Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ημερίδα στον Αλμυρό για τις αρδευτικές γεωτρήσεις




Ενημερωτική ημερίδα για τους κατόχους γεωτρήσεων πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το απόγευμα της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Αργύρης Μποτός, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ. Αλμυρού Αθανάσιος Σαρρής και πλήθος ενδιαφερόμενων που θέλησαν να ενημερωθούν για τα δικαιώματα χρησης νερού.

Ειδικότερα, η ημερίδα αφορούσε τις «Διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης αδειών, για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» σύμφωνα με την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις άδειες των γεωτρήσεων και η ενημέρωση έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τμήματος Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Αλμυρού, σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού, τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Όλοι οι κάτοχοι αρδευτικών και υδρευτικών γεωτρήσεων και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, εντός δώδεκα μηνών, από την έκδοσή της απόφασης , δηλαδή μέχρι την 16η Ιουνίου 2012, αντί εξαμήνου που προβλεπόταν έως πρότινος, σύμφωνα με την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης ΚΥΑ 150559/10-6-2011 (ΦΕΚ 1440 β΄- 16 Ιουνίου 2011) για τις «Διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης αδειών, για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις – πηγάδια παρατείνεται ενώ υπενθυμίζουμε, ότι σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό προχώρησε ήδη στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ελάφρυνσή τους από αδικαιολόγητα κόστη και χρονοβόρες διαδικασίες.

Ήταν προεκλογική μας δέσμευση και πάγια θέση μας γι’ αυτό και η πίεση που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα αλλά και η συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφεραν σήμερα αυτό το ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε υφιστάμενες άδειες χρήσης νερού, σύμφωνα και με την υπάρχουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ενώ τα πρόστιμα που επεβλήθησαν έως τώρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας υπήρξαν προφανώς λόγω κακής ερμηνείας της εν λόγω ΚΥΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, σε έγγραφο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, τονίζεται ότι για όσες χρήσεις νερού εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ 150559/10-06-2011 για τις οποίες υποβάλλεται εμπρόθεσμα αίτηση (έως 16/6/2012) δεν επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, αφού μετά την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ όλες οι χρήσεις νερού πριν τις 20-12-2005 αντιμετωπίζονται σαν ενιαίο σύνολο.

Τέλος σε ότι αφορά τις ποινές 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, που είχαν επιβληθεί σε 399 περιπτώσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των ελέγχων για το 2010 και των αδειών χρήσης νερού άρδευσης, ήδη με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την 21/12/2011 και μετά τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δόθηκε η εντολή στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ να αρθούν οι ποινές απ’ όλους τους παραγωγούς, με την προσκόμιση μόνο της παλαιάς άδειας χρήσης ή της αίτησης έκδοσης νέας για όσους παραγωγούς δεν τις έχουν υποβάλλει ήδη στα πλαίσια του ελέγχου.

Οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων αρχικά με την πλήρη ενημέρωσή σας και κατόπιν να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήματα που θα προκύψουν για την διαδικασία
Αναλυτικότερα, απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας χρήσης νερού:

1) Αίτηση − Δήλωση

2) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερομένου.

3) Περιβαλλοντική έκθεση (το έντυπο χορηγείται από την Υπηρεσία) εφόσον η ετήσια αντλούμενη ποσότητα νερού δεν ξεπερνά τα 100.000 m³ , Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ποσότητα > 100.000 m³

4) Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού -όπως αντίγραφο σχετικής απόφασης παραχώρησης δικαιώματος χρήσης νερού, αντίγραφο παλαιάς άδειας, παραστατικά της ΔΕΗ, βεβαίωση ή παραστατικό αρμόδιας δημόσιας αρχής.

5) Χάρτης (1:5.000) ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη με τις ενότητες και τους κωδικούς των αγροτεμαχίων, ή απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του έργου υδροληψίας (x, y ,z) σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87, καθώς και οι πλησιέστερες υφιστάμενες υδροληψίες σε ακτίνα 200μ. από τη θέση του έργου εις διπλούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών ή στον ΟΠΕΚΕΠΕ- ΠΑΣΕΓΕΣ για την προμήθεια των ανωτέρων χαρτών.

6) Στοιχεία για την ποιότητα του νερού και την καταλληλότητά του για τη συγκεκριμένη χρήση που αναφέρεται στην αίτηση (όπως χημική ή/ και μικροβιολογική ανάλυση νερού για υδρευτικές γεωτρήσεις από πιστοποιημένα εργαστήρια).

7) Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη ή συμβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει κυριότητα ή συμφωνητικό μίσθωσης.

8) Αντίγραφο νέας ή παλαιάς άδειας , παραστατικά της ΔΕΗ όπου δεν υπάρχει άδεια ή άλλης δημόσιας αρχής.

9) Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο

10) Σε περίπτωση άδειας για υδροδότηση κτίσματος:οικοδομική άδεια ή έγγραφο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία που αφορά στη νομιμότητα του κτίσματος -βεβαίωση φορέα συλλογικού δικτύου για τη μη δυνατότητα υδροδότησής του.

Η συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων γίνεται με ευθύνη των ενδιαφερομένων ο οποίος εφόσον χρειασθεί βοήθεια , έχει την ευχέρεια να συμβουλευθεί , τις Υπηρεσίες μας ή όποιον κρίνει κατάλληλο.

Κατά την υποβολή της αίτησης –δήλωσης από κάθε ενδιαφερόμενο και των άλλων παραπάνω δικαιολογητικών , για τις υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις – πηγάδια με ετήσια αντλούμενη ποσότητα < 100.000 m³ , δεν απαιτείται η συμμετοχή ή σύμπραξη ανθρώπων κατόχων ειδικού πτυχίου κ.λ.π.

Απαραίτητη προϋπόθεση κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και διενέργειας αυτοψίας η τοποθέτηση υδρομέτρου.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: