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.)

Σας προσκαλεί

Στην Ημερίδα που διοργανώνει με τίτλο:

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ –

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Που θα πραγματοποιηθεί

Την ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011και ώρα 10:00

στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι ελεύθερη

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Φυτά που εντοπίζουν... βόμβες

Φυτά που μπορούν να εντοπίσουν βόμβες κατάφεραν ν’ αναπτύξουν Αμερικανοί επιστήμονες, «διδάσκοντας» στις πρωτεΐνες των φυτών ν' αλλάζουν χρώμα, όταν «αισθάνονται» την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται στις βόμβες, όπως για παράδειγμα το ΤΝΤ.

Τα φυτά είναι εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, στον εντοπισμό των εκρηκτικών, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων. Το φυτό μπορεί να «νιώσει» μόλις το 1 εκατοστό της ποσότητας εκρηκτικού που χρειάζεται να μυρίσει ένας σκύλος για να βρει τη βόμβα.

Οι δυνητικές εφαρμογές είναι μάλλον προφανείς, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση αυτών των «έξυπνων» φυτών στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων, καθώς, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να περάσει εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο, όλα τα φύλλα του φυτού θα γίνουν άσπρα! Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες-υποδοχείς του φυτικού DNA αντιδρούν φυσιολογικά σε απειλητικά ερεθίσματα, απελευθερώνοντας χημικά, τα τερπενοειδή, προκειμένου να αυξήσουν το πάχος στα δερμάτια των φύλλων, πράγμα που οδηγεί σε μεταβολή του χρώματός τους, ορατή με γυμνά μάτια.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κολοράντο με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Τζουν Μέντφορντ, σε συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο περιοδικό PLοS ONE, σύμφωνα με τους NewYorkTimesκαι τη βρετανική DailyMail.

«Τα φυτά δεν μπορούν να τρέξουν ή να κρυφτούν από απειλές, έτσι έχουν αναπτύξει εξελιγμένους μηχανισμούς ανίχνευσης και αντίδρασης στο περιβάλλον τους», δήλωσε η Μέντφορντ, η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο «χειραγωγεί» τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του φυτού, «διδάσκοντας» στις πρωτεΐνες-υποδοχείς του να αντιδρούν σε χημικές ουσίες που περιέχονται στα εκρηκτικά, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε παράσιτα ή σε ρυπογόνες ουσίες στον αέρα ή το έδαφος.

Οι ανασχεδιασμένοι από τον υπολογιστή υποδοχείς είναι έτσι τροποποιημένοι ώστε να λειτουργούν στα φυτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν εξίσου τις ρυπογόνες ουσίες και τα εκρηκτικά χημικά. Μόλις το φυτό εντοπίσει μια τέτοια ουσία, ενεργοποιεί ένα εσωτερικό μηχανισμό που οδηγεί στην απώλεια της χλωροφύλλης που δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα και έτσι προκαλεί την μετατροπή τους σε λευκά. Οποιοδήποτε φυτό -και όχι μόνο κάποιο συγκεκριμένο- θα μπορούσε να «εκπαιδευθεί» να ανιχνεύει βόμβες.

Η ερευνητική ομάδα της Μέντφορντ έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση 7,9 εκατ. δολαρίων, για τα επόμενα τρία χρόνια, από τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας για να μπορέσει να υλοποιήσει στην πράξη τη νέα ανακάλυψη, ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση των πραγματικών απειλών. Η τεχνική, που βρίσκεται σε φάση τελειοποίησης, αποσκοπεί στο να έχουν τα φυτά ξεκάθαρη και κυρίως άμεση αντίδραση (αλλαγή χρώματος φύλλων), όταν «νιώσουν» τα εκρηκτικά. Αν υπάρχει χρονική υστέρηση, η μέθοδος θα έχει μειωμένη χρησιμότητα. Προς το παρόν, η χρωματική αλλαγή παίρνει κάποιες ώρες για να συντελεστεί.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές σε τρία έως τα πολύ επτά χρόνια, θα έχει καταστεί εφικτή η ταχεία αντίδραση των φυτών. Ωστόσο υπάρχουν και επιστήμονες, οι οποίοι, αν και θεωρούν ενδιαφέρον το νέο πεδίο έρευνας, αμφιβάλλουν αν θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη φυτών που θα έχουν αλάνθαστες και άμεσες χρωματικές αντιδράσεις.

www.enet.gr

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύσκεψη και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύσκεψη και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Σύσκεψη και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρεπτικής ασθένειας του πλατάνου αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων που συγκλήθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη, με αφορμή τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει καταλάβει η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία οφείλεται στην εξάπλωση του μύκητα Ceratocystis platani.
«Το πλατάνι αποτελεί ένα ενδημικό είδος που απαντάται σε όλη την Ελλάδα και είναι συνδεδεμένο τόσο με το φυσικό όσο και με το ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας. Για το λόγο αυτό καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να περιοριστεί το φαινόμενο και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσής του» υπογράμμισε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, Γιώργος Αμοργιανώτης, διακεκριμένοι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, εκπρόσωποι από το γραφείο του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του θανατηφόρου για τα πλατάνια μύκητα αποφασίσθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες που θα εφαρμοσθούν άμεσα, όπως:
  • Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλη τη Ελλάδα με τη λήψη κατάλληλων δειγμάτων που θα αποσταλούν από τους φυτο-υγειονομικούς ελεγκτές στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, ώστε να καταγραφούν όλες οι επιμολυσμένες εστίες, καθώς και εκείνες που έχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν.
  • Θα αποσταλεί εγκύκλιος οδηγία προς τις Δασικές Υπηρεσίες προκειμένου να εφαρμοσθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καραντίνας όπου απαιτείται.
  • Κατάρτιση προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής καταστροφής των προσβεβλημένων στελεχών, ώστε να προστατευθούν τα υγιή πλατάνια και ακολούθως εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από όλες τις εν δυνάμει πηγές.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων φορέων και στελεχών σχετικών με τη διαχείριση φυτικού υλικού, με απώτερο στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο στις εστίες που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.


http://www.ypeka.gr/

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.


Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2011
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
& ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308
E-mail: info@geotee.gr


Αριθ. Πρωτ. 375

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Το Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 6 του Ν. 1474/84, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 2458/97, καθώς και 2 του Π.Δ. 334/85, προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη των Οργάνων Διοίκησής του. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ολόκληρη τη χώρα στις 10 Απριλίου 2011, ημέρα Κυριακή, από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Καλούνται όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου που επιθυμούν να εκλεγούν στα Όργανα Διοίκησής του, να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μέχρι και τις 1 Μαρτίου 2011.

Γίνονται δεκτές οι υποψηφιότητες για την εκλογή αντιπροσώπων ή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Διοικουσών Επιτροπών, που υποβάλλονται από συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους με δήλωσή τους προς το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Οι υποψηφιότητες μπορεί να κατατεθούν και στα Περιφερειακά Παραρτήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τις οποίες υποχρεούται ο Πρόεδρος της Δ.Ε. να διαβιβάσει στο Δ.Σ. την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής τους. Μπορεί, επίσης, οι υποψηφιότητες να σταλούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή, στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Βενιζέλου 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει, μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της υποψηφιότητάς τους, να έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Επιμελητήριο και για το έτος 2010 (πληροφορίες για οικονομικές υποχρεώσεις στο Λογιστήριο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τηλ. 2310278817-8 και 2310236305, εσωτ. 3).
Οι υποψήφιοι για τα όργανα διοίκησης των Περιφερειακών Παραρτημάτων πρέπει να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (ή να διαμένουν, προκειμένου για τα ανεπάγγελτα, άνεργα ή ομότιμα μέλη) στην περιφέρεια αρμοδιότητας του συγκεκριμένου παραρτήματος, στα όργανα του οποίου επιθυμούν να εκλεγούν.

Τέλος, κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ταυτόχρονα υποψηφιότητα για:
α) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
β) τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος στο οποίο ανήκει και
γ) τους Αντιπροσώπους των Κλάδων, στη Συνέλευση του Παραρτήματός του και στηΓενική Συνέλευση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.



Για το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος

Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος

Ημερίδα Δακοκτονιας ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

(Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.)

Σας προσκαλεί

Στην Ημερίδα που διοργανώνει με τίτλο:

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ – ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ»

Που θα πραγματοποιηθεί

Την ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 και ώρα 10:00

στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι ελεύθερη

Σας περιμενουμε όλους με ανοιχτο μυαλο γεματους ιδέες ώστε το θεμα του δακου να μπεί σε νέες βάσεις, και να βελτιωθεί η αποτελεσματικοτητα των δράσεων δακοκτονίας. Η ουσία είναι ενα ποιότικό προιόν, και καλυτερο οικονομικό αποτελεσμα για τους αγροτες μας
Κώστας Τάτσης

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκανδαλίδη για τα σχέδια βελτίωσης


Δελτίο τύπου

Θέμα: Επιστολή στο Υπουργό κ. Σκανδαλίδη για τα σχέδια βελτίωσης

Κύριε Υπουργέ,

Μετά την αναμονή αρκετών ετών για την προκήρυξη των «πολυσυζητημένων» Σχεδίων Βελτίωσης Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» με την ανακοίνωση της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος στις 18 Ιανουαρίου 2011 διαπιστώσαμε ασάφειες, ερωτηματικά προβλήματα και αποκλεισμούς των περισσότερων παραγωγών από την ένταξή τους στο Μέτρο 121.

Το σύστημα βαθμολόγησης, που θα ακολουθηθεί στα Σχέδια Βελτίωσης, απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων αγροτών πανελλαδικά από την προσπάθεια βελτίωσης της εκμετάλλευσης τους. Επιβάλλεται να προβείτε σε τροποποιήσεις των κριτηρίων και των συντελεστών βαρύτητας. Το ίδιο ισχύει και για τους περσινούς Νέους Αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα κριτήρια, άλλως οι περισσότεροι δεν μπορούν να υλοποιήσουν την συμβατική τους υποχρέωση και να προχωρήσουν σε κάποιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ.145/11-01-2011 απόφαση «Κριτήρια βαθμολογίας του καθεστώτος ενίσχυσης για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» Άρθρο 1. παρ. ζ «Προκειμένου μια αίτηση ενίσχυσης να θεωρηθεί παραδεκτή κατά την έννοια του άρθρου 16 της 4985/21-6-2010 (ΦΕΚ 1026/Β/10) ΚΥΑ πέρα των λοιπών προϋποθέσεων θα πρέπει να βαθμολογείται με τουλάχιστο 40 βαθμούς εκ των οποίων οι 15 να προέρχονται υποχρεωτικά από το κριτήριο αξιολόγησης της Συμβολής τους επενδυτικού σχεδίου στους αναπτυξιακούς στόχους του ΠΑΑ 2007-2013» . Οι βάσεις αυτές είναι πολύ υψηλές και δεν συγκεντρώνονται από το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων γεωργών.

Απαιτούνται πολλές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για την σύνταξη των μελετών όπως π.χ. πως καθορίζονται οι «νέες τεχνολογίες» κ.α. ,θέματα που έχουν σημαντικό ρόλο στην μοριοδότηση των υποψηφίων δικαιούχων.

Εκτός των άλλων η περιοχή της Θεσσαλίας περιορίζεται ακόμη περισσότερο από την εφαρμογή του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» ,γιατί σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος αριθμ.146-12 Ιανουαρίου 2011 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 .1 ΚΟΑ Ζάχαρης «Δεν χορηγείται καμία ενίσχυση στους πρώην τευτλοπαραγωγούς των περιοχών που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα και Ξάνθη δικαιούχους της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης βάσει του Καν.(ΕΚ)320/2006 άρθρο 3,όπως ισχύει κάθε φορά»

Συνεπώς κάποιος Θεσσαλός τευτλοπαραγωγός, που έχει λάβει την προαναφερθείσα ενίσχυση ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξαρτήτου ποσού και επιθυμεί να επενδύσει σε κάποια άλλου είδους καλλιέργεια, είτε στην καθετοποίηση της παραγωγής είτε σε οποιαδήποτε μορφής εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης αποκλείεται στο να ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης .

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.5 της υπ΄ αριθμ.145/11-01-2011 α)«Παρέχεται 1,6 βαθμός (βάσει του συντελεστή βαρύτητας) για την συμμετοχή σε γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα/Δράσεις του άξονα 3 του ΕΠΑΑ και των αντιστοίχων μέτρων/Δράσεων των ΠΕΠ ή για την συμμετοχή σε γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα/Δράσεις του ΠΑΑ 2007-2013 την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας.» Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί, που εντάχθηκαν στο Μέτρο Μείωσης της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης το έτος 2005 και αποτελούν την πλειοψηφία των Θεσσαλών παραγωγών εξαιτίας της λήξης της σύμβασης τους (τον Νοέμβριο του 2010-δύο μήνες πριν ) δεν λαμβάνουν τα 1,6 μόρια από τα 15, που χρειάζονται υποχρεωτικά για να κριθούν δικαιούχοι.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 10 της ιδίας απόφασης βαθμολογούνται με 7 βαθμούς (βάσει του συντελεστή βαρύτητας ) από τη βάση των 40 βαθμών, παραγωγοί, που εξάγουν απευθείας στο εξωτερικό το προϊόν τους ,γεγονός σχεδόν αδύνατο για Θεσσαλό παραγωγό και ιδιαίτερα για παραγωγό αροτριαίων καλλιεργειών (βαμβάκι, σιτάρι).

κ. Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι για τον πραγματικό «εκσυγχρονισμό» των εκμεταλλεύσεων είναι αναγκαίο να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις των κριτηρίων-μορίων, που αφορούν όλους τους παραγωγούς της χώρας και ειδικότερα για τη Θεσσαλία να γίνουν ενέργειες για να αλλάξει η δυσανάλογη μοριοδότηση των παραγωγών μας.

Μετά τιμής

Για το Δ. Σ.

Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος : Ημερίδα (18/2),Γενική Συνέλευση (18/2), Εντομολογικό Συνέδριο (11-14/ 10/2011)

i. η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος θα διοργανώσει στις18/2/2011 (9:30-14:00) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνώνημερίδα με τίτλο:
«Νέοι εντομολογικοί εχθροί στη χώρα μας : Tuta absoluta(φυλλορύκτης της τομάτας) & Rhynchophorus ferrugineus(ρυγχοφόρος των φοινικοειδών): Αποκτηθείσα εμπειρία, νεώτερα δεδομένα & χρήσιμα συμπεράσματα»

(θα σας αποσταλεί σύντομα το πρόγραμμα).



ii. Την ίδια ημέρα (Παρασκευή 18/2/2011 (15:00) θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση και η κοπή της βασιλόπιτας της Εντομολογικής Εταιρείας (βλ. συνημμένη πρόσκληση).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Προσκαλούνται τα μέλη της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος σε Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011, στις 15:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του κεντρικού κτιρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Βοτανικός.

Τα θέματα της ημερησίας διατάξεως είναι:

α) Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2010

β) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

γ) Έγκριση οικονομικής διαχειρίσεως

δ) 14ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο

ε) Προγραμματισμός για το έτος 2011

στ) Λοιπά θέματα - Ανακοινώσεις.

Με τιμή


Σημ. Μετά το τέλος της Γενικής Συνελεύσεως θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας μας.



iii. Δείτε επίσης συνημμένα την 1η Ανακοίνωση και τη δήλωση συμμετοχής του 14ου Πανελληνίου Εντομολογικού Συνεδρίου (Ναύπλιο, 11-14 Οκτωβρίου 2011).


Με τιμή

Δρ Δημήτριος Χ. Κοντοδήμας


ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο στο Ναύπλιο από 11 έως 14 Οκτωβρίου του 2011. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Εντομολογίας και Ακαρολογίας. Επίσης, θα αναπτυχθούν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος πάνω σε σημαντικά εντομολογικά προβλήματα.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο να συμπληρώσουν τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής και να την στείλουν μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση f.karamaouna@bpi.gr μέχρι τις 30 Απριλίου 2011

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος

Ο Πρόεδρος-

Δρ Κοντοδήμας Δημήτριος-

Ο Γενικός Γραμματέας

Δρ Διονύσιος Περδίκης



ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2011

ΜΠΑΤΖΕΛΗ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας – ΠΑΣΟΚ

Εισηγήτρια ΚΤΕ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

28 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ

Σε ερώτηση της Βουλευτή Φθιώτιδας και πρ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων προς άρδευση ο Υφυπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι «η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου και οι παραγωγοί δε θα επιβαρύνονται με το κόστος περιβαλλοντολογικών μελετών, ενώ η διαδικασία έγκρισης των γεωτρήσεων θα είναι απλή και όχι γραφειοκρατική».

Η πρ. Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι «ουδείς πιστεύει ότι το σύστημα της διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτο και να δημιουργεί διαστρεβλώσεις τόσο στην ανάπτυξη της υπαίθρου όσο και στο αγροτικό επάγγελμα. Μόνο στο Νομό Φθιώτιδας είχαν κατατεθεί 9.000 περίπου αιτήσεις για διάνοιξη γεωτρήσεων, ενώ γενικότερα στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 19.000 γεωτρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων τους. Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Στα πλαίσια της έκδοσης ΚΥΑ, μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εφαρμογή της Οδηγίας περί προστασίας των υδάτων, αλλά και της πολλαπλής συμμόρφωσης, η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς διασταύρωση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις αιτήσεις των παραγωγών στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και από τις δηλώσεις στο ΟΣΔΕ. Με την πρώτη αυτή αποτύπωση θα γίνει η πρώτη χαρτογράφηση των γεωτρήσεων στο σύνολό τους, τις οποίες μετέπειτα το ΥΠΕΚΑ μπορεί να εντάξει στις περιφερειακές μελέτες περί διαχείρισης υδάτων».

Ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση και η αποκατάσταση της λειτουργίας όλου του αρδευτικού δικτύου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η σωστή διαχείριση τους, αλλά και η ποιότητά των υδάτων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της η Βουλευτής Φθιώτιδαςπρότεινε στην ΚΥΑ η οποία βρίσκεται προς διαβούλευση μεταξύ των δύο συναρμοδίων υπουργείων να συμπεριληφθούν τα παρακάτω ζητήματα, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και των πραγματικών δυνατοτήτων και υποχρεώσεων που πρέπει να διαχειριστούν από τους αγρότες.

Ειδικότερα:

1. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με το κόστος περιβαλλοντικής μελέτης

2. Κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται περί κατάταξης δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες να ορισθεί ότι για υδρογεωτρήσεις, οι οποίες προορίζονται αυστηρά για άρδευση δεν θα ακολουθείται η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά θα συντάσσεται τεχνική έκθεση ή γνωμοδότηση από την υπηρεσία υδάτων της οικείας περιφέρειας.

3. Η έκδοση αδείας να γίνεται με απόφαση του Δήμου, ο οποίος έχει κάνει την πραγματική καταγραφή των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων, αλλά και έχει γνώση και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και της χωροταξικής κατανομής τους. Δηλαδή ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ζώνες Natura, ξηρικές εκμεταλλεύσεις κτλ.

4. Στην περίπτωση λήψης νερού από δημόσια υδροληψία με δικαίωμα χρήσης από πολλά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, η άδεια πρέπει να χορηγείται στο δήμο χωρίς αναφορά στους χρήστες γιατί αυτοί αλλάζουν συνεχώς, αλλά με αναφορά στη συνολική έκταση. Ο επιμερισμός να γίνεται από το Δήμο ετησίως. Άλλωστε βάσει του Καλλικράτη πρέπει ο Δήμος να αποκτήσει επιπλέον αρμοδιότητες.

5. Στην περίπτωση ιδιόκτητης υδροληψίας με πολλούς χρήστες η άδεια να χορηγείται με βάση τον ιδιοκτήτη του χωραφιού και όχι αυτόν που αναφέρεται στην άδεια. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταβιβάσεων, αγοραπωλησιών.

6. Σήμερα προβλέπεται η άδεια χρήσης νερού να εκδίδεται για ορισμένες εκτάσεις. Είναι σκόπιμο αυτό να τροποποιηθεί και αντ’ αυτού η άδεια χρήσης νερού να συνδέεται με τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ). Θα γίνεται άμεση διασταύρωση των στοιχείων του δικαιούχου, του αριθμού των ενεργών γεωτρήσεων που χρησιμοποιεί, αλλά και της καλλιεργούμενης έκτασης. Στην περίπτωση που ένας γεωργός έχει ιδιόκτητα κτήματα και γεωτρήσεις να μπορεί να κάνει χρήση της γεώτρησης για άρδευση ενοικιαζόμενων εκτάσεων, οι οποίες φυσικά περιλαμβάνονται στη δήλωση της καλλιέργειάς του.

7. Η παρεχόμενη με την άδεια χρήσης ποσότητα νερού να αντιστοιχεί με τη δυναμικότητα του υφιστάμενου έργου υδροληψίας και όχι αυτή που προϋπήρχε της 20/12/2005. Κι αυτό διότι έχει τροποποιηθεί η δυναμικότητα είτε λόγω αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων είτε διότι μειώθηκε η παροχή νερού.

8. Οι βεβαιώσεις εφόσον δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων να δίνονται από τη ΔΕΗ με ένα απλό πιστοποιητικό.

9. Να διευκρινισθεί ότι άδεια παραχώρησης είναι ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δύο ή περισσότερων αγροτών με τον έχοντα την άδεια γεωτρήσεως. Κι αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δοθεί άδειες άνοιξης γεωτρήσεων σε ένα ιδιοκτήτη αλλά αυτός έχει συνάψει συμφωνητικό να παρέχει νερό άρδευσης και με άλλο ιδιοκτήτη όμορου χωραφιού.

10. Η διάρκεια μίσθωσης δέκα ετών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθότι δεν παραχωρούνται πλέον εύκολα από τους ιδιοκτήτες μισθωτήρια δέκα ετών.

11. Να προβλεφθεί συναπόφαση ότι σε περίπτωση καταστροφής της υπάρχουσας γεώτρησης λόγω ανωτέρας βίας να δίδεται αμέσως προσωρινή άδεια αντικατάστασης γεώτρησης και άδεια χρήσης νερού με βάση την προηγούμενη άδεια χρήσης νερού εφόσον αυτή υπάρχει και έχει εκδοθεί.

12. Επιτάχυνση των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής υδάτων, όπως αυτή προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, διότι κατόπιν αυτών η έγκριση των γεωτρήσεων θα αποτελεί πλέον μια αυτόματη διαδικασία. Ενώ το κράτος θα μπορεί να αποφαίνεται άμεσα για την ποσότητα και ποιότητα , αλλά και την χαρτογράφηση των υδάτινων πόρων άμεσα και χωρίς χρονοτριβή».