Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση της ανεργίας με κέρδη για τους γεωργούς


Μείωση της ανεργίας με κέρδη για τους γεωργούς
Μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια αναμένεται να δοθεί στο καλαμπόκι
Σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τη διατήρηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων κοντά σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, οι Αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε όλα τα μέτωπα.
Πρόσφατη έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg έδειξε ότι θα καλλιεργηθούν φέτος περίπου 226,9 εκατομμύρια εκτάρια αραβοσίτου, σόγιας και σιταριού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση από το 1984 και για αύξηση 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο καλαμπόκι, η μέση τιμή του οποίου ανήλθε το 2011 στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Αύξηση εισαοδήματος
Το ράλι των τιμών είχε ως αποτέλεσμα το εισόδημα των αγροτών στις μεσοδυτικές πολιτείες να αυξηθεί κατά 28% στα 100,9 δισ. δολάρια και η αξία της καλλιεργήσιμης γης να εκτιναχθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2.350 δολαρίων ανά εκτάριο, όπως υπολογίζει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Αρκετοί κάτοικοι αυτών των πολιτειών έχουν στραφεί στη γεωργία, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας σε αυτές να έχει υποχωρήσει στο 7,9%. Το κόστος των τροφίμων έχει βεβαίως υποχωρήσει περίπου 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέσω αύξησης της παραγωγής της Κίνας, του Καναδά, και άλλων χωρών, αλλά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. 6,90 δολάρια ανά μπούσελ
Αναλυτές εκτιμούν, άλλωστε ότι η τιμή του καλαμποκιού θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 7% στα 6,90 δολάρια ανά μπούσελ σε ορίζοντα έξι μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν, σύμφωνα με την έρευνα του Βloomberg, να καλλιεργήσουν την εφετινή περίοδο 94,329 εκατομμύρια εκτάρια αραβοσίτου, προοριζόμενου για ζωοτροφές και για την παραγωγή αιθανόλης.
Από το 1944 Η καλλιεργήσιμη έκταση θα είναι μεγαλύτερη κατά 2,6% σε σχέση με πέρυσι και η υψηλότερη από το 1944.
Εάν βεβαίως οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση της παραγωγής επιβεβαιωθούν, η τιμή του αραβοσίτου, ύστερα από την ενίσχυσή της τους επόμενους μήνες, ενδέχεται να παρουσιάσει αισθητή πτώση. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs σε έναν χρόνο από τώρα ενδέχεται να βρίσκεται στα 5,25 δολάρια ανά μπούσελ.
Ταχύτερη προβλέπεται να είναι η πτώση στις τιμές άλλων σιτηρών. Αναλυτές της Allendale εκτιμούν έως τον Ιούλιο η τιμή του σιταριού ενδέχεται να έχει υποχωρήσει στα 5,5 δολάρια και των σπόρων σόγιας στα 10,20 δολάρια ανά μπούσελ.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: