Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το πρωί υπάλληλοι το βράδυ κτηνοτρόφοι!!!

ktinotrofoslaptop

Υπάρχουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που οι μισθολογικές αλλαγές δεν τους απασχόλησαν ιδιαιτέρως καθώς είχαν φροντίσει για τη δεύτερη δουλειά, που αντικαθιστά το χαμένο λόγω των περικοπών εισόδημά τους. Μόνιμοι κάτοικοι Δεσκάτης Γρεβενών, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα να ζουν στην περιφέρεια.

Ο γιατρός.

Ο Κυπαρίσσης Τζιώλας είναι γιατρός παθολόγος και εργάζεται στο Κέντρο Υγείας της Δεσκάτης Γρεβενών επί 20 χρόνια. Σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε στη Γερμανία, αλλά κατάφερε να γυρίσει στον τόπο όπου γεννήθηκε. Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 18 Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής, ενώ επισκέπτεται και το ΚΑΠΗ της κωμόπολης.

Η μέρα του αρχίζει από νωρίς και το πρόγραμμά του είναι εξαντλητικό. Ωστόσο όλο τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στις αγροτικές του δουλειές. «Είναι σκληρή εργασία και απαιτεί πολλή σωματική και ψυχική ενέργεια. Αυτό όμως με ηρεμεί και μου δίνει χαρά, παρότι κάποια στιγμή οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν. Δεν θα μπορούσα, εφόσον ζω κοντά στη φύση, να μην ασχολούμαι με τη γη και τα ζώα».

Οι ώρες της δημιουργίας, όπως λέει ο κ. Τζιώλας, είναι εκείνες που βρίσκεται στο κτήμα 6 στρεμμάτων με πολλά είδη δένδρων, ενώ φροντίζει πάπιες, αγριόχηνες, κουνέλια και 18 αγριόχοιρους. «Από τις διάφορες περικοπές και τις φορολογήσεις έχω χάσει περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο. Αν δεν είχα τις αγροτικές ασχολίες, ίσως να φαινόταν περισσότερο στην τσέπη μου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κέρδος από τα ζώα και τα φυτά μου. Ο,τι παράγω εγώ, ξέρω τι είναι και τι δίνω στην οικογένειά μου και στους φίλους μου».

Ο δάσκαλος.

Το πρωί βρίσκεται στην αίθουσα της ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δεσκάτης, όπου διδάσκει. Οταν όμως αφήνει την κιμωλία στον πίνακα, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και πηγαίνει στα ζωντανά του. Ο Νίκος Κρίκος, δάσκαλος, 50 ετών έχει 100 πρόβατα στα οποία αφιερώνει όλα του τα απογεύματα. «Πηγαίνω και μια - δυο ώρες το πρωί, με το που σκάει το πρώτο φως της ημέρας. Θέλουν από νωρίς φροντίδα και την έννοια σου».

Για τον κ. Κρίκο το χρήματα που εισπράττει από το κοπάδι του είναι καλό συμπλήρωμα στα έσοδά του. Αλλωστε ο μισθός του δασκάλου δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας καθώς είναι πατέρας δύο κοριτσιών, της 26χρονης Σταματίνας που είναι μαθηματικός και της 24 Γεωργίας που φοιτά στο τελευταίο έτος της Γεωπονικής Σχολής. Τα χρήματα που κέρδιζε από την κτηνοτροφία ήταν σημαντική βοήθεια για τις σπουδές των παιδιών του. «Ο γαμπρός μου έχει σπουδάσει τουριστικές επιχειρήσεις, είναι άνεργος και βγάζει ένα μικρό εισόδημα απασχολούμενος με τα ζώα. Είναι σκληρή δουλειά, αλλά όταν βρίσκεσαι στη στάνη και φροντίζεις τα ζώα νιώθεις πράγματι δημιουργικός. Για μένα η καλύτερη περίοδος είναι η καλοκαιρινή γιατί μπορώ και τους αφιερώνω πολύ χρόνο», συμπληρώνει.

«Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην επαρχία»

Η μέρα του αρχίζει στις 5.30 τα ξημερώματα.

Αυτή την ώρα πρέπει να βρίσκεται στον στάβλο, αφού ο χρόνος που μπορεί να αφιερώσει στα ζώα του το πρωί είναι λίγες. Ο Νίκος Κορδίλας, εφοριακός, βγάζει τη φόρμα εργασίας του κτηνοτρόφου, πηγαίνει στο γραφείο στην Εφορία και την ξαναφοράει μόλις φύγει από το γραφείο του.

Είναι 50 ετών και σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στη Δεσκάτη. Εχει 100 πρόβατα που του αποφέρουν εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο. «Είναι ένα ικανοποιητικό εισόδημα που συμπληρώνει ό,τι έχει χαθεί από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο μισθός μου ήταν περίπου 2.100 ευρώ τον μήνα. Τώρα με τις περικοπές που επέφερε το ενιαίο μισθολόγιο ο μισθός του έχει κατέβει στα 1.460 ευρώ. «Οπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον θα συρρικνωθεί κι άλλο. Είμαστε όμως τυχεροί που ζούμε στην επαρχία και μπορούμε να παράγουμε ένα μεγάλο μέρος της τροφής μας αλλά και να εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα επιπλέον. Ολη η ελληνική οικονομία θα πρέπει να στραφεί προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση», προσθέτει.

Τα ΝΕΑ (Ζωή Λιάκα)

thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: